Mullret efter värvningen pågår i någon mening fortfarande. Det är en stor värvning naturligtvis, och hade varit det oavsett klubbadress, men det känns som om den snabba helomvändningen från det att alla tog för givet att det skulle bli Man City som värvade Ronaldo, gjorde värvningen desto mer seismisk. Mitt i allt detta förväntas nu alltså Man Utd spela en på pappret mycket tuff match mot Wolves på Molineux.
Samtidigt försöker Man Utds supportrar naturligtvis processa värvningen efter egen bästa förmåga. Här finns naturligtvis en självklar entusiasm inte bara över att en extremt bra spelare har kommit till klubben, utan en av klubbens gamla ikoner. Här finns däremot även en rejäl olust givet rättsliga kontroverser utanför planen. Detta ska sedan förlikas i någon form utav helhet.
För fotbollsjournalisterna är det kanske enklare på sätt och vis. För dem kan det nog anses fullt legitimt, kanske till och med önskvärt, att betrakta och beskriva värvningen enbart i termer av fotboll. Här kan vi nog för all del konstatera att även om de allra flesta naturligtvis inser värvningens storhet och betydelse, så verkar det även som om många av dem har rätt många frågor gällande Man Utds värvning av Cristiano Ronaldo.
Vilket naturligtvis är helt okej, det är journalisternas uppgift att ställa frågor. Om inte annat för att vi aldrig någon kan förvänta oss att klubbarna själva eller deras supportrar någonsin kommer ställa några frågor, eller åtminstone inte rätt frågor. Men sedan är det också som det alltid är med dessa frågor att vissa av dem har positiva svar, andra har negativa svar, vissa har inga svar alls och några leder bara till ännu fler frågor.
Om vi skulle försöka sammanfatta de kritiska frågor utifrån ett fotbollsperspektiv som Man Utds värvning av Cristiano Ronaldo har medfört, så är det nog i huvudsak dessa med tillhörande försök till svar eller resonemang.
Behöver Man Utd Cristiano Ronaldo?
Tankegången bakom den här frågeställningen är rimligtvis att Man Utd redan har en både bred och bra anfallsuppställning. Vilket för all del stämmer, ingen tittade på det anfallet innan sommaren och tänkte att det saknades en anfallare.
Samtidigt betyder inte det faktum att Man Utd kanske inte kan ha sägats behöva Cristiano Ronaldo att deras anfall inte blir ännu bättre med Cristiano Ronaldo. Så den mer korrekta frågan vore kanske om Man Utd blir bättre med Ronaldo.
Svaret på den frågan är betydligt mer troligt att faktiskt bli ja. Sedan finns de som menar att värvningen av Cristiano Ronaldo skulle placera exempelvis Anthony Martial i skuggan, som om det vore ett hållbart argument för att inte värva Cristiano Ronaldo.
De spelare som är tillräckligt bra kommer få fortsätta spela och utvecklas även med Cristiano Ronaldo i klubben. De som kanske aldrig har varit tillräcklig bra kommer få det svårare att hitta speltid. Detta är ingen dålig sak, detta är en bra sak.
Skulle Man Utd ha värvat Cristiano Ronaldo om det inte varit för Man City?
Nästan allting tyder på att svaret är nej på den här frågan. Om Cristiano Ronaldo inte varit på väg till Man City, eller möjligen till något annat lag, är det osannolikt att Man Utd hade fått för sig att faktiskt värva Cristiano Ronaldo.
Det låter ju inte så bra kan man tycka. Hur stor förståelse man nu än kan ha för att Man Utd sannerligen inte vill se Cristiano Ronaldo i Man City, så är självfallet det rent rationellt ett väldigt dåligt skäl att faktiskt värva en spelare.
Men att detta var ett skäl betyder naturligtvis inte att det var det enda skälet, eller att det inte också finns rimliga och rationella stora fördelar med att faktiskt värva Cristiano Ronaldo. Det kan ha varit triggern, men knappast hela vinsten.
Är detta en återgång till ”stjärnvärvningar”?
Det är det väl på sätt och vis, även om jag skulle vilja påstå att det kanske egentligen inte är så mycket en återgång. Detta att Man Utd skulle ha slutat stjärnvärva de senaste åren är en tämligen överdriven och skönmålande beskrivning.
Visst, kanske har vi sluppit de allra värsta exemplen på detta från åren efter Alex Ferguson, såsom Angel Di Maria, Radamel Falcao, möjligen Alexis Sanchez. Men där dyker fortfarande upp Jadon Sancho, Edinson Cavani, Raphael Varane etc.
Stjärnvärvningar behöver heller inte i sig vara något negativt. En spelare kan självfallet vara både stjärna och en väldigt bra spelare. Så länge det finns en tanke med värvningen, och ett möjligt och definierat värde med den, så kan den vara värd att göra.
Borde inte Man Utd värva en central mittfältare istället?
Man Utd borde naturligtvis värva en central mittfältare. Vad de kanske mest av allt faktiskt behöver, åtminstone sedan de värvat en mittback i form av Raphael Varane, är en central mittfältare, en ”Michael Carrick” att dirigera spelet mellan försvar och anfall.
Men här begås också det så vanliga misstaget att länka ihop saker som i själva verket inte har något alls med varandra att göra. Man Utd har inte valt att strunta att värva en central mittfältare för att istället värva Cristiano Ronaldo. A hänger inte ihop med B.
Redan långt innan Man Utd faktiskt värvade Cristiano Ronaldo såg det alls inte ut som att Man Utd skulle värva någon central mittfältare. Ole-Gunnar Solskjaer sa i själva verket så mer eller mindre uttryckligen.
Detta är kanske dumt, eller så är det bara så att den spelaren de möjligen helst av allt vill ha för närvarande inte är tillgänglig, i alla fall inte till ett rimligt pris. I vilket fall som helst så påverkas detta knappast av Cristiano Ronaldos vara eller inte vara.
Kan detta bli en upprepning av Alexis Sanchez?
Det är väl för all del inte så svårt att förstå orsaken till jämförelsen. Man Utd swoopar in i sista sekunden och norpar en stjärna från Man City. Det hände med Alexis Sanchez och nu hände det alltså med Cristiano Ronaldo. Men det är ingen klyftig jämförelse.
Det finns naturligtvis inga garantier för att Cristiano Ronaldo kommer göra någon dundersuccé med Man Utd i denna runda. I synnerhet inte eftersom man anar att många har helt orealistiska förväntningar på vad en enda spelare ska kunna åstadkomma.
Men är detta att göra en Alexis Sanchez? Mja, det vet jag inte. Sanchez kom till Man Utd med en dålig attityd redan från start, en uppenbar ovilja att faktiskt applicera sig eller anstränga sig. Det är omöjligt att se Cristiano Ronaldo göra detsamma.
Dels är det helt enkelt inte Cristiano Ronaldos karaktär som fotbollsspelare, han har byggt sin status tvärtom på att alltid arbeta väldigt hårt. Dels har Cristiano Ronaldo en helt annan relation till Man Utd än vad Alexis Sanchez någonsin hade.
Ökar det pressen på Ole-Gunnar Solskjaer?
Vissa menar att värvningen av Cristiano Ronaldo i själva verket ökar pressen på Solskjaer att nu måste han verkligen vinna saker. Vilket det helt säkert gör, även om redan tidigare tid och värvningar borde ha gjort detsamma, men är inte detta en bra sak?
Ett av de mer fundamentala problemen med Man Utd under de senaste åren är en gradvis sjunkande kravnivå. Man har accepterat och låtit sig nöja med mindre än att vinna, gömmandes sig bakom ursäkter och bakom allmänt fluffande om framtiden.
Pressen på en manager i Man Utd, och på spelarna i Man Utd, att vinna ska vara skyhög, måste vara skyhög. Detta är inte problemet. Problemet för Man Utd är att den pressen inte riktigt har existerat på länge.
Är detta bara ännu ett av Man Utds försök att återskapa vad som varit?
Man Utd anklagas ibland, då och då med all rätt, för att i alldeles för hög utsträckning ägna sig åt nostalgitrippar och åt att försöka återskapa sin historia. Anställningen av Ole-Gunnar Solskjaer exempelvis har onekligen formulerats i dessa termer.
Visst är det lätt att betrakta även värvningen av Cristiano Ronaldo som något liknande. Och på sätt och vis ligger det kanske något i saken. Värvningen av Cristiano Ronaldo inbjuder onekligen till nostalgiska drömmar om en framgångsrik närhistoria.
Men det är naturligtvis inte hela storyn. När man trodde att Man City var på gång att värva Cristiano Ronaldo så fanns det kanske ett och annat taktiskt frågetecken, men ingen ifrågasatte egentligen att Ronaldo enbart som spelare var en kanonvärvning.
Om det nu var fullt möjligt för Man City att värva Cristiano Ronaldo som spelare så måste det vara precis lika möjligt för Man Utd att göra det, utan att det därför måste reduceras ned till endast deras sökande efter ”ghosts of glories past”.
:::
Kort om söndagens matcher
Burnley vs Leeds. Sean Dyche har pratat mycket om behovet av att förstärka Burnley men hittills har det inte blivit mycket mer avancerat än att ha signat Aaron Lennon för åttiofjärde gången. Viktigt för Burnley att få poäng på brädet innan uppehållet.
Tottenham vs Watford. Harry Kanes match mot Pacos de Ferreira blev till något av en klang och jubel-föreställning på White Hart Lane. Kane stod dessutom för två av målen. Får vi se något liknande i kvällens ligamatch på hemmaplan?
Wolves vs Man Utd. Wolves har följt samma mönster i början av säsongen, spelat bra, kontrollerat matchbilden, skapat chanser men inte lyckats omsätta det i mål. Tuff match i en tuff miljö för Man Utd.
:::
TRANSFERKOLLEN
Will Hughes, Watford till Crystal Palace. Kanske inte längre den ungdom som Crystal Palace säger sig leta efter nu för tiden, men kanske den typ av erfarna mittfältsmotor som Crystal Palace insett att de behöver efter en tuff säsongsinledning för dem. Hughes sitter på stor talang och hög kapacitet och kan definitivt bli ett lyft till Crystal Palaces centrala mittfält. Betyg: Väl godkänd – (+++)
Kurt Zouma, Chelsea till West Ham. En mittback som under många år har varit nyttig för Chelsea utan att någon gång riktigt kännas som en nyckelspelare i deras backlinje. Kan visa sig bli desto bättre i West Hams backlinje, där han har möjligheten att verkligen bli en av lagets viktigaste spelare. West Ham förstärker en viktig lagdel. Betyg: Med beröm godkänd – (++++)