Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Äntligen ett ljus i Aston Villas kompakta mörker!

Peter Hyllman

Det har tagit runt fem år för Randy Lerner att sälja den klubb han påstår sig känna sådan kärlek för att han ägnat merparten av dessa fem år åt att helt bortse från dess behov. När han väl lyckas sälja Aston Villa gör han det sedan klubben för första gången på tre årtionden har åkt ut Premier League, för ett belopp som understiger vad Man Utd betalade för Angel Di Maria.

I ett tämligen bisarrt meddelande vidrör Randy Lerner antydningsvis vad han spenderat och förlorat på sitt köp av Aston Villa. Man anar att försäljningen av klubben kom till stånd först nu därför att det var först nu som Lerner själv lyckades acceptera tanken att han aldrig skulle kunna sälja Aston Villa för något belopp som inte skulle innebära en stor förlust för honom själv.

Det blev alltså Aston Villa som blev den första engelska klubben att bli en del av det tänkta kinesiska fotbollsfenomenet. Kinesiskt ägande har sipprat in också i andra klubbar, såsom West Brom och Man City, men Aston Villa blir först med att ägas helt och hållet av en kinesisk ägare. Tony Xia, och dennes Recon Group, är alltså Aston Villas nye ägare och styrelseordförande.

Annons

Äntligen positiva nyheter för Aston Villas fans kan man tycka. För även om man inte kan vara helt säker på vad som blir utfallet med Xia som ägare så kan det inte bli sämre än det blivit sista åren under Randy Lerner. Lerner pratar varmt om sitt bidrag till klubbens infrastruktur i sitt öppna brev, samtidigt som klubbens sociala infrastruktur är fullständigt slagna i spillror.

Kinesiskt eller amerikanskt affärsägande är dock till sin natur något helt annat än exempelvis italienskt, arabiskt eller till och med amerikanskt playboy-ägande, som i någon mening karaktäriserar flera engelska problemklubbar. Det finns ett rationellt skäl att Tony Xia köper Aston Villa i det här läget, och det är inte för att ha det som leksak eller prestigetillgång.

Så när Tony Xia i sina tidiga uttalanden gör gällande att hans målsättning är att ta Aston Villa omedelbart tillbaka till Premier League, och väl där föra klubben upp till tabellens övre halva runt de europeiska cupplatserna, så finns goda skäl att ta honom på allvar. Det ligger även i hans intresse, det är så han kommer kunna få avkastning på sin investering.

Annons

Randy Lerners prat om infrastruktur har dock helt säkert haft viss betydelse för beslutet att köpa just Aston Villa. För naturligtvis är det en klubb med stor potential, vilket gör deras sentida fall desto mer onödigt. Den största klubben i en engelsk storstadsregion, en stor arena som kan byggas större, en bred supporterbas och ett starkt varumärke både i England och internationellt.

Detta lär ha vägts in i Tony Xias beslut. Med ett långsiktigt ägande, som i större utsträckning anses känneteckna just kinesiskt ägande snarare än det normalt västerländska ägandet, är detta institutionella värden som går att åstadkomma mycket med. Som köpobjekt var Aston Villa väldigt attraktivt, en storklubb med höga fasta värden men stadd med problem, och därmed tillgänglig och förhållandevis billig. Samma logik som tidigare har legat till grund för köpen av Chelsea och Man City.

Annons

Framgång handlar i underskattad utsträckning om att i någon mening ligga rätt i tiden. Något som varit flera engelska klubbar till hjälp genom åren. Det kan inte skada Aston Villa att tidigt bli en del av och få draghjälp av det kinesiska fotbollsfenomenet, och det finns en väldig potential när Tony Xia säger att han har för avsikt att göra Aston Villa till den populäraste klubben i Kina.

Ett långsiktigt perspektiv kommer också bli nödvändigt för Aston Villa. De befinner sig i The Championship. Deras organisation och infrastruktur är mer eller mindre slagen i spillror efter den här säsongen. Fördelen för Tony Xia är att det därmed samtidigt inte finns något större behov av att behöva brottas med befintliga maktstrukturer inom klubben.

Aston Villas managementteam är den första och viktigaste uppgiften inför den kommande säsongen. En kompetent sportchef behöver anställas som kan formulera en långsiktig klubbstrategi. Vad avser head coach eller manager så finns redan positiva tongångar om att Roberto Di Matteo ska vara tillfrågad att ta på sig jobbet.

Annons

Det vore en intressant anställning som vittnar om att man faktiskt har tänkt till en hel del. Roberto Di Matteos West Brom, som han tog över i The Championship sommaren 2009, var ett av de mer intressanta lagen som tagit sig upp till Premier League det senaste årtiondet. Åstadkommer han samma attraktiva fotboll med Aston Villa som med West Brom så kommer han bli en uppskattad figur på Villa Park. Hans triumf i Champions League med Chelsea gör honom till ett känt och ansett namn internationellt.

Det är fortfarande en lång väg att vandra för Aston Villa, med många tuffa beslut och svårigheter att vänta längs vägen. Men att påbörja den vandringen måste kännas betydligt lättare nu än om klubben hade varit belastat med Randy Lerners ointressade ägande och ledarskap som ett släp med kvaddade hjul.

Annons

Eukatastrof pratas det ibland om. Det oväntat positiva som inträffar i den allra mörkaste stund. Den plötsliga händelsen som leder till ett lyckligt slut. Aston Villas säsong kan bara beskrivas som den allra mörkaste katastrof, på alla tänkbara sätt. Men i den långa mörka tunneln där Aston Villa befinner sig syns nu ett tydligt ljus i vad som bara kan vara dess ände.

Hope is kindled.

Publicerad 2016-05-19 15:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS