Det sista är å andra sidan lite befriande. För om det nu ligger till det på det viset så är det ju bara att köra hårt, gissa fritt med varierande grad av insiktsfullhet. Men sedan är det så klart också så att detta med att gissa tabellplaceringar till slut ändå bara är att krydda och spetsa till formen för genomgången. Man kan lika gärna välja att bara se det som en översiktlig presentation av varje lag och deras ungefärliga utgångspunkt.
Man vinner inga stora priser om man gissar vilka som är förhandsfavoriterna i Premier League. Självfallet hittar vi där de sex så kallade superklubbarna: Man City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham och Man Utd. Utöver dem nämns de vanliga outsiderlagen som Leicester, West Ham, Newcastle m fl. Precis som väntat finns det någon sorts rimlighet i detta. Lika väntat kommer det dock inte bli exakt så.
Den snabbtänkte inser naturligtvis utifrån rubrik och upplägg att det kommer fler sådana här preview-bloggar, precis som är fallet för EFL Championship för övrigt. Min tanke är att räkna ned till ligapremiären om rätt exakt tre veckor med sådana här nedslag varje fredag och lördag, något beroende på eventuella matchbloggar för Euro 2022. Fem lag per vecka i Premier League.
Vi börjar med platserna 16-20 och nedflyttningsstriden i Premier League:
(16) Nottingham Forest (Steve Cooper)
Spelare in: Dean Henderson, Ryan Hammond, Taiwo Awoniyi, Giulian Biancone, Moussa Niakhaté. Spelare ut: Brice Samba, Lewis Grabban, Gaetan Bong, Tobias Figueiredo, Carl Jenkinson, Djed Spence.
Att bedöma Forest är inte helt lätt. Å ena sidan vill man om inte annat så av nostalgiska skäl se dem hålla sig kvar i Premier League. Å andra sidan riskerar detta leda till ett visst mått av önsketänkande. Att ta sig till Premier League var en sak för Forest, att hålla sig kvar i Premier League kommer bli tuffare.
Samtidigt är Forest ett taktiskt skickligt och sammanhängande lag med Steve Cooper som manager. Detta kommer vara av stort värde den här säsongen, precis som det förut varit för t ex Wolves, Leeds och Brentford. Alls inte omöjligt att detta är vad som håller Forest kvar i Premier League.
Offensivt är Forest utifrån sina förutsättningar ett formidabelt lag. Lagets relativa svaghet förra säsongen var försvarsspelet. Detta är samtidigt vad Forest framför allt har förstärkt under sommaren med värvningar av Dean Henderson, Moussa Niakhaté och Giulian Biancone.
(17) Fulham (Marco Silva)
Spelare in: João Palhinha, Kristian Sekularac. Spelare ut: Fabio Carvalho, Cyrus Christie, Michael Hector, Alfie Mawson, Julian Schwarzer, Jean Michael Seri, André-Frank Zambo Anguissa.
Fulham har de senaste åren varit ett uppenbart jojo-lag. Upp från EFL Championship, omedelbart ner från Premier League, upp igen och så vidare. Den avgörande frågan är om detta har förändrats med Marco Silva som manager. Det finns saker som talar både för och mot detta.
En stor skillnad med Fulham nu jämfört med Slavisa Jokanovic och Scott Parker som managers är att Fulham är betydligt mycket mer offensivt. Fulham slog målrekord förra säsongen i EFL Championship. Man skulle kunna hävda att detta i högre utsträckning spelar på Fulhams styrkor i spelartruppen, vilket borde vara mer till deras fördel.
Samtidigt ska inte stickas under stol med att Fulham har en relativt tunn spelartrupp, och framför allt backlinjen måste förstärkas om Fulham ska ha goda chanser att hålla sig kvar i Premier League. En förväntad värvning av Bernd Leno skulle förstärka målvaktspositionen, men det kommer behövas ytterligare förstärkningar.
(18) Wolves (Bruno Lage)
Spelare in: – Spelare ut: Marcal, Raphael Nya, John Ruddy, Romain Saiss, Ruben Vinagre.
Wolves inledde förra säsongen väldigt starkt men avslutade säsongen mycket svagt och framför allt hopplöst ojämnt. Något som resulterade i en tiondeplats i sluttabellen, vilket förmodligen var något smickrande för laget. Detta bådar inte alldeles gott för Wolves den här säsongen.
Att Wolves ännu inte förstärkt laget med en enda spelare adderar till det intrycket, liksom att de heller inte verkar vara särskilt nära att göra det. Det finns helt enkelt stora frågetecken kring Wolves ägares ambitioner och vilja att investera, som verkar ha kallnat av rejält sedan åren i EFL Championship och de första åren i Premier League.
Harmonin i spelartruppen verkar dessutom försämrad. Denna blev sämre redan under Nuno Espirito Santos sista säsong, och Bruno Lage ägnade väsentliga delar av förra säsongen åt att skälla på sina egna spelare. Förmodligen helt motiverat, men sådant brukar båda illa för ett lags möjligheter i den här ligan. Ingen rök utan eld.
(19) Bournemouth (Scott Parker)
Spelare in: Ryan Fredericks, Joe Rothwell. Spelare ut: Robbie Brady.
Ett lag som befunnit sig i Premier League under fem år kommer naturligtvis ha goda chanser att snabbt ta sig tillbaka om de skulle åka ur, ty sådan torde då kvaliteten vara i spelartruppen. Scott Parker har gjort med Bournemouth vad han gjorde med Fulham, det vill säga tagit dem tillbaka till Premier League.
Men kommer Parker kunna göra med Bournemouth vad han sannerligen inte lyckades med med Fulham, det vill säga hålla dem kvar i Premier League? Betydligt mer osäkert. Till skillnad från Bournemouths förra runda i Premier League med Eddie Howe känns det inte som att laget den här gången har den taktiska verktygslådan att hålla sig kvar.
Några stora stjärnor hittar vi heller inte i spelartruppen. Här finns för all del skickliga spelare som Jefferson Lerma, Lewis Cook, Dominic Solanke och kanske David Brooks om han orkar hitta tillbaka. Men huvudintrycket av Bournemouth är alltjämt ett bra lag i EFL Championship som ska försöka hålla sig kvar i Premier League.
(20) Southampton (Ralph Hasenhüttl)
Spelare in: Gavin Bazunu, Mateusz Lis, Armel Bella-Kotchap, Roméo Lavia. Spelare ut: Fraser Forster, Harry Lewis, Shane Long, Jayden Smith.
Ambitionerna verkar ha rullats tillbaka på St Mary’s. Ralph Hasenhüttl har gjort ett okej jobb under tuffa omständigheter, men vad som i realiteten har blivit Premier Leagues kanske mest anonyma lag har så här långt producerat vad som bara kan beskrivas som den mest anonyma sommaren av alla lag.
Det finns viss kvalitet i Southamptons spelartrupp, men det är oroväckande signaler att en spelare som James Ward-Prowse kan vara på väg bort. Southampton verkar envisas med att mest värva spelare från Chelseas och Man Citys akademier, och det är tveksamt om detta verkligen räcker till i Premier League.
Rent taktiskt verkar Hasenhüttl även ha kört fast med Southampton. Tillsammans med blygsamma värvningar riskerar detta leda till att förtroendet för Southamptons projekt minskar både internt och externt. Om detta händer är det inget långt fall för Southampton ned till bottenstriden och nedflyttning.