Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur påverkas de engelska storklubbarna av sitt post-europeiska spelschema?

Peter Hyllman

Under gårdagen dök alltså spelschemat i Premier League upp för kommande säsong. Och det var naturligtvis foder till en hel del intressanta observationer och diskussioner. Räknenissarna började naturligtvis omedelbart räkna på hur många poäng deras respektive lag skulle kunna tänkas ta under olika perioder av säsongen.

Där finns ju en del återkommande mönster i dessa spelscheman. Många av dessa höll också  i sig. Som till exempel att Tottenham inleder sina säsonger på bortaplan, något de har gjort under 20 av de senaste 24 säsongerna. De börjar på St James Park mot Newcastle, lustigt nog också den senaste Premier League-matchen som spelades på den arenan.

Evertons lyckade inledning på förra säsongen fick mig att prata om dem som möjliga ligavinnare. Presterar de en lika bra inledning nästa säsong vore det desto mer befogat. Ronald Koeman måste ha sagt något oförskämt till någon för bortamatcher mot Man City, Chelsea och Man Utd, samt en hemmamatch mot Tottenham, på sina fem första matcher skojar man inte bort.

Annons

I slutänden kommer naturligtvis alla möta varandra två gånger under säsongen, hemma och borta, så det exakta spelschemat har kanske inte någon större betydelse, åtminstone inte en betydelse som går att förutse. Möjligen med undantag för en aspekt av spelschemat, nämligen matcherna direkt efter europeiskt cupspel, där det finns en dokumenterad negativ effekt.

Hur ser då spelschemat ut för de sju engelska klubbar som deltar i europeiskt cupspel nästa säsong? Vilka hade tur eller otur med kalendern och vad kan det tänkas betyda för säsongen? Mest påtagligt blir det att prata om i termer av budgeterat poängbortfall, det vill säga hur många poäng ett lag förväntas tappa på grund av europeiskt cupspel jämfört med annars.

CHELSEA (-2p)

Antonio Conte kommer få en betydligt svettigare säsong den här gången med matcher mot Arsenal (h), Man City (h), Watford (h), Man Utd (h), Liverpool (b) och West Ham (b) på programmet. Fyra stormatcher och ett derby således men med den stora fördelen att tre av dem är på hemmaplan. Även motståndet har så klart europeiskt cupspel att brottas med så poängtappet blir blygsamt, det är bortamatchen mot West Ham som kan spöka. (+++)

Annons

TOTTENHAM (0p)

Anhängarna beklagade sig över bortamatch i premiäromgången men Mauricio Pochettino kan sannerligen inte klaga på ett post-europeiskt program mot Swansea (h), Huddersfield (b), Liverpool (h), Crystal Palace (h), West Brom (h) och Stoke (h). Fem hemmamatcher således, mot generellt blygsamt motstånd och endast en bortamatch mot en av nykomlingarna. Tottenhams väldiga tur håller i sig! Anhängarna kommer säkert surt påpeka att Tottenham inte har några hemmamatcher nästa säsong. (+++++)

MAN CITY (-5p)

Pep Guardiola säger sig vilja ha två likvärdiga spelare per position och det gör han nog klokt i sett till Man Citys spelschema mot Watford (b), Chelsea (b), Burnley (h), Arsenal (h), Huddersfield (b), och Man Utd (b) efter europeiskt cupspel. Fyra bortamatcher således och tre matcher mot toppmotstånd. Det gäller att Pep Guardiola hittar ett effektivt sätt att rotera spelartruppen tidigt under säsongen. (++)

Annons

LIVERPOOL (-7p)

Oavsett hur det går för Liverpool i playoff-spelet så kommer de spela i Europa den här säsongen och ställs efter dessa matcher mot i tur och ordning Burnley (h), Newcastle (b), Tottenham (b), West Ham (b), Chelsea (h) och Everton (h), vilket borde få Jürgen Klopp att gnissla tänder av frustration. Här finns mängder med utrymme för onödiga poängtapp givet att Liverpool redan från början inte har den bredaste spelartruppen i ligatoppen. Viktigt således för Liverpool att bredda spelartruppen i sommar. (+)

MAN UTD (-2p)

Spelschemat var en återkommande klagovisa för José Mourinho under förra säsongen och det är väl frågan om det blir annorlunda nu. Matcher mot Everton (h), Crystal Palace (h), Huddersfield (b), Chelsea (b), Brighton (h) och Man City (h) är förvisso inte ett program som borde leda till alltför överdrivna klagomål. Åtminstone tre av dessa sex matcher är fullt hanterbara ändå och fyra av dem är på hemmaplan. Man Utd ska inte behöva tappa så många poäng på grund av europeiskt cupspel. (+++)

Annons

ARSENAL (-6p)

Effekten av europeiskt cupspel är naturligtvis svårbedömd för Arsenal då vi inte vet hur de kommer förhålla sig till och prioritera Europa League. De vore så klart ett högt spel att helt prioritera bort turneringen. Men Arsenals post-europeiska spelschema mot Chelsea (b), Brighton (h), Everton (b), Man City (b), Burnley (b) och Southampton (b) är nog tillräckligt för att få Arsene Wenger att fundera på att dra sig ur Europa League helt och hållet, den besvärligare turneringen att kombinera ligaspel med. (+)

EVERTON (-4p)

I och med att Everton måste klara av två kvalrundor innan de vet om de ens får spela i Europa League så kan det visa sig att de inte kommer behöva besvära sig med Europa under säsongen, men vi får räkna med att de gör sitt jobb. I så fall möter de Man Utd (b), Burnley (h), Arsenal (h), Watford (h), Southampton (b) och Liverpool (b) vilket är ett grisigt spelschema kan tyckas. (++)

Annons

Tottenham, Chelsea och Man Utd får således vara rätt nöjda med sitt post-europeiska spelschema, Everton och Man City lite halvljumma samtidigt som Arsenal och Liverpool kan känna sig lite missnöjda. Förvisso kan utfallet också tänkas bero på faktorer vi ännu inte känner till, som exempelvis kvaliteten på det europeiska motståndet i matcherna innan, samt om matchen gick på hemmaplan eller bortaplan.

Men utgångspunkten för alla engelska storklubbar måste naturligtvis vara att de inte ska behöva tappa en enda poäng på grund av europeiskt cupspel. Det måste i alla fall vara målsättningen. Sedan är ju verkligheten sällan riktigt så enkel så klart. Den stora skillnaden nästa säsong jämfört med de två tidigare säsongerna är självfallet att samtliga storklubbar nu tvingas balansera ligaspel med europeiskt cupspel.

Annons

Vilket ironiskt nog borde minska gnället på detsamma.

:::

TRANSFERKOLLEN

Victor Nilsson Lindelöf, Benfica till Man Utd. Naturligtvis en jättevärvning utifrån ett rent svenskt perspektiv. För Man Utd handlar det däremot mest om att de har värvat en av den europeiska fotbollens mest lovande mittbackar till ett högst överkomligt pris. Där finns de självklara frågetecknen runt att klara övergången från den portugisiska ligan till Premier League, men dylika frågetecken hade varit möjliga för egentligen vilken som helst spelare. Kanske är det för tidigt att prata om mittbackspar i stil med Ferdinand och Vidic, men där finns i alla fall potentialen. Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2017-06-15 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS