Att pengar spelar stor roll i fotboll är välkänt. På den högsta nivån av modern fotboll har vi sett nationalstater gå in och pumpa in pengar i europeiska storklubbar på ett sätt som ritar om den europeiska fotbollskartan. I Premier League har stenrika ägare brutit upp den bestående ordningen inom engelsk fotboll med åtminstone två ytterligare superklubbar som direkt följd.
Men det är inte bara på toppen av europeisk och engelsk fotboll som stenrika ägare kan rita om fotbollskartan. Genom åren har vi sett flera klubbar vandra steg för steg uppåt i Football League med hjälp av rika ägare. Flera klubbar har också tagit klivet upp i Football League, som exempelvis förra säsongen när Forest Green Rovers vann playoff-finalen i National League.
Forest Green Rovers är lite speciella givet att de verkligen har positionerat sig som en helt och hållet grön klubb. De är däremot inte ensamma om att hysa förhoppningar om att som etablerad klubb i National League ta klivet upp i Football League, det vill säga gå från semi-professionell fotboll till professionell fotboll. Flera engelska klubbar följer för närvarande i deras fotspår.
Att spendera stora pengar för att nå framgång är något som är kontroversiellt redan i Premier League och på europeisk toppnivå, där pengarna är så enorma att det ändå knappt är något som längre sticker ut. Att spendera stora pengar för framgång är däremot betydligt mer kontroversiellt i National League, även om det av naturliga skäl inte får ens i närheten av samma uppmärksamhet.
Vilka är då dessa ”kapitalklubbar” och hur går det egentligen för dem i deras jakt på Football League-fotboll? Hur stor är egentligen sannolikheten att vi inom åtminstone en överskådlig framtid kommer registrera dessa klubbar på vår radar som till vardags kanske mer lägger märke till vad som sker i och runt de högre divisionerna av engelsk fotboll?
Salford City
https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2015/11/10/class-of-92-och-salford-city-out-of-their-minds/
Förmodligen det mest välkända exemplet, åtminstone det mest omtalade, givet att ägarna utgörs av de berömda gamla Class of 92-spelarna, med framför allt Gary Neville som drivande kraft. Den som har varit intresserad av att följa detta projekt bakom kulisserna har också haft möjlighet att följa den TV-serie av realityformat som följt klubben och laget under några säsonger redan.
Salfords uttalade målsättning är att ha blivit en Football League-klubb inom tre år. För detta ändamål har omfattande investeringar gjort i klubbens arena och infrastruktur. Mer omedelbart talande för klubbens ambitioner är kanske att Salford bytte ut nästan hela den startelva som förra säsongen förlorade i playoff i National League North.
Det verkar onekligen ha gett vissa tydliga resultat. Salford har stormat iväg till en övertygande serieledning i National League North den här säsongen, med 44 poäng efter 18 omgångar, sju poäng före närmaste konkurrent. Det mesta talar alltså för att Salford City tar klivet upp i National League till nästa säsong, och befinner sig bara en enda uppflyttning från Football League.
AFC Fylde
https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2017/03/31/afc-fylde-ar-publaget-som-snart-kommer-spela-i-football-league/
Det brukar ibland skojas om publag inom den engelska amatörfotbollen. Vad som kanske är mindre känt med AFC Fylde är att de faktiskt är ett gammalt publag på riktigt, inte på skämt. Rättare sagt, de var det innan de faktiskt blev AFC Fylde, när de fortfarande hette Kirkham & Wesham, och bokstavligt talat drev sitt klubbkansli från den lokala puben.
Men det publaget skulle vakna till en helt ny morgon när deras nye ägare David Haythornthwaite tog över klubben. Klubben bytte namn till AFC Fylde, en helt ny arena byggdes och under tio år har AFC Fylde klivit sex divisioner uppåt i det engelska seriesystemet, från West Lancashire League ända upp till National League, en smått fantastisk resa.
När klubbar spenderar pengar kritiseras de för att arbeta kortsiktigt, men det kan knappast sägas om AFC Fylde och Haythornthwaite. De har alltså redan tio år under bältet och har den uttalade målsättningen att 2022 vara en klubb i Football League. Efter att ha vunnit National League North förra säsongen ligger de nu någorlunda tryggt på 16:e plats i National League, med målet i sikte.
Ebbsfleet United
https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2017/11/08/ebbsfleet-united-var-ett-monument-av-darskap-da-precis-som-det-vore-nu/
Mycket prat om Ebbsfleet United i dessa dagar kan tyckas. Klubben som alltså under en femårsperiod var medlemsägd över internet som någon slags reaktion mot oansvariga kapitalistägare slutade något ironiskt den resan med att istället bli uppköpt av en kuwaitisk kapitalist, mer precist Dr. Abdulla Al-Hamaida som köpte klubben 2013 och i praktiken räddade den från dess egen undergång.
Om någon i dessa dagar hade frågat Ebbsfleet Uniteds supportrar vilka ägare de föredrog mellan internetmedlemmar och Al-Hamaida hade svaret bara kunnat bli ett enda. Internet försatte klubben på gränsen till finansiell ruin. Al-Hamaida köpte klubben och gjorde den skuldfri, har privatfinansierat en ny huvudläktare för £5m, och har tagit klubben tillbaka till National League.
Fyra år efter att ha köpt Ebbsfleet United var Dr Abdulla Al-Hamaida på plats när Ebbsfleet United förra säsongen vann playoff-finalen i National League South, och såg ut att vara på väg att börja gråta av glädje och stolthet. Ett minst sagt något större engagemang än den stora majoriteten internetmedlemmar. Ett mittenlag nu i National League, räcker engagemanget till uppflyttning?