Augusti närmar sig med stormsteg. Sommaren är med andra ord snart över, det är i själva verket bara några dagar kvar till dess att Football League har sin säsongspremiär. Premier League låter som vanligt vänta på sig ytterligare en vecka, men det är alltså mindre än två veckor kvar till den ligapremiären. Sommaren har rusat förbi väldigt fort, betydligt fortare än vad man kanske trodde där när förra säsongen precis var slut.
Sommaren är naturligtvis en tid för frågor. Hur kommer den här klubben utvecklas till det bättre eller det sämre under sommaren? Hur många spelare kommer den här klubben värva? Lyckas den här klubben behålla sina viktigaste spelare? Det är en tid för förnyelse och för förändring, kombinerat med den ovisshet som alltid finns kring nya saker innan säsongen faktiskt har satt igång på allvar.
Med cirka en-två veckor kvar innan säsongen startar finns naturligtvis tid kvar att hitta svaren på dessa frågor. Och med cirka tio dagar kvar innan transferfönstret stänger för engelska klubbar så kan naturligtvis mycket hinna hända. Ändå börjar det märkas att vi är på väg att komma in på upploppet, för plötsligt börjar det faktiskt kännas som att tiden börjar bli knapp för de klubbar som fortfarande har jobb kvar att göra.
Men i skrivande stund finns där naturligtvis de självklara och fullt normala frågorna inför säsongen som kommer. Beroende på vilken abstraktionsnivå man väljer kan där så klart finnas hur många frågor som helst, men de fem obesvarade frågor jag betraktar som de största är följande:
(5) Kommer Pep Guardiola lyckas bevara Man Citys hunger även den tredje säsongen?
Efter en fantastisk första ligatitel gjorde Pep Guardiola ett strålande jobb förra säsongen som behöll hungern hos Man City-spelarna, möjligen därtill behjälpta av den dragkraft som Liverpool erbjöd. Där har alltid pratats om Guardiolas förbränningstid, efter att ha tillbringat endast fyra och tre år i Barcelona respektive Bayern München, att det helt enkelt inte går att bevara den nödvändiga intensiteten längre än så.
Man City är nu på väg att starta sin fjärde säsong med Pep Guardiola, den andra säsongen som regerande ligamästare, med två fantastiska säsonger bakom sig. Där finns fortfarande yttre motivationsfaktorer. Väldigt få lag har lyckats vinna Premier League tre säsonger i rad, inget lag har någonsin vunnit Premier League fyra gånger i rad. Gillar man rekord vore detta sannerligen mycket meningsfulla rekord.
Om inte för Man Citys hunger och drivkraft att vinna förra säsongen hade Liverpool vunnit ligan. Förhoppningen från Man Citys konkurrenter den här säsongen kommer bland annat vara att Man City inte lyckas visa samma hunger den här gången.
(4) Håller Aston Villa på att “göra en Fulham”?
Jämförelsen låter sig gärna göras. Aston Villa är en nykomling via playoff den här säsongen precis som Fulham var förra säsongen. Fulham spenderade närmare £100m på nya spelare inför förra säsongen, liksom Aston Villa redan har spenderat enligt uppgift cirka £120m på nya spelare inför den här säsongen. Tio nya spelare har redan värvats av Aston Villa, även om några redan var i klubben på lån förra säsongen.
Normalt går det ju att vara lite orolig för sådant där, att göra så många värvningar brukar oftast medföra vissa rätt rejäla anpassningsproblem, och att värva för så stora summor brukar både skapa höga förväntningar och medföra hög ekonomisk risk. Ändå är kanske jämförelsen en aning orättvis. Aston Villas värvningar känns åtminstone på förhand lite mindre spektakulära och lite mer funktionella.
(3) Kommer Leeds ha kvar sin magi med Marcelo Bielsa?
Marcelo Bielsa anlände förra sommaren till Leeds och till Football League med dunder och brak. Han var länge omgärdad av mystik och många först undrade hur han skulle klara sig i Football League och därefter förundrade sig över hur hans metoder faktiskt fungerade i Football League. Det fanns en slags magi runt Leeds igen med Marcelo Bielsa som manager, som gjorde dem till en av seriens favoriter.
Men det räckte ändå inte hela vägen till Premier League. Leeds föll på det proverbiala målsnöret. Nyheten kom ändå strax efter säsongen att Marcelo Bielsa blir kvar i Leeds även en andra säsong. En positiv nyhet naturligtvis, även om man också måste fråga sig om Marcelo Bielsa lyckas uppbringa samma magi och mystik den här säsongen som han gjorde under sin första säsong.
(2) Hur länge lyckas Man Utd behålla feelgood-faktorn?
Försäsongen har sett rätt lovande ut för Man Utd. De har vunnit sina matcher, framför allt har spelet sett betydligt bättre och mer genomarbetat ut än förut, och oron runt allt det osäkra med Paul Pogba verkar ha lugnat ned sig. Även om det fortfarande finns ett visst missnöje med vad som värvats, rättare sagt inte värvats, så är det ändå jämfört med för exakt ett år sedan en helt annan och mer positiv känsla kring laget.
Utan att vilja låta som en domedagsprofet går det så klart att fundera över hur länge denna feelgood-faktor faktiskt kan hålla i sig. För positivismen känns verkligen som om den är som mest någon centimeter djup, att minsta lilla motgång eller sämre period så är den som bortblåst. Vilket vi såg förra säsongen påverkade både supportrar och spelare på ett allt annat än positivt sätt.
Ingen förväntar sig nog några ligatitlar den här säsongen, men om Ole-Gunnar Solskjaer tänkte sig att den här säsongen skulle kunna bli lyckad för Man Utd, och att behålla sitt jobb hela säsongen ut, så kräver det förmodligen att Man Utd lyckas hålla sig före och över kurvan under hela säsongen, från start till mål.
(1) Kan Unai Emery visa vad han tillför för värde till Arsenal?
Fastän Unai Emery tog över ett stukat lag som han inte själv satt samman gjorde han under sin första säsong i Arsenal ändå en bättre säsong än någon av Arsene Wengers två-tre senaste säsonger. Lik förbannat finns ändå de som inte menar sig ha sett någon mening med att byta ut Arsene Wenger mot Unai Emery. Under sin andra säsong måste Unai Emery svepa bort denna typ av tvivel och visa vad han tillför för värde.
Låt gå för att Unai Emerys första säsong med Arsenal var något upp och ned, men något annat var knappast att vänta. Där fanns perioder under säsongen när Arsenals spel och resultat såg oväntat bra ut, liksom där också fanns perioder när spel och resultat inte alls såg särskilt bra ut. Uppenbart är att Arsenals och Unai Emerys första uppgift måste vara att höja sin egen lägstanivå och slipa bort de sämsta insatserna. Frågan är om det lyckas.
:::
TRANSFERKOLLEN
Jesus Vallejo, från Real Madrid till Wolves (lån). Ännu ett lån, som jag i och för sig inte är så värst förtjust i som koncept, men som ändå kan fungera. Kanske passar det inte minst bra för en klubb som behöver expandera truppen för europeiskt cupspel på kort sikt utan att binda upp sig på längre sikt. Talangfull mittback med mycket markerade ledaregenskaper, ett riktigt bra komplement till Wolves backlinje. Med beröm godkänd – (++++)