Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Daniel Maldini - nepotism eller förtjänad plats i landslaget?

Nicole Amiris Italienblogg
Genoa - Bologna
Genoa
Bologna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Como - Parma
Como
Parma
STREAMA PÅ LÖRDAG
Milan - Udinese
Milan
Udinese
STREAMA PÅ LÖRDAG
Juventus - Lazio
Juventus
Lazio
STREAMA PÅ LÖRDAG
Empoli - Napoli
Empoli
Napoli
STREAMA PÅ SÖNDAG

Precis som i Sverige har sportsajterna i Italien de senaste dagarna toppats av rapporter om en son till en fotbollslegendar. Och precis som Maximilian Ibrahimovic tålmodigt fått svara på frågor om pappa Zlatan, har Daniel Maldini fått göra detsamma om pappa Paolo.
Samtidigt har diskussionen om nepotism blossat upp.

Efter flera lånesejourer ser det nu ut som att Daniel Maldini har funnit sin plats i Monza. Sedan den permanenta övergången från Milan i somras har han blivit en nyckelspelare i Alessandro Nestas lag. Daniel lånades ut till klubben redan i januari och stod under våren för fyra mål och en assist på elva matcher i Serie A. Denna säsong har däremot börjat lite tyngre för nästjumbon Monza, där han har han bidragit med ett mål för klubben hittills.. 

När Italiens förbundskapten Luciano Spalletti presenterade truppen förra veckan blev många glada över att Daniel Maldinis namn fanns med. Som tredje generationen Maldini i Gli Azzurri får Daniel chansen att fortsätta bära vidare på familjens fotbollsarv och befästa sitt namn i den italienska fotbollshistorien.

Annons

Under de senaste månaderna har lovorden strömmat in. Daniel, eller Dani Malda som han kallas, har hyllats för sina tekniska färdigheter, sin spelförståelse och kreativitet. I Milan fick han ständigt beröm av sina dåvarande lagkamrater. 

På sociala medier har det dock dykt upp kritiska röster som menar att Daniel inte hade blivit uttagen om han hade haft ett annat efternamn, att han aldrig hade fått samma uppmärksamhet om hans pappa inte vore Paolo och hans farfar Cesare. 

Relationen mellan Paolo och Monzas vd Adriano Galliani var kanske inte den bästa för tio år sedan. Maldinis kommentar om att Galliani, som då var vd i Milan, inte förstår spelare och hela tiden förlitar sig på samma agenter tog flera år för Galliani att bemöta. Men allt det är nu glömt och de har återigen en nära relation. Galliani är trots allt en hängiven milanista och han är övertygad om att Daniel, med sitt DNA, kommer att blomma upp.

Annons

Det går helt enkelt inte att förneka att man som son, och i det här fallet också sonson, till en fotbollsikon har unika fördelar, inklusive ett omfattande kontaktnät.

Samtidigt är pressen på Daniel stor, förmodligen mycket större än på andra unga spelare som nu fått chansen av Spalletti.

 ”Det förväntas säkert mycket mer av mig, och det finns nog de som tänker att jag har kommit dit jag är på grund av mitt efternamn, men jag har vant mig vid att leva med det”, har han sagt vid ett tidigare tillfälle.

Spalletti verkar inte vara en långsint person, men den som tror att han gett Daniel Maldini chansen i landslaget för att göra Paolo en tjänst, eller för att de är kompisar, har kanske glömt det uppmärksammade bråket mellan dem i spelartunneln på Stadio Maradona i april förra året. Kort sagt, deras relation är långt ifrån lika tajt som den mellan Paolo och Galliani, eller Paolo och Nesta.

Annons

“Daniel är en spelare vi har saknat. Han har en vacker och förtrollande spelstil, och är stark i dueller. Jag har sett hur han har utvecklats och nu blir det intressant att se vilken effekt landslagsspelet får på honom”, sa Spalletti om uttagningen.

Flera klubbar sägs nu också ha ögonen på Maldini, och de senaste dagarna har det rapporterats flitigt om framför allt Inters intresse för anfallaren. Idén beskrivs som galen och absurd, men enligt flera journalister vill klubben göra en seriös satsning för att få honom nästa sommar. Milan kan dock ha ett ord med i spelet. En viktig klausul säkrades i Maldinis övergång till Monza, vilket innebär att Milan kan köpa tillbaka spelaren för hälften av det belopp som intresserade klubbar är beredda att betala.

Medan ryktena om Maldinis framtid florerade på sociala medier, firade han i går sin 23-årsdag på träningsanläggningen Coverciano. 

Annons

”Det är en födelsedagspresent att vara här. Jag är glad och stolt. Det känns speciellt att se bilder på min pappa och farfar i korridorerna,” sa han till den samlade presskåren för några dagar sedan.

Det blev inget inhopp i Italiens match mot Belgien under torsdagen. Men på måndag kan Maldini få chansen mot Israel, och en historia av passion och tradition kan då fortsätta att skrivas.

Publicerad 2024-10-12 14:14

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS