Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hugo Larssons framfart - mot nya höjder

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Säsongsinledningen har minst sagt varit händelserik för Hugo Larsson – både ur ett positivt och negativt perspektiv. Det negativa perspektivet handlar om landslagssituationen, vilket förmodligen ingen har missat. Kikar vi dock närmare på det positiva ser vi tydligt att det överskuggar allt annat. Larsson har fått upp farten nu och med sitt Eintracht Frankfurt vill han nu nå nya höjder.

UNGA OCH HUNGRIGA

Efter en bitter säsongsstart mot Dortmund (2:0 förlust) har Dino Toppmöllers manskap visat på en fin utvecklingskurva – de har nu tre raka ligasegrar är i bagaget och det mesta pekar på att det kommer bli fler.

Annons
  • 3:1 seger mot Hoffenheim
  • 2:1 seger mot Wolfsburg
  • 2:0 seger mot Gladbach

Ikväll väntar Viktoria Pilsen i Europa League – Hugo Larssons första Europa League-match i Eintracht-tröjan. Därefter väntar en intensiv oktober:

I den senaste ligamatchen mot Gladbach bjöd Toppmöller på en väldigt ung startelva sett till genomsnittsåldern, endast 24 år. Ser vi till ligan i stort har Eintracht tillsammans med VFB Stuttgart de yngsta trupperna denna säsong. En ungdomlighet som hela tiden vill bli bättre och ta steg framåt. Samtidigt finns det också rutin i laget såsom VM-hjälten Mario Götze eller vicekaptenen Robin Koch. Sportligt ansvarige Markus Krösche har sannerligen lyckats väl när det kommer till att forma detta Eintracht.

TROLLERI PÅ TRANSFERMARKNADEN

Eintracht Frankfurt har de senaste åren verkligen utmärkt sig själva på transfermarknaden genom att göra väldigt bra drag – köpa billigt och sälja dyrt. Innan Markus Krösche sattes vid rodret var Fredi Bobic på hans post som sportsligt ansvarig och gjorde ett framgångsrikt jobb. Under Bobic knappa 5 år lyckades klubben etablera sig i det övre skiktet av Bundesliga:

Annons

Bobic lyckades med små medel värva till sig många som skulle visa sig bli nyckelspelare i ett starkt Eintracht, såsom:

  • Centrala mittfältaren Daichi Kamada (kom för 1,6 miljoner euro från Sagan Tosu)
  • Mittbackssbjässen Evan Ndicka (kom för 5,5 miljoner euro AJ Auxerre)
  • Målvakten Kevin Trapp (kom tillbaka från PSG för 7 miljoner euro)
  • Vänsterspringaren Filip Kostic (kom för 6,3 miljoner euro från HSV)
  •  Kaptenen Sebastian Rode (kom för 4 miljoner euro från Dortmund)

Ett imponerande jobb av Bobic och hans team. De lyckades dessutom förvalta och förädla en rad fina anfallare på bästa möjliga sätt:

  • Sebastien Haller
    12 miljoner euro från FC Utrecht 2017
    Såldes 2019 för 50 miljoner euro till West Ham efter att ha gjort 33 mål och 19 assist på 77 matcher.
  • Luka Jovic
    22,34 miljoner euro från Benfica 2019 (var på lån dessförinnan i Eintracht)
    Såldes 2019 till Real Madrid för 63 miljoner euro + återlån säsongen efter för endast 1 miljon euro.
  • Annons
  • André Silva
    3 miljoner euro från AC Milan 2020
    Såldes för 23 miljoner euro till RB Leipzig 2021

När Markus Krösche klev in i Eintracht så var det alltså ett par stora skor han skulle fylla, men vi kan med tre års facit konstatera att Krösche har gjort ett utmärkt arbete. Under hans debutsäsong lyckades Eintracht Frankfurt vinna Europa League och på spelarmarknaden fortsatte man skörda:

  • Jesper Lindström
    7 miljoner euro från Bröndby IF
    Såldes för 30 miljoner euro till Napoli 2023
  • Kolo Muani
    Free transfer 2022
    Såldes för 95 miljoner euro till PSG 2023
  • Wilian Pacho
    13,65 miljoner euro från Royal Antwerpen 2023
    Såldes för 40 miljoner euro till PSG 2023
  • Robin Koch
    Lån från Leeds för 500 000 euro 2023
    Free transfer till Eintracht 2024

Ett par anseendeväckande övergångar. Det är också just Krösche som insisterade i att värva Hugo Larsson från Malmö FF, vilket hittills har visat sig vara ett lyckat drag. Larsson köptes för cirka 9 miljoner euro från MFF, men sägs redan nu säljas i framtiden för minst 60 miljoner euro. En viktig sak att poängtera är att Larsson inte har någon utköpsklausul, så Eintracht Frankfurt har i dagsläget ett bra utgångsläge då svenskens nuvarande kontrakt först löper ut sommaren 2028.

Annons

Förutom att vara vass på att hitta talanger och genomföra bra förhandlingar så har Krösche också varit lojal när det kommer till val av tränare. När Krösche blev sportsligt ansvarig i Eintracht anställde han Oliver Glasner som bekant ledde laget till en Europa League-titel. Säsongen 2023 värvades sedan Glasner till Crystal Palace. Då chockade Krösche med att anställa Dino Toppmöller – Julian Nagelsmanns före detta assisterande tränare. Efter en knackig första säsong trodde många att Toppmöller skulle få lämna sin post, men Krösche har backat upp sin tränare, vilket har burit frukt denna säsong.

Annons

Toppmöller och Hugo Larssons har en bra relation, med en ömsesidig respekt för varandra. Toppmöller har hela tiden varit tydlig med vad han har förväntat sig av svensken, men det var dock ingen som förväntade sig att Larsson skulle etablera sig så pass fort som han har gjort i Eintracht och bli en så viktig nyckelspelare i laget.

Annons

Under sitt första år har den nu 20-årige Larsson haft en brant utvecklingskurva uppåt. Han är motorn i mittfältet och en spelare som både ger laget en bolltrygghet och kreativitet. Larsson finns alltid tillgänglig för sina medspelare och under pågående säsong har han också fått en pangstart i poängproduktionen med sina två mål och assist. Detta belyste också Toppmöller efter den senaste ligamatchen mot Gladbach när Larsson nätade:

”Att han (Hugo) utvecklar den målfarlighet som vi kräver av honom är skönt. Att han går in i motståndarens straffområde och sedan belönas är jättebra. För mig är det exceptionellt bra hur oberörd han har varit i de senaste två matcherna trots snacket runt omkring honom (situationen med landslaget). Det gjorde han bra och han känner det absoluta förtroendet från tränarteamet, klubben och sina lagkamrater.”

Annons

Fina ord av tränaren Toppmöller som även understryker Larssons mentala styrka utöver hans färdigheter på planen.

LJUS MEN OVISS FRAMTID

Att Hugo Larsson har dragit till sig intresse är ingen hemlighet. Redan innan han gick till Eintracht Frankfurt var han en eftertraktad spelare på marknaden. Bland annat försökte Dortmund värva svensken, men Eintracht drog då det längre strået. Frågan är hur länge Eintracht Frankfurt kan hålla Larsson nu när flera storklubbar rapporteras vara intresserade såsom Bayern München, Dortmund, Liverpool, Arsenal och Manchester City. Personligen tror jag inte på en flytt inom Tyskland med tanke på prislappen och konkurrenssituationen. Enligt tysk media pekar det mesta på att svensken kommer stanna i Eintracht Frankfurt även nästa säsong om klubben lyckas kvalificera sig till Champions League. En målsättning som förvisso inte är omöjligt att nå, men svår. Oavsett vad kan vi konstatera att Hugo Larsson fortsätter gå en ljus framtid tillmötes.

Annons
Publicerad 2024-09-26 13:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS