Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En ny era börjar nu - dags att prestera

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Nytt landslagsuppehåll, det första efter sommarens fina fotbollsfest i Tyskland. Jag tycker personligen att det alltid är jobbigt när man kliver ur en mästerskapsbubbla, speciellt när det är på hemmaplan. Men man får helt enkelt spara de fina minnena som man har skapat i sitt bibliotek och ladda om för nya äventyr.

Nu väntar nämligen ett nytt stort kapitel för det tyska herrlandslaget. För första gången (sedan 2014), har ”die Mannschaft” ingen före detta världsmästare i truppen. I och med Manuel Neuers, Toni Kroos och Thomas Müllers avsked från landslagsscenen (Ilkay Gündogan har också sagt farväl, men han var inte med VM-14 på grund av skada) har Tyskland ingen VM-hjälte kvar i truppen. Nu är det dags för den nya generationen att prestera och skriva in sig i historieböckerna. Och den resan börjar nu.

Annons

NY KAPTEN

Det senaste året har Ilkay Gündogan burit bindeln. Dessförinnan var det Manuel Neuer. Nu har båda som bekant tackat för sig, vilket har lett till att Julian Nagelsmann har varit tvungen att utse en ny kapten. Ett val som, enligt många, inte var särskilt svårt. Trots de senaste årens turbulens är Joshua Kimmich en rättmätig kapten för det tyska herrlandslaget. Med sina 91 landskamper är han i dagsläget med råge den mest rutinerade tyska aktiva landslagsmannen. På plats två, i dagens trupp, hittar vi Kai Havertz (51) och på plats tre Emre Can (47). I bilden nedan ser ni den nuvarande truppen – deras landskamper plus mål. Ni noterar säkert att det är en rätt så ”färsk” trupp med tanke på landskamperna hos respektive spelare. Kanske inte så märkligt med tanke på att veteranerna som lämnade i somras hade tillsammans 451 (!) landskamper.

Annons

Kimmich är nu den 18:e kaptenen i Tysklands (+ Västtysklands) fotbollshistoria:

Av dessa 18 kaptener var 10 Bayern München-spelare under sin kaptenstid:

  • Franz Beckenbauer (50 landskamper som kapten)
  • Karl-Heinz Rummenigge (51)
  • Lothar Matthäus (75)
  • Jürgen Klinsmann (36)
  • Oliver Kahn (50)
  • Michel Ballack (55)
  • Philipp Lahm (53)
  • Bastian Schweinsteiger (18)
  • Manuel Neuer (61)

Det återstår att se om Kimmich är den kaptenen som kan leda Tyskland till nya titlar. Förutsättningarna finns i alla fall där med tanke på den positiva atmosfären i det tyska lägret. Mer om det alldeles strax.

NUMMER 1

Tyskland har inte bara fått en ny kapten, man har dessutom utsett en ny nummer 1 mellan stolparna. Manuel Neuer har varit den givna ettan i det tyska målet de senaste 14 åren. Allt började inför VM 2010. Då var René Adler utsedd till nummer 1 och Manuel Neuer var reserv. Adler åkte strax innan VM på en hemsk ryggskada som innebar att han missade mästerskapet och resten är historia.

Annons

Nu, efter flera års väntan, har Marc-André Ter Stegen slutligen fått kliva fram från Neuers skugga för att ta över handskarna som Tysklands nummer 1. Det är inga små handskar som Ter Stegen ska fylla ut, enligt många de största som fotbollsvärlden har beskådat, men de tyska fansen kan vara väldigt lyckligt lottade att Neuers ”arvtagare” är en så rutinerad målvakt. När det kommer till just tyska målvakter har det ju alltid funnits mycket stjärnglans. Det har varit lika lätt att hitta en klassmålvakt i Tyskland som att hitta en påse Haribo i den närmaste kiosken. Bara under 2000-talet har Tyskland haft följande urval:

  • Hans Jörg Butt
  • Oliver Kahn
  • Jens Lehmann
  • Tim Wiese
  • Timo Hildebrand
  • Robert Enke
  • Rene Adler
  • Manuel Neuer
  • Bernd Leno
  • Kevin Trapp

…och listan skulle kunna göras längre.

KOLLO MED VÄNNER

Apropå den positiva atmosfären som jag påtalade tidigare. I våras skrev jag bland annat om Julian Nagelsmanns makalösa arbete med landslaget. En av de stora prestationerna som Nagelsmann har lyckats uppnå med den tyska truppen är att hitta tillbaka till glädjen och passionen. Under flera år har det tyska herrlandslaget känts som ett ”måste” för spelarna. Det har varit svårt att se någon fröjd hos någon deltagarna och framför allt har spelet sett passionslöst och idéfattigt ut. Nu är bilden dock en annan. Dagens trupp skulle man nästan kunna jämföra med barn som ska åka på kollo med sina bästa vänner. Spelarna skrattar och driver med varandra både på och utanför planen. Man känner att det finns en genuin harmoni i landslaget och att alla är där tillsammans för att uppnå de bästa möjliga resultaten ihop. Denna positiva känsla har verkligen smittat av sig på de tyska fansen, vilket i sin tur skapar en underbar buzz runt om landslaget igen.

Annons

Nagelsmann lagt en fantastisk grund för att kunna ta sig an kommande resa där slutdestinationen är att lyfta VM-pokalen den 19 juli 2026 i New Jersey. Dessförinnan vill detta tyska landslag lyfta Nations League-pokalen och genomföra ett fläckfritt VM-kval. Så det dags för Kimmich och hans manskap att kliva fram, för om de inte lyckas leverera ute på planen de kommande åren kommer denna generation vara ihågkommen som ”förlorar generationen” – en stämpel man inte vill vara märkt med.

Annons
Publicerad 2024-09-07 12:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto