Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Brentfords sanning är den tredje formen av lögn

Peter Hyllman

Det finns sådant som är lätt att förstå inom engelsk fotboll. Sedan finns det sådant som är svårt att förstå. Till det senare hör hur en manager kan få beskedet att han inte längre är önskvärd efter att på 15 månader ha tagit en klubb upp från League One och därefter under sin första säsong i The Championship utmana om playoffspel till Premier League.

Det är heller inte någon stor klubb vi pratar om. Mark Warburton tog över Brentford i december 2013 efter Uwe Rösler och lyckades omedelbart vända på situationen. Brentford slutade tvåa i League One och blev uppflyttade till The Championship för första gången på 21 år. De flesta tippade att de skulle få det svårt att hänga kvar men med sju matcher kvar av säsongen ligger de blott en poäng från playoffplats.

Peter Linhem gästbloggade för någon vecka sedan om de värsta ägarna inom engelsk fotboll. På sådana listor tenderar ju de stora bovarna eller de tecknade skämtfigurerna att hamna. Men en ägare som Brentfords Matthew Benham som mitt under brinnande säsong fattar ett dylikt beslut borde ju kunna ses som en kandidat till en dylik lista enbart sett till någon form av hopplös inkompetens.

Annons

Bilden är förvisso inte fullt så enkel. Mark Warburton är kvar i klubben under återstoden av säsongen och relationen med Benham verkar ändå vara om inte vänlig så i alla fall inte direkt ansträngd. Brentford är en klubb på uppgång som från och med säsongen 2016-17 kommer att flytta in till en ny arena med en kapacitet om cirka 20,000 åskådare.

Om man som ägare till en fotbollsklubb har en manager som under sina första 15 månader på jobbet inte har gjort ett enda fel utan tvärtom har haft framgång i allt han gjort, flyttats upp från League One, och otippat krigar om uppflyttning igen till Premier League, så hade en naturlig reaktion kanske varit att inte skåda given häst i munnen, att inte försöka fixa vad som inte är trasigt.

Vad som emellertid är intressant är anledningen till att Brentford och Matthew Benham alltså säger upp Mark Warburton. Det talas om ”filosofiska skillnader” och handlar i huvudsak om spelarrekrytering. Klubbledningen vill tillämpa matematiska modeller och statistisk analys i väsentligt högre utsträckning, i stil med Moneyball, samtidigt som Warburton menar att det blir fel balans och inte stämmer överens med hur han vill driva en fotbollsklubb.

Annons

Flera engelska klubbar har så klart valt att använda sig av statistiska verktyg i sin spelarrekrytering, de största klubbarna har det självklart som en naturlig del i sin verksamhet. En del klubbar har pratat stort om Moneyball med levererat mycket lite på det området. Få om någon klubb har dock gått så långt att de har offrat en uppenbart framgångsrik manager på den statistiska metodens altare.

Matthew Benham är, precis som Mark Warburton för övrigt, en före detta finansanalytiker från London. 2012 köpte han Brentford som är den klubb han hållt på sedan barnsben. Vad han emellertid också gjorde efter att ha lämnat London var att starta Smartodds, ett företag som specialiserat sig på att sälja fotbollsrelaterad statistik till professionella vadslagningsfirmor och enskilda personer.

Det finns nu två sätt att se på Matthew Benhams beslut. Å ena sidan att han har en väldigt tydlig bild och vision av vad han egentligen vill med Brentford och att denna vision helt enkelt är viktigare än någon enskild manager. Å andra sidan att han driver klubben till stor del för helt privata syften och driver igenom en klubbpolicy vars främsta syfte är att hjälpa hans eget företag.

Annons

Brentford är hur som helst av det här skälet en intressant klubb att följa, om Benhams metoder nu tillämpas konsekvent och fullt ut. Hans metoder är dock redan tillämpade i den danska klubben FC Midtjylland där Benham också är en av ägarna, med framgång. Vad Brentford kan lära oss är om matematiska metoder och statistisk analys kan fungera lika bra, eller rentav bättre, också i den konkurrensintensiva engelska fotbollen.

Om inte annat så kommer beslutet att säga upp Mark Warburton skapa en intressant kontrast. Nu är det förvisso omöjligt att säga om Warburtons framgångar hade hållt i sig också på längre sikt, men Benhams alternativa metoder har en tuff jämförelse framför sig. Mark Warburton lär hur som helst inte behöva vänta särskilt länge på nästa jobberbjudande.

Mer läsning:

https://www.theguardian.com/football/blog/2015/feb/22/brentford-mathematical-modelling-denmark

Annons
Publicerad 2015-03-27 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS