Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Efter 13 års väntan - nu ska de ta revansch

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Säsongens Champions League-spel står framför våra fötter och det är inte vilken säsong som helst. Det är nämligen starten på en ny epok – gruppspelet som vi känner till det är borta. I stället har vi nu en form av ligasystem. I slutändan är dock ändå allt detsamma, en Champions League-mästare ska koras.

Annons

Ser vi till de tyska lagens chanser att avancera från ”ligaspelet” så anser jag att de är stora – det är dock ett lag som har ett väldigt tydligt mål och det är Bayern München. Den här säsongen är det titeln som gäller.

REVANSCH

Backar vi bandet till 2012 så spelades Champions League-finalen i München mellan hemmalaget Bayern München och Chelsea. En match som länge såg ut att gå i FCB’s favör, men i slutskedet kom Didier Drogba med kvitteringen och resten är historia:

Denna bittra finalförlust satte punkt för en tung säsong för Bayern München. Det blev nämligen en titellös säsong – tvåa i Bundesliga, ingen tysk cuptitel och alltså även finalförlust på hemmaplan i Champions League. Detta blev startskottet för Bayern Münchens stora satsning mot att dominera såväl den inhemska som den internationella fotbollen, vilket resulterade i en historisk trippel säsongen 2012/2013 (ligaguld, cupguld och Champions League-guld). Därefter följde också tio raka ligatitlar, fyra cuptitlar och en till CL-titel).

Annons

Spolar vi tillbaka bandet till nutid är vi i en liknande situation. Bayern München kommer från en titellös säsong och har nu ett enormt sug efter revansch. Två spelare som driver på denna återupprättelse är fanbäraren Thomas Müller och Manuel Neuer. De har i flera olika intervjuer sagt att CL-finalen 2012 på hemmaplan var den tyngsta förlusten i karriären. En förlust som har agerat som en form av bensin till att nå framgång och nu har de två veteranerna chansen att ta revansch – för årets Champions League-final kommer återigen spelas i München (Allianz Arena).

BÄDDAT FÖR SIG

Under sommaren blev det officiellt att både Thomas Müller och Manuel Neuer lägger landslagsskorna på hyllan. Två beslut som inte är så överraskande med tanke på deras ålder (35 respektive 38 år), däremot hade de utan tvekan kunnat prestera i alla fall två år till på denna nivå med tanke på deras kvalitéer. Det finns dock en tydlig plan – både Müller och Neuer vill i slutändan maximera sina karriärer. Det stora målet som båda också har kvar, trots alla dussintals titlar, är just att återigen få spela en CL-final på hemmaplan, men denna gång stå som vinnare efter slutsignalen. I och med att de inte deltar i landslaget längre har de mer tid att återhämta sig under säsongens gång och vara både fysisk och mentalt utvilade.

Annons

Men det är ju självfallet inte bara Thomas Müller och Manuel Neuer som strävar efter att nå fram till CL-finalen och stå som vinnare där. Hela FCB-truppen är extremt motiverade i att nå framgång efter fjolårets floppsäsong, framför allt Harry Kane som mer än gärna skulle sätta punkt för sin sanslösa titeltorka.

BREDDEN

Inför sommaren pratades det som bekant mycket om en stor ”renovering” i den bayerska truppen. Så blev det inte. I stället har Bayern München fått en betydligt bredare trupp än tidigare. Ser vi bara till det offensiva ledet är det nästan två uppsättningar av topplag vi ser:

Bayern har nu ett enormt utbud av både kvalité, rutin och potential. Även i de bakre leden ser det lovande ut:

Med nyförvärv såsom João Palhinha har Bayern nu slutligen fått en spelartyp som de länge har saknat. Han kommer bli ett ankare i Kompanys bygge framför backlinjen. Dessutom kommer han vara en viktig faktor till att Joshua Kimmich kan återvända till det centrala mittfältet (från HB-positionen) och uppnå sin fulla potential i den positionen. Kimmich vill som bekant gärna florera över hela planen för att kunna styra och ställa. Då behövs det en lojal och stark partner bredvid honom – en roll som Palhinha kan axla utan problem.

Annons

Fram tills nu har portugisen inte fått så många minuter, men Vincent Kompany har varit skonsam i att slussa in mittfältaren och är fullt medveten om att det tajta schemat är runt hörnet och det är då den breda truppen kommer komma till användning.

Annons

Det finns några frågetecken i Bayern, och det största gäller mittlåset. Både Upamecano och Kim är två extremt skickliga spelare, men som ständigt bjuder på absurda beslut på planen som leder fram till baklängesmål. Kvalitén och alla pusselbitar finns dock där –Kompany måste bara lägga rätt pussel.

Annons
Publicerad 2024-09-17 08:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto