Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Från helgonförklarad till föraktad

Keven Baders Blogg

Twitter: @Keven_Bader

Det var nog få som missade veckans, om inte ett av årets, största nyhet inom fotbollsvärlden när Jürgen Klopp blev presenterad som ”Global Head of Soccer” för Red Bull koncernen. Det viskades redan om detta i våras, men då avfärdade Klopps agent det hela, men nu är det trots allt bekräftat. Från och med den 1 januari 2025 kommer Klopp inte vara arbetslös längre.

KONTRAKTET

Det har snackats och skrivits mycket gällande Klopps avtal med Red Bull. Det vi kan vara säkra på är att kontraktet sträcker sig över fem år – det vill säga från 2025 till 2030.

Sedan har det spekulerats mycket om en form av ”klausul” som betyder att Klopp får lämna ifall det tyska förbundet knackar på, vilket skulle kunna vara aktuellt redan sommaren 2026, efter VM i Nordamerika. Då går nämligen Julian Nagelsmanns kontrakt ut. Denna klausul har dock endast tyska Sky rapporterat om. Tidningen Bild menar på att det inte finns någon klausul och flera tyska experter tror inte heller på någon klausul då detta skulle vara alldeles för riskabelt för Red Bull. Det återstår att se hur det ligger till den dagen Nagelsmann tackar för sig i landslaget. När det kommer till Nagelsmann tror inte han heller på någon klausul:

Annons

“Jag känner Oliver Mintzlaff (CEO av Corporate Projects and New Investments av Red Bull) mycket väl. Jag kan inte föreställa mig att den klausulen finns där.”

PR-KUPP

Kikar vi först på Red Bulls perspektiv har de lyckats genomföra en affär som är nästintill perfekt. De har lyckats värva Klopp – en tränare, fotbollspersonlighet och människa som symboliserar den typ av energifyllda fotboll som just Red Bull-klubbarna strävar efter. Med hans blotta närvaro och dragningskraft kan de åstadkomma mycket. Det finns säkerligen personer där ute som också, när det kommer till hantverket, hade kunnat kvalificera sig nästan lika bra – men med Klopp får de ett helhetspaket som inte går att slå. Enkelt sagt, Red Bull har fiskat upp den största fisken i sjön för denna roll.

Annons

Klopps nya “värld” – snart lär Paris FC ansluta enligt fransk media.

HELGONFÖRKLARAD

Hade man för en vecka sedan frågat gemene tysk om vad de tycker om Klopp hade förmodligen 99,9 procent sagt att de gillar honom och att de till exempel skulle vilja se honom på den tyska tränarbänken framöver. Många hade nog även sagt ja till att trycka Klopps ansikte på en sedel.

Under hösten har JK tagit emot flera stora utmärkelser såsom förtjänstorden (från Baden-Württemberg ) för sociala engagemang.

“Vi behöver förebilder som du (Klopp) som står upp för kärnvärdena i vårt samhälle och tar upp frågor.”

Statsminister Kretschmann från Baden-Württemberg

Klopp tog även emot förtjänstorden av Frank-Walter Steinmeier för sina prestationer för bilden av Tyskland utomlands:

Detta är bara enstaka exempel på hur älskad Klopp var i Tyskland – fram tills veckans nyhet. För denna nyhet landade inte väl hos de tyska fotbollsfansen. Tittade man på sociala medier kunde man se en röd tråd där många skrev något i stil med att ”fotbollen är död nu” eller att ”Klopp är en hycklare – lika falsk som sina tänder”. Folk höll alltså inte igen. Några fans gick till och med så långt som att skriva att Dortmund-fansen hade hellre sett honom som Schalke-tränare än i Red Bull-koncernen. Det säger ändå en hel del. Samtidigt har många ”tyckare”, före detta spelare och tränare uttryckt en form av förståelse.

Annons

Många målade upp Klopp som en fanbärare för den traditionella fotbollen. En kostym som han själv inte aktivt tog på sig, men som han fick av fotbollsfansen baserat på agerande genom åren. Man skulle kunna säga att Klopp sattes på en piedestal av väldigt många som en form av reaktion på hur den moderna fotbollen ser ut idag. Samtidigt får man inte förblindas – för om man ser helhetsbilden så har Klopp vid sidan om planen alltid varit väldigt ”modern” i och med att han har genomfört flera dussin reklamsamarbeten. Han tränade även ett lag i Premier League som är världens största och kommersiella ”fotbollsprodukt” och när det kommer till Red Bull-koncernen har han faktiskt genom åren aldrig varit emot den. Tvärt om så har han till och med lovordat Red Bull när det kommer till hur de har tagit sig an fotbollen och gått en annan stig än de ”klassiska” rika koncernerna som tar över fotbollsklubbar.

Annons

PLANEN SEDAN LÄNGE (?!)

Enligt TZ München ska Klopp ha vetat om detta steg i sin karriär väldigt länge. Faktiskt redan i september 2022. Då ska Klopp ha besökt den före detta grundaren och Red Bull-ägaren Dietrich Mateschitz i Salzburg. Mateschitz låg då på sin dödsbädd, men detta ska inte ha hindrat honom från att ha övertygat Klopp att ansluta till Red Bull. Ifall detta stämmer betyder det att Klopp vetat om alltihop de senaste två åren. Dessa uppgifter är inte bekräftade, men skulle de stämma hade det verkligen lagt ett annat filter på Klopps agerande de senaste åren.

KÄRT ÅTERSEENDE

Klopp kommer stöta på flera bekanta ansikten i sin nya roll. Samtliga huvudtränare för de tre största klubbarna i Red Bull-koncernen har nämligen en stark koppling till Klopp.

Både Marco Rose (RB Leipzig) och Sandro Schwarz (Red Bull New York) har varit spelare under Klopp när han tränade Mainz, medan Red Bull Salzburgs nya tränare, Pepijn Lijnders, var assisterande tränare till Klopp i nio år innan sin post i Österrike. Nu hoppas Red Bull att samarbetet mellan alla parter ska fortsätta positivt.

Annons

FRAMTIDEN

Det är inget snack om att Klopps ”gloria” är bortplockad och hans eftermäle är i dagsläget väldigt ”befläckad” enligt många miljoner människor. Detta är något som Klopp med största sannolikhet också kunde räkna ut innan han tog jobbet. Vi får se nu vad framtiden innehåller för Klopp och hans Red Bull. Ska man läsa Salzburger Nachrichten så tror de på något storslaget i alla fall:

“Klopp-kuppen: Ingen Red Bull-övergång har någonsin varit större. Att se Jürgen Klopp på jobbet får en oundvikligen att vilja se fotboll. Han kan ge Red Bull-fotbollen en själ.”

Publicerad 2024-10-12 12:27

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS