Under sommaren och under ett transferfönster är det förvisso mest vanligt att det pratas om vilka spelare som är på väg till vilka klubbar. Och det går så klart inte att påstå något annat än att det är i sig en viktig fråga. Men en i princip minst lika viktig fråga med ett transferfönster är vilka spelare som har lämnat eller är på väg att lämna vilka klubbar.
Så väldigt mycket av retoriken och logiken under en sillysäsong bygger på föreställningen att det är köpandet av fler och nya spelare som ger ett lag ökade chanser inför säsongen som kommer. Betydligt mindre energi läggs på myntets andra sida, nämligen att det är behållandet av befintliga spelare, det vill säga stabilitet i någon mening, som ökar ett lags chanser.
Ben Mayhew på Experimental 3-6-1 producerar intressant och tankeväckande information i grafisk form i ungefär samma takt som Man City värvar ytterbackar den här sommaren. Vad han har gjort är att sammanställa för alla klubbar i Premier League hur stor andel av deras spelare är kvar i klubben från förra säsongen, baserat på total speltid i antal minuter.
Det finns mycket som är intressant med den här grafiken. För det första ger den så klart ett konkret mått på varje klubbs faktiska spelaromsättning. Vi ser till exempel hur Stoke har tappat mängder av spelare, redan innan det var klart att Phil Bardsley lämnade klubben. Och det är inte svårt att se hur det här kommer bli ett problem för Stoke under säsongen som kommer.
För det andra kan vi göra skillnad mellan vilken typ av spelare som faktiskt lämnar respektive klubb. Det måste naturligtvis vara en väsentlig skillnad mellan att en nyckelspelare som spelat väldigt mycket lämnar klubben och att en mer marginell spelare lämnar, vilket nästan är något att räkna med, kanske till och med önskvärt.
För det tredje går det även att se stabilitet som en fråga om hur stor andel av pajkartan som utgörs av en stabil startelva. Ett lag där exempelvis de tio spelarna med mest speltid vrider visaren ända till kvart i – exempelvis Chelsea, Liverpool och West Brom – är på ett sätt mer stabilt än lag där de tio mest spelade spelarna bara tar visaren halvvägs.
Grafiken är enbart baserad på vad som har hänt under transferfönstret fram till och med den 22 juli. Men med grafiken går det också att få en bättre och mer påtaglig känsla av betydelsen av några av de saker som fortfarande riskerar att hända under transferfönstret. Och potentiellt är det ju några helt avgörande spelaravsked som fortfarande ligger i vågskålen.
Arsenal har en imponerande spelarretention om 100%. Men den stora frågan här är så klart Alexis Sanchez som om han får sin vilja igenom kommer att göra ett seriöst hål i den kakan och skaka om truppen rejält. Det går även att undra hur imponerande 100% egentligen är här givet att Arsenal faktiskt tänker sig att skeppa iväg ett antal spelare.
Liverpool har alla skäl i världen att oroa sig för de påträngande rykten som låter meddela att Barcelona vill värva Philippe Coutinho. Både för att det tar en rejäl tugga i Liverpools pajkarta samtidigt som Liverpool under förra säsongen ändå lade sådan vikt vid just ett fåtal tunga pjäser, varav Coutinho var en av dem och inte den minst viktiga på långa vägar.
Tottenham har redan tappat en av sina stora pjäser och kan därför tänkas vara rätt ovilliga att bli av med fler av dem. Möjligen en anledning varför Eric Dier inte är någon lätt spelare att rycka loss från dem. För Tottenham kommer det självfallet vara viktigt både i år och eventuellt under kommande år att inte börja tappa för många spelare på en och samma gång.
Chelsea ser så klart ruggigt stabila ut utifrån den här grafiken. De har kanske inte den högsta retentionen totalt sett men har inte blivit av med en enda tung pjäs och den enda de riskerar bli av med, eller faktiskt kommer bli av med, är en pjäs de planerat för att de skulle och ville bli av med. När transferfönstret stänger kan det visa sig vara mästarna som också varit mest stabila.
Det är intressant hur många av vad vi skulle kunna kalla för mittenklubbarna i Premier League som faktiskt har lyckats behålla samtliga sina viktigaste spelare, eller möjligen bara blivit av med en enda. Det känns på något sätt lite nytt, visar att även de blir alltmer stabila, och kanske är inte minst detta en markör för de ökade ekonomiska förutsättningarna.
Generellt sett är det här en i mina ögon positiv grafik för de allra flesta av Premier League-klubbarna. Som jag ser på saken är det bara Stoke och kanske också Burnley som faktiskt har skäl att känna sig rejält bekymrade. Visst kan där finnas frågetecken kring hur Everton hanterar Romelu Lukakus avsked, och hur Man Utd anpassar sig till Zlatan Ibrahimovics frånvaro, och så vidare.
Men det är ändå avgränsade problemställningar som mer ställer krav på rena punktinsatser än att frenetiskt försöka pumpa vatten ur en roddbåt som läcker från många olika hål. Detsamma kan sägas om mer eventuella frågetecken som Alexis Sanchez i Arsenal och Philippe Coutinho i Liverpool. Generellt visar majoriteten av Premier League-klubbarna prov på god stabilitet.
Vilket är en styrka värd att påminnas om under en sillysäsong så ensidigt fokuserad på att visa styrka genom förändring och förnyelse. Stabilitet har blivit något av den bortglömda sidan av ett transferfönster.
:::
LINHEMS TRANSFERKOLL
Tendayi Darikwa, Burnley till Nottingham Forest. Lysande offensiv högerback/ytter som slog igenom i Chesterfield med bland andra Clucas. Lyckades inte konkurrera ut Lowton eller de andra gamla rävarna som Dyche föredrar. Kan bli en lysande värvning för Forest som till höger bara haft en stabil och en helt labil Hildeberto Pereira. Med beröm godkänd – (++++)
Darnell Fisher, Rotherham till Preston. Jag tycker alltid det är smart att plocka de bästa reservdelarna från nedflyttade lag. Rotherham är snart helt isärplockade men i Fisher får Preston en ung och stabil ytterback som kan spela på både kanterna. Kan säkert bli bättre offensivt i ett bättre lag. Väl godkänd – (+++)
Lewis Grabban, Bournemouth till Sunderland (lån). En av de spelarna Bournemouth värvade när man i Football League gjorde sig kända för att samla på anfallare för några miljoner styck. Grabban är bra men som en anfallare vars raison d’etre är målskyttet kan han lätt hamna i måltorkor. Resonlig ersättare till Defoe ändå. Väl godkänd – (+++)
Ondrej Mazuch, Sparta Prag till Hull City. En lovande mittbackstalang i Fiorentina en gång i tiden. Därefter samlat på sig Europa-erfarenhet i hela Europa från Anderlecht till Dnipro. Hull behöver onekligen en mittback utan Maguire eller Curtis Davies. Mazuch känns som ett bra köp. Ska Slutskij göra Hull östeuropeiskt? Med beröm godkänd – (++++)
Jason Steele, Blackburn till Sunderland. Sunderland behöver verkligen en målvakt. De har nu bara Steele och någon okänd portugis som heter Mika. Steele var en gång i tiden lovande och faktiskt bra men i stil med Scott Carson, Kirkland, eller Scott Loach verkar han ha peakat tidigt som målvakt. Petades i Boro och har inte övertygat särskilt i Blackburn. Bra back-up men inte mycket mer. Godkänd – (++)