Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Maffiakopplingar och gripanden av kända profiler i ultraskandal

Nicole Amiris Italienblogg
Udinese - Lecce
Udinese
Lecce
STREAMA IDAG 14:55
Atalanta - Genoa
Atalanta
Genoa
STREAMA IDAG 17:55
Inter - Torino
Inter
Torino
STREAMA IDAG 20:35
Juventus - Cagliari
Juventus
Cagliari
STREAMA IMORGON
Lazio - Empoli
Lazio
Empoli
STREAMA IMORGON

Razzian mot medlemmar av Inters och Milans supportergrupper har skakat om italiensk fotboll. Totalt har 19 personer gripits, varav tre sitter i husarrest.

De misstänks för att, genom hot och utpressning, ha tagit kontroll över en stor del av verksamheten utanför San Siro. Detta omfattar försäljning av mat, dryck, biljetter, icke-officiella souvenirer samt parkering runt arenan.

På en presskonferens i går meddelade åklagaren Marcello Viola att det funnits en pakt mellan de båda ultrasgrupperna, för att “maximera vinsten”. (Viola trendar för övrigt på sociala medier efter att hans mobilskal med Interloggan synts under presskonferensen, något som upprört många Milansupportrar.)

Enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa har de gripna som tillhör Inters ultrasgrupp kopplingar till ’Ndrangheta, Italiens mäktigaste maffiaorganisation.

Annons

Flera framstående ledare för Milans och Inters ultras finns bland de gripna. Luca Lucci, ledare för Milans ultrasgrupp sedan 2009 och tidigare dömd för narkotikabrott, är en av dem. Han blev ett känt ansikte i Italien efter att ha fotograferats med vice premiärminister Matteo Salvini på Curva Suds 50-årsfest för några år sedan. Även Luccis bror och Christian Rosello, livvakt åt en av Italiens mest berömda rapartister, Fedez, har gripits, liksom Inters nye chef för Curva Nord, Renato Bosetti.

Bosetti tog över efter Andrea Beretta, som sitter anhållen misstänkt för mordet på Antonio Bellocco i början av september i år. Bellocco hade en betydande roll i Curva Nord, och det var just efter mordet som den omfattande utredningen inleddes.

Vice ledaren för Curva Nord, Marco Ferdico, har även han gripits. Enligt italienska medier misstänks Ferdico för att ha hotat att misshandla medlemmar som inte köpt biljetter via Curva Nord.

Annons

Det har också framkommit, avslöjar telefonavlyssningar, att han haft direktkontakt med flera i Inter, bland andra tränaren Simone Inzaghi. Inför Champions League-finalen i Istanbul i maj förra året bad han Inzaghi om hjälp med att säkra ytterligare 200 biljetter till Curva Nord. Inzaghi uppgav att han skulle kontakta Inters vd Beppe Marotta och vice presidenten Javier Zanetti och därefter återkomma med besked.

Ferdico ska även ha diskuterat biljetter med Inters tidigare försvarsstjärna Marco Materazzi. Under samtalet ska han ha berättat att han träffat Interspelarna Hakan Calhanoglu och Nicolò Barella. Italiensk media rapporterar att Calhanoglu och Ferdico dessutom ska ha deltagit i en middag tillsammans, där även deras respektive familjer och den nu mördade Antonio Bellocco var närvarande.

Annons

Fallet är mycket komplicerat, och många är inblandade. Med en förundersökning på nästan 600 sidor fortsätter nya detaljer och uppgifter att framkomma.

Vad innebär då det här för Milan och Inter? Enligt åklagare Viola har båda klubbarna fallit offer för den brottslighet ultrasgrupperna bedrivit. Men det italienska fotbollsförbundet, FIGC, har begärt handlingar från åklagarmyndigheten i Milano och har nu inlett en egen utredning. Enligt förbundets regler är det förbjudet för klubbar att ingå avtal med supportergrupper som inte är officiellt anslutna till klubben, eller ha kontakt med dess medlemmar. Om det skulle visa sig att Milan eller Inter brutit mot dessa regler riskerar klubbarna böter på 20 000 euros och nedflyttning.

Så, vad väntar för ultrasgrupperna? Nino Ciccarelli, en veteran från Curva Nord, har tydligt meddelat på sociala medier att de inte tänker ge upp. Ett möte ska ha ägt rum i centrala Milano i dag, där andra ledande figurer i Curva Nord diskuterade framtiden och en omorganisation av supportergruppen.

Det är däremot tveksamt om Curva Sud står inför en större omorganisation inom den närmaste tiden. Luca Lucci, som har styrt med järnhand i 15 år, har tidigare visat att han kan leda även på avstånd. Men nu, när de flesta av hans närmaste allierade är gripna, är situationen mer osäker än någonsin. Säkert är att både Curva Nord och Curva Sud är på plats på San Siro respektive Bayarena i kväll – om än utan sina ledande frontmän.


Annons
Publicerad 2024-10-01 16:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS