Kryptovaluta, bitcoins, NFT:s… Det brukar sägas att få branscher har drivit på världens teknologiska och kommersiella utveckling riktigt lika mycket som militären och porren, men frågan är om vi inte dessa dagar snart får addera fotbollen till dessa. Något säger det om fotbollens öppenhet för skum business att just den är en av testbranscherna för dessa relativt nymoderna fenomen.
Självfallet får detta mest uppmärksamhet när det sker i Premier League och dess omedelbara omnejd. Man City föga förvånande har varit tidiga med några sådana här samarbeten som inte verkar tåla solljus i någon större utsträckning. John Terry envisas med att utnyttja sin status för att tjäna snabba NFT-pengar. Michael Owen hävdar att just han hittat något så unikt som en riskfri bitcoin-investering. Med många fler exempel.
Men ännu större saker händer betydligt längre ned i det engelska seriesystemet. Under säsongen har Bedford FC köpts av den lokale affärsmannen, Bitcoin-investeraren och mannen bakom en av världens största Bitcoin-podcastar Peter McCormack, och därefter kvickt döpts om till Real Bedford med en tämligen drastisk förändring av klubbens logga och profil.
Bedford FC, eller nu ska vi kanske ändå säga Real Bedford, slutade den här säsongen sjua i Spartan South Midlands Division One, vilket motsvarar den tionde divisionen i engelsk fotboll. Real Bedford är inte ens stadens bästa klubb för närvarande, den äran tillfaller Bedford Town, två divisioner högre upp i seriesystemet. Vilket emellertid inte har förhindrat Peter McCormack från att prata om Real Bedford i Premier League.
Vad som är hype och vad som är verklighet är inte alltid lätt att vara helt säker på i dessa sammanhang. Peter McCormack säger att han redan har fått in runt £750,000 i rena sponsorpengar, vilket är enorma pengar på den nivå där Real Bedford för närvarande befinner sig. Han pratar fortsatt stort om globala investerare och en internationell publik som redan följer Real Bedfords matcher.
Påståendet om internationell publik låter kanske rätt vidlyftigt för en klubb som spelar i den tionde divisionen men är väl inte särskilt mycket mer avancerat än att McCormack har sett till att Real Bedfords matcher streamas live på YouTube. På den nivån finns ju inga TV-rättigheter att rätta sig efter så det är naturligtvis en god möjlighet, och ett positivt steg att ta. Något som tyder på ett visst nytänkande på den här nivån.
Utöver det är det inte särskilt svårt att se vad det är Peter McCormack faktiskt försöker göra med Real Bedford. Bitcoin är en ny betalningsform men med den tydligt ideologiska komponenten att bryta statens monopol på kontrollen över betalningsmedel, och kort sagt på att trycka pengar. Med Bitcoin följer alltså en svans av följare eller troende och det är dem som McCormack hoppas göra Real Bedford till ”deras” fotbollsklubb.
Här finns helt säkert en tänkt eller åtminstone önskad positiv växelverkan. Genom att först länka klubben till denna globala svans av följare kunna generera klubben sådana resurser att de kommer kunna bli framgångsrika som fotbollslag, och genom att därefter utnyttja framgången för fotbollslaget till att generera ytterligare intresse och uppmärksamhet åt Bitcoin och få den där globala svansen att växa.
Uppköpet har sannerligen inte varit okontroversiellt med Real Bedfords eller Bedford FC:s lokala intressenter. Managern Jason Goldman och hans coacher lämnade klubben direkt efter uppköpet. Lokala supportrar beskrev uppköpet som en sorglig dag för klubben och andra ifrågasätter både transparensen kring hur uppköpet faktiskt gick till och gällande klubbens finanser efter uppköpet.
Namnbyten är ju alltid lite knepiga i engelsk fotboll. Valet av ”Real” som prefix kan ju verka lite tramsigt så klart, men är ändå inte bara dumt. Det är ett helt unikt prefix i engelsk fotboll samtidigt som det är globalt känt, det får folk att höja på ögonbrynen, samtidigt som ordets andra betydelse på engelska associerar både klubben och dess bakomliggande idé om kryptovaluta som något ”riktigt”.
Vad man än anser om kopplingen till Bitcoin och till kryptovaluta måste man ändå se uppköpet för vad det är i termer av ett hyfsat innovativt sätt att ta över och därefter driva en klubb. Där finns en större strategi och en tämligen tydlig intäktsmodell. Hur hållbar och uthållig den modellen är återstår att se, vi har sett andra liknande exempel brinna ut efter några år, Ebbsfleet United t ex, men det är i alla fall ett tänk.
Kritiker av Real Bedford har även sagt saker i den riktningen. Exempelvis Nick Harris på Sporting Intelligence hävdade med tämligen tydlig emfas att Real Bedford inte kommer nå Premier League, att de första tre-fyra-fem uppflyttningarna förmodligen kommer gå som smort, det är bara att kasta tillräckligt med pengar på klubben. Men därefter kommer klubben börja blöda pengar, stagnera och falla tillbaka.
Nu kan det för all del ses som en smula småsint att avfärda Real Bedford som idé utifrån måttstocken att de inte kommer ta sig till Premier League. En målsättning som kanske ännu inte ens sagts på något blodigt allvar, mer som någon form av större vision. Om Real Bedford grejar tre-fyra-fem uppflyttningar så nosar de i själva verket på National League och till och med på Football League, och kanske vore det stort nog?!
Peter McCormack har åtminstone rätt i en sak. Bedford är en stad med 175,000 invånare utan en enda klubb i det professionella ligasystemet. Samtidigt är t ex Burnley en stad med 90,000 invånare med en klubb i Premier League under majoriteten av de senaste tio åren. Om detta beror på att Bedford är en rugbystad och ingen riktigt bryr sig om fotboll, eller på att Bedfords fotbollsscen helt enkelt behöver ruskas om, är en aning oklart.
Just den saken får man säga att Peter McCormack ändå har lyckats med. Real Bedford har onekligen ruskat om fotbollen i Bedford. I vilken utsträckning Real Bedford lyckas ruska om även engelsk fotboll som helhet får framtiden utvisa.