Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Spanien mot England - symbolisk mardrömsfinal

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Dagen är kommen, idag ska en ny EM-mästare krönas. Kvällens final är en fantastisk tillställning, särskilt för den neutrala tittaren. Men ur ett tyskt perspektiv kunde finalupplagan inte vara värre.

MESTA MÄSTARNA

Spanien slog som bekant ut värdnationen Tyskland i kvartsfinalen, vilket jag skrev om i mitt förra blogginlägg. Därmed förlängs den spanska förbannelsen för tyskarnas del. Ingen mästerskapsseger sedan 1988 och däremellan har det blivit två tunga förluster:

  • Finalförlust EM 2008 (1-0)
Annons

  • Semifinalförlust VM 2012 (1–0)

Frågan är dock om inte sommarens förlust är den tyngsta? Trots att det ”endast” var en kvartsfinal innebar ju årets förlust ett uttåg ur ett hemma-EM. Vad som är värst kan man alltid diskutera, men min röst faller i alla fall på den färskaste förlusten.

Skulle Spanien vinna ikväll blir det deras fjärde EM-titel och därmed går de om Tyskland (3) som ensamma ”mesta mästare” i EM-sammanhang.

  • EM-guld 1964
  • EM-guld 2008
  • EM-guld 2012
  • EM-guld 2024 (?)

Vissa kanske tycker det är långsökt, men jag tycker ändå att det skulle vara lite symboliskt om Spanien löser titel nummer fyra just i Tyskland.

Annons

BITTRA RIVALER

England och Tyskland har sedan lång tid tillbaka haft en rivalitetsrelation. För respektive lag är det alltid extra skönt att vinna mot den andre. Det finns många involverade faktorer i denna komplexa relation, men en av de främsta är VM-finalen 1966. Det mest omtalade finalmålet någonsin – var bollen inne eller inte?

Det har gått så långt att det till och med har forskats kring detta där resultatet har visat att bollen med största sannolikhet inte var inne (länk), men vi kommer aldrig få ett 100-procentigt svar då det finns för få kameravinklar. Domaren dömde dock som bekant för mål, och Tyskland kunde inte lyfta sin andra VM-pokal i historien.

Annons

Mästerskapsmatcherna efter detta har dock ofta gått i Tysklands favör:

  • Kvartsfinalseger efter förlängning (3:2) VM 1970
  • Kryss i gruppspelet VM 1982
  • Semifinalseger efter straffsparkar (5:4) VM 1990
  • Semifinalseger efter straffsparkar (7:6) EM 1996
  • Gruppspelsförlust (1:0) EM 2000
  • Åttondelsfinalseger (4:1) VM 2010*
  • Åttondelsfinalförlust (2:0) EM 202(1)

*Under denna match gjorde Frank Lampard ett mål som blev felaktigt bortdömt. Vissa menar på att det var ”karma” efter VM-finalen 1966 och att man nu är ”kvitt”. Men målet 1966 innebar indirekt en VM-titel, så detta tar inte ut varandra.

En annan match som självfallet måste nämnas i detta sammanhang är Englands seger i München 2001. Detta var ingen mästerskapsmatch, men det var en VM-kvalmatch. En match som slutade 1:5 till England, och på den tiden var den andra förlusten någonsin för Tysklands del när det kommer till VM-kvalmatcher på hemmaplan. Denna match var även Tysklands sista match någonsin på den anrika Olympiastadion.

Annons

Dessförinnan hade endast Portugal lyckats med bedriften (1985) att vinna mot Tyskland i ett VM-kval på tysk mark. Efter Englands seger har faktiskt endast ett till lag åstadkommit detta och det var Nordmakedonien 2021 (1:2).

Nu har England chansen att vinna sin första titel utanför Englands gränser och det i Berlin. Fotbollen har ju en förmåga att skriva anmärkningsvärda historier och att England skulle lämna Tyskland med en titel har ju ändå något. Kanske är det också ett omen – 1996 vann Tyskland sin tredje (och senaste) EM-titel i just England.

Vissa kanske känner av en viss bitterhet mellan raderna i det jag skriver, och jag tänker inte låtsas att jag inte är bitter över att Tyskland inte är med i kvällens tillställning, men man måste ändå lyfta på hatten för dessa två lag som har på sina sätt lyckats säkra en finalbiljett. Jag har noterat i sociala medier att vissa ifrågasätter om Spanien och speciellt England är ”värdiga” finalister. Jag förstår diskussionen, men jag anser väl att man i slutändan måste se att lagen har tagit samtliga steg fram till finalen, vilket ingen annan har gjort. Ja, England har inte charmat en direkt under detta mästerskap, men i de avgörande ögonblicken har de gjort det som behövdes göras och när allt kommer omkring är det ju det som allt går ut på, om man vill vinna titlar.

Annons
Publicerad 2024-07-14 06:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto