Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Premier Leagues fem sämsta managers

Peter Hyllman

Vem som är Premier Leagues främsta manager, eller vem som har varit Premier Leagues bästa manager genom tiderna, är en fråga som kommer diskuteras om och om igen, och ständigt förnyas, genom åren. Det är en fråga med många oliika åsikter, en fråga laddad med stolthet och stamtänkande, eller tribalism som är en anglicism jag råkar gilla, och en fråga utan något objektivt korrekt svar. Allt beror på vad man väljer att leta efter.

En fråga som inte diskuteras i närheten av lika mycket är vem eller vilka som har varit Premier Leagues sämsta manager genom tiderna. Möjligen eftersom de supportrar vars klubbar i första hand har varit de som anställt dessa stjärngossar inte precis har något större intresse av att prata högt om den saken. Men det är även det en svårdefinierad fråga, för vad är det egentligen man menar med sämst i det här fallet?

Jag har några kriterier för att man ska kunna vara aktuell för denna lista. För det första måste managern i fråga faktiskt ha kommit in i jobbet med åtminstone någon form av förväntningar på sig, det kan inte bara vara en tillfällig nobody. För det andra måste det gå att särskilja att felet faktiskt till icke ringa del var managerns och inte klubbens. För det tredje måste det underpresterats rejält utifrån resurser och förutsättningar.

Annons

Väljer man att se saken på det sättet är det kanske inte längre helt relevant att prata om detta som sämsta managers. Det finns egentligen ingenting som säger att de managers som hamnar på den här listan, eller är aktuella för den här listan, är sämre managers i objektiv mening än många andra andra managers. Tvärtom skulle jag säga, bara det att de fått jobb i Premier League visar att de är bättre än nästan alla managers.

Vad som däremot går att konstatera, återigen utifrån subjektivt omdöme så klart, är att dessa managers hör till dem som har hanterat en specifik klubb eller situation i Premier League sämre än övriga managers. Detta kan bero på en mängd olika saker. En alltför otillräcklig taktisk idé. En bristande relation till spelare eller supportrar. En oförmåga att hantera pressen som kommer med att vara manager i Premier League.

Annons

Jag funderade på om varje managers tid i enskilda klubbar skulle bedömas var för sig, men fastnade istället för att bedöma varje manager som en slags helhet. Vilket känns mest rättvist. Utifrån dessa utgångspunkter är detta enligt mig Premier League-erans fem sämsta managers:

(5) Tony Adams

Detta skulle utan något större problem kunna bli en lista enbart ägnad åt gamla storspelare som fått sitt managerjobb enbart för att de var gamla storspelare och visar sig helt otillräckliga för detta jobb. Men det vore för ensidigt, så Tony Adams får på sätt och vis klä skott för dem alla. Adams tog över Portsmouth efter Harry Redknapp och tog över jobbet med hög profil. Men det hela tog en ände med förskräckelse, Portsmouth vann endast två matcher av sexton spelade innan Adams snabbt fick sparken. Karriären därefter har knappast varit någon höjdare.

Annons

(4) Jacques Santini

Om vi håller oss till Frankrike så är Jacques Santini ett i allra högsta grad respekterat managernamn. Vilket också var anledningen till att Tottenham anställde honom under 2004, och det är väl inte precis något långskott att tänka sig att Tottenham i Santini skulle hitta sin motsvarighet till Arsene Wenger, som då stod på den absoluta toppen av sin status inom den engelska fotbollen. Men Santini hade ingen som helst lycka i Premier League, hade svårt att kommunicera med spelare, med supportrar och med sin egen styrelse. Efter sex månader fick Santini sparken.

(3) Luiz Felipe Scolari

Anställdes som arvtagaren till José Mourinho. Och Scolari kom knappast med något dåligt CV efter stora framgångar med både Brasilien och Portugal. Men Scolari hade inte varit manager inom klubbfotbollen på åtta långa år och hade aldrig någon gång förut varit manager för en europeisk klubb. Han var helt olämpad att ta över Chelsea, och en klubb som säsongen dessförinnan varit en hal grästuva från att vinna Champions League såg plötsligt betydligt sämre ut. Men visst är detta ett exempel på hur det är möjligt att vara med på den här listan utan att därför vara en dålig manager.

Annons

(2) Egil Olsen

Även Egil Olsen, Drillo kallad inom den skandinaviska fotbollen, kom med meriter från landslagsfotbollen. Den norska närmare bestämt. Men för sin tid i engelsk fotboll är nog Olsen precis lika ökänd och utskälld som manager som exempelvis Tomas Brolin är som spelare. Olsen nådde framgångar med det norska landslaget baserat på sin extremt enkla och funktionalistiska fotboll, men denna taktik gick inte alls hem i Premier League, eller ens i Wimbledon av alla klubbar. Olsen tjänar som ett varnande exempel för de som t ex pratat om Lars Lagerbäck som manager i Premier League. Olsens rykte är särskilt skamfilat eftersom han orsakade nedflyttningen som var första steget mot Wimbledons förfall och tvångsflytt.

(1) Jozef Venglos

VM 1990 i Italien fick flera följder för engelsk fotboll. En sådan följd blev att Jozef Venglos, tillika doktor i fysiologi, efter sina framgångar med Tjeckoslovakien blev den förste icke-brittiske eller icke-irländske managern för en engelsk toppklubb när han senare samma sommar tog över Aston Villa. Aston Villa hade precis slutat tvåa i ligan och med Venglos hoppades klubben kunna ta klivet att utmana om och vinna ligatiteln. Det blev istället en bottenstrid. Kanske är det helt enkelt så att engelsk fotboll och Premier League, som formellt skulle komma att bildas bara något år därefter, ännu inte var redo för Jozef Venglos. Timing betyder mycket, och man måste undra vad som hänt om Venglos kommit till Aston Villa fem år senare istället.

Annons
Publicerad 2020-04-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS