Regnsäsong, dåligt väder, tränare som klagar på ogynnsamma förhållanden för träning och matchspel, dåliga planer som leder till att träningspass ställs in, allt detta är sådant som börjar kännas som standard mer eller mindre varje sommar som det ska träningsturneras i Asien. Så även nu när det är dags för den åttonde upplagan av Premier League Asia Trophy.
Det skulle så klart kunna få det att framstå som en dålig idé detta med en vänskaplig turnering i Asien under sommaren, något som görs endast av krassa kommersiella skäl. I själva verket känns det som en självklarhet. Premier League är enormt i Asien, och det faller sig bara naturligt att ta tillvara detta genom att faktiskt åka dit. Och när annars än på sommaren skulle det ske?
Det här är emellertid första gången som turneringen inte innehåller något lokalt lag. Fyra Premier League-klubbar gör istället upp i turneringen, med inledande semifinaler mellan Liverpool och Crystal Palace, samt West Brom och Leicester. Final samt match om tredje pris spelas om tre dagar, det vill säga på lördag.
Men runt den här turneringen sker även en mängd aktiviteter som visar på hur fotbollen på lokal nivå utvecklas. Genom den här typen av turneringar bidrar Premier League i själva verket till fotbollens utveckling i den här delen av världen, så motiven är som vanligt betydligt mer mångsidiga än att enbart kunna avfärdas som kommersiella.
Med ett omfattande asiatiskt ägande av klubbar i Premier League och inom engelsk fotboll i stort känns på det något sätt också naturligt att engelska klubbar markerar närvaro i Asien. En chans för ägarna att visa upp sina klenoder på hemmaplan. Kanske hade det varit en idé att blanda in även övriga asiatiskt ägda engelska klubbar i ett sådant här projekt.
Nu är knappast Premier League Asia Trophy en titel som någon egentligen bryr sig om. För deltagande klubbar är det här så klart endast en del av deras förberedelser inför en kommande säsong. Vad man utöver det kan hoppas på att få ut av en sådan här turnering är att möjligen få svar på några av de frågor som finns om laget inför säsongen. Vilka är då dessa frågor?
Hur planerar Jürgen Klopp använda sig av Philippe Coutinho under säsongen?
Det var en av de större tankegångarna mot slutet av förra säsongen att Jürgen Klopp planerade att börja använda Philippe Coutinho mer som en central mittfältare, snarare än som den forward han huvudsakligen har gjort sig sina framgångar med de två senaste säsongerna. En taktisk rockad med potentiellt stor betydelse för Liverpool.
En del i tankegången är troligtvis att göra Philippe Coutinho till en viktigare del av laget än vad han redan är, som ett sätt att övertyga honom om att stanna kvar i klubben. En annan del kan vara att ge Liverpool en ännu tydligare offensiv balans i och med att laget flera gånger under säsongen har kämpat med att bryta ned defensiva motståndare.
En tredje tankegång skulle kunna vara att genom att flytta ned Coutinho i planen ge plats och utrymme för nya spelare längst fram. Men å andra sidan innebär en nedflyttning av Coutinho att utrymmet minskar längre ned i planen, och mycket av de här planerna känns beroende på om Liverpool lyckas värva Naby Keita eller en liknande spelare.
Hur vill Frank De Boer att Crystal Palace ska spela och hur passar detta ihop med spelarmaterialet?
Det har ända sedan Crystal Palace anställde Frank De Boer pratats om hur han vill att Crystal Palace ska spela på ett särskilt sätt. Inte så konstigt så klart, sprungen som han är ur Ajaxskolan. Med det kommer vissa förväntningar. Men om det är något man kan säga om Crystal Palace så är det att de knappast under tidigare år har motsvarat sådana förväntningar.
Crystal Palaces match mot Liverpool, i synnerhet, och därefter matchen som därpå följer mot antingen West Brom eller Leicester, blir en möjlighet att få ett första intryck över hur Frank De Boer faktiskt vill att Crystal Palace skall spela, inte minst hur deras defensiv är organiserad och hur han tänker sig deras uppbyggnadsspel. Men också vilka pusselbitar som eventuellt saknas.
Hur tänker sig Craig Shakespeare att Leicesters anfall ska se ut?
Jamie Vardy var allas darling efter Leicesters osannolika titelvinst men hade en betydligt mycket mer anonym säsong därefter när det stod klart att de flesta motståndare hade räknat ut hur Leicester ville anfalla och hittat ett enkelt och effektivt motvapen. Även om Leicester blev bättre under våren stod det ändå klart att Vardy knappast längre var en målgaranti på samma sätt.
Samtidigt har inte Riyad Mahrez på något sätt gjort någon hemlighet av att han ser sin framtid i någon annan klubb än Leicester. Men i så fall i vilken klubb, och i vilken utsträckning räknar Leicester och Craig Shakespeare med att Mahrez faktiskt lämnar. Samtidigt sägs Leicester vara mycket nära att värva Kelechi Iheanacho från Man City. Hur vill Leicester anfalla inför nästa säsong?
Hur ser West Broms mittfält ut sedan Darren Fletcher lämnat klubben?
Något överraskande valde Darren Fletcher att hastigt och lustigt lämna West Brom och byta till Stoke. Det förändrar både ett och annat för West Brom som byggde upp mycket av sitt mittfältsspel runt just Fletcher. Samtidigt hade West Brom välkända och ganska lätt förutsägbara problem under säsongen med att verkligen skapa målchanser, på grund av ett kreativt begränsat mittfält.
I vilken riktning rör sig nu Tony Pulis taktiskt? Kanske går han all-in i den ena riktningen och sätter en mittback i Darren Fletchers position, det vore väl just typiskt honom. Eller försöker han ge sitt mittfält en mer offensiv och kreativ balans genom att spela in en mer tekniskt begåvad mittfältare. Vilket utrymme får exempelvis Sam Fields, West Broms extremt talangfulle mittfältare?
:::
TRANSFERKOLLEN
Joe Hart, Man City till West Ham (lån). Joe Hart har knappast någon framtid i Man City, i alla fall inte med Pep Guardiola kvar i klubben. Alltså ingen framtid i klubben. Lånet ska ses som en finansiell konstruktion i första hand, i praktiken en längre övergång än så om inget oförutsett inträffar. Kanonvärvning för West Ham som verkligen behövde göra något åt målvaktspositionen, får en målvakt av världskaliber. Berömlig – (+++++)
:::
LINHEMS TRANSFERKOLL
Britt Assombalonga, Nottingham Forest till Middlesbrough. Allt med Assombalonga handlar om han kan hålla sig skadefri. Han gör mål med hög frekvens men en delförklaring till Forest dalande i tabellen är att Assombalonga inte spelat tillräckligt för att vara den 20+-målskytt han kan vara. Det kan vara ett tungt tapp för Forest eller väldigt behövliga pengar (£14m!). För Boro är det ett överpris men ifall han kan skjuta upp Boro till Premier League igen lär det vara värt det. Kan rimligen fylla samma roll för Monk som Wood ifjol. Väl godkänd – (+++)
Ike Ugbo, Chelsea till Barnsley (lån). Det man inte kan säga om Chelsea ungdomar är att de är dåliga värvningar. Visst må de ha marginellt bättre chans att spela för A-laget än jag har men på lån eller efter de sålts brukar de producera. Det ska sägas om Ugbo att han bara är 18 år. Han öste visserligen in mål för Chelses U23 ifjol men vad det innebär för Barnsley är otydligt. Barnsley har lånat in väldigt bra och kan Ugbo göra några mål är det ingen dum värvning. Väl godkänd – (+++)
Adam Armstrong, Newcastle till Bolton (lån). Hade en otrolig säsong i Coventry för två säsonger sedan med 20 mål. Det var dock i League One och han var inte lika framgångsrik i Barnsley ifjol. Han var inte dålig men mestadels inhoppare. Det är nog en smart chansning av Bolton som inte har alltför mycket pengar att spendera och Armstrong har kapaciteten att ösa in mål. Väl godkänd – (+++)