Sjua i Premier League-tabellen, en placering som trots att den enligt de som har besvärat sig med att jämföra är Man Utds sämsta start på säsongen på 28 år, om nu 13 matcher verkligen är att betrakta som starten av en säsong, ändå känns rätt generös sett till Man Utds faktiska spel och prestationer; som bland annan innebär att Man Utd är det enda laget på övre halvan med negativ målskillnad, och ett lag som dessutom skapar färre målchanser än Southampton.
Trots detta har Man Utd alltså ikväll inte bara möjligheter, utan vad som måste beskrivas som goda möjligheter, att säkra sig själva en plats i Champions Leagues slutspel genom att vinna hemma på Old Trafford mot Young Boys, samtidigt som Juventus åtminstone lyckas undvika att förlora hemma mot Valencia. Om det nu någonsin längre kan beskrivas som goda möjligheter att Man Utd ska vinna någon match, inte minst på Old Trafford. Att spela 0-0 mot Crystal Palace var knappast ett bra genrep.
Den som vill leta fler negativa omen kan så klart påpeka att Man Utd hittills inte har gjort ett enda mål i Champions League på Old Trafford den här säsongen. Vilket ändå måste ses som fullständigt exceptionellt. Mot Juventus var Man Utd inte ens nära att göra mål vilket i sig var djupt oroande. Mot Valencia såg vi ett håglöst och hopplöst Man Utd vara närmare att göra mål, utan att vara riktigt nära för den sakens skull, ett mållöst resultat som såg ut att göra Man Utds slutspelsplats ytterst osäker.
Det finns något symptomatiskt med att Man Utds bästa anfallsspel den här säsongen har kommit när de har behövt jaga, när de har befunnit sig i underläge och, som vissa skulle beskriva saken, när de i själva verket inte längre har något att förlora. Uppenbara exempel är så klart hemmamatchen mot Newcastle, bortamatcherna mot Bournemouth, Chelsea och Juventus. Det säger naturligtvis inte något positivt om lagets, spelarnas och Mourinhos förhållande till risk.
Men ingen risk och heller ingen avkastning. Ikväll mot Young Boys måste Man Utd helt enkelt våga ta risker. Även om det mycket väl också kan visa sig vara så att Young Boys helt enkelt är så svaga att Man Utd kan vinna även utan att ta några risker. Det vore på sätt och vis synd, då det bara betyder att Man Utd vinner utan att de faktiskt lär sig något alls, utan bara blir bekräftade trots sina mycket tydliga brister.
Sådana problem har inte Man City, som tvärtom visar upp en för stunden närmast perfekt balans mellan risk och avkastning. Även de kan göra sig själva klara för slutspel i Champions League ikväll, genom att spela oavgjort borta mot Lyon. Om de dessutom skulle lyckas vinna mot Lyon så säkrar Man City även gruppsegern. Vilket vore en rätt stabil avslutning på ett gruppspel som inleddes så stapplande, med en ytterst oväntad förlust mot just Lyon på hemmaplan.
Då såg det ut som om Man City kanske skulle få problem att ta sig till slutspel. Liksom det efter den andra omgången mot Valencia såg ut som om Man Utd skulle få problem att ta sig till slutspel. Ikväll är de båda tunga favoriter att säkra en slutspelsplats. Och det är i själva verket imorgon som det finns skäl för de engelska klubbarna att oroa sig för att deras slutspelsplatser hotas eller går upp i rök.
:::
Under gårdagen presenterade Global Sports Salary Survey sin senaste sammanställning av vad idrottsklubbar årligen betalar sina spelare i genomsnitt, med följande topp-tio för fotbollen:
(1) Barcelona – £10,45m
(2) Real Madrid – £8,09m
(3) Juventus – £6,73m
(4) Man Utd – £6,53m
(5) Bayern München – £6,35m
(6) Atlético Madrid – £6,16m
(7) PSG – £6,11m
(8) Man City – £5,99m
(9) Chelsea – £5,20m
(10) Liverpool – £4,86m
Det är intressanta lönesiffror, inte minst kanske sett till den här väldigt vanliga uppfattningen att just Premier League-klubbar underpresterar så vansinnigt (i Champions League) i förhållande till vad de betalar i lön.
Den här sammanställningen visar att verkligheten nog är lite svårare än så.
En av mina återkommande teser har varit att visst borde engelska klubbar ha kunnat göra det bättre i Champions League de senaste fem-åtta åren, men att givet mot vilka de normalt sett har åkt ut så har inte detta varit särskilt märkligt, eller särskilt svagt.
Den här sammanställningen visar vad jag menar.
Uppfattningen att Premier League-klubbar underpresterar vansinnigt i förhållande till lön grundar sig i att Premier League totalt sett har mycket högre lönekostnader än någon annan liga. Men det är ett rejält logiskt snedsteg att tro att det betyder att t ex Man City betalar mer i lön än exempelvis Barcelona, Juventus eller Bayern München.
Det är en typ av analys som måste ske klubb för klubb, inte genom rena ligaaggregat, vilket egentligen är fallet för alla jämförelser mellan klubbar från olika ligor.
Några reflektioner:
Barcelona och Real Madrid med hyperansträngda lönebudgetar får svårt att värva supertungt från Premier League.
Atlético Madrid har ekonomiskt tagit plats som en tredje spansk superklubb.
Avtagande marginalnytta, marknadsposition och lönepremiums gör att skillnader i lönebelopp inte kan väntas få proportionell effekt på prestation.
:::
Ikväll har vi också, utöver första halvan av veckans Football League-omgång, den uppskjutna Ligacupmatchen mellan Leicester och Southampton!