Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zlatan i stormens öga: Från kritik till jubel efter derbysegern

Nicole Amiris Italienblogg
Udinese - Lecce
Udinese
Lecce
STREAMA IDAG 14:55
Atalanta - Genoa
Atalanta
Genoa
STREAMA IDAG 17:55
Inter - Torino
Inter
Torino
STREAMA IDAG 20:35
Juventus - Cagliari
Juventus
Cagliari
STREAMA IMORGON
Lazio - Empoli
Lazio
Empoli
STREAMA IMORGON

Den rödsvarta delen av Milanos befolkning fortsätter att fira efter derbysegern. Efter sex raka derbyförluster är det en triumf de kommer att leva på länge, och som få vågade hoppas på då säsongsinledningen sett allt annat än bra ut.

Kritiken mot Milan, där Zlatan Ibrahimovic stått i centrum, har undgått få. Tonläget i kommentarsfälten till inlägg om svensken på sociala medier har de senaste veckorna varit mycket hårt, där det ena italienska skällsordet avlöst det andra. 

Även italienska fotbollsprofiler, experter i fotbollsprogram och tidigare tränare har haft synpunkter om Zlatan. Samma journalister som torkade tårar på pressläktaren när han tackades av på San Siro i juni förra året håller nu inte igen i sina uttalanden om honom. ”Gå på middag med Adriano Galliani och lär dig av honom” och ”Zlatan är skadlig för Milan” är meningar man kunnat läsa i såväl ansedda La Gazzetta dello Sport som på supportersajter. 

Annons

Missnöjet bland fansen började gro redan i somras, kort efter att Zlatan under sin egen presentation på Milanello – då han officiellt blev ansiktet utåt för Milan – avslöjade att Paulo Fonseca skulle bli lagets nya tränare. Ett ifrågasatt val när namn som Roberto De Zerbi, Antonio Conte och Thiago Motta florerade i ryktena. Dessutom fick klubbledningens agerande på transfermarknaden ytterligare kritik från både fans och journalister. Det var inte många som uppskattade att Zlatan stoppade Milanägaren Gerry Cardinales önskan att spendera mer på spelarköp.

Zlatan, som under sommaren följde med laget på deras försäsongsturné i USA och deltog vid presentationerna av nyförvärven, försvann plötsligt från rampljuset i slutet av augusti när laget befann sig i en tuff period. Han åkte inte till Rom för Milans möte med Lazio och var inte med när Tammy Abraham presenterades för media.

Annons

Rykten om att han åkt på semester spreds, och hans roll i Milan började ifrågasättas. Vd Giorgio Furlani förklarade att Zlatan hade tackat ja till andra åtaganden, som olyckligtvis inföll under den perioden, långt innan han klev in i sin nya roll. Icke-italiensk media nämner fortfarande att han var på semester, och att det dessutom publicerats semesterbilder. Men faktum är att det som spridits på sociala medier är gamla bilder från tidigare semestrar. 

Inför Liverpool-matchen var Zlatan tillbaka i Milano, och ordväxlingen med Zvonimir Boban i direktsändning blev droppen för många. Kritikstormen som följde står i skarp kontrast till hur han vanligtvis bemöts i Italien. Här har han blivit enormt folkkär. Hans kaxiga uttalanden och skämtsamma stil har av både unga och äldre betraktats som underhållande och uppfriskande. Inte den här gången.

Annons

Sidoprojekten, som att delta i San Remo-festivalen och medverka i olika reklamkampanjer, har under åren visserligen irriterat en del Milansupportrar då de hade velat se honom lägga fullt fokus på Milan – både tidigare som spelare och nu i sin nya roll.

Vissa var också skeptiska till hans comeback i landslaget 2021. De ogillade att han reste iväg på landslagssamlingar och utsatte kroppen för ytterligare påfrestningar. De ville ha honom hel och frisk, kvar i Milano (något som jag fick höra även klubben helst hade velat). Men det blev aldrig en stor grej av det, som nu, då allt fler supportrar har åsikter om hans sidoprojekt. 

Ja, Zlatan har haft det tufft de senaste veckorna, och det är inte så konstigt att han får ta emot den största delen av kritiken som Milans ansikte utåt. Furlani syns allt mindre i media, och Gerry Cardinale har meddelat att han inte avser att skicka några meddelanden till fansen förrän Milan vinner, eftersom ”budskapet inte når fram”. (Många har efter det uttalandet jämfört Cardinale med Milans tidigare vd, Ivan Gazidis, som lärde sig italienska för att komma fansen närmare och tillbringade större delen av sin tid i Milano, förutom när han var borta på grund av sjukdom.)

Annons

Zlatan har tidigare sagt att han fått en hel del gråa hår och att hans nuvarande roll är mer krävande än tiden som fotbollsspelare, att han hela tiden lär sig något nytt. Det verkar som att han tagit åt sig av kritiken. Inför derbyt i söndags sa han att han hädanefter inte kommer att skämta på samma vis (”jag är boss”, ”när lejonet är borta dansar katterna på bordet”) och att laget är det viktigaste.   

Tonläget i kommentarsfälten är nu inte lika hårt, fansens lyckorus efter derbysegern lever än. Paulo Fonseca är kvar som tränare och stämningen på Milanello sägs ha blivit mer positiv sedan någon vecka tillbaka. Ska bli spännande att se hur Milan bygger vidare på det här.

***

Milan fortsatte firandet med ett “meet and greet”-event tidigare i veckan, där derbyhjälten Matteo Gabbia mötte fansen i den nya flaggskeppsbutiken i centrala Milano. Gabbia, som är milanista sedan barnsben, har tidigare skrivit en fin artikel om sin resa. I den delar han med sig av minnena från helgerna med sina morföräldrar på San Siro och sina känslor kring att vara runt dem han en gång såg upp till. Som Zlatan, som han numera får direktmeddelanden från på Instagram. Går att läsa här, på italienska.

Annons

Publicerad 2024-09-26 17:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS