Torsdagen började med att Premier League lät meddela att de precis beslutat om ytterligare finansiellt stöd till den engelska fotbollens lägre divisioner, såsom League One, League Two och National League. Redan där fanns kanske goda skäl att börja fatta en och annan misstanke, för det hör väl inte precis till vanligheterna att Premier League frivilligt skiljer sig från sina egna pengar.
Lite senare under torsdagen kom emellertid förklaringen. Premier League har precis skrivit på ett nytt sexårskontrakt med NBC Sports värt någonstans i runda slängar $2,7b för rättigheterna på den amerikanska marknaden, vilket är ganska precis £2b, eller för att sätta det i relation till något mer gripbart, närmare tre gånger värdet av motsvarande kontrakt idag. Det regnar med andra ord pengar över Premier League.
Premier League vet naturligtvis vad den typen av monetära väderrapporter brukar leda till för typ av prat. Varje gång det ramlar miljoner över Premier League så kommer den vanliga kören som beklagar sig över hur mycket pengar det finns där och hur lite pengar det finns för andra klubbar. Ungefär som om Premier League nu skulle ryckt dessa NBC-pengar ur Leyton Orients, Portsmouths och Accrington Stanleys fickor.
Bättre att förekomma än att förekommas tänker därmed säkert Premier League. Så först går vi ut med beskedet att vi låter det regna några miljoner över ligorna längre ned i det engelska seriesystemet, och så kanske det passerar lite mindre gnälligt förbi att det direkt därefter regnar några miljarder över Premier League. Lite som att lura i det envisa barnet den där broccolibiten genom att dränka den i BOB:s hallonsylt.
Vad betyder då detta? – skulle man möjligen kunna fråga sig. Utöver de närmast banala och uppenbara observationerna om att engelska klubbar som redan har väldigt mycket pengar får ännu mer pengar att rulla runt i, så går det att landa i både en och annan mer oförutsedd observation.
En första tämligen enkel observation vore kanske att avtalet är ännu en armbåge i veka livet hos alla dessa olyckskorpar som ständigt kraxar om hur Premier League är en bubbla som är på väg att spricka och hur pengarna minsann är på väg att ta slut precis när som helst. Vilket avslöjar en fundamental brist på ekonomisk insikt. Dessutom har korparna kraxat på exakt samma sätt i snart 30 år.
En andra endast något mer avancerad observation vore att Premier League onekligen befäster sin position som världens överlägset starkaste och mest populära liga. Det ljugs friskt om att marknaden aldrig ljuger, det gör den mest hela tiden, men i just det här avseendet talar siffrorna ändå sitt mycket tydliga språk. Ingen liga i världen säljer lika bra som Premier League, där inga ligor i världen säljer ut sig lika mycket som andra ligor.
En tredje något mer vältuggad observation vore att både fotbollen i allmänhet och Premier League i synnerhet har förstärkt sina positioner markant på den amerikanska marknaden. Att avtalet har tripplats i värde har inte så mycket att göra med att Premier League förhandlat smart, utan att den bakomliggande tillgången, det vill säga TV-rättigheterna, ökat i värde, vilket kort sagt betyder att många fler nu vill se fotbollen.
En fjärde på sätt och vis mer spekulativ observation är att ju mer den här typen av TV-avtal fortsätter att berika samtliga klubbar i Premier League desto mindre avers betydelse kommer det få att klubbar som Man City och Newcastle exempelvis får externa och i de allra flesta fall icke-marknadsmässiga kapitalinflöden. Pengar har avtagande marginalnytta, så andra faktorer kommer få proportionellt större betydelse.
En femte delvis konspiratorisk observation, som följer av i alla fall de första tre, är att detta är ett TV-avtal som pushar övriga europeiska superklubbar ännu längre in i den här idén om en europeisk superliga. Det finns helt enkelt ingen som helst annan möjlighet för dessa klubbar att kunna konkurrera finansiellt med de engelska superklubbarna i Premier League. Detta är naturligtvis inget nytt, men något som accentueras.
En sjätte kanske precis lika konspiratorisk observation, fast åt andra hållet, är kanske att detta nya avtal övertygar de engelska superklubbarna om det ursinnigt idiotiska med att överge den särställning som Premier League erbjuder dem. Och utan de engelska superklubbarna kan det näppeligen bli någon europeisk superliga.