Då var det så dags igen. Med undantag för Ligacupens första omgång, som ändå inte innehåller några Premier League-klubbar, har vi idag kommit till säsongens allra första lottning innehållandes en engelsk klubb. Det är Everton som går in i Europa Leagues tredje kvalomgång, som startar om knappt två veckor och spelas den 27 juli respektive den 3 augusti.
Everton är en klubb som befinner sig i en rätt märklig mittenposition. Bra nog för att faktiskt kunna vinna hela Europa League. Men också med vetskapen att de faktiskt lika gärna riskerar åka ur Europa League redan i kvalrundorna om inte förberedelserna, värderingarna och prioriteringarna är de rätta. Det gäller för Everton att inte gå i samma fälla som förut West Ham och Southampton.
Deras försäsongsschema bär tydliga Europa League-spår. De befinner sig för närvarande i Tanzania där Wayne Rooney drömmålade redan i sin första match mot Gor Mahia. Men Everton är snart tillbaka i Europa med matcher inbokade den 19 juli mot FC Twente och den 22 juli mot Genk. Här snackar vi bona fide förberedelser för Europa League-motstånd.
Det har pratats mycket om Evertons satsning den här sommaren. Everton ser ut att göra en rejäl satsning att slå sig in tillsammans med de sex storklubbarna och har hittills den här sommaren spenderat cirka £90m på åtminstone fem spelare som är tänkta att förstärka Evertons a-lag, samtidigt som mycket tyder på att de planerar att spendera ytterligare över £40m på Gylfi Sigurdsson.
De som menar annorlunda säger att det egentligen inte är någon satsning alls och pekar på att Everton faktiskt har ett positivt transfernetto den här sommaren, och att de i själva verket hittills bara har spenderat pengarna de fått från försäljningen av Romelu Lukaku. Ett resonemang som i mina ögon rätt rejält överdriver betydelsen av sådana här net spend-kalkyler.
Det är en satsning som inte främst syns i transfersummorna, utan i Evertons lönestruktur. Romelu Lukaku var tidigare Evertons bäst betalde spelare med en lön runt £90,000 i veckan. En lön som både Jordan Pickford och Michael Keane nu motsvarar. Utöver detta har Wayne Rooney en lön om £150,000 och Sandro Ramirez och Davy Klaassen ligger båda en bit över £100,000.
En klubbs lönestruktur säger betydligt mycket mer om en klubbs ambition och satsning än enbart transfersummor eftersom den på ett helt annat sätt representerar ett långsiktigt kostnadsåtagande och finansiell risk. Det speglar även på ett betydligt bättre sätt än transfersumman förmågan att attrahera och behålla de bästa spelarna.
Värt att hålla i åtanke kanske dessa dagar när det av förståeliga skäl pratas så mycket om stora transfersummor. Det är kanske inte värt att vem vet för vilken gång i ordningen dra ännu en rant om vad transfersummor egentligen mäter och inte mäter, och hur de rent ekonomiskt måste förstås, låt oss bara säga att det fortsätter vara något som till och med kloka människor missförstår.
Men med en uppgraderad lönestruktur har Everton över sommaren fått en lönestruktur med vilken de för närvarande ger både Liverpool och Tottenham en rejäl match. Det förklarar varför Everton ses som en realistisk utmanare mot de sex storklubbarna också på sikt. Det är också en lönestruktur med vilken Everton hävdar sig väldigt väl också utifrån ett europeiskt perspektiv.
Det förklarar varför Everton också måste ses som en realistisk utmanare om Europa League-titeln. Det är för övrigt för Everton precis som för Arsenal en praktisk bakväg in i Champions League. Att faktiskt slå sig in bland de fyra topplatserna i ligaspelet kan vara både ett och två steg för långt för Everton, i alla fall redan den här säsongen.
Om Everton ska lyckas med att vinna Europa League så kräver det däremot att de ger sig iväg på samma långa resa som Man Utd tvingades till förra säsongen, fast i själva verket ett par steg värre. Everton har två kvalrundor de måste ta sig förbi innan de tar sig till den plats där Man Utd startade Europa League förra säsongen. Inget lag har vunnit Europa League som börjat så tidigt.
Everton är seedade inför den tredje kvalomgången, tillsammans med en hel del fint sällskap som Milan, Athletic, Fenerbahce, PSV Eindhoven, Bordeaux och Marseille. De kommer däremot lottas mot något av de oseedade lagen, där de alltjämt kan komma att lottas mot obehagliga motståndare som Aberdeen, Dinamo Bukarest eller Röda Stjärnan.
Med svenska ögon vore det självklart särskilt intressant om Everton lottades mot något av de tre kvarvarande svenska lagen – AIK, IFK Norrköping eller Östersund. Det vore naturligtvis något av en drömlottning på flera sätt och inte minst för båda de inblandade klubbarna. Östersund är förvisso inte en möjlig motståndare, men både AIK och IFK Norrköping vore ju två höjdarmatcher.
Lottningen följer man kanske enklast via UEFA:s hemsida från och med klockan 13:00.
:::
TRANSFERKOLLEN
Markus Suttner, Ingolstadt till Brighton. Brighton ger sig för andra gången den här sommaren till Ingolstadt på värvarstråt. Den här gången har de plockat med sig en österrikisk Suttner som kan spela mittback men som framför allt gjort sig ett namn på vänsterbacken i Ingolstadt. Rutinerad spelare utan att vara särskilt spektakulär. Godkänd – (++)
Nathaniel Chalobah, Chelsea till Watford. Another one bites the dust! En av de mest omtalade talangerna från Chelseas ungdomsfabrik väljer till sist att söka sig till annan klubb. Ett potentiellt fynd till värvning för Watford, som får en spelare som kan växa ut till något stort på deras centrala mittfält. Ett lag utan karaktär börjar få karaktär. Med beröm godkänd – (++++)
:::
LINHEMS TRANSFERKOLL
Samuel Saiz, Huesca till Leeds. Offensiv mittfältare som har flera säsonger med 10+ mål i de lägre spanska divisionerna. Förra säsongen i Segundan gjorde han 13 mål för ett nederlagstippat Huesca. Fått väldigt positiv kritik från experter på spansk fotboll som tror han skulle kunna spela för ett mittenlag i Premier League eller La Liga. Ersättare till Pablo Hernandez eller passar de ihop? Hans flickvän verkar vara en spansk popstjärna. Med beröm godkänd – (++++)
Ezgjan Alioski, Lugano till Leeds. Leeds fortsätter värva oväntat och från Europas alla möjliga hörn. Alioski är en väldigt mångsidig vänsterfotad spelare. Framför allt en anfallare/ytter som gjorde 16 mål och 14 assists i Schweiz högsta division ifjol men också spelat en hel del som vänsterback tidigare. Väl godkänd – (+++)
Lee Tomlin, Bristol City till Cardiff. Gör något av ett förbjudet byte över den sydvästra rivalitetsgränsen. Trots att han nästan är en kopia av Bristol City- och Swanseaikonen Lee Trundle (som gjorde 40 mål i walesiska tredjedivisionen ifjol). Tomlin kan vara en bra spelare, han hade en fin säsong för Middlesbrough 2014-15 och det är på den nivån han behöver vara för att hjälpa Cardiff som är i starkt behov av kreativitet. Warnock är konservativ men brukar ge vissa offensiva spelare mycket frihet. Väl godkänd – (+++)