Cristiano Ronaldos återkomst har i någon mening delat både experter och supportrar och gett upphov till en på sätt och vis rätt larvig diskussion i vilken Ronaldo antingen ses som orsaken till Man Utds problem, eller åtminstone ett mycket tydligt uttryck eller symptom för dessa problem, eller som lösningen på Man Utds problem. Likt de flesta diskussioner nu för tiden verkar det vara svårt att se några nyanser eller gråzoner.
Att Cristiano Ronaldo är en kontroversiell och kanske något splittrande karaktär var möjligen givet, även om man väljer att titta och tänka enbart på rent fotbollsrelaterade frågor och sätta åt sidan besvärande omständigheter utanför fotbollsplanen. Han väcker väldigt starka åsikter åt alla håll, på ett sätt som exempelvis Leo Messi aldrig har lyckats göra. Förmodligen är det något med hans personlighet.
De som hävdar att Cristiano Ronaldo är problemet, eller ett symptom på problemet, för Man Utd menar att Ronaldo är en egoistisk och individualistisk spelare som spelar för sig själv utan att jobba för laget och utan att forma in sig i något större spelsystem. De pekar på en spelare som tänker offensivt utan att göra något jobb defensivt. Vad de ser är en för all del väldigt bra spelare som ändå gör laget sämre.
Allt det här kan sägas vara sådant som för all del stämmer utan att riktigt lyckas ge hela bilden av Cristiano Ronaldo i Man Utd. Det är sanningen, men inte hela sanningen. Visst är Ronaldo både en egoist och en individualist, men det är han ju sannerligen inte ensam om och även sådana kan vara väldigt nyttiga, kanske till och med nödvändiga, för ett fotbollslag om de används och utnyttjas på rätt sätt.
Visst stämmer det att Cristiano Ronaldo är en spelare som först och främst tänker offensivt och som många gånger den här säsongen inte riktigt har tagit det defensiva jobbet på det sätt som kanske krävs och vore önskvärt. Om detta skulle man möjligen kunna säga att Ronaldo i så fall knappast är den enda eller den största syndaren i detta avseende, vilket möjligen speglar att problemet är mer systematiskt än individuellt.
Återigen är det där en fråga om lagets struktur och spelsystem. Det behöver inte vara något problem i sig att ha en spelare som inte är väldigt aktiv i lagets defensiva jobb, om det är så spelarens uppgift på planen faktiskt är definierad. Svårigheterna uppstår när spelarnas uppgifter och roller på planen, och deras samband, inte är tydliggjorda och därför allas ansvar så att säga blir ingens ansvar.
Kanske beror mycket av problemen med Cristiano Ronaldo i Man Utd på att spelaren värvades egentligen utan någon som helst tanke på hur han skulle passa in i lagets spelsystem. Vilket självfallet hade varit svårt till att börja med då Man Utd aldrig riktigt hade något tydligt spelsystem under Ole-Gunnar Solskjaer. Men framför allt värvades ju Ronaldo mest som en slags statusvärvning av Man Utd, som så många före honom.
Spelare värvas med andra ord utan någon större eller djupare tanke på lagets taktiska behov eller hur spelaren faktiskt ska kunna bidra till laget rent taktiskt. Detta har varit ett återkommande mönster i Man Utds agerande de senaste tio åren, och förklarar rätt väl hur det kommer sig att nästan alla spelare tenderar att bli sämre när de kommer till Man Utd, och bli bättre igen när de lämnar Man Utd.
Man kan möjligen se en poäng i resonemanget att Cristiano Ronaldo kom in och skakade om ett anfallsspel som under förra säsongen ändå hade börjat fungera hjälpligt, med Edinson Cavani som anfallare, och med laget tvåa i tabellen efter Man City. Det ligger något i det, samtidigt som det måste påpekas att betydelsen av den där andraplatsen och Man Utds inbillade spelstyrka våldsamt övervärderades inför säsongen.
Självfallet är det också här många så att säga fastnar i sitt tänkande gällande Cristiano Ronaldo i Man Utd. Man Utd slutade ju tvåa förra säsongen, och Man Utd slutar den här säsongen som bäst sexa, kanske sjua, tiotalet poäng bakom den fjärde och sista Champions League-platsen. Man Utd har alltså blivit sämre med Cristiano Ronaldo, alltså gör Ronaldo Man Utd sämre. Således är Cristiano Ronaldo problemet!
Men är egentligen det sättet att tänka så värst mycket mer begåvat än de på andra sidan som bara tittar på Cristiano Ronaldos många mål, dess betydelse i termer av poäng, och på ett eller annat sätt har räknat ut att om det inte hade varit för Cristiano Ronaldo så hade Man Utd minsann bara befunnit sig en handfull poäng ovanför nedflyttningsstrecket? Båda tänkesätten är så klart grovt förenklade.
Vad man möjligen skulle kunna säga om detta är att det ändå känns rätt enfaldigt att plocka ut spelaren som ändå gjort överlägset flest mål i ligan, överlägset flest vinnande och poänggivande mål, och beskriva just honom som ”problemet”, eller lagets största problem. Man Utd var ändå med i Champions League-striden in i slutomgångarna, Man Utd gick till slutspel i Champions League. Hade Man Utd gjort det utan Ronaldo?
Det där utesluter självfallet inte att Cristiano Ronaldo i sig är en del av lagets problem, eller ett uttryck för dess problem. En spelare kan självfallet ha väldigt bra individuell statistik utan att detta därför nödvändigtvis är det bästa möjliga alternativet för lagets prestation. Vill man vara lite tuff skulle man lätt kunna säga att detta lite var fallet med Leo Messi i Barcelona under de senare åren. Detsamma kan gälla här.
Med ett lag som Man Utd som så uppenbart är format runt tanken om individuell spetskvalitet snarare än idén om kollektiv kompetens som vi ser hos många av Man Utds rivaler och konkurrenter är det kanske inte så underligt att den tanken till sist slår över i dess ytterlighet. Man Utd kan mycket väl ha blivit ett lag där en individ har fått glänsa på lagets bekostnad.
Ändå känns inte detta riktigt som en rättvis beskrivning. Om ett av de största och mest frustrerande problemen vi sett med Man Utd som lag under säsongen är spelare som helt enkelt inte bryr sig och inte känns engagerade för laget så blir det mycket märkligt att börja hacka på en spelare som definitivt visar att han bryr sig, att han är engagerad, som ställer höga krav, både på sig och på sin omgivning.
Belackarna menar kanske då att Cristiano Ronaldo absolut bryr sig och är väldigt engagerad, men mer om och för sig själv, inte om eller för laget. Enligt dem är hans engagemang för lagets prestation begränsad till att om det går dåligt för laget så ser det dåligt ut för honom, och omvänt. Enligt detta sätt att se på saken är laget snarare till för Cristiano Ronaldo, snarare än Cristiano Ronaldo till för laget.
Elakt och cyniskt skulle man nog kunna tycka, och ger nog mest intrycket att man låter egna personliga känslor om Cristiano Ronaldo som uppfattad personlighet färga omdömet om honom som spelare. Vad man däremot skulle kunna inflika är att ett skäl att spelare inte bryr sig eller är engagerade i laget skulle kunna vara att de känner att laget inte längre handlar om dem, utan bara om Cristiano Ronaldo.
Samtidigt är ju detta ett problem vi sett under flera säsonger, alltså även innan Cristiano Ronaldo kom tillbaka till Man Utd inför den här säsongen. Så det vore helt fel att säga att Ronaldo är skulden till detta problem, även om det så klart finns en viss risk att han kan ha förvärrat problemet, direkt eller indirekt. Man Utd är inte ett lag som saknar stjärnor och stora egon, och de kan så klart reagera negativt när en större stjärna anländer.
Poängen med detta har emellertid inte varit någon annan än att försöka problematisera synen på Cristiano Ronaldo i Man Utd som antingen problemet eller lösningen, när han i själva verket kan vara både och på en och samma gång. Men också att detta inte i sig är något som måste vara statiskt utan faktiskt kan förändras beroende på omständigheter och hur Man Utd faktiskt använder sig av Cristiano Ronaldo.
Huruvida Cristiano Ronaldo är problemet eller lösningen för Man Utd, eller kanske rättare sagt om han är i större utsträckning ett problem än han är en lösning eller tvärtom, är alltså en fråga som Erik ten Hag nu har att brottas med och försöka hitta ett bra svar på.