Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Från okänd till Europaspel - klubben som överraskade alla

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Ikväll tar BK Häcken emot ett lag som förmodligen många i Sverige aldrig har hört talas om, nämligen Heidenheim. Laget som i fjol spelade sin första säsong någonsin i Bundesliga och som har tagit den tyska fotbollen med storm.

RESAN

Låt oss backa bandet hela vägen tillbaka till den 17 september 2007. Det visade sig bli en speciell dag för klubben Heidenheim. Det var nämligen då som nuvarande huvudtränaren, Frank Schmidt, utnämndes till tränare för klubben. Ni kanske tror att jag har tryckt fel på tangentbordet, men det har jag inte gjort – 2007 (tvåtusen sju) är korrekt. Det betyder att fjolårssäsongen var Herr Schmidts 17:e säsong i Heidenheim.

Annons

När Schmidt tog över Heidenheim spelade de i Tysklands dåvarande fjärdeliga, men det tog inte lång tid innan han tog upp dem till 3.Liga och gjorde dem till ett stabilt 3.Liga-lag. Det tog blott fem år innan nästa stora succé var ett faktum när Heidenheim avancerade till 2.Bundesliga. Tiden i 2.BL blev längre, men Schmidt fortsatte på samma spår. Han fokuserade oavbrutet på att utveckla både spelare och klubb med små medel – vilket bar frukt efter nio säsonger. Den 28 maj 2023 var bragden ett faktum, Heidenheim var klara för Bundesliga för första gången. Heidenheim-sonen Schmidt, som tidigare hade varit aktiv som spelare i klubben, hade nu lyckats leda laget i sitt hjärta till Tysklands ”finrum”. En resa som egentligen inte är möjlig i dagens ”moderna fotboll”, men Schmidt lyckades med sitt team att förädla och skörda på bästa möjliga sätt.

Annons

DEBUTSÄSONGEN

Många experter trodde att Heidenheims tid i Bundesliga skulle ta slut efter bara en säsong, men som de hade fel. Trots att laget nu tog steget upp till Bundesliga som nykomlingar fortsatte de på samma spår som tidigare. Laget visade respekt till sina ligakonkurrenter, men man höll samtidigt fast vid att spela sitt inarbetade, kollektiva och starka samspel.

De första två matcherna gick resultatmässigt inte som man hade hoppats (förlust mot Wolfsburg 2:0 och 3:2 förlust mot Hoffenheim). Därefter kom dock ett överraskande kryss mot topplaget Dortmund på bortaplan och detta följdes upp med en historisk första BL-seger på hemmaplan mot Werder Bremen (4:2). Passande nog kom också denna första seger i Bundesliga på Schmidts årsdag (den 17 september). Ibland bjuder fotboll på fantastiska sammanträffanden.

Annons

Heidenheim lyckades som bekant hålla sig kvar i Bundesliga och det med råge. Man landade på en stark 8:e plats och en av säsongens stora utropstecken var utan tvekan segern mot mesta mästarna Bayern München:

TAPPET

Efter fjolårets succésäsong har Heidenheim tappat två viktiga nyckelspelare. Lagets målkung, Tim Kleindienst, som har gått till ligakonkurrenten Gladbach och även framspelaren, Jan-Niklas Beste, för en klubbrekordsumma (8 miljoner euro) till Benfica.

Kleindienst stod för 14 mål och fem assist förra säsongen och Beste stod för 14 assist och åtta mål. Den stora frågan är nu vem/vilka som ska stå för målproduktionen?

En möjlig kandidat till att bli lagets nya målkung är nyförvärvet Maximilian Breunig. Den 1,95 m långe anfallaren anslöt till Heidenheim i somras från Freiburg på free transfer och har fått en drömstart i sin nya klubb. I helgens första tävlingsmatch för säsongen (cupmatch mot fjärdeliga laget FC 08 Villingen) gjorde Breunig hattrick.

Annons

En annan ”jätte” som Heidenheim har i sin anfallsuppsättning är Marvin Pieringer (1,91 lång). Han kom förra säsongen till Heidenheim, men lyckades inte göra något större avtryck i målprotokollet. Sammanlagt blev det endast fem mål på 31 matcher. Vi får se om han tar för sig mer nu när Kleindienst har sagt adjö.

UTROPSTECKEN

En spelare som man definitivt bör hålla ett extra öga på är Paul Wanner. Den 18-årige mittfältaren är på lån i Heidenheim från Bayern München. Förra säsongen var han utlånad till nykomlingen i 2.Bundesliga, SV 07 Elversberg. Ett lag som många trodde skulle ta respasset ner till 3.Liga direkt, men så blev det inte. I stället lyckades Elversberg överraska och knyta till sig en 11:e plats i ligan. Ett utropstecknen då var just Wanner. Han visade då vilken kvalité han besitter och nu hoppas han att han kan göra detsamma, men på en ännu högre nivå.

Annons

Wanner är en tekniskt skicklig lirare med en bra blick. Han kan både öppna upp spelet och lägga upp för sina lagkamrater, men tonåringen kan också ta saker i egna händer och näta.

Värt att nämna är att han är född i Österrike, men han har också ett tyskt pass. Under sin karriär har han hittills bara representerat Tysklands U-lag, men i början på året påbörjade Ralf Rangnick (Österrikes förbundskapten) försök till att övertala honom att välja Österrike framför Tyskland. Samtidigt har Julian Nagelsmann hört sig för om Wanner är sugen på det tyska A-landslagetl. Hans framtid i landslagsfotbollen lär vara oviss ett litet tag till, men att Wanner kan göra stora avtryck på planen är redan nu ett faktum.

Med detta sagt har BK Häcken ingen lätt uppgift framför sig. Schmidts manskap har ett tydligt mål och det är att fortsätta sitt europaäventyr även hädanefter.

Annons
Publicerad 2024-08-22 10:58

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto