Något förvånande är det ändå att se Wayne Rooney ta jobbet som ny manager för DC United i MLS. Kanske inte förvånande för Simon Jordan på TalkSport som tvärtom tyckte att Rooney ”was never, ever, ever, ever going to get a job as a manager in the Championship or in the Premier League soon. He’s done nothing to warrant it.” Men Jordan verkar ju ha bestämt sig för sin uppfattning av helt andra skäl.
Jag förmodar att vad som framför allt ligger bakom Simon Jordans uppfattning är att Rooneys hittills enda managerjobb slutade med att Derby County under den nyss avslutade säsongen åkte ur EFL Championship ned i League One. Vad man måste förmoda att Jordan då inte tar hänsyn till är att Derby County drabbades av 21 poängs avdrag och slutade till slut endast sju poäng under strecket.
Om Wayne Rooney hade lyckats hålla Derby County kvar i EFL Championship den här säsongen så hade han varit en prima kandidat som årets manager i engelsk fotboll, oavsett division. Att Rooney faktiskt kom så nära, avståndet upp till strecket ökade även när det redan var klart att Derby County skulle flyttas ned, var något som ansågs som rätt beundransvärt på bred front under mest hela säsongen.
Att Wayne Rooney i detta läge alltså väljer vad som kan ses som den lättare vägen, att som vissa uttrycker det tar ett steg bakåt eller möjligen nedåt i sin managerkarriär, genom att bli manager för DC United i MLS kan tyckas vara märkligt och som något av ett udda val. Borde inte Rooney istället ha väntat på och valt en ny klubb i EFL Championship, kanske till och med någon klubb i Premier League?
Är det kanske respektlöst mot MLS, som Rooney själv gav uttryck för under sin första presskonferens som DC Uniteds nya manager, att beskriva detta som ett steg bakåt för Rooney? Mja, även om MLS är en högstaliga jämfört med EFL Championship som trots allt bara är en andradivision, så är det för den europeiska eliten mer av en slutstation i karriären, och till skillnad från EFL Championship en plats i periferin.
Rooneys jobb som manager i DC United kan för all del ses om riskfritt. DC United befinner sig i ett bedrövligt tillstånd och kan därmed i någon mening heller inte bli särskilt mycket sämre. Givet att nedflyttning heller inte är någon risk i MLS så behöver Rooney heller inte oroa sig för det. Risken för Rooney själv består egentligen endast i att han befinner sig just ute i periferin, och så att säga ”glöms bort”.
Kanske finns det sentimentala skäl för Wayne Rooney att ta över som manager för DC United. Han tillbringade trots allt några år där som en mycket uppskattad spelare, och det är ju inte alls omöjligt att han blev lite förtjust i både staden och i klubben. Men kanske finns det också ett och annat karriärtaktiskt skäl för Rooney att flytta just till en mindre liga som MLS.
Alldeles omöjligt är det ju inte att Rooney t ex tittat lite på hur Steven Gerrard sparkade igång sin managerkarriär. Han valde att som första gig ta ett jobb i Skottland, det vill säga i Rangers, inte i England. Klokt kan tänkas, han fick möjligheten att göra sig något av ett namn i ett lugnare och kanske även lite mer riskfritt sammanhang, snarare än att behöva malas ned i den extremt riskfyllda tryckluftskokaren som är engelsk fotboll.
Några år senare är Gerrard alltså manager för Aston Villa. Även om vi inte vet riktigt hur det äventyret slutar så måste vi utifrån vad vi vet här och nu konstatera att det var en rätt klokt vald karriärstrategi av Gerrard. Vi skulle kunna se Brendan Rodgers som något av ett liknande exempel. Efter Liverpool gick han till Celtic och återigen Skottland för att så att säga rehabilitera sin managerkarriär. Nu är han manager för Leicester.
Helt långsökt är det väl inte att Wayne Rooney tänker sig något liknande här med DC United, det vill säga att bygga upp sitt managernamn ytterligare i MLS och därmed göra sig mer attraktiv på sikt för de större engelska klubbarna. Det vill säga på det viset kanske flytta perspektivet på MLS från den elefantkyrkogård och slutstation det är för europeiska spelare till den startstation ligan kan vara för europeiska managers.
Kommer det fungera? Svaret på den frågan beror nog på i vilken utsträckning engelska klubbar och möjligen i mindre utsträckning engelska experter ser på och värderar MLS på ungefär samma sätt som de ser och värderar Skottland och skotska Premier League. Men risken är så klart att de inte gör det, utan mer väljer att se MLS som ligan som gud glömde, fastän det i själva verket kanske är en tuffare miljö än Skottland.
Hur som helst är det inte nödvändigtvis ett korrekt sätt att beskriva situationen att Wayne Rooney genom att gå in som manager för DC United i MLS därmed tar ett steg bakåt i karriären. MLS är förmodligen en steg ned från t ex EFL Championship, men det kan ändå på lite längre sikt vara ett aktivt steg framåt för Rooney som manager. Det beror på vad som händer med Rooney efter DC United.
Vilket självfallet åtminstone delvis kommer bero på hur Wayne Rooney lyckas i MLS med DC United.
:::
TRANSFERKOLLEN
Thomas Strakosha, Lazio till Brentford. David Raya verkar för närvarande inte intresserad av att förlänga sitt kontrakt med Brentford, vilket gör att de behövt börja leta efter en möjlig ny målvakt. Den har de till synes hittat i albanske landslagsmannen Strakosha. Tidigare backup-målvakt i Lazio som han nu lämnat på fri transfer. Betyg: Godkänd – (++)