Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hårdare tag mot negativt supporterbeteende i engelsk fotboll

Peter Hyllman

Vi börjar den här engelska ligasäsongen på ungefär samma sätt som vi avslutade den förra engelska ligasäsongen. Det vill säga med en diskussion och debatt om supportrarna och deras allmänna beteende på läktarna och på och runt engelska arenor.

Förra säsongen avslutades som vi kanske vet med ett antal incidenter av vad som på byråkratspråk kallas för våldsamt och anti-socialt beteende. Eller planinvasioner på mer normalt fotbollsspråk, med vissa tillhörande inslag av rejäla dumheter.

Vi såg det i både Premier League och Football League.

På Goodison Park efter Evertons vinst mot Crystal Palace, och på Etihad efter Man Citys titelseger mot Aston Villa. På City Ground när Nottingham Forest slog Sheffield United, och mellan Port Vale och Swindon.

Planinvasionerna i sig är kanske en sak, och egentligen rätt oförargliga. Men Patrick Vieira blev antastad av en Evertonsupporter, ett pucko till Forestsupporter skallade Billy Sharp, liksom Robin Olsen blev påhoppad av Man Citys fans mitt i segerruset.

Annons

Och det är så klart risken med planinvasioner, för alltid finns det ju någon eller några idioter som inte kan bryta mot reglerna på det bra sättet.

Nu har alltså FA, Premier League och EFL, uppbackade av Football Supporters’ Assocation (FSA), vad nu uppbackade egentligen betyder, slagit sina kloka huvuden ihop under sommaren för att hantera det här påstådda eller verkliga problemet.

Vilket självfallet får oss alla att känna oss trygga och lugna med att därmed är det problemet ur världen!

Tillsammans har alltså FA, Premier League och EFL, i dialog med såväl klubbar som supporterorganisationer, tagit fram nya metoder och sanktioner för att hantera detta problem.

De säger sig fokusera på flera olika områden som att beträda fotbollsplanen utan tillåtelse (alltså planinvasioner), att bära eller använda rökbomber och pyroteknik, att kasta föremål, nyttjande av droger liksom diskriminerande beteende.

Annons

Vilka är då dessa konkreta åtgärder?

Alla identifierade förövare kommer att rapporteras av klubbarna till polisen, med tillhörande åtal och straff. FA skärper även straffskalan gällande dessa förseelser för klubbar som är ansvariga för att genomföra dessa åtgärder.

Alla som beträder spelplanen utan tillåtelse och alla som bär eller använder rökbomber eller pyroteknik, och som kan identifieras, drar på sig en automatisk avstängning från klubbens matcher. Avstängningen kan även drabba vårdnadshavare.

Inga större konstigheter med det där kan tyckas.

Åtgärderna motiveras föga förvånande men fullt förståeligt med behovet att kunna garantera en säker miljö i samband med engelska fotbollsmatcher, både för andra besökare på arenan, och för spelare och ledare som har sitt arbete där.

Den uppmärksamme upptäcker däremot att de nu beslutade åtgärderna täcker planinvasioner och pyroteknik, samt kastandet av föremål, men inte alls droger och diskriminerande beteende.

Annons

Vilket för all del går att förstå både för att de första punkterna är en mer akut säkerhetsfråga som kan orsaka rejäl fysisk skada, och för att de är mer handfasta och i någon mening lättare att hantera än de båda sista punkterna.

Men varför i så fall FA, Premier League och EFL då säger sig fokusera på frågan om droger och diskriminering, för att därefter inte nämna dessa saker med ett enda ord och än mindre en enda åtgärd, är svårare att förstå.

Annat än att det kanske låter bra.

Kanske kommer mer konkreta förslag och åtgärder gällande dessa problem i ett senare skede. Förhoppningsvis blir det då något mera kratfullt och med större verkan än endast ännu en kampanj med tillhörande slogans om ”respekt” och sådana floskler.

Vi har sett ett rejält upptickande av negativt supporterbeteende i samband med pandemin och efter pandemin. Delvis är det självfallet bara en följd av tendenser i samhället i övrigt. Vilket däremot ökar, inte minskar, fotbollens ansvar.

Annons

Viktigt att stämma i bäcken! Oklart om dessa åtgärder åstadkommer detta, och man kan bara hoppas att reglerna tillämpas med friskt omdöme och inte i blindo.

Det är inte fotbollens genuina glädjeyttringar man vill sätta stopp för, eller borde vilja sätta stopp för.

:::

TRANSFERKOLLEN

Dwight McNeil, Burnley till Everton. Några har börjat spekulera i om Everton ser till att värva över spelare från Burnley mest för att kratta banan för att anställa Sean Dyche om några månader. Humor och kanske lite konspirativt, McNeil har varit en konsistent spelare för Burnley de senaste åren, och tydligt en spelare med stor talang som kan vinna mycket i en mer offensiv fotboll än Dyches fotboll. Inte för att Everton saknar sådana här spelare. Betyg: Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2022-07-29 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS