Utredningen kring ultrasprofilerna i Milano fortsätter. Polisen har förhört personer från både Inter och Milan som varit i kontakt med eller träffat några av ledarna. Nu har förundersökningsprotokollet skickats vidare till det italienska fotbollsförbundet, Figc, som ska avgöra om någon har brutit mot reglerna gällande klubbars samröre med supportergrupper. Samtidigt har en kontrovers blossat upp kring en artikel i La Gazzetta dello Sport.
Trots oranga vädervarningar och ett ihållande ösregn samlades ett stort antal journalister utanför polishuset i centrala Milano förra veckan. Alla väntade på Inters tränare, Simone Inzaghi, som skulle förhöras av polisen angående det uppmärksammade telefonsamtalet med Marco Ferdico, en av ledarna för Inters Curva Nord. Men några bilder eller kommentarer, som journalisterna hade hoppats på efter att ha stått och huttrat i timmar, uteblev. Polisen ansåg att pressuppbådet var för stort och beslutade därför att flytta förhöret till en hemlig plats.
Förutom Inzaghi har även Inters vicepresident Javier Zanetti, mittfältaren Hakan Calhanoglu och Milans Davide Calabria förhörts som vittnen. Men Intertränarens telefonkontakt med Ferdico har utan tvekan väckt störst uppmärksamhet.
Även om de andra tre har erkänt att de haft kontakt med ultrasledare finns det inga inspelade bevis som avslöjar detaljerna kring deras möten eller samtal. I Inzaghis fall har polisen däremot kommit över flera Whatsapp-röstmeddelanden. Inzaghi lyssnade inte bara på Ferdicos begäran om 200 extra biljetter till Champions League-finalen i Istanbul, utan lovade även att föra frågan vidare till klubbledningen. Detta resulterade i att Curva Nord slutligen fick 500 biljetter, som sedan såldes vidare för 800 euro styck.
Enligt rapporter i italiensk media ska Inzaghi under förhöret ha påstått att han ville ha fler supportrar på plats under Champions League-finalen. Han hävdade också att han aldrig kände sig hotad och att det är vanligt förekommande för spelare och ledare att ha kontakt med Curva Nord.
Italiens förbundskapten Luciano Spalletti, som var Inters tränare mellan 2017 och 2019, har dock en annan syn på saken. Inför Italien-Belgien kommenterade han Inzaghis telefonsamtal med ultrasledaren:
“Jag har aldrig upplevt att någon har ringt mig om sådana saker. För mig är det här helt nytt och överraskande. Jag vet inte vilken relation de hade, men det är svårt att prata så om det inte finns en personlig koppling. Jag får också samtal från nummer jag inte känner igen, men jag vet när det är dags att lägga på.”
Spallettis känga mot Inzaghi ska inte ha tagits emot väl av folk inom Inter och Inzaghi ska ha känt sig ”djupt besviken” på förbundskaptenen, skrevs det i tidningarna. Kort därefter publicerade La Gazzetta dello Sport en omfattande artikel som påstod att Spalletti hade ringt Inzaghi, att de rett ut situationen och nu slutit fred med varandra – ”pace fatta”. Nyheten spreds snabbt och plockades upp av flera medier, inklusive den ledande nyhetsbyrån Ansa. Men redan nästa dag framkom det att Spalletti aldrig hade ringt Inzaghi.
”Jag behöver inte klargöra något för någon. Jag svarade bara på en fråga om hur jag beter mig i vissa situationer”, sa Spalletti kyligt när han intervjuades av Rai.
Flera användare på plattformen X var, som vanligt, snabba med att anklaga hela journalistkåren för att vara oseriös och enbart jaga klick. Andra skrev att de inte längre kan lita på Gazzettan. Hur och varför det kunde bli så fel med Inzaghi-artikeln är fortfarande oklart, och från tidningens håll har det varit tyst. Italienska journalister är inte kända för att alltid återge citat ordagrant, men i detta fall handlar det om en helt påhittad händelse. Man kan bara hoppas att det någonstans har skett ett missförstånd.
Nu ska det italienska fotbollsförbundets åklagare, Giuseppe Chiné, granska allt material han fått från polisutredarna. Enligt regelverket får spelare och ledare inte ha relationer med representanter från supportergrupper som inte är anslutna till klubben. Eftersom samtliga fyra – Inzaghi, Zanetti, Calhanoglu och Calabria – har erkänt att de haft kontakt med ultrasledare, riskerar de böter på upp till 20 000 euro. I fallet med Calabria och Calhanoglu kan det även bli aktuellt med avstängning i en eller flera matcher.
***
Tidningen Il Messaggero bjöd häromveckan på en härlig solskenshistoria som involverar Lazio och ägaren Claudio Lotitos fru, Cristina Mezzaroma. Flera tidningar i Rom hade några veckor tidigare rapporterat om en 60-åring man som förlorat sitt jobb i februari, och som desperat kämpade med att försörja sig själv och sin 12-årige son. Mannen hade sökt flera jobb utan napp. Utmattad och hungrig föll han ihop på ett torg i huvudstadens centrum.
Mezzaroma berördes djupt av mannens historia och tog omedelbart kontakt för att erbjuda honom en anställning i Lazio. “Jag är redo att göra vad som helst, till och med byta klubb”, sa mannen, som är inbiten Juventussupporter, till tidningen.
***
Zlatan, som syntes flitigt i italiensk tv i början av säsongen, har valt att ta ett steg tillbaka från rampljuset. Fått höra att han vill fokusera helt på sitt arbete och sin roll i Milan. Förra månadens kontroverser har sannolikt spelat in i beslutet. Dock inte otänkbart att han kan komma att dyka upp i tv-rutan igen på tisdag när Milan tar emot Club Brugge på San Siro.