Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Danker Herr Raumdeuter - en ikon tackar för sig

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Det har knappt gått en vecka sedan en av Tysklands största fotbollsspelare tackade för sig, Toni Kroos.

Nu kliver nästa ikon ner från den ärofyllda landslagsscenen, Thomas Müller.

STARTEN

Den 3 mars 2010 fick vi för första gången se Thomas Müller kliva på en fotbollsplan för Tysklands herrlandslag. Träningsmatchen förlorade Tyskland med 0:1 mot Argentina som då leddes av Diego Maradona. Det var dock inte på planen som något minnesvärt skedde. Den forne superstjärnan Maradona skulle medverka i en presskonferensen efter matchen men ville inte börja då Müller satt bredvid honom. Maradona trodde Müller var en ”bollkalle” och lämnade till och med podiet vid ett skede. Till slut återvända Maradona till PK’n, men då utan Müller vid sin sida. Maradonas ursäkt för förvirringen var att han inte kände igen Müller, trots att tysken nyss hade spelat mot hans Argentina. En klassisk scen:

Annons

Det som gör denna story ännu mer speciell är att Tyskland bara tre månader senare spelade mot Maradonas Argentina i VM-slutspelet 2010. En match som Tyskland vann med 4–0 och Müller själv nätade i. Detta var också Maradonas sista landskamp som argentinsk förbundskapten. Den då 20-årige Müller blev utnämnd till turneringens unge spelare och han vann dessutom skytteligan med sina fem mål och två assist.

KRÖNINGEN

I landslagssammanhang var självfallet peaken världsmästerskapet i Brasilien där Müller var väldigt involverad i Tysklands framgång. Han öppnade mästerskapet med att göra hattrick mot Ronaldos Portugal och därefter blev det ytterligare två mål och tre assist innan Müller och Co. stod som segrare i finalen efter en 1-0 seger mot Messis Argentina.

Efter finalsegern bjöd Müller också på en klassisk Müller-kommentar som har etsat sig fast i de tyska historieböckerna – reportern ställer följande fråga:

Reporter: ”Gratulerar till titeln. Du var ett mål från att vinna VM-skytteligan, hur känns det?”

Annons

Müller: ”Jag bryr mig inte ett skit om detta. Vi är världsmästare. Vi har vunnit titeln. Den gyllene skon kan du smörja bakom öronen.”

Jag skulle kunna skriva en hel bok om enbart Müllers många välkända citat. Det finns en anledning till att ett av hans smeknamn är ”Radio Müller”. Har man tid och lust så är det bara att googla på Müllers citat och luta sig tillbaka för att insupa alla hans minst sagt originella sägningar.

Värt att nämna – det var i lördags för tio år sedan som Tyskland vann VM-titeln i Brasilien.

RAUMDEUTER – BÅDE PÅ OCH UTANFÖR PLANEN

Om man säger begreppet Raumdeuter så tänker nästintill alla på Thomas Müller. Tysken är ”Herr Raumdeuter” himself. Hans förmåga att skapa ytor till sina medspelare och hitta utrymmen för att hota motståndaren är förstklassig. Så han har alltid varit en länk på planen mellan lagkamraterna, men detta gäller även utanför. Jag tycker att Julian Nagelsmann kommentar inför sommarens EM var väldigt bra:

Annons

”Thomas Müller är en konnektor – en person som kan sammanfoga olika grupper. Skulle man fråga honom vilken grupp han ”tillhör” skulle han säga att han inte kan ordna sig till någon specifik. Han kan vara med rapparna i laget, men även med de som joddlar.”

Att ha en sådan spelare och framför allt person i laget är en oerhörd tillgång. Müller har dock inte bara varit individen som lättat upp stämningen och klappat folk på axeln – han har även varit en ledare som sagt till när något borde ändras. Detta är väldigt ovanligt då ”skojarna” inte särskilt ofta har auktoriteten att kliva fram som ”seriösa ledarna”, men det hade Müller. Han har alltid haft förmågan att komma med ett rakt, tydligt och genomtänkt svar eller uttalande oavsett läge. Han är helt enkelt en spelare som aldrig gömmer sig och alltid står upp för laget. Respekt.

Annons

SYMBOLVÄRDE

Thomas Müller är så mycket mer än ”bara en spelare” för det tyska landslaget. Han har blivit en form av symbol. Hans sätt att agera har kopplats ihop med Tyskland så mycket de senaste 14 åren och han trots motgångarna har bevisat gång på gång att han hör hemma på den största scenen. Med tanke på hans CV är han förmodligen den mest underskattade spelaren under 2000-talet:

  • 707 klubblagsmatcher
  • 242 klubblagsmål
  • 268 klubblagsassist
  • 12 ligatitlar
  • 2 Champions League-titlar
  • 18 cuptitlar
  • 1 VM-guld
  • 131 A-landskamper
  • 45 landslagsmål
  • 41 assist

Det är få spelare som ens kommer i närheten av dessa meriter.

ETT SORGLIGT AVSLUT

Det är tungt att Müller inte fick avsluta sin landslagskarriär på ett bättre sätt än att bli utslagen ur ett hemma-EM mot Spanien i kvartsfinalen. Men det finns ändå något i detta också, om man ser till de nördiga detaljerna. En av dessa detaljer är att cirkeln nu har slutits då Müller byttes ut i sin debut mot just Toni Kroos som också gjorde sin landslagsdebut den 3 mars 2010 mot Argentina. Nu fick de tillsammans stå på planen och spela sina sista minuter tillsammans som landslagsspelare. För Kroos blev det den 114e i raden och Müller den 131a. Endast två spelare har fler landskamper i Tyskland än Müller och det är Miroslav Klose (137) och Lothar Matthäus (150).

Annons

Jag kommer sakna Müller i landslagsdressen. Han kommer alltid förbli en av de största som har representerat Tyskland. Nu återstår det att se hur han avslutar sin klubblagskarriär. Han har ett år kvar på sitt kontrakt med Bayern München och det viskas i de bayerska korridorerna att Müllers stora mål, tillsammans med sina klubbkollegor, är att vinna Champions League denna säsong.

Självfallet vill Bayern alltid vinna CL, men särskilt denna säsong då finalen återigen spelas i München (Allianz Arena). Säsongen 11/12 spelades finalen också i München, men då föll de i finalen mot Chelsea. Ett nederlag som fortfarande förföljer spelarna Müller och Neuer. Så det vore ju något om Müller lyckas lyfta CL-pokalen på hemmaplan framför sina fans och därmed avsluta sin karriär, på topp. Precis som forne lagkamraten Toni Kroos gjorde med sitt Real Madrid denna säsong.

Annons
Publicerad 2024-07-15 10:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto