När Leo Messi tidigare i veckan formellt meddelade Barcelona att han nu ville lämna klubben så utbröt ett minst sagt våldsamt tjatter över hela fotbollsvärlden. Vilken klubb skulle Messi egentligen gå till? Detta tjatter kan förmodligen kokas ned till två rimligt trovärdiga alternativ: (i) Messi blir kvar i Barcelona och detta är ett internt powerplay inom klubben, samt (ii) Messi flyttar till Man City och återförenas med Guardiola.
Här kan alltså snabbt sägas att jag avfärdar andra klubbar som rimligt realistiska alternativ, dock ej Man City. Dels för att Man City uppenbart verkar vara den klubb som mest genuint verkar räkna på en övergång. Dels för att Man City faktiskt är den kanske enda klubben att verkligen kunna erbjuda ett ekonomiskt tillräckligt attraktivt paket för Messi över flera år och inom hela CFG-gruppen.
Fortfarande betraktar jag det första alternativet som det mest troliga. Det vill säga att Messi blir kvar i Barcelona och att detta i huvudsak är ett powerplay. Det är för det första ingen småsak att försöka lösa Messi från sitt kontrakt med Barcelona. Vilket inte kan vara okänt för någon av parterna. För det andra så tyder reaktionerna från andra Barcelonaikoner på något sådant snarare än att Messi är på väg att lämna Barcelona.
Men att Messi går till Man City är enligt min syn på saken en flytt, den enda flytten, som faktiskt måste bedömas som trovärdig. Att Messi flyttar till Man City är det näst mest troliga alternativet av två trovärdiga alternativ. Vilket i alla fall gör en sådan flytt intressant att börja spekulera om vad den i så fall betyder. Mitt möjligen något kontroversiella perspektiv är att en sådan övergång kan vara bra för samtliga inblandade parter.
Man City
Man City vill vinna Champions League. Man City har precis för fjärde året i rad med Pep Guardiola som manager åkt ur Champions League innan semifinalerna. Att värva Messi vore kanske den ultimata reaktionen på detta dilemma.
Pep Guardiola vill självfallet vinna Champions League igen också. Han har fått viss kritik för att inte kunna vinna Champions League utan Messi. Han verkar se det som viktigare att vinna Champions League igen än att bevisa kritiken fel.
En tankegång är att Pep Guardiola har avvaktat med att själv skriva på nytt kontrakt med Man City just för att han vill ha Messi till klubben. Att värva Messi skulle därmed kanske indirekt även betyda en förlängning med Guardiola.
Messi är en av världens genom tiderna bästa spelare. Att värva Messi skulle vara en tung prestigevärvning, som skulle ge massiv uppmärksamhet, nya fans och nya kommersiella möjligheter skulle öppna upp sig.
Framför allt skulle det också vara en strålande värvning rent fotbollsmässigt, på alla sätt och vis. Det skulle också vara en rejäl energikick till ett lag och en klubb som kanske börjat se lite trötta ut.
Messi skulle naturligtvis innebära ett rejält ekonomiskt åtagande också för en klubb som Man City, och det vore enbart naivt att vifta bort detta eller förneka den begränsning det också kan innebära för klubbens finansiella handlingsutrymme.
Men syftet med att värva Messi vore knappast att göra ekonomisk vinst på själva värvningen. Att värva Messi eller vilken annan spelare som helst handlar om att göra laget bättre, mer konkurrenskraftigt och mer framgångsrikt.
Det vore naturligtvis en kanonvärvning för Man City. Och om de värvar Messi så har de också lyckats ”räkna hem” värvningen, ett begrepp som inkluderar många andra faktorer än enbart ekonomi.
Man kan förstå de ljusblå supportrarnas entusiasm.
Leo Messi
Precis som Man City så vill Messi naturligtvis vinna Champions League igen.
Eftersom Messi är 33 år gammal kan han inte rimligtvis räkna med att få så väldigt många fler chanser att faktiskt vinna Champions League. Och han måste rimligtvis börja känna att med Barcelona har alldeles för många chanser redan slösats bort.
Barcelona är ett lag i behov av förändring och förnyelse. Detta betyder i praktiken att under några är det trots allt rätt osannolikt att Barcelona kommer kunna lyckas vinna Champions League. En 33-årig Messi anser sig inte nödvändigtvis vilja vänta.
Här har Messi alltså möjligheten att gå till ett betydligt mer fräscht och färdigt lag i form av Man City. Ett lag med betydligt bättre förutsättningar att faktiskt vinna Champions League de närmaste åren, men som kanske söker just den kick Messi kan ge.
Dessutom återförenad med Pep Guardiola, den manager som Messi fick sitt riktigt stora genombrott under, och med vilken han haft sina överlägset största framgångar. Med en fotboll som Messi både känner igen och borde kunna uppskatta.
Kanske finns där även en vilja att faktiskt pröva något nytt. Leo Messi har spelat för Barcelona under hela sin vuxna karriär. Här har han chansen att mot slutet av karriären faktiskt få pröva på ett nytt lag, en ny liga, en ny fotbollskultur.
Och möjligen göra slut på pratet om att han bara levt i Barcelonas skyddade verkstad och röra sig ur sin egen komfortzon.
Barcelona
Supportrarna stormade Camp Nou under veckan i protester mot Barcelonas klubbledning och för att de ville ha Leo Messi kvar. Föga förvånande. Känslomässigt vore det så klart väldigt tungt för dem att bli av med Messi till en annan klubb.
Det finns ändå skäl att se detta som något potentiellt positivt också för Barcelona.
Messi har varit och är en fantastisk spelare för Barcelona. Men genom åren har han fått en så tung ställning i klubben att det placerat alla andra, spelare såväl som tränare, i hans egen skugga. I Messis skugga har inte andra kunnat växa.
Barcelona har under många år varit ett lag i stort behov av förändring och förnyelse, men Messis ställning försvårar en sådan förnyelse. All förändring utmanar nuvarande maktpositioner.
Att Ronald Koeman som första insats säger åt Messi att dennes särskilda förmåner tas ifrån honom var kanske inte det politiskt klokaste beslut som någonsin fattats, men det är så klart också talande att just detta är Koemans första insats.
Det är en sliten klyscha, men Barcelona har i viss mening tillåtit Leo Messi att bli större än en klubb som anser sig själv vara mer än en klubb.
Leo Messi kostar Barcelona enorma pengar varje år. Även det är något som självklart försvårar en förnyelse för Barcelona. Det lämnar inte något jättestort ekonomiskt utrymme för andra spelare, vilket ofta leder till att nöjer sig med lägre kvalitet.
Barcelona vore nog inte helt avoga att bli av med en 33-årig Messi som kostnadspost samtidigt som det också kan ses som en möjlighet för dem att göra en genuin, faktisk reboot av laget som helhet.
En omstart helt enkelt som skulle kunna bli svår att genomföra med Leo Messi kvar i klubben.
Premier League
Ett redan mycket bra Man City värvar alltså Leo Messi.
Naturligtvis är det något som borde göra Man Citys närmaste konkurrenter lite oroliga för sina egna chanser, så kanske hade en del av dem gärna sett att det inte blev av. Men här hittar vi ju också charmen med konkurrensen.
Precis som Leo Messi skulle ge mängder av uppmärksamhet, supportrar och kommersiella möjligheter till Man City, så skulle detta självfallet även gälla Premier League. Världens största liga skulle plötsligt bli ännu större och ännu häftigare.
Messi är för all del 33 år gammal, men bör ha flera år kvar på fotbollens högsta nivå. Och tillbringar han dessa år i Premier League så vore det självfallet extremt attraktivt att se hur det faktiskt skulle gestalta sig.
Varje match, varje omgång, skulle få en extra liten dimension, en extra form av elektrisk spänning. I alla fall under den första säsongen. Och visst skulle det ju vara lite speciellt för alla engelska lag och spelare att faktiskt få möta Leo Messi, dessutom i ligaspelet.
Ett Premier League med Messi är bättre än ett Premier League utan Messi.