Nu har förvisso inte Premier League-klubbarna direkt legat på latsidan hittills bara för den sakens skull. Ett gäng värvningar har redan gjorts klart, även om några av dem formaliseras först idag. Löpande framöver kommer jag som vanligt betygsätta samtliga värvningar till Premier League, men här idag betygsätter jag i klump alla redan genomförda värvningar.
Det är som vanligt lite lurigt det där med att betygsätta värvningar. Det är alltså inte samma sak som att betygsätta spelare. Inte bara spelarens duglighet är en faktor i betygsättningen utan lika mycket klubbens behov, i vilken utsträckning spelaren kan förväntas förstärka lagets ambitioner och är bästa möjliga val givet klubbens resurser och förutsättningar.
Det landar naturligtvis i slutänden i en subjektiv bedömning. En bedömning som naturligtvis inte blir mindre subjektiv bara för att man råkar sätta en siffra eller ett antal plus efter den. Att en bedömning är subjektiv är självklart inte negativt, snarare oundvikligt. Däremot blir kvaliteten i bedömningen högre och lättare att värdera om man förmår motivera den.
Vilket kanske kan vara värt att hålla i åtanke.
BERÖMLIG (+++++)
Granit Xhaka, Arsenal. I stor utsträckning precis en spelartyp som Arsenal har saknat under många år. Har under flertalet år varit en av Europas hetaste prospects och har varit en nyckelspelare på mittfältet i Mönchengladbach, en av Bundesligas hetare klubbar. Driven spelare med bra passningsfot, har mycket att bidra med.
MED BERÖM GODKÄND (++++)
Joel Matip, Liverpool. Att Liverpool behöver förstärka sin backlinje har varit tydligt under en längre tid, där känslan har varit att Jürgen Klopp i större utsträckning än normalt har fått nöja sig med vad han har. Med värvningen av Matip, mittback i Schalke som kan vikariera som defensiv mittfältare, låter han sig inte längre nöja.
Sadio Mané, Liverpool. En spelare jag har varit imponerad av i Southampton de senaste säsongerna. Liverpool fortsätter alltså värva från Southampton. I Mané har dock Liverpool fått tag i en offensiv och målfarlig spelare som till synes passar mycket bra in i Liverpools tänkta anfallsspel med ett intensivt presspel baserat på hårt arbete.
Ilkay Gundogan, Man City. En djupt liggande spelfördelare som under ett flertal år har styrt och ställt på Dortmunds mittfält. Inte så konstigt kanske att Pep Guardiola gärna vill ha Gundogan med sig till Man City. Inte heller konstigt att Man City strävar efter att uppgradera just sitt centrala mittfält, en av lagets akilleshälar. Viss oro kring spelarens skadehistorik.
Eric Bailly, Man Utd. Backlinjen var en av de lagdelar som tappade allra mest i styrka under Louis van Gaal. Bailly var förgrundsgestalten i Villarreals försvar den gångna säsongen, i ett av La Ligas bättre defensiva lag. En spelare med bra spelförståelse, god teknik och stor utvecklingspotential. José Mourinhos första värvning kan visa sig bli hans bästa.
Viktor Fischer, Middlesbrough. Ett av den europeiska fotbollens stora löften för några år sedan. Har inte riktigt infriat detta löfte under sin tid i Ajax men det ska ändå bli riktigt spännande att se vad han kan få för utveckling i Premier League och i Middlesbrough. Potentiellt en offensiv spelare av en sådan kaliber som nykomlingar i Premier League brukar kunna sakna.
Victor Wanyama, Tottenham. Ett av de tidiga tecknen på att Tottenham vet med sig att de under kommande säsong på ett helt annat sätt kommer behöva kombinera engelsk fotboll med europeisk fotboll. Mycket kompetent defensiv mittfältare som varit en stabil pjäs i Southampton under några år. Kommer komplettera Dier och Dembele på ett bra sätt.
Steve Mandanda, Crystal Palace. Ett sönderfallande Marseille fortsätter att bidra med kvalitet till Premier Leagues klubbar. Crystal Palace förstärker alltså på målvaktspositionen, en position som har varit en relativ svaghet för dem under senare år. Mandanda har under samma antal år varit den franska ligans kanske mest stabile målvakt.
VÄL GODKÄND (+++)
Nathan Ake, Bournemouth. Under radarn har Bournemouth inlett det här transferfönstret tämligen starkt. Ake hade en bra säsong på lån i Watford det senaste året och går nu iväg på lån igen. Bournemouth förstärker en viktig position för dem, och har säkert ett öga på att kunna göra lånet till en permanent övergång.
Ron-Robert Zieler, Leicester. Leicesters strategi att bygga sin spelartrupp runt avyttrade Man Utd-talanger håller i sig. Nu är Zieler mer än så. Framstående målvakt i Hannover de senaste fem åren och tysk landslagsman är inte något skämsfacit. Man kan tänka sig sämre försäkringar om Kasper Schmeichel går sönder. Frågan är kanske snarare om konkurrensen mellan dem skapar oreda.
Luis Hernandez, Leicester. Att Leicester skulle komma att försöka stärka backlinjen inför kommande säsong var givet. Hernandez var spelaren man fastnade för, en mittback som varit helt ordinarie de senaste säsongerna i Sporting Gijón. Kompetent och erfaren mittback, precis den spelartyp Leicester söker och behöver.
Loris Karius, Liverpool. Jürgen Klopp fortsätter sitt tidiga vittrande av talanger från Bundesliga. Något splittrad är jag till värvningen. Liverpool anser sig behöva en väsentligt bättre målvakt än Simon Mignolet men värvar en spelare som enligt egen utsaga inte är en självklar uppgradering. Kanske är det något man säger, kanske är det mer för framtiden, dock oklart vilken förstärkning detta är.
Bernardo Espinosa, Middlesbrough. Den ena halvan av Sporting Gijóns mittförsvar flyttade till Leicester, den andra halvan rör sig längre norrut, till Middlesbrough närmare bestämt. Aitor Karanka, en defensivt orienterad manager, vet helt säkert vad han får med Espinosa, en rutinerad colombiansk mittback.
Nathan Redmond, Southampton. Svårbedömd värvning. En spelare som passar in i Southamptons spelidé, inte minst på den position som Sadio Mané nu lämnar efter sig. Har under ett antal år betraktats som en stor talang inom engelsk fotboll, men har aldrig riktigt lyckats motsvara detta fullt ut. Kommer nu till en klubb där strukturen finns för honom att lyckas.
Håvard Nordtveit, West Ham. Den ena halvan av Mönchengladbachs mittfält flyttade till norra London, den andra halvan till västra. Spelskicklig defensiv mittfältare som helt säkert är tänkt att fylla den roll som West Ham under några år har sett för Alex Song. Intressant att se vilken typ av spelare som Slaven Bilic försöker värva till klubben.
Sofiane Feghouli, West Ham. Offensiv mittfältare, framför allt yttermittfältare, som har haft några riktigt bra år i Valencia. Inget väldigt bra fjolår men det hade i princip ingen i Valencia. Det är inte svårt att se hur Feghouli kan passa in i en offensiv spelidé centrerad runt Dimitri Payet. Omställningen till Premier League kan bli lurig men West Hams offensiva hot förstärks sannolikt.
GODKÄND (++)
Lys Mousset, Bournemouth. Ansedd som en ung och väldigt lovande anfallare i Le Havre som nu tar klivet över kanalen till Bournemouth. Ett bra val av klubb för honom. Bournemouth kanske inte räknar med några stora bidrag av Mousset redan den här säsongen, samtidigt som Bournemouth onekligen är en klubb i vilken Mousset faktiskt kan göra ett tidigt avtryck.
Emerson Hyndman, Bournemouth. En av de mest framstående talangerna i Fulhams erkänt skickliga ungdomsakademi. Tekniskt skicklig spelare på det centrala mittfältet som väckt intresse hos flera av Europas stora klubbar. Den unge amerikanen måste ta kliv i sin utveckling men har potentialen att börja göra avtryck i Bournemouth redan det kommande året.
Raúl Uche Rubio, Leicester. Leicester har haft ett dokumenterat öga för talanger tidigare och kanske har de därför sett något i denne 18-årige anfallstalang från Rayo Vallecano. Det mesta tyder på att Leicester ser den här spelaren som en spelare för framtiden.
Jerome Sinclair, Watford. Otålig på speltid så valde Sinclair att lämna Liverpool och istället flytta till Watford. Givet att vi brukar kritisera unga, engelska talanger för att välja storklubbar före speltid så är det kanske läge att uppskatta Sinclairs mod i sitt beslut. Kan växa i Watford utan att behöva känna att han bär laget på sina axlar.
Toni Martinez, West Ham. Ännu en ung anfallare som lämnar Spanien för att pröva lyckan i England. Martinez var ett ungt löfte i Valencia som nu hoppas på en framtid med West Ham. Det är än så länge lite oklart vad Slaven Bilic egentligen vill med lagets anfall, att han verkar bygga möjligheter för framtiden är dock uppenbart.
Domingos Quina, West Ham. Vilket inte blir mindre uppenbart av att West Ham nästan samtidigt värvar Quina, ännu en anfallstalang från Chelsea som känner sig missnöjd med möjligheterna där. Flera klubbar jagade Quina så lite av en kupp var det att West Ham lyckades värva honom.
OKÄND (-)
Robbie Leitch, Burnley. Ung mittfältare från Motherwell som tar chansen och flyttar söderut. Bör inte rimligtvis ha så mycket med Burnleys a-lag att göra under säsongen.
Jamie Thomas, Burnley. Ung anfallare som värvats från Bolton med avsikten att spelas i klubbens utvecklingslag. En spelare Burnley hoppas på men som vi inte kommer få se så mycket i ligaspelet.
Bassala Sambou, Everton. Ung anfallare från Coventry som Everton hoppas på inför framtiden. Knappast en värvning som säger oss särskilt mycket om vad Everton vill inför kommande säsong.
Chris Renshaw, Everton. Det gör inte precis värvningen av Renshaw heller, även det en värvning av en ung talang, den här gången en lovande målvakt från Oldham.