Ända sedan Arsene Wenger sadlade om och tog det där skrivbordsjobbet på FIFA som någon slags chef för teknisk utveckling så har alla hans gamla våta fantasier tagit form som nya förslag. Det är för all del lite oklart i vilken utsträckning det är genuina och skarpa förslag eller i vilken utsträckning det mest är for show.
Tidigare i vintras var det offsideregeln som Arsene Wenger hade i siktet. Istället för att en offensiv spelare är offside om någon del av hans kropp som han kan göra mål med är framför den sista försvararen så menade Wenger att en offensiv spelare ska vara onside om någon del av hans kropp som han kan göra mål med är i linje med den sista försvararen.
Hellre fria och fälla draget till sin absoluta spets med andra ord.
Helt oväntade är nu inte dessa förslag. Arsene Wenger har alltid varit en förespråkare för den offensiva fotbollen och att ge de offensivt spelande lagen fler fördelar och större utrymme att uttrycka sig. Hans stora frustration de gånger hans lag fått smisk av andra lag som han menar spelar ”antifotboll” är på många sätt talande.
Alltså finns ingen anledning att bli förvånad när nästa förslag läggs fram, och det visar sig vara i samma anda. Den här gången är det en betydligt mycket mer omfattande reform som föreslås. Nämligen att helt frångå fotbollens klassiska poängsystem, och istället avgöra ligor, grupper etc med antal gjorda mål minus antal insläppta mål, det vill säga målskillnaden.
Tanken känns på något sätt självklar, hela idén bygger på att det ska löna sig att göra mål, att göra många mål, och att även om ett lag har tagit ledningen i matchen så ska det fortfarande finnas en konkret vinst i att fortsätta försöka göra fler mål. Med förslaget antas dödtid, maskning och tomgångsfotboll minska exponentiellt i omfattning.
Vissa managers brukar stolt deklamera att de hellre vinner med 5-4 än de vinner med 1-0, fastän det i själva verket inte betyder någon som helst skillnad i poäng. Vad förslaget ger oss här är ett system där det är betydligt mycket mer än en rent kosmetisk skillnad att vinna med t ex 4-1 än vad det är att vinna med 1-0.
Grundanalysen är att fotbollens klassiska poängsystem helt enkelt är ett incitament för defensiv fotboll. Att det är ett system som strukturellt belönar destruktiva fotbollslag och en fotboll som först och främst går ut på att försvara sig. Åtminstone ger den typen av lag en fördel som lyfter dem högre än vad som är rimligt eller önskvärt.
Invändningen mot denna analys vore att i stort sett inte en enda ligatitel har vunnits av något annat än offensivt spelande lag. Och att det titelvinnande laget i stort sett alltid har bäst eller åtminstone nästan bäst målskillnad av alla lag i ligan, närmast per definition, så förslaget sparkar i praktiken in redan öppna dörrar.
En mer principiell invändning har förts fram att det är ännu en reform som kommer gynna de stenrika storklubbarna och drabba de medelstora och mindre klubbarna desto hårdare, och göra skillnaderna ännu mer markerade. Att de mindre klubbarnas största chans att hävda sig är att i första hand försvara sig bättre, men att denna möjlighet i och med förslaget signifikativt minskas.
Ett lag som befinner sig i en match med ett oändligt mycket mer resursstarkt lag som består av betydligt högre individuell spetskvalitet på varje position kommer inte i första hand lyckas vinna mot det laget genom att ge sig in i en shoot-out, i vilken de själva har med sig en ärtbössa till en bazookafight. Förslaget tvingar dem till det.
Vi ser något liknande om vi tittar på den aktuella Premier League-tabellen. Liverpool och Man City är tämligen överlägsna rent poängmässigt, med Leicester som en något oväntad svans. Under en unik säsong är det inte helt tydligt, men rimligtvis vore både Liverpool och Man City än mer överlägsna om ligan avgjordes på målskillnad.
I och för sig hade i så fall inte ligan nu varit avgjord. Skillnaden mellan Liverpool och Man City är betydligt mindre i målskillnad än vad den är i poäng.
Vad är det då som säger att fotbollen skulle ta det här förslaget på allvar, och att det inte bara är ännu ett förslag som får lite medialt utrymme för att därefter dö en tyst död på något skrivbord någonstans? Helt säkert är ju att den här typen av tokerier inte kan få något faktiskt genomslag.
Men i dessa tider och rådande omständigheter så verkar det vara ett förslag som har fått fotfäste. En tid när fotbollen genomgår någon slags kris både i förtroende och självförtroende så verkar fotbollen leta med ljus och lykta efter idéer som återigen ska göra fotbollen mer tilltalande för de breda massorna.
Massorna vill ha mål, mera mål och många mål. Att ta bort fotbollens klassiska poängsystem är alltså ett förslag som verkar ligga rätt i tiden.