Threads: Keven.Bader
För en vecka sedan somnade Tysklands största fotbollsikon, Franz der Kaiser Beckenbauer, in. Det var i måndags det officiella meddelandet från familjen Beckenbauer gick ut och fotbollsvärlden har sörjt sedan dess.
I detta blogginlägg tänkte jag hedra den tyska fotbollskejsaren så gott jag kan genom att berätta om vissa delar av hans väldigt händelserika liv.
STARTEN
Franz Anton Beckenbauer föddes den 11 september 1945 i Giesingen, München. Han var lillebror till Walter och son till Senior Franz och Antonie.
Som 10-åring började han spela för 1906 München, framför allt som anfallare. Det var först senare han klev ner till den legendariska liberopositionen som de flesta minns honom ifrån.
ÖRFILEN SOM ÄNDRADE ALLT
April 1958 skulle Franz Beckenbauers SC 1906 ta sig an 1860 München, die Löwen. Det var bestämt innan matchen att Beckenbauer skulle gå till die Löwen därefter – men det skulle komma att ändras.
Under matchen fick Beckenbauer nämligen en örfil av Gerhard König från 1860-laget. Något som fick Beckenbauer att ändra sig gällande flytten till die Löwen. Istället valde han att gå till konkurrenterna Bayern München. Detta val förändrade den tyska fotbollskartan för evigt.
König höll det hemligt i över 50 år att det var han som hade örfilat Beckenbauer. Han ägde nämligen en bar och han var rädd att 1860-fansen skulle bränna ner den ifall de fick reda på detta. Sanningen kom fram först 2010 när Herr König berättade sanningen i tysk TV.
BÖRJAN PÅ RESAN
När Franz anlände till Bayern München (1958) existerade inte Bundesliga ännu (1963). När han sedan tog klivet från juniorlaget till A-laget 1964 huserade Bayern i Regionalliga Süd, divisionen under Bundesliga. Med Beckenbauer kvalade FCB upp till Bundesliga samma år och efter det började resan mot världstoppen på riktigt.
STORHETSTIDEN
Med Beckenbauer, den ökände målvakten Sepp Maier och Gerd ”Der Bomber” Müller hade Bayern München och Västtyskland en trio som utgjorde ryggraden till de framgångsrika åren från mitten av 60-talet till mitten av 70-talet.
Under denna period vann Bayern fyra ligatitlar, fyra cuptitlar och dessutom tre raka Europacuptitlar (dåvarande Champions League). Denna period är också grunden till varför Bayern München är så framgångsrika idag – alla inom Bayern München är eniga att klubben inte hade lyckats så väl om det inte hade varit för Franz Beckenbauer.
Samtidigt nådde Västtyskland höga höjder med Beckenbauer i sitt esse som libero där han bokstavligen svävade fram på planen. Bollen var som fastklistrad vid hans fötter samtidigt som han ständigt hade blicken uppåtriktad ut på planen. En spelstil som såg så elegant och enkel ut, men som vissa vid den tiden ansåg vara arrogant och till och med provokativ. Förmodligen var de bara avundsjuka på Franz majestätiska sätt att driva fram på fotbollsplanen och dirigera matchen i hans lags favör.
De västtyska landslagsåren med Beckenbauer i laget var minst sagt lyckade:
- VM-silver 1966
- VM-brons 1970
- EM-guld 1972
- VM-guld 1974
- EM-silver 1976
Ur ett svenskt perspektiv är det roligt att notera att Franz Beckenbauers första A-landskamp var just mot Sverige i Stockholm 1965. Matchen slutade med en 2:1 seger till Västtyskland som därmed blev klara för VM 1966 i England.
SLUTET PÅ SPELARKARRIÄREN
En stor del varför han flyttade till New York och började spela för New York Cosmos var på grund av privata skäl. Ser vi till det sportsliga betydde denna flytt slutet för hans landslagskarriär. Därmed blev det sammanlagt 103 landskamper för Beckenbauer i Västtyskland.
I New York Cosmos blev han god vän med sin nya lagkamrat Pelé och ledde laget till tre ligatitlar.
När kontraktet med Cosmos löpte ut hösten 1980 återvände Beckenbauer till Västtyskland, men då till Hamburg och HSV. I HSV var Beckenbauer knappa två år – detta var väldigt skadedrabbade år efter hans tid i USA där hans kropp hade slitits ut av konstgräset. Det blev dock en ligatitel för Beckenbauer i HSV-tröjan och när hans kontrakt med HSV gick ut avrundade han sin spelarkarriär med att återvända till New York för att spela en sista säsong med Cosmos.
TEAMCHEF
Efter att Västtyskland år 1984 efter gruppfasen åkte ur ett mästerskap för första gången någonsin gjorde Franz Beckenbauer comeback till landslaget, men då som Teamchef. Då Beckenbauer inte hade någon tränarlicens skapade förbundet en roll till honom där han var ytterst ansvarig, men hade en assisterande tränare bredvid sig med rätt tränarlicens.
1986 åkte Beckenbauers landslag med små förväntningarna till VM-slutspelet i Mexiko. Trots tvivel på hemmaplan lyckades laget nå hela vägen fram till finalen. Där tog det dock stopp mot Diego Maradonas Argentina.
Två år senare blev det uttåg ur EM-semin på hemmaplan mot Nederländerna.
Den stora triumfen som Teamchef kom sommaren 1990 i Italien hans manskap nådde VM-finalen mot Argentina. Då blev det revansch för Beckenbauer och Co. (1:0). Detta blev Tysklands (med Västtyskland) tredje VM-guld och Franz Beckenbauers andra. Därmed anslöt Beckenbauer till den exklusiva gruppen av personer som har vunnit VM som både spelare och tränare – det är endast tre som har lyckats med det fram tills idag: Mário Zagallo (Brasilien) och Didier Deschamps (Frankrike).
Åren efter VM-guldet 1990 har Franz Beckenbauer varit aktiv inom Bayern München, både som tränare vid ett flertalet gånger och även som President. Beckenbauer var dessutom involverad i att ta VM-slutspelet till Tyskland 2006. Ett mästerskap som ändrade Tyskland i stort för alltid. Plötsligt fick det tyska folket känna kärleken till sitt hem igen på ett offentligt sätt. Flaggor satt på bilarna och befolkningen var stolta att kalla sig tyskar igen – något som hade varit tabu alla år efter kriget.
Det är lätt att fastna i enbart fotbollspelaren, tränaren och ledaren Beckenbauer, men oavsett vem man lyssnar på som har fått ynnesten att träffa honom säger desamma – Franz var en extremt ödmjuk person. Trots att han var der Kaiser så var han väldigt jordnära, spred kärlek och var vänlig. En svaghet han ofta beskrivs ha haft var att han hade väldigt svårt för att säga nej – om någon bad om något så ville han alltid försöka finnas där för att hjälpa till. Något som med största sannolikhet var energikrävande, men sådan var Franz Beckenbauer.
Det är svårt att beskriva i ord hur mycket Franz der Kaiser Beckenbauer har betytt för den tyska fotbollen, men det är däremot mycket enkelt att konstatera att fotbollen i stort, och den tyska i synnerhet, inte hade varit där den är idag om det inte vore för Franz. Danke Franz – du kommer för evigt vara Tysklands sista Kaiser.
I fredags fick Beckenbauer sin sista viloplats när hans kista lades ner i samma gravplats som hans föräldrars. Ruhe in Frieden.