Mitt i EM-febern så får vi en påminnelse om den säsong som väntar runt sommarhörnet. I onsdags var det den årliga fixture release-dagen i England då Premier League meddelade spelschemat för kommande säsong. Något som också utgör den första utgångspunkten för klubbarna att börja planera sina respektive säsonger.
Nu kommer det kanske komma vissa förändringar i det där spelschemat, som det ju alltid gör sett till krockar med cupspel och så vidare. Men det fungerar ju som utgångspunkt. Att sätta ihop spelschemat är en process som tar drygt ett halvår och kräver ett stort pusslande med alla tänkbara önskemål och särskilda omständigheter.
”Alla tänkbara önskemål och särskilda omständigheter” skulle ju kunna vara att de så kallade storklubbarna ville hämnas på Leicester och Tottenham för att ha gett dem på käften under säsongen som gått. För de hade verkligen inte tärningen på sin sida. Ja, jag skämtar, och bloggrubriken ska tas på det allvar den förtjänar.
Helt slumpmässigt är det inte och kan heller inte bli. Sådant ger så klart alltid upphov till både konspirationsteorier och urbana legender. Hur kommer det sig till exempel att Everton och Liverpool alltid (nästan) möts först på Goodison och därefter på Anfield? Eller att Tottenham nästan alltid får inleda säsongen på bortaplan?
I slutänden är det så klart så att alla lag kommer möta alla andra lag två gånger under säsongen, en gång på bortaplan och en gång på hemmaplan. Liksom alla lag helt säkert kan hitta både bra och svåra perioder under säsongen som helhet. Så det tjänar ju föga till att klaga. Däremot finns alltid några punkter att lyfta fram:
Värmekartan, eller vad man ska kalla den, är om jag har förstått det rätt skapad av Ben Mayhew på Experimental 3-6-1. Den är alltså tänkt att illustrera alla lags spelscheman baserat på bedömd svårighetsgrad, och i det avseendet förklarar den förhoppningsvis sig själv.
Leicester fick i princip tuffast tänkbara inledning på säsongen. Under sina första tio ligamatcher ställs man i fem av dessa mot Arsenal, Liverpool, Man Utd, Chelsea och Tottenham. Leicesters titelförsvar riskerar alltså få en skakig inledning. Å andra sidan är det en typ av matcher som Leicester trivdes med under den gångna säsongen, och nu har man flera av dem avklarade innan det europeiska cupspelet drar igång.
Tottenham hade inte riktigt samma tur med kombinationen av ligaspel med Champions League-spel. Tottenham har alltså dessa matcher direkt efter respektive Champions League-gruppmatch: Sunderland (h), Man City (h), Bournemouth (b), Arsenal (b), Chelsea (b) och Man Utd (b). Det programmet är liksom inte att leka med och Tottenhams spelartrupp och förmåga att hantera både England och Europa kommer sättas på hårda prov.
Man City har å sin sida en hyfsat tuff period under våren men om Pep Guardiola önskade sig en förhållandevis lugn inledning på sin tid i Premier League så blev han knappast besviken. Under de första 13 ligamatcherna, det vill säga fram till december, behöver han bara vid två tillfällen ta sig an någon av de förväntade toppkonkurrenterna. Det finns alltså goda möjligheter att bygga upp ett positivt momentum.
West Ham har en tuffare säsongsinledning med tidiga matcher mot Chelsea och Man City. Men det är perioden strax innan julfotbollen som borde ge Slaven Bilic gråa hår. Tottenham, Man Utd, Arsenal och Liverpool väntar i rad runt månadsskiftet november och december. Vilket så klart ställer frågan med vilket humör West Ham kommer gå in i julfotbollen med.
Arsenal brukar ju ha sina återkommande perioder under säsongen när de traditionellt sett brukar bestämma sig för att sätta sig själva i rabarberrabatten. November ser lite halvskakigt ut med matcher mot Man Utd och Tottenham, men inte tillräckligt illa för att kunna sätta käppar i hjulet. Perioden därefter dock, på båda sidor om årsskiftet känns som en typisk period under vilken Arsenal måste leverera. Mellan mitten av november fram till februari har Arsenal, vid sidan av ett annandagsmöte med Man City, endast matcher mot lägre rankat motstånd. Där har Arsenal snubblat förut, där får inte Arsenal snubbla den här gången.
West Brom kommer från en ganska knölig säsong och Tony Pulis är med viss rätt ifrågasatt på sin position. Men med de sex första matcherna av säsongen mot tämligen beskedligt motstånd så har Pulis alla chanser i världen att ge West Brom en bra start, och få mungiporna bland fansen på The Hawthorns att vända uppåt. Hur som helst kommer Pulis vilja säkra sitt nya kontrakt så tidigt som möjligt den här säsongen, för han vill inte befinna sig i nedflyttningsstrid inför de sista fem-sex omgångarna.
Everton är ett annat lag som kan veva igång säsongen på ett väldigt positivt sätt om man tittar på spelschemat. Man inleder förvisso mot Tottenham, men på hemmaplan, men därefter har Ronald Koeman sex klart vinnbara matcher i rad. Där finns alla chanser att hålla sig i toppen av tabellen en bra bit in på höstkanten och givet att Liverpools spelschema ser betydligt tuffare ut i början så kan det bli en riktig feelgood-atmosfär på Goodison Park.
Hull och Middlesbrough har onekligen drabbats av helt olika öden i detta spelschema. Det brukar ofta pratas om hur viktigt det är för nykomlingar att få en bra start på säsongen. Hull har å sin sida fått mer eller mindre värsta tänkbara med matcher mot Man Utd, Arsenal, Liverpool och Chelsea innan vi knappt ens har hunnit säga hej till september. Middlesbrough å andra sidan kan njuta av en förhållandevis vänlig säsongsinledning, men tittar nog rätt stressat mot säsongsavslutningen å andra sidan där de sista sex matcherna levererar Arsenal, Man City, Chelsea och Liverpool.