Om exakt samma straff istället hade getts till Sydkorea så hade det varit betydligt mycket mer kontroversiellt än vad det nu var. Inte så mycket för straffen i sig kanske, det kunde vara straff liksom det kunde inte vara straff, utan sättet det gick till på. Först ”friades” den, spelet gick vidare, och först därefter gick domaren fram till VAR-skärmen.
VAR eliminerar inte diskussion, kontroverser eller subjektivism, men vad VAR kan göra är att åtminstone eliminera rena felaktigheter. Och så här långt, med nästan en hel första gruppomgång i VM avklarad, med 14 matcher redan avklarade, så får vi säga att VAR har lyckats riktigt bra. Det går att tycka olika om Sveriges straff mot Sydkorea, men sättet beslutet fattades på var bra.
Premier League och Football League beslutade för någon månad sedan att inte införa VAR redan till nästa säsong, utan fortsätta med den testverksamhet vi har sett under den här säsongen, det vill säga systemet används i cupspelet på de arenor där detta är möjligt. Anledningen är att den engelska fotbollens försök att introducera VAR under säsongen var minst sagt problemfyllda.
Det var försök som var allt annat än lyckade. Det tog en förskräcklig tid, det var ofta väldigt oklart vad som över huvud taget hände, inte minst för de som satt på arenorna, kriterierna för hur och när VAR skulle tillämpas var allt annat än tydliga, och själva matchrytmen bröts samman. Många befarade så klart att det skulle bli fullständigt kaos i VM.
Men det har inte blivit kaos i VM. Det har tvärtom fungerat riktigt bra och alltså räddat upp flera potentiellt saftiga domarmisstag. Det är alltså värt att fundera lite över vad det är som gör att det faktiskt har fungerat så bra.
För det första utgår systemet fortfarande från att det är domaren som är huvudaktören. Det är domaren som klart och tydligt fattar besluten, som får besked om att han kan ha fattat ett felaktigt beslut och därefter ges chansen att korrigera sitt eget beslut. Det gör systemet mer tydligt och reducerar framför allt inte domarens auktoritet på planen.
För det andra överanvänds inte systemet. Det används i samband med rena målchanser, straff- och kortbeslut. Det är upp till VAR-domarna att meddela domaren om de anser något kan ha blivit fel, och domaren blir därför inte mentalt piskad att be om bekräftelse på mer eller mindre varenda beslut som denne fattar på planen.
För det tredje har vi det utmärkta förfarandet att domarna och linjedomarna nu avvaktar med att blåsa exempelvis frispark eller vinka för offside i den händelse att det inte är glasklart och låter spelet gå vidare, för att sedan i efterhand granska situationen igen. Detta till skillnad från hur VAR har fungerat förut på flera håll att det blåstes först och frågades sedan.
Det hjälper naturligtvis att till detta VM verkar även TV-folket pålästa på vad som faktiskt händer och hur systemet fungerar. Det är i mångt och mycket upp till dem att berätta för de som tittar vad som faktiskt händer och naturligtvis, om de är helt förvirrade och pratar i nattmössan så bidrar det självfallet till att systemet också upplevs som förvirrande och oklart.
VAR kommer inte lösa varenda problem som finns inom fotbollen, eller eliminera varenda möjligt felaktigt domslut, men det minskar felaktigheterna och ger framför allt domarna ett helt annat skyddsnät än vad de tidigare har haft. Bara möjligheten att få en omedelbar bekräftelse på att ett domslut är korrekt, eller inte behöva älta om ett domslut eventuellt kan ha varit fel.
Ändå gör Premier League med omnejd det klokt att inte omedelbart till kommande säsong införa VAR. Inte när deras egna tester under den här säsongen var så dåliga. Vad de däremot bör göra nu är att utgå från VAR precis så som det har fungerat i VM och genomföra testerna och all nödvändig utbildning utifrån det systemet och dess utgångspunkter.
När engelsk fotboll har testkört VAR under en säsong och det har fungerat prickfritt på samma sätt som det så här långt har fungerat i VM, då är det rätt läge att rulla ut det i full skala i Premier League, i Football League och så klart i de båda engelska cuperna. Men det är glädjande att systemet nu i alla fall har börjat hitta rätt balans mellan teknik och organisation.
Och att det inte är så värst nödvändigt att oroa sig för hur VAR skulle vara på väg att ”döda fotbollen” som det har hetat på lite olika håll inom engelsk fotboll den gångna säsongen.
:::
VM-KOLLEN
Sverige – Sydkorea må ha varit väldigt dåliga, utan någon som helst idé hur de skulle spela fotboll, men det ska inte ta något ifrån vad jag ser som framför allt en fantastisk lagkaptensinsats av Andreas Granqvist och en mycket stark insats på mittfältet av Victor Claesson.
Colombia – Det sista laget att gå in i detta VM som det känns riktigt spännande att se var man egentligen har dem, med högintressanta spelare som Radamel Falcao och James Rodrigues. Har precis samma chans som exempelvis England att spela en eventuell semifinal.
Salah – Ikväll måste han nog spela, den godmodige egyptiern. Det var klokt av Egypten att vila Salah mot Uruguay, men matchen mot Ryssland är vinna eller försvinna för Egypten, så spelar inte Salah ikväll då var det bara skitsnack det där med att han var frisk nog för VM.
:::
TRANSFERKOLLEN
Rui Patricio, Sporting till Wolves. Portugals landslagsmålvakt landar på en fri transfer till Wolves vilket naturligtvis måste betraktas som något av ett riktigt kap för dem. En position där Wolves verkligen kunde förstärka och nu har förstärkt på kanske för dem allra bästa sätt. Berömlig – (+++++)