Domslut och domare – en evig diskussion i fotbollsvärlden. I Italien går det knappt en vecka utan att domarna ifrågasätts, men har VAR någonsin varit mer omdiskuterat än nu? Åtminstone inte från så många håll samtidigt.
“Säsongens sämsta omgång”, “domarkatastrofer utan slut”, “en helg präglad av domarkaos.” Rubrikerna var många efter förra omgångens kontroversiella domslut. I centrum stod VAR – både när det användes och när det inte kom till användning.
Federico Gattis handssituation i Como-Juventus, som domaren lät passera och där VAR-rummet inte ingrep. Den snarlika situationen i Inter-Fiorentina, men där Inter i stället fick en straff emot sig. Inters ledningsmål efter en hörna som förmodligen aldrig borde ha slagits, eftersom bollen var över linjen. Fikayo Tomoris utvisning i Empoli-Milan, efter att ha fått sitt andra gula kort trots att Lorenzo Colombo, som föll, såg ut att vara i offside. Och om vi backar bandet ytterligare, till Milan-Inter, när Strahinja Pavlovic brakade in i Marcus Thuram i straffområdet och VAR-rummet valde att inte ingripa.
Ja, situationerna har varit många, och nästan alla har haft något att säga om dem. När Joao Felix presenterades förra måndagen passade Zlatan på att kommentera domsluten i matchen mot Empoli: “Situationen med Tomori är en konsekvens av VAR. Brev ska skickas,” sa han och frågade sedan till vem man skickar dem. “Ah, till AIA, domarförbundet. Ja, ni ser, jag lär mig något nytt varje dag i den här rollen,” skrattade han.
Några timmar senare, efter Inter-Fiorentina, ägnade Violatränaren Raffaele Palladino en lång stund åt att kritisera VAR efter självmålet på hörna. “Jag är inte sur på domaren, jag är sur på systemet. Om vi har VAR kan man inte bara INTE agera. Sådana här beslut avgör matcher och resultat. Något måste förändras, annars kommer vi bara att fortsätta diskutera detta.”
Kort därefter klev Simone Inzaghi in på sin presskonferens och visade förståelse för Palladinos ilska. Han kommenterade även Fiorentinas straff: “Det där var aldrig straff. VAR ingrep, men gjorde det inte för sju dagar sedan – och då hade vi kunnat vinna en viktig match,” sa han och syftade på derbyt och Thuram-Pavlovic-situationen.
Inzaghi fick en liten gliring från Antonio Conte i fredags, som redan i höstas rasade mot VAR efter Inter-Napoli och den straff som dömdes till Inters fördel. Då hävdade Conte att han talade för alla tränare, men Inzaghi svarade att ”Conte talar för sig själv”. Napolitränaren kunde inte låta bli att påpeka att de som tidigare avfärdat hans kritik mot systemet nu själva har invändningar.
Den gången i höstas var Conte så upprörd över att VAR inte ingripit – trots att Hakan Calhanoglu missade straffen – att vi journalister i pressrummet till slut brast ut i skratt. Han kunde helt enkelt inte släppa situationen. Nu, flera månader senare, är det han själv som skrattar. Påstår han i alla fall. Han menar att han blev ifrågasatt när han lyfte problemen med VAR, medan kritiken nu fått ett helt annat genomslag, och att den solidaritet som i dag finns inte fanns när han talade om systemets brister. Och avslutningen? En syrlig passning: “Det får en att förstå skillnaden mellan att vara i Napoli och i en annan klubb.”
Antonio Conte kände sig kanske ensam i sin kritik mot VAR i höstas, men han var långt ifrån den enda att ifrågasätta systemet. Bara veckor innan hade Lazios sportchef Angelo Fabiani attackerat VAR i en intervju med Sky Sport efter Juventus-Lazio. Han kallade det en “fara för fotbollen”, menade att det skadar spelet och föreslog att man borde starta en namninsamling för att få det avskaffat.
En gång i tiden var VAR efterlängtat i Italien, och förhoppningarna var skyhöga när systemet rullades ut 2017. En av de mest entusiastiska förespråkarna var Aldo Biscardi, som ledde det legendariska tv-programmet ”Il Processo di Biscardi” i flera decennier. Fans, journalister, tränare, spelare och presidenter (Berlusconi var en återkommande gäst) rök i programmet ihop i passionerade diskussioner om helgens matcher och domslut. Programmet satte standarden för hur domslut diskuterades i media och utvecklade en kultstatus i Italien.
För Biscardi var införandet av VAR inget mindre än en personlig triumf. Efter att i åratal ha kämpat för en moviola, en granskning av tveksamma beslut, på planen såg han sin dröm gå i uppfyllelse när Serie A införde tekniken. “Jag är lycklig, inte bara för att det är en personlig vinst – jag har pratat om det här sedan 1978 – utan för att video belyser de mest kontroversiella misstagen och hjälper till att undvika uppenbara fel”, sa Biscardi.
Trots att han fick se sin dröm förverkligas var Biscardi medveten om att debatterna inte skulle försvinna: “Diskussionerna kommer alltid att fortsätta. Fotboll lever inte bara på prestationer utan också på snack. Att analysera besluten och få dem granskade är en demokratisk rättighet för alla fans.” Vad Biscardi hade tyckt om VAR i dag går inte att veta – bara dagar efter intervjun gick han bort, 87 år gammal.
Än så länge pågår inga större diskussioner om att helt avskaffa systemet i Italien, även om ämnet dyker upp då och då. (För några dagar sedan sa den före detta Fiorentinaspelaren Pasquale Bruno att om han hade varit supporter skulle han ha gått ut på gatan och krävt att VAR avskaffas.)
Enligt en undersökning från YouGov, baserad på intervjuer med över 1000 italienare, stödjer 59 procent VAR, och hela 76 procent av de tillfrågade som identifierar sig som Serie A-fans är positiva till tekniken. Men de flesta verkar överens om att VAR och dess regler behöver göras om.
Och en förändring verkar faktiskt vara på gång. Lega Serie A:s president gick i dag ut och sa att han är för ”VAR a chiamata”, alltså coach’s challenge. Om det införs kommer tränaren eller lagkaptenen få ett begränsat antal tillfällen per match att begära en VAR-granskning.
Detta har varit på tapeten ett tag, inte minst under förra veckans domarmöte i Coverciano, där domarna samlades för att gå igenom flera kritiserade situationer och diskutera möjliga förändringar, inklusive en tydligare tolkning av handsregeln.
Det italienska fotbollsförbundets president Gabriele Gravina sa redan i augusti förra året att Italien är redo att införa “VAR a chiamata”. Enligt Gravina ska systemet eliminera kontroverser kopplade till matchdomarens bedömningar som inte alltid är korrekta. Han beskrev det som “vårt bidrag för att förbättra spelet”.
Debatten om VAR kommer nog aldrig ta slut, men om ”VAR a chiamata” införs redan till nästa säsong kan det innebära ett av de största skiftena i Serie A:s domarhistoria.