Gareth Southgates tid som Englands förbundskapten har präglats av någon slags uppfattning om att han har varit beredd att bryta gamla mönster och pröva nya vägar, att ta ut spelare mer baserat på form och på kvalitet snarare än på klubbtillhörighet eller dylika politiska grunder. Och det är väl kanske också sant i den utsträckningen att han i alla fall har varit mer benägen till detta än sina företrädare på posten.
Ändå betyder inte detta mer än att Englands landslagstrupp till Nations League-matcherna mot Island och Danmark i början av september av totalt 24 spelare hämtar endast sex spelare utanför någon av de klassiska sex storklubbarna. En fjärdedel således, och av dessa sex spelare hämtas majoriteten från två andra klubbar i form av Everton och Southampton.
Nu saknas det för all del inte baksätesförare i sådana här frågor, och Gareth Southgate borde rimligtvis veta betydligt mer både om varför han tar ut vissa spelare. Inte tar ut vissa andra spelare, och vad det är han egentligen vill uppnå med sitt lag. Men detta utesluter för all del inte att det är en landslagsuttagning som väcker ett antal mer eller mindre berättade frågor.
Hade Jack Grealish varit utanför truppen om han spelat för någon av de sex stora? Att Grealish vid 25 års ålder ännu inte gjort en enda landskamp får räknas bland de mer märkliga omständigheterna. Grealish har varit strålande under flera säsonger, och hade han haft en annan tröja på sig är det nästan omöjligt att tänka sig att han inte skulle vara med i den här truppen. Kan knappast vara förbigången av fotbollsskäl.
Hade Jordan Pickford varit med i truppen om han inte räddat straff mot Colombia? Att vara målvakt i Englands första vinst i en VM-straffläggning någonsin leder onekligen till någon sorts hjältestatus. Men kanske har det gått till Pickfords huvud för egentligen ända sedan den sommaren för två år sedan har han inte alls varit sig lik, presterat svagt, och vad värre är inte verkat särskilt bekymrad över saken. Ändå fortsätter han bli uttagen.
Hade Conor Coady varit utanför truppen om han fortfarande tillhört Liverpool? Coady har varit en av Premier Leagues bästa mittbackar under säsongen som gått, en riktigt bra mittback med uppenbara ledaregenskaper. Att se Coady utanför truppen samtidigt som vi hittar andra mittbackar som Michael Keane och Tyrone Mings där är, utan att det egentligen ska ses som någon kritik av de båda, mycket märkligt.
Hade Mason Greenwood varit med i truppen om han inte spelat för Man Utd? Utan att på något sätt se det som kritik av Greenwood, som verkligen är en av säsongens stora genombrott, så är det nästan ogörligt att föreställa sig att Greenwood, allt annat exakt lika, hade varit med i den här landslagstruppen om han inte hade tillhört Man Utd eller någon annan av storklubbarna, om han tillhört t ex Leicester, Newcastle eller Wolves.
Hade det saknats vänsterbackar om storklubbarna haft engelska vänsterbackar? En märklig lucka i Southgates landslagstrupp är att där finns inga vänsterbackar. Nu kommer säkert det kunna slätas över för stunden, men det är ju ändå en sämre lösning. Ben Chilwell är skadad, annars hade han helt säkert varit med, men lite tänker man ju att om det hade funnits friska engelska vänsterbackar i storklubbarna så hade de nog varit med här.
Fyra debutanter hittar in i Gareth Southgates landslagstrupp, närmare bestämt Dean Henderson, Kalvin Phillips, Phil Foden och Mason Greenwood. Finns väl inte så mycket att säga om den saken. Kul naturligtvis att Southgate vädrar lite nya spelare i Nations League, särskilt så här strax innan ett kommande VM. Möjligen känner jag att Southgate missade en femte debutant i Ben White.
Men det faller kanske in i någon slags bredare observation att Englands hela backlinje ser väldigt stökig ut. Det känns som framför allt den lagdel där Gareth Southgate inte riktigt verkar ha någon riktig koll på vad han egentligen vill.
:::
Harry Maguire fälld i grekisk domstol för våld mot tjänsteman och försök till mutbrott, och dömd till fängelsestraff i 21 månader och 10 dagar, fastän det görs villkorligt som en form av småförseelse.
Om det som sägs av vad Maguire gjort och sagt är sant så är det självfallet något som borde göra det väldigt svårt för Maguire att fortsätta vara Man Utds kapten. Det skulle till och med kunna vara god grund för Man Utd att riva kontraktet med Maguire.
Vad som får frågan att verka rätt skum är så klart att så pass allvarliga anklagelser bedöms som småbrott, så kallade misdemeanors. Vilket mer ger ett intryck av att det hela är någon slags teater än någon seriös rättslig prövning.
Att sedan ärendet behandlas mer eller mindre i ilfart bidrar väl inte precis till en känsla av en pålitlig och rättssäker rättsprocess. Harry Maguire överklagar föga förvånande beslutet.
Gareth Southgate, som tidigare under tisdagen lät veta att han stod bakom Maguire “tills vidare”, meddelade efter beskedet att Maguire är bortplockad från Englands trupp mot Island och Danmark. Föga förvånande får man väl ändå säga.
Man Utd kommer av naturliga skäl att åtminstone invänta överklagandet innan de fattar några eventuella beslut. Men till skillnad från för England så representerar ju Maguire en betydligt större sportslig och finansiell investering för Man Utd.
Så det är en liten lurig situation Man Utd riskerar komma att befinna sig i.
:::
TRANSFERKOLLEN
Jeff Hendricks, Burnley till Newcastle. Rätt intressant värvning ändå av Newcastle som definitivt kommer stärka upp deras mittfält, eller åtminstone lagets alternativ på sitt centrala mittfält. Kanske är det ingen värvning som får Newcastles supportrar att gå igång efter att de senaste månaderna drömt om ankommande världsstjärnor, men det är ändå en kompetent spelare på ingång. Väl godkänd – (+++)