Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hårfin skillnad mellan att vara hardass och att vara en hard ass

Peter Hyllman

Är man målvakt, 33 år gammal, nyss genomlidit en rätt allvarlig knäskada, är på väg att bli petad i sin nuvarande storklubb, erbjuds ett nytt kontrakt och bra chans till rehab i en annan storklubb, och samtidigt har en gräddfil till den första målvaktströjan inom en snar framtid då nuvarande målvakt är på väg att flytta, då kunde man tänka sig att det vore klokt att sitta still i båten och spela sina kort rätt.

Riktigt så klok verkar nu inte Victor Valdes ha varit. Louis van Gaal sparade inte på krutet på presskonferensen i USA när han förklarade varför Valdes inte var med på Man Utds turné och varför han skulle komma att säljas. Valdes har, enligt van Gaal, vägrat att spela någon av reservlagets matcher, och placerade sig därmed i skamvrån. ”Följer man inte klubbens filosofi så finns det bara en väg kvar att gå – ut!” menade van Gaal.

Huruvida det där är sanningen, hela sanningen och intet annat än sanningen är inte helt lätt att svara på. Vad som däremot är lätt att konstatera är att van Gaals skarpladdade uttalande omedelbart tolkades enligt ytterst förutsägbara mönster. Är man inte för Man Utd så sågs det som klumpigt. Är man för Man Utd så myspyste man över hårdheten och den förmodade principfastheten samtidigt som givna paralleller drogs till Alex Ferguson.

Annons

Jag inbillar mig inte att det är någon dans på rosor att vara fotbollsmanager och jag tror inte man kan vara någon snäll dununge för att lyckas på ett sådant jobb. Jag inbillar mig heller inte att jag är tillräckligt insatt i det konkreta fallet för att dela ut vare sig beröm eller kritik gällande sakinnehållet i van Gaals policy. Däremot väcker det inom mig en viss känsla av olust hur denna policy faktiskt tillämpas.

Det råder nog ingen tvekan om att Alex Ferguson kunde vara både hård och hänsynslös, och fullständigt hängiven sina principer, när han ansåg det vara till fördel för klubben. Han lät ingenting inkräkta vare sig på klubbens integritet eller managerns auktoritet, som för honom var ett och detsamma. Men jag upplevde heller aldrig att denna hårdhet applicerades for show eller för att uppnå någon slags ”effekt”. Det sköttes i mesta möjliga mån internt och vad som kom ut sipprade ut som rykten.

Annons

Det går inte riktigt att säga detsamma om Louis van Gaal. Istället får man av honom snarare intrycket att han gillar att klämma åt avtryckaren offentligt bara för att visa att han kan och vågar, och tycker det är lite roligt. (”De säger att jag skiter i allt, men det skiter jag i!”) Det kan vara så att van Gaal i större utsträckning än Alex Ferguson behöver signalera hårdhet såväl utom som inåt, men det finns också nackdelar.

Dels kan det självklart väcka ont blod hos spelarna. Den spelare som tvingas bort från klubben på det viset kommer inte ha något positivt att säga om sin upplevelse där. De spelare som är kvar i klubben riskerar, om av kollegialitet eller egenintresse, känna att deras manager inte täcker deras rygg. Dels skapar det rubriker och diskussion, konflikter och kontroverser i omgivningen som bara kan störa laget och spelarna.

Annons

Det sätter naturligtvis också press på Louis van Gaal. För ju hårdare han går åt gamla spelare, ju hårdare attityd han har mot journalister, ju fler personer han mer eller mindre idiotförklarar, desto fler ovänner skapar han sig själv och desto större uppdämt hämndbegär skapas hos dem. Hårdheten mot honom själv, och mot laget, när resultaten går mot honom, som de oundvikligen någon gång kommer göra, blir då mångfalt tuffare.

Så visst går det att machomysa lite åt hårdheten i Louis van Gaals uttalanden om man vill. Det går till och med göra jämförelser med Alex Ferguson. Men med Ferguson visste man att han gjorde vad han gjorde, och sade vad han sade, rätt eller fel, för vad han uppfattade som klubbens bästa. Med Louis van Gaal är i alla fall inte jag alltid riktigt lika säker.

:::

Det tog sin lilla tid, men efter ett antal månader så visade det sig i alla fall att FA kom fram till … ingenting.

Annons

Malky Mackay och Iain Moody, som garotterats under uppseendeväckande former för att ha skickat rasistiska och sexistiska mail och textmeddelanden under sin tid i Cardiff City, disciplineras över huvud taget inte av FA eftersom dessa olika meddelanden skickades ”privat”.

Det är så klart oerhört lätt att rikta våldsam kritik mot FA för detta. Samtidigt kan jag tycka att det nog också kan vara klokt att FA håller sig utanför den privata sfären. Resten är och kanske bör vara upp till klubbarnas eget ansvar.

:::

TRANSFERKOLLEN:

Jeremain Lens (LW), 27 år till Sunderland. Holländsk manager värvar holländska spelare, ett återkommande mönster den här sommaren. Mångsidig offensiv mittfältare som kan spela både centralt och på vilken som helst av kanterna. Rutinerad, meriterad och begränsad. Väl godkänd (+++)

Annons

Jordy Clasie (CM), 24 år till Southampton. Southampton agerar snabbt för att ersätta den flyktade Morgan Schneiderlin. Bra värvning, har varit en strålande mittfältare i Feyenoord och kan fortfarande utvecklas. Ett intressant tillskott till Southamptons mittfält. Med beröm godkänd (++++)

Publicerad 2015-07-17 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS