Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kommer Premier League välja en öppen eller stängd deadline för säsongen?

Peter Hyllman

Dagarna går. Dagarna går kanske extra långsamt nu när vi inte längre har någon fotboll att mer eller mindre dagligen kolla på, men de går hur som helst. Vilket naturligtvis leder till att situationen ställs på sin spets. Det har spekulerats och spånats under en längre tid hur Premier League, hur Football League och hur engelsk fotboll ska hantera krisen och den här säsongen. Vi närmar oss obönhörligen den punkt när beslut måste fattas.

Under dagen är det tänkt att Premier League-klubbarna ska ha ett sammanträde där de närmare ska diskutera hur de faktiskt ska göra med den här säsongen. Hittills har det varit minst sagt svårt att få klubbarna att till synes enas om någonting. Annat än att de flesta för all del verkar helt överens om att så långt som möjligt är det önskvärt att slutföra säsongen, av mer eller mindre varenda tänkbart skäl.

Men ”så långt som möjligt” är naturligtvis de operativa orden här, fastän det är svårt att veta vad det rent konkret faktiskt innebär. Vad vi vet är att det är två typer av datum som aktivt nämns i samtalet. För det första den 6 juni, då en hel del klubbar verkar anse att säsongen på ett eller annat sätt ska fortsätta. För det andra den 30 juni, då fler och fler klubbar verkar anse att säsongen på ett eller annat sätt måste anses färdigspelad.

Annons

Det främsta skälet till detta datum är att många klubbar är osäkra på statusen för deras spelarkontrakt efter det. FIFA har för all del gått ut med riktlinjer som säger att kontrakten gäller till dess att säsongen är färdigspelad, men engelska klubbar är osäkra på om detta verkligen är tillämpligt enligt brittisk lag. Många ser alltså den 30 juni som en nödvändig slutpunkt för att reducera osäkerhet och lättare planera inför nästa säsong.

Emellertid ska sägas att detta inte betyder att säsongen kommer behöva ogiltigförklaras, något de flesta klubbar verkar motsätta sig. Även om det är uppe i luften vad klubbarna verkligen vill, till skillnad från vad de säger, eftersom det är ett antal klubbar som helt klart har saker att vinna på att säsongen ogiltigförklaras. Även om det också skulle leda till tunga ekonomiska effekter, som stora belopp i försvunna TV-intäkter.

Annons

Hur skulle då det gå till? En möjlighet är så klart som La Liga meddelade igår till exempel, alltså att det blir den nuvarande tabellen som räknas för att avgöra placeringar och europeiska cupplatser om inte säsongen hinner slutföras innan ett visst datum. En variant är att Premier League kanske hinner spela ett antal omgångar, men inte alla nio-tio omgångar, och då låta slutpunkten bli så långt man faktiskt hinner till den 30 juni.

Självfallet finns även möjligheten att förlänga tiden ytterligare och ge den här säsongen ännu mer tid på sig att avslutas. Det beror så klart på om tillräckligt många klubbar skulle tycka en sådan lösning är okej för dem. Oavsett vilken lösning Premier League än väljer så är den formella brytpunkten att 14 klubbar måste rösta för ett förslag för att det faktiskt ska bli verklighet.

Annons

Gissningsvis är detta de två linjer som också kommer finnas på bordet att besluta om för Premier League under dagen. Det vill säga, för det första, att vidhålla linjen att nuvarande säsong fortsätter tills vidare till dess att den är färdigspelad, oklart när. Vilket i grund och botten är detsamma som att vänta och se. Eller, för det andra, att faktiskt sätta ett formellt datum när säsongen ska vara klar.

Öppen deadline eller stängd deadline med andra ord. Det går att hitta argument för båda metoderna att hantera situationen.

Dilemmat för Premier League och Football är så klart följande, att om de inte slutför säsongen så kommer det självfallet kosta dem stora pengar i TV-intäktsbortfall, men även bortsett från det så kommer de närmast garanterat öppna upp sig för juridiska processer från klubbar som Liverpool, Leeds, West Brom, Norwich, Aston Villa, Bournemouth med flera, som samtliga skulle ha väldigt mycket att förlora på ett sådant beslut.

Annons

Vi har sedan länge passerat punkten där det är rimligt att förvänta sig en bra lösning på detta dilemma. Vi får förlika oss med att oavsett vilket alternativ som väljs så kommer det vara en lösning som har vissa fördelar men också vissa helt uppenbara nackdelar. Inget förslag kommer alltså vara perfekt. Men vad jag misstänker att de flesta, inte minst de nämnda klubbarna, eftersträvar i nuläget är någon form av klarhet, inte vänta och se.

Lyckas man väl bestämma sig för en tydlig väg framåt i den här röran, så är det därefter möjligt att börja analysera vad det skulle få för konsekvenser för de klubbar som påverkas av det, och om man bedömer att konsekvenserna vore alltför besvärliga så går det då att börja förhandla kring hur dessa ska mildras. Ett uppenbart sätt är självfallet att strunta i nedflyttningar, samt tillfälligt eller permanent utöka antalet lag i Premier League.

Annons

Vad som talar mot en öppen deadline är just detta att de flesta nog börjar eftersträva någon form av klarhet nu, nästan oavsett vad denna klarhet består av. Samt att det inte finns någon tydlig punkt i framtiden när man med någon som helst form av säkerhet faktiskt kan säga att det kommer vara möjligt att köra igång. Vi kan tro att det är troligt att kunna köra igång i juni till exempel, men det är svårt att säga.

Vänta och se kan många gånger vara en framkomlig, till och med klok, strategi. Men oftast bara under en begränsad tid, och när man faktiskt har en tydlig deadline någon gång i framtiden. Det borde alltså finnas ett rätt tungt tryck på Premier League-klubbarna att under dagen fatta ett beslut som sätter en sådan tydlig, stängd deadline. Inte minst eftersom andra större ligor nu har börjat göra detsamma.

Annons

Men, som sagt, två tredjedelar av klubbarna måste också vara överens. Det är på många sätt en demokratisk styrka. Det kan också vara en svaghet.

Publicerad 2020-04-17 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS