Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Gigantmöte - nu vill storklubben återta tronen

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Ikväll bjuds vi på en enormt laddad tillställning. Fjolårets historiska mästare, Bayer Leverkusen, reser till München för att ta sig an mesta mästarna Bayern München. Dessa två klubbar har befunnit sig i olika galaxer det senaste året när det kommer till resultat och harmoni. Leverkusen har som bekant stått för den sanslösa bedriften att gå igenom en hel ligasäsong utan att förlora och i slutet titulera sig som liga-, men även cupmästare. Bayern München hade allt annat än en positiv säsong – turbulenta scener både på och utanför planen som i slutändan resulterade i en titellös historia. Detta var första gången sedan säsongen 11/12 som FCB blev tomhänta när allt skulle summeras.

Annons

BRÖSTAT UPP SIG

Bayern Münchens tränarjakt missade nog ingen i våras – för den neutrala åskådaren var det en form av parodi. För fansen var det ett långt lidande:

Till slut lyckades klubben ro i hand sin huvudtränare:

Annons

Det jag skrev då håller jag fast vid, det vill säga att detta var ett oväntat men väldigt positivt nyförvärv för Bayern München. Kikar vi på säsongsinledningen kan man också konstatera att min spaning var rätt, hittills. Under Vincent Kompany har Bayern München bröstat upp sig och de visar den där ”bayerska” attityden igen. Som en ångbåt har man tuffat på och oavsett ställning har FCB-spelarna försökt utöka sin ledning. Detta visade man utan tvekan på under förra veckan när de inkasserade en målskillnad på 20:3 efter tre matcher:

  • Holstein Kiel – Bayern München 1:6
  • Bayern München – Dinamo Zagreb 9:2
  • Werder Bremen – Bayern München 0:5
  • Annons

Kompanys Bayern får också många att tänka tillbaka på Bayern München under Pep Guardiola. Då ville FCB precis som nu ständigt ha bollen – men idag är de dessutom extremt aggressiva. Spelarna springer ute på planen med en enorm hunger som inte går att släcka – och siffrorna talar sitt tydliga språk:

Det som också gör Bayern så mycket farligare nu under Kompanys sätt att spela är att konkurrensen är enorm i laget. När spelare såsom Serge Gnabry eller Musiala byts ut kommer en taggad Leroy Sané, Thomas Müller, Michael Olise eller Kingsley Coman in som vill visa framfötterna så att de får starta nästa gång. Så i stället för att tempot går ner när bytena görs i den andra halvleken så ökar det igen, och det skapas därmed en form av ”andra våg” med de högprofilerade spelarna som vill visa upp sig. Detta leder till att de lag som möter FCB alltid ställs inför en 90+ minuters intensiv match.

Annons

MÄSTARLAGET INTAKT

Tittar vi närmare på de regerande mästarna så har de nästintill hållit mästarlaget intakt. Odilon Kossounou är det största tappet i sommar (lån + köpoption till Atalanta), däremot har man sedan tidigare ett starkt centralt försvar med Edmond Tapsoba, Piero Hincapie och Jonathan Tah. Som backup har man lånat in (med köpoption) Nordi Mukiele från PSG – fransmannen med historik i RB Leipzig.

Klubbens ledning ska verkligen ha en stor eloge att man lyckades hålla flera nyckelspelare såsom Jeremie Frimpong, Alejandra Grimaldo och Victor Boniface kvar i klubben, trots intresse från andra klubbar.

Utöver det har man också förstärkt laget med bland annat Gironas förra mittfältare Aleix Garcia och Rennes offensiva pjäs Martin Terrier.

Nyckeln i Xabi Alonsos fortsatta framgång med Leverkusen är utan tvekan kontinuitet. Man har enorm fördel om man kan fortsätta jobba från där man avslutade förra säsongen. Laget åkte dock på en (nyttig) käftsmäll när de för första gången sedan maj 2023 förlorade en ligamatch (2:3 mot RB Leipzig). En förlust som inte är orimlig, men som svider extra mycket i och med att B04 har levt på en sådan makalös svit. Men jag skulle säga att denna förlust kan ha gett laget mer andrum – det kan inte vara lätt att ständigt leva med pressen att förlänga sviten. Nu är den bruten och de kan fokusera på att fortsätta ta steg framåt med laget och kanske våga sig på saker som de annars inte hade vågat göra.

Annons

STJÄRNDUELLEN

Det finns många ”matcher i matchen”, men den som får störst uppmärksamhet i Tyskland är utan tvekan den mellan guldgossarna Jamal Musiala (21) och Florian Wirtz (21). Båda två har redan blivit ligans stora affischnamn och gett hela Tyskland en ny favorit duo att heja på. Det är ju så att Musiala och Wirtz är de stora stjärnorna i landslaget nu. Med dem hoppas de tyska folket att man ska kunna lyfta både VM-pokal och EM-pokal inom en snar framtid.

Annons

När det kommer till klubblagen är de i dagsläget motståndare – frågan är dock hur länge till det varar då Bayern vill värva Wirtz nästa sommar, men det finns samtidigt intresse från Real Madrid, Arsenal och Manchester City också. Men det är en annan historia. Ikväll kommer mycket ansvar vila på deras axlar att bära sina respektive lag framåt. Sett till lagen i stort är nog pressen större på Wirtz, då Musiala har fler lagkamrater som kan bära lite av bördan. En av dessa är bland annat nyförvärvet Olise….

DET STORA UTROPSTECKNET

…Michael Olise. Född i London, men representerar det franska landslaget. En oerhört skicklig ytter som redan lite lätt har börjat beskrivas som den nya Arjen Robben i Bayern München. Olise har på kort tid begeistrat alla FCB-fans med sitt sätt att spela. Tillsammans med Musiala skapas det mycket ”magi” ute på planen. Det ska sägas att Musiala och Olise känner varandra från tiden i Chelseas ungdomslag när de var små. Olise talar även bättre engelska än franska och har därmed också skapat ett starkt band till Musiala och Harry Kane – vilket i sin tur bidrar till det läckra offensiva spelet:

Annons

Vi lär få se mycket mer av Olise i FCB-tröjan framöver.

FRÅGETECKEN

Trots den brutalt positiva säsongsöppningen har det funnits några funderingar kring Bayern München – framför allt gällande deras försvar. Både Kim och Upamecano har en historik i FCB-tröjan att alltid stå för någon tabbe lite då och då. Med Kompanys sätt att spela, hög backlinje, är risken desto högre att duon ställer till det. Men de har börjat finna varandra alltmer under den senaste perioden. Senast mot Bremen höll de tätt – Werder Bremen lyckades inte ens komma till något farligt läge och deras xG låg på 0,0. En av förändringarna som Kompany har gjort är att sätta Kim som vänster mittback i stället för höger. Det var just på vänstersidan som Kim briljerade i Napoli och blev utnämnd till den bästa försvararen i Serie A. Nu hoppas Bayern att han kan leva upp till förväntningarna och, tillsammans med Upa, bli det stabila försvaret som klubben så länge har eftersökt.

Annons

Med det sagt är det bara att önska er en fantastiskt fin kväll med en extremt laddad tillställning. Det är svårt att hitta en match som är mer sprakande än denna. Bayer Leverkusen vill visa att det inte bara var ett ”one hit wonder”, samtidigt som Bayern München vill störta dem ner från tronen och visa att Rekordmeister är tillbaka. En riktig Oktoberfest helt enkelt. Viel spaß!

Annons
Publicerad 2024-09-28 08:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS