Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollskartan ritas om - Barca har fostrat spelare och Chelsea har värvat tungt

Sundbergs blogg 2021-05-16 11:13

De fem senaste åren har Lyon vunnit Champions League. Innan det vann Frankfurt en gång, och sedan Wolfsburg två år i rad. Och innan det vann Lyon två år i rad.

Nu ritas fotbollskartan om.

I söndagens Champions League-final på Gamla Ullevi är det första gången på elva år som Lyon eller Wolfsburg inte kommer att vinna turneringen. Och det är första gången på 14 år som finalen spelas utan ett lag från Frankrike eller Tyskland.

För första gången någonsin kommer Barcelona eller Chelsea att vinna Champions League.

Och det är inte orimligt.

– Det betyder att många klubbar investerar i sina damlag. Det finns många projekt nu. Så det handlar inte bara om Lyon längre. Kolla på flera klubbar i England, och här i Barca så bestämde sig klubben för två år sedan, när vi förlorade finalen, att det skulle satsas för att bli bäst i Europa. Och nu är vi nära, säger Barcelonas tränare Lluís Cortés.

– Enligt mig så är det Europas två bästa lag som möts i finalen, säger Chelseas tränare Emma Hayes.

Barcelona och Chelsea har byggt sina lag på lite olika sätt.

Barcas trupp består av 25 spelare. Där är det bara fem som inte är från Spanien, och av de här 20 spanska spelarna är nio från klubbens berömda La Masia-akademi.

Chelsea har bara åtta engelska spelare i truppen, där det bara är mittbacken Millie Bright och anfallen Fran Kirby som är givna i startelvan. Tretton spelare är inte från England och där hittar vi nyckelspelare efter nyckelspelare som har värvats in under de senaste åren.

Så det går absolut att säga att Chelsea har byggt sitt lag efter flera tunga värvningar, medan Barcelona har fostrat och format en ryggrad i akademin, som gör att man spelar ett typiskt Barca-spel. Men sedan har man kryddat med ett par offensiva spetsspelare i Caroline Graham Hansen, Lieke Martens och Asisat Oshoala.

På förhand känns det som två jämna lag, speciellt när det kommer till backlinje och anfall.

Känslan är att Chelsea har den bästa målvakten och att Barcelona har det bästa mittfältet och det på grund av Alexia Putellas, som är den som kan vara hela skillnaden i finalen. 27-åringen har varit helt fantastisk, och skriver mer om henne här.

Men när Barcelona kom ut på Gamla Ullevi och gjorde sin sista träning inför finalen så var Putellas lår hårt lindat och hon tränade inte med laget.

Det lär oroa Barcelona och det kan mycket väl vara avgörande för hur finalen kommer att sluta.

– Vi har några frågetecken inför finalen, säger tränaren Lluís Cortés.

Om vi går till Chelsea så har målvakten Ann-Katrin Berger och den offensiva trion med Sam Kerr, Pernille Harder och Fran Kirby varit avgörande på resan fram till finalen.

Berger är en stor anledning till att Chelsea är i final. Hon har haft förmågan att kliva fram i de stora matcherna och har visat att hon är världens bästa målvakt. I åttondelsfinalen mot Atletico Madrid räddade hon två straffar och i kvartsfinalen mot Wolfsburg så storspelade hon när det tyska laget radade upp chanser i det första mötet.

Sam Kerr, Pernille Harder och Fran Kirby har tillsammans gjort 68 mål och 34 assist den här säsongen. I kvartsfinalen mot Wolfsburg gjorde trion lagets fem mål, och i 4-1-segern i semin mot Bayern München så stod de för tre av målen.

Den här säsongen vann Sam Kerr den engelska skytteligan på 21 mål. Det var hennes sjätte skytteligatitel under de fem senaste åren, i tre olika ligor.

I september köptes Pernille Harder loss från Wolfsburg. När hon nu vann den engelska ligan med Chelsea så var det hennes sjätte raka ligatitel, i tre olika länder.

Och då är det ändå Fran Kirby som kanske har varit allra bäst i Chelsea, och som inför finalen är i delad skytteligaledning, med Barcas Jennifer Hermoso, på sex mål.

Barcelona har bara släppt in fem mål i ligan och det blir spännande att se hur man klarar av Chelseas anfallstrio.

För Chelsea blir det en utmaning att klara av Barcelonas anfallsspel. Mot Wolfsburg hade det engelska laget problem på kanterna och också mellan backlinje och mittfält.

Nu ställs man mot ett Barca som den här säsongen har gjort 128 ligamål på 26 matcher, där Jennifer Hermoso har svarat för 21 mål och tio assist, och där norska stjärnan Caroline Graham Hansen har gjort 14 assist.

Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic är match ifrån att vinna Champions League. Senast en svensk vann turneringen var 2017 när Caroline Seger satt på bänken i Lyons finalseger mot PSG.

Innan det var Lotta Schelin med och tog tre CL-titlar med Lyon (2011, 2012, 2016) och 2014 vann Nilla Fischer med Wolfsburg. Sedan får vi gå tillbaka till 2004 för att hitta svenska vinnare, och då vann Umeå finalen mot Frankfurt.

Annons
Andreas Sundberg

Damallsvenska tipset - utropstecken och frågetecken

Sundbergs blogg 2021-04-16 11:51

Häcken och Rosengård är favoriter – men det finns frågetecken i båda lagen.
Så se upp för Kristianstad.
Här är det damallsvenska tipset för säsongen 2021 – och vi börjar med laget som tog guld förra året.

Häcken
Slutade 2020: 1.
Tips 2021: 3.
Utropstecken: Jennifer Falk i målet, de centrala mittfältarna Filippa Angeldahl, Julia Zigiotti Olme och Filippa Curmark, samt anfallet med Stina Blackstenius och Pauline Hammarlund. Det är lagdelarna som håller guldklass.

Frågetecken: Häcken har tappat ett helt gäng spelare med hög kvalitet och mycket erfarenhet: Natalia Kuikka, Emma Berglund, Emily Sonnett, Emma Koivisto, Rebecka Blomqvist, Julia Roddar och Vilde Böe Risa.

Det är inte helt enkelt att ersätta. Men Häcken har gjort ett försök och tagit in: Lotta Ökvist, Johanna Rytting Kaneryd, Dylan Holmes, Luna Gevitz, Dilja Zomers och Milica Mijatovic.

Det känns ovisst hur det kommer att slå ut. Men jämför man spelare ut med spelare in så är skillnaden ganska stor och spelarna som har försvunnit är bättre.

Ökvist har fått bra träningar i Manchester United, men har knappt spelat matcher sedan hon var i Elitettan med Hammarby säsongen 2019.

Rytting Kaneryd hade förra säsongen svårt att ta en startplats i Rosengård, men har sett bra ut på försäsongen i Häcken och har tagit sig tillbaka till landslaget, och resten är spelare som vi inte vet jättemycket om. Men vid en titt på statistik ser det ut så här:

Holmes var startspelare i Adelaide, som är mittenlag i Australien, och har gjort ett inhopp för Australiens landslag.

Gevitz var startspelare i Guingamp, som är mittenlag i Frankrike, och är inte ordinarie i Danmarks landslag.

Zomers har gjort U17-landskamper för Island och var inte ordinarie i Valur som slutade tvåa i den isländska ligan.

Mijatovic gjorde fem mål på nio starter och fem inhopp i Melbourne, som vann ligan på Australien, och hon har gjort två mål på 37 landskamper för Serbien.

Det är inget snack om att Häcken fortfarande har mycket kvalitet i laget och lär vara med i guldstriden, men det känns inte lika starkt som förra året.

Från förra året är det bara Emma Kullberg som är kvar i försvaret och det är ingen dröm för en tränare att behöva skifta så mycket i den lagdelen. På försäsongen har Mats Gren använt Lotta Ökvist och Luna Gevitz i trebackslinjen. Det blir spännande att se om det håller för guld, Ökvist är ju som bäst som ytterback eller wingback och Gevitz styrkor ligger i det defensiva spelet (hur går det nu när laget ofta ska föra matcher?).

Målvakt, det centrala mittfältet och anfallet ser fortfarande väldigt vasst ut och håller guldklass. Men det är ett frågetecken för bredden i anfallet och försvaret.

Om man ska försöka fälla favoriten så finns det en del frågetecken som gör att det går att chansa på att något annat lag kommer att vinna serien.

Blir det Rosengård som vinner?

Rosengård
Slutade 2020: 2.
Tips 2021: 2.
Utropstecken: Nathalie Björn, Caroline Seger, Jelena Cankovic och Anna Anvegård är kanske topp fyra när det kommer till seriens bästa spelare. Så det är inget snack här heller om att det finns mycket spets och att det kan bli guld. Faktum är att det finns oerhört mycket spets i laget. Sedan är spelarna ute efter revansch, och det ska inte underskattas.

Frågetecken: Även här finns det frågetecken. Ett stort är Anna Anvegård. De tre senaste säsongerna har Anvegård gjort 44 ligamål på 63 matcher. Och det är hon som ska leverera mål. Men hon har knappt spelat något på försäsongen, bara fem minuter i bortamatchen mot Bayern München. Så hur är status?

Ett annat frågetecken är målvakten Stephanie Labbé. Hon är rutinerad och har tidigare visat bra kvalitet. Men i årets cupspel har det inte sett klockrent ut.

Det är två viktiga frågetecken som måste rätas ut.

Som om man ska försöka fälla två favoriter och chansa på en annan vinnare så går det att göra ett försök.

Så varför inte Kristianstad?

Kommer tillbaka till Kristianstad strax…

Ett annat frågetecken i Rosengård som blir intressant att följa är om laget ska hålla tillbaka en av världens största talanger? Jonas Eidevalls val på det centrala mittfältet har ofta varit Caroline Seger, Sanne Troelsgaard och Jelena Cankovic, vilket då har gjort att Hanna Bennison har placerats på bänken.

Nu är det inte så att Bennison bara är en talang, utan hon är redan så bra att hon är en landslagsspelare. Så situationen är intressant och speciell. Om Bennison inte tillåts att flyga så finns risken att hon vill byta miljö. Då riskerar Rosengård att bli av med en jättetalang som är 18 år, samtidigt som Seger är 36 år och Troelsgaard blir 33 i år. Så på sikt kan det bli klurigt för Rosengård.

Kristianstad
Slutade 2020: 3.
Tips 2021: 1.
Utropstecken: Visade styrka förra året och slutade två poäng efter Rosengård, trots att laget började svagt. Viktiga spelare är kvar plus att man har lånat in en väldigt spännande offensiv spelare i den isländska jättetalangen Sveindis Jane Jonsdottir, som satte skäck i Sverige i 1-1-matchen på Island. Om Häcken och Rosengård inte klarar av att räta ut sina frågetecken så finns det guldchans för Kristianstad.

Frågetecken: Målskyttet. Förra året gjorde mittfältaren Therese Åsland åtta mål, vilket var flest i laget. Det behövs att fler offensiva spelare kliver fram och levererar mål för att det ska kunna bli en högre placering i år. Sveindis Jane Jonsdottir? Ja, det finns ju helt klart potential med tanke på att hon förra säsongen gjorde 14 mål på 15 matcher för Breidablik.

Linköping
Slutade 2020: 4.
Tips 2021: 4.
Utropstecken: Olof Unogård och William Strömberg har gjort grundjobbet och tog laget till en fjärdeplats innan de lämnade över till André Jeglertz. Bra målvakt i Cajsa Andersson, rutinerad backlinje, klasspelaren Frida Maanum på mitten och så snabba och skickliga anfallare.

Frågetecken: Senaste säsongerna har det har varit en del stök i klubben med missnöjda spelare som har lämnat och tränare som tvingats bort. Sådant kan sätta spår.

Vittsjö
Slutade 2020: 5.
Tips 2021: 5.
Utropstecken: Emily Gielnik. Bli inte förvånade om Gielnik utses till ligans mest värdefulla spelare efter säsongen. För Vittsjö har fått tillbaka en oerhört vass målskytt. Kom till klubben i somras och gjorde åtta mål och tre assist på bara tolv starter, och bidrog till lagets lyft i tabellen. Sedan drog hon till Australien och smackade in tretton mål på tolv matcher. Satte två mål när Australien förlorade med 2-5 mot Tyskland för en vecka sedan.

Dessutom är Sabrina D’Angelo tillbaka. Seriens bästa målvakt 2019 som skadade korsbandet förra året.

Frågetecken: Mittfältet. Ebba Wieder har tagit en timeout och Michelle de Jongh ansluter först efter sommaren. Och laget fick en riktigt svag start förra säsongen och nu gäller det att vara med från början.

Eskilstuna
Slutade 2020: 10.
Tips 2021: 6.
Utropstecken: Loreta Kullashi och Felicia Rogic gjorde elva mål var förra säsongen, trots att laget kom trea från slutet. Det här är en duo som kan sänka vilket lag som helst.

Bra värvningar i målvakten Emma Holmgren och försvararen Emma Östlund.

Bra cupspel i år och har tagit sig till final.

Spännande med 18-åriga Felicia Saving som har kommit en bit i sin utveckling och nyligen debuterade i U23-landslaget. Är passningsskicklig och har bra spelförståelse som gör att hon löser speluppbyggnaden i Eskilstuna.

Frågetecken: Förra året får ses som ett fiasko och nu är det upp till bevis för Magnus ”Munken” Karlsson som både är tränare och sportchef. Nu har han fått in flera bra spelare och då är spelarmaterialet tillräckligt bra för att klättra flera placeringar i tabellen.

Örebro
Slutade 2020: 7.
Tips 2021: 7.
Utropstecken: Karin Lundin gjorde elva mål förra säsongen och har fortsatt att leverera i år med tre fullträffar i cupen och fyra stycken i träningsmatcherna.

Har kryddat med ett gäng nya och spännande spelare, bland annat hårt jobbande och passningsskickliga mittfältaren Carly Wickenheiser, den kanadensiska landslagsanfallaren Jenna Hellstrom och amerikanska anfallaren Jessie Scarpa.

Frågetecken: Omsättningen i truppen har inför säsongen varit stor, tretton spelare och en tränare har kommit in.

Har en del skador, bland annat fyra stycken knäskador.

Växjö
Slutade 2020: 6.
Tips 2021: 8.
Utropstecken: Lyfte sig under hösten och avslutade bättre än man började, vilket gjorde att man slutade sexa.

Bra defensiv.

Evelina Duljan. Inför förra säsongen placerade hon sig som nummer två, efter Hanna Bennison, på Fotbollskanalens lista över seriens största talanger som är födda på 00-talet. Men konkurrensen i Kristianstad var tuff och nu ska hon försöka lyfta i Växjö. Det kan bli väldigt bra.

Frågetecken: Anfallsspelet. Bara 18 mål förra säsongen, vilket var sämst av alla lag. Här måste det bli bättre. Men man vet om problemet, säger att man har tränat mycket anfallsspel och har också värvat in nämnde Duljan och även isländska Andrea Mist Palsdottir.

Skickliga duon Jennie Nordin och Ria Öling har lämnat. Klarar man av att ersätta?

Hammarby
Slutade 2020: Tvåa i Elitettan.
Tips 2021: 9.
Utropstecken: Madelen Janogy. Här kan Hammarby ha gjort årets värvning. För det är inte ofta en nykomling kan värva en landslagsspelare som för mindre än ett år sedan var i Wolfsburg.

Laget har ett gäng spännande talanger, som offensiva ytterbacken Hanna Lundkvist, målskytten Ellen Wangerheim (bara 16 år) och spelskickliga Matilda Vinberg. Det blir spännande att se om någon kan slå igenom.

Frågetecken: Det är sällan enkelt att gå från Elitettan till Damallsvenskan. Förra säsongen kom Hammarby tvåa i Elitettan, sex poäng efter AIK.

June Pedersen ska vara en viktig spelare och vi vet att hon tidigare har haft hög nivå, men nu har hon hunnit bli 36-år. Håller kroppen för att bära Bajen?

Det är en del unga spelare. Är talangerna redo för damallsvenskan?

Piteå
Slutade 2020: 8.
Tips 2021: 10.
Utropstecken: Anam Imo. En spännande anfallare med stor kapacitet som hade svårt med konkurrensen i Rosengård. Här kan det bli ett genombrott.

Bra mittbackar i Faith Ikidi och Jennie Nordin.

Frågetecken: Slutade åtta förra året, bara två poäng över nedflyttning. Och i år känns laget svagare. Man har tappat Madelen Janogy och Julia Karlernäs.

Djurgården
Slutade 2020: 9.
Tips 2021: 11.
Utropstecken: Har gjort ett tappert försök att ersätta Olivia Schough.
In med:
Hayley Dowd som de två senaste säsongerna stänkt in 48 mål i Elitettan.
Daniella Zamora som utsågs till chilenska ligans bästa spelare (svårt att värdera).
Elizabeth Addo som nu är i sin åttonde klubb på fem år.
Alexandra Takounda, landslagsanfallare i Kamerun.

Frågetecken: Det är mycket som känns ovisst och undra om tränare och sportchef själva vet hur bra en del av nyförvärven är? Har senaste åren värvat otroligt mycket, och det känns som en hel del chansningar, och det är inte många som har slagit väl ut. Blir det lyckat den här gången?

Nu har Olivia Schough lämnat och då har klubben haft panik med att hitta en ersättare, och därför testar man lyckan med flera och hoppas att någon kan göra succé.

Även ett frågetecken på målvaktssidan efter att Gudbjörg Gunnarsdottir och Kathrine Östergaard Larsen har försvunnit. Där har klubben tagit in Kelsey Daugherty, som ska ha varit bra i Hjörring, men där hon skadade sig och inte har spelat på tio månader.

Var en poäng över nedflyttning förra året, och nu på försäsongen har Aftonbladet haft uppgifter om en spricka mellan spelare och tränaren.

AIK
Slutade 2020: Etta i Elitettan.
Tips 2021: 12.
Utropstecken: Vann Elitettan före Hammarby.

Har många talanger, bland annat offensiva Rosa Kafaji och Wilma Ljung Klingwall.

Har tagit in Hallbera Gisladottir som är startspelare i Islands landslag och som gjorde det bra på vänsterkanten mot Sverige.

Frågetecken: Det är sällan enkelt att gå från Elitettan till Damallsvenskan, och har klubben förstärkt tillräckligt för att klara av steget? Känslan är att det är orutinerat och tunt och inte heller tillräckligt spetsigt.

Så vi chansar med att tippa så här:
1. Kristianstad
2. Rosengård
3. Häcken
4. Linköping
5. Vittsjö
6. Eskilstuna
7. Örebro
8. Växjö
9. Hammarby
10. Piteå
11. Djurgården
12. AIK

Annons
Andreas Sundberg

Allsvenska tipset - utropstecken och frågetecken i alla lag

Sundbergs blogg 2021-04-10 09:24

1. Häcken
Utropstecken: Slutade trea förra säsongen, och ser ännu bättre ut nu. Pontus Dahlberg är med från början. Martin Olsson har värvats in som vänsterback. Och fler poängspelare i offensiven. Alexander Jeremejeff borde göra bättre än Alexander Söderlunds åtta mål och två assist, Bénie Traore kan nog göra bättre än Ahmed Yasins tre mål och sex assist, och Tobias Heintz har visat på försäsongen att han också kan göra poäng. Patrik Wålemark har fått ett allsvenskt år efter att ha gått från division 2. Daleho Irandust saknades när laget tog sig hela vägen till cupfinal och när han kommer tillbaka blir det mer spets och bredd i laget.

Frågetecken: Tretton oavgjorda matcher förra året, så måste bli bättre på att avgöra. Bredden bakom Jeremejeff.

2. Malmö FF
Utropstecken: Allt annat än att tippa Malmö FF som etta är orealistiskt, har många sagt. Och så är det väl kanske med tanke på att man har bäst ekonomi och att man vann ganska enkelt förra året? Har mycket spets och också bredd. Anders Christiansen är klass och kan avgöra matcher på egen hand.

Frågetecken: Om man vill försöka välta favoriten så går det ju att leta efter frågetecken, som om Marko Johansson håller hög nivå en hel säsong, hur det blir i sommar när det kan bli så att Anel Ahmedhodzic lämnar och när laget ska in i Champions League, om det kommer att komma någon negativ effekt av att Fouad Bachirou och Isaac Kiese Thelin lämnade under och efter förra säsongen, att det är osäkert kring Johan Dahlin, att det är en del begärt att nyförvärven Antonio Colak och Veljko Birmancevic ska leverera direkt efter att bara ha varit i klubben i en månad, och att det faktiskt har gått rätt svagt på försäsongen?

3. Djurgården
Utropstecken: Har sett fina ut på försäsongen, lite över förväntan efter att ha blivit av med centrala mittfältarna Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström. Men nyförvärvet Rasmus Schüller och Magnus Eriksson har sett väldigt bra ut där. Känslan är att man försöker utveckla det centrala mittfältet, och att det kan bli väldigt bra. Eriksson som offensiv spets har varit ett bra drag. På kanten har Edward Chilufya varit sylvass, och sedan har man förstärkt på målvaktssidan. Efter osäkerheten kring Erik Berg har man också löst mittbacksfrågan på ett intressant sätt med Hjalmar Ekdal och Jesper Löfgren (var bra i Mjällby) som konkurrerar med Jacob Une Larsson.

Frågetecken: Det känns som att klubben nästan har lovat Aslak Fonn Witry att han ska få lämna i sommar, och då blir det ett frågetecken på ytterbackspositionerna.

4. IFK Norrköping
Utropstecken: Anfallsspelarna Sead Haksabanovic, Jonathan Levi, Christoffer Nyman och Samuel Adegbenro är toppnivå i allsvenskan. Alexander Fransson är vass på mittfältet. Kan Isak Bergmann Johannesson ta ytterligare kliv, och har laget ett nytt stort genombrott i Abdulrazak Ishaq? Om Rikard Norling kan få till försvarsspelet så är det bara att se upp för IFK Norrköping i år.

Frågetecken: Har tappat mycket kvalitet och erfarenhet i Isak Pettersson, Simon Thern, Filip Dagerstål, Lars Krogh Gerson, Eric Smith, Linus Hallenius och Andreas Blomqvist (kan även lägga in Rasmus Lauritsen som var med från start förra året). Alexander Franssons kontrakt går ut i sommar. Så ny tränare och en del spelare ut och in, det skapar utmaningar.

5. Hammarby
Utropstecken: Kom åtta förra säsongen och lär lyfta i tabellen i år. Astrit Selmani har värvats in och kommer att leverera en hel del poäng och också vara en viktig lagspelare med sitt slit. Gustav Ludwigsson och Astrit Selmani är ingen behaglig duo att möta, och sedan spännande Akinkunmi Amoo och David Accam på det. I försvaret är värvningen av Jon Gudni Fjoluson nödvändig och perfekt. Han är vass i uppbyggnadsspelet, har bra spelförståelse, stark i huvudspelet och har också ledaregenskaper.

Frågetecken: Bajens försvarsspel har ändå en del att bevisa från förra säsongen, och det återstår att se om lösningen är Fjoluson. Mittfältet med Darijan Bojanic, Abbe Khalili och Jeppe Andersen måste också lyfta sig, och alla tre har egenskaper att kunna göra det. Kan Simon Sandberg hitta tillbaka till 2019-formen när han var ett offensivt vapen?

6. Elfsborg
Utropstecken: Backlinjen håller till stora delar allsvensk toppklass. Joseph Okumu imponerade stort förra året och bredvid honom var även underskattade Leo Väisänen väldigt stabil. Och kapten Larsson till höger som gjorde tre mål och åtta assist. Rasmus Alm kom igång och gjorde nio mål och fem assist, och här finns det ännu mer att hämta. Det kan bli Alms år.

Frågetecken: Nu är inte Jesper Karlsson med från start och så har även Sivert Heltne Nilsen lämnat. Det blir svårt att ta en lika bra placering som i fjol, då laget slutade tvåa.

7. AIK
Utropstecken: Med Mikael Lustig, Sotirios Papagiannopoulos, Alexander Milosevic och Eric Kahl så är försvaret starkt. På mittfältet håller Sebastian Larsson hög klass.

Frågetecken: AIK tog guld SM-guld 2018 men var ändå inte helt nöjda utan ville bli ännu bättre offensivt. Förra året sparkades Rikard Norling. Men det var ändå ledningen som underkände sig själva och värvade in en hel drös etablerade spelare, vilket gjorde att säsongen räddades och laget slutade nia. Så står man här inför 2021, och så är det fortfarande defensiven som är starkast. Så frågetecken för anfallsspelet. Henok Goitom har hjärta och huvud, men blir 37 år i år och det är imponerande om han klarar av att vara hel och pigg under hela säsongen. Nicolas Stefanelli har återvänt, och det blir spännande att se vilken nivå han håller. Borde inte en klubb som AIK ha en ännu bättre målvakt än Budimir Janosevic? Även frågetecken för Larssons mittfältskompisar. Klarar Bilal Hussein av att ta nästa steg? I derbyt mot Hammarby i cupen såg det inte ut så. Vad har hänt med Ebenezer Ofori? Kan Nabil Bahoui hitta tillbaka till den formen han hade… 2014 eller 2015? Eller är det snarare yngre trion Saku Ylätupa, Tom Strannegård och Erik Ring som fansen ska lägga förhoppningarna till?

8. IFK Göteborg
Utropstecken: Försäsongens stora snackis har varit IFK Göteborg. Inte så konstigt när spelare som Marek Hamsik, Marcus Berg, Oscar Wendt, Simon Thern och Kolbeinn Sigthorsson har värvats in. Mittfältet är den lagdelen som bäst ut med spelare som Thern, Hamsik, Alhassan Yusuf, Tobias Sana, Pontus Wernbloom. Kreativa yttrarna Hosam Aieh och Kevin Yakob har det i sig och har kapacitet att å fart på sina karriärer.

Frågetecken: Hur står det till med försvaret där Calle Johansson var tänkt att styra och ställa, och hur mår anfallarna Robin Söder och Kolbeinn Sigthorsson som båda har dragits med skador? Många spelare är över 30-strecket och skadebenägna.

9. Örebro
Utropstecken: Viktigt att man fick behålla Andreas Skovgaard, Deniz Hümmet och Romain Gall.

Frågetecken: Bobby Allain måste kunna ersätta Oscar Jansson som var ovärderlig och gjorde ett riktigt starkt 2020. Vem ska kliva fram och leverera poäng nu när Nahir Besara har lämnat?

10. Mjällby
Utropstecken: David Löfquist är väldigt bra. Anders Blomqvist är tillbaka i klubben där han slog igenom.

Frågetecken: Mjällby gjorde en fantastisk säsong och slutade femma. Men nu har det varit en stor omsättning och tränaren Marcus Lantz och viktiga spelare som Jesper Löfgren, Moses Ogbu, Besard Sabovic och Viktor Agardius har lämnat. In har ett helt gäng spelare som man inte vet nivån på kommit (vet Mjällby själva?), som Neftali Manzambi från Sporting Gijon, Josip Filipovic från NK Rudar, Ivan Kricak från Radnik Surdulica och klubblöse Marc Tokich. Tillåt mig att tvivla på en ny femte placering. Det blir en utmaning för Christian Järdler att ersätta Marcus Lantz.

11. Halmstad
Utropstecken: Vann superettan och släppte bara in 18 mål, har ett vasst mittbackspar i Andreas Johansson och Joseph Baffo, och har dessutom förstärkt anfallet med Marcus Antonsson.

Frågetecken: Bredden. Har en bra startelva, men en lite sämre bänk och det kan bli jobbigt om laget åker på skador och avstängningar.

12. Degerfors
Utropstecken: Tog sig till kvartsfinal i cupen efter att ha slagit ut Elfsborg i gruppen. Framåt ser det vasst ut med Victor Edvardsen och Johan Bertilsson. Gillar också mittfältstalangen Adam Carlén.

Frågetecken: Frågetecken för målvakt och försvar. Försvarsspelet såg ganska svajigt ut under delar av förra säsongen och nu blir utmaningen ännu större.

13. Varberg
Utropstecken: Bra tränare i Jocke Persson. Bra spelare i Adama Fofana. Flera intressanta spelare, som Albin Mörfelt och Robin Simovic.

Frågetecken: Sexton spelare ut och lika många nya in. Smått otroligt och inte så mycket kontinuitet. Hur klarar man sig utan poängkungen Astrit Selmani och Gustaf Norlin?

14. Kalmar FF
Utropstecken: Jonathan Ring och Oliver Berg är två värvningar som kan slå väl ut. Erik Israelsson är hjärtat. Har många lovande spelare.

Frågetecken: Kalmar kvalade sig kvar och har nu tappat erfarenhet och kvalitet i Viktor Elm, Fidan Aliti och Geir André Herrem.Truppen är ung och klubben hoppas att någon eller några löften slår igenom och ger spets till laget. Det har inte sprakat om försäsongen med uddamålsseger mot Brage och förluster mot Umeå och Djurgården i cupen. De två senaste träningsmatcherna blev det förlust mot Mjällby och oavgjort mot Halmstad.

15. Sirius
Utropstecken: Marcus Mathisen är en klok värvning, och förra året var han väldigt bra som defensiv mittfältare i Falkenberg. Axel Björnström och Yukiya Sugita håller bra klass.

Frågetecken: Har tappat Elias Andersson, Hjalmar Ekdal och framför allt Stefano Vecchia. Inte helt enkelt för en klubb som Sirius att ersätta det.

16. Östersund
Utropstecken: Har några bra spelare i Aly Keita, Blair Turgott, Jerell Sellars.

Frågetecken: Har inte fått värva några spelare inför den här säsongen på grund av värvningsförbud till januari 2022. Det kan bli ett tungt fall för klubben som slutade på trettonde plats förra året.

Annons
Andreas Sundberg

Rosengård måste stoppa Bayerns duo - så slutar CL-kvartsfinalerna

Sundbergs blogg 2021-03-24 10:17

Kvartsfinal mot Bayern München.
Om det ska bli avancemang till semifinal så måste Rosengård få bort offensiva duon Lea Schüller och Klara Bühl.


Åtta lag är kvar. Ett är från Sverige. Rosengård ska spela kvartsfinal i Champions League, och när det är så här få lag kvar så finns det inga enkla motståndare. Faktum är att det är jämnare än på flera år och efter att Lyon har vunnit turneringen fem år i rad så är känslan nu att sex av de åtta lagen som är kvar har bra läge att ta hem årets titel.

För Rosengård är det Bayern München som gäller, och det är en väldigt tuff uppgift som väntar. Jonas Eidevalls lag slår ur underläge och det vore en stor skräll om man slår ut Bayern München.

Det går att peka på att det tyska laget är mitt i säsong medan Rosengård har försäsong.

Det går också att peka på att viktiga anfallaren Anna Anvegård har varit skadad och inte lär vara tillbaka i perfekt form.

Och det går också att peka på att det svenska laget slutade tvåa i damallsvenskan och hade lite problem med att ta sig vidare till kvartsfinal i CL. Ett sent kvitteringsmål av Caroline Seger i den första matchen var viktigt och dubbelmötet med Pölten slutade 4-2.

Men framför allt är Bayern München favorit för sin kvalitet som har gjort att man har 23 raka segrar med 94-6 i målskillnad.

Senaste förlusten kom den 22 augusti 2020, 1-2 i kvartsfinal i Champions League mot Lyon som sedan vann hela turneringen. Men sedan alltså 23 raka segrar och efter att Wolfsburg har vunnit ligan de fyra senaste säsongerna så är Bayern München nu på väg att ändra på det och toppar tabellen, med sex omgångar kvar, med fem poäng.

Så det säger sig själv att det är ett bra lag som Rosengård ställs mot. Det kryllar av landslagsspelare i Bayern Münchens trupp och inför säsongen gjorde man flera vassa värvningar som har stuckit ut, som svenska Hanna Glas och den tyska duon Lea Schüller och Klara Bühl.

Och det är framför allt den där tyska duon som Rosengård måste se upp med.

Visst, mittfältarna Lina Magull och Linda Dallmann är också viktiga, men Rosengård har Caroline Seger som kan vinna den centrala kampen.

Då blir det en större utmaning för Rosengårds högerkant att få stopp på Bühl och för backarna att få stopp på Schüller.

Schüller från Essen och Bühl från Freiburg. 23-åriga Schüller gjorde 30 ligamål de två sista säsongerna innan hon gick till Bayern München och 20-åriga Bühl som gjorde elva ligamål förra säsongen och som nu exploderar i München.

Lea Schüller är en vass avslutare (både med fötter och huvud) som är bra i straffområdet och också i omställningsspelet. Under hennes första säsong i Bayern München har det blivit tio ligamål på lika många starter.

Anfallskompisen Bühl trivs till vänster och har en bra fot och är väldigt bra på att skapa chanser.

Och duon är också bra i kombinationsspelet och på att hitta varandra.

Rosengård måste få stopp på Schüller och Bühl samtidigt som spelare som Nathalie Björn, Hanna Bennison, Caroline Seger och Jelena Cankovic måste vara snabba och smarta och spela ut lagdelar i omställningsspelet. Motståndarens presspel är bra och då måste Rosengård vara skickliga på att spela sig ur den och ta sig framåt. Sedan är det så klart alltid viktigt att ta vara på chanserna man får i en match, men när man slår ur underläge, som nu, är det extra viktigt.

Håll tätt och släpp inte till något onödigt i början, och försök att få Bayerns spelare, som har hemmaplan i första matchen, att bli frustrerade.

En positiv sak för Rosengård är att Bayern München saknar mittfältaren Sydney Lohmann som har gjort en väldigt fin säsong med många mål och assist. Och på sin hemsida säger lagets tränare att två spelare har blivit sjuka. Det är bara för Rosengård att hoppas att det är Lea Schüller och Klara Bühl.

***

Chelsea-Wolfsburg med fem svenska landslagsspelare är också en intressant CL-kvartsfinal.

Det är lite upp till bevis för båda lagen.

Förra säsongen var inte Chelsea med i Champions League och fick då gå all in i liga och cuper i England. Det gick bra och det blev både seger i ligan och i ligacupen.

Inför den här säsongen spände laget musklerna ännu mer och värvade bland annat in den tyska landslagsmittfältaren Melanie Leupolz och den danska anfallsstjärnan Pernille Harder, och i år har man redan vunnit ligacupen, är kvar i FA-cupen och toppar ligan.

Och det är nu som Chelsea, med Jonna Andersson, Magdalena Eriksson och Zecira Musovic, vill visa sin kvalitet i Europa.

Wolfsburg har vunnit Bundesliga fyra år i rad och kom förra säsongen tvåa i Champions League. Men i år har det inte gått lika bra. Laget har tappat viktiga spelare som Pernille Harder (till just Chelsea) och Sara Björk Gunnarsdóttir till Lyon, och ligger med sex omgångar kvar tvåa i ligan med fem poäng upp till Bayern München.

Många menar att Wolfsburg inte är lika bra i år och det är klart att det är tunga smällar att stjärna efter stjärna väljer att lämna klubben (i sommar kommer även Fridolina Rolfö att lämna).

Men det tyska laget lär vara väldigt sugna på att visa att man fortfarande håller hög klass. Och det är klart att det fortfarande finns väldigt många vassa spelare i laget, som Alexandra Popp, Lena Oberdorf, Svenja Huth, Ewa Pajor, Ingrid Syrstad Engen och den svenska duon Fridolina Rolfö och Rebecka Blomqvist.

På förhand känns det som en väldigt jämn match.

***

Tror att det går så här i kvartsfinalerna:

Lyon-PSG
Favorit: 55-45 till Lyon.
Fem år i rad har Lyon vunnit Champions League. Kan laget verkligen åka ut i kvartsfinal den här gången? Ja, det kan faktiskt bli så. En helfransk kvartsfinal där PSG med sju omgångar kvar toppar ligan med en poäng före Lyon. När lagen möttes i november så vann PSG med 1-0. Båda lagen är väldigt bra och det känns som 50-50. Men gissar ändå att Lyon tar sig till semifinal.

Barcelona-Manchester City
Favorit: 60-40 till Barcelona.
Barcelona dominerar i Spanien och har efter 20 ligamatcher 20 segrar med målskillnaden 99-3. Förra säsongen åkte laget ut i semifinal i Champions League. Manchester City ligger tvåa i den engelska ligan. Förra säsongen åkte laget ut i åttondelsfinal i CL mot Atletico Madrid. Mot Barcelona tvingas det engelska laget klara sig utan sin försvarsklippa Steph Houghton. Den amerikanska duon Abby Dahlkemper och Sam Mewis måste vara i toppform, och snabba spelare som Lauren Hemp måste vara vass i omställningsspelet, men känslan är att Barcelona är numret större och tar sig vidare. Är imponerad över deras snabba passningsspel och förflyttningar, med skickliga spelare som Patricia Guijarro, Aitana Bonmati, Jennifer Hermoso, Alexia Putellas och Caroline Graham Hansen.

Wolfsburg-Chelsea
Favorit: 50-50.
Har skrivit om matchen en bit upp i blogginlägget. Om det ska gissas vilket lag som går vidare så blir det Wolfsburg. Chelsea slog ut Atletico Madrid med 3-1 i åttondelsfinal, och det efter två straffmål. Och båda straffarna satte Maren Mjelde. Tror att Wolfsburg är bättre än Atletico Madrid. Och när vi ändå är inne på Mjelde, så är hon skadad och missar mötena med Wolfsburg. Återstår att se vad det betyder att Chelsea saknar sin högerback?

Bayern München-Rosengård
Favorit: 85-15 till Bayern München.
Har skrivit om matchen en bit upp i blogginlägget. Om det ska gissas vilket lag som går vidare så blir det Bayern München.

Annons
Andreas Sundberg

Bennison var fantastisk - stack ut mest av alla på landslagets träning

Sundbergs blogg 2021-02-19 11:18

Landslagets första samling för året är på Malta och trots att det bara har gått att se två träningar så är det tydligt att Peter Gerhardsson har en del saker att reda ut.

Caroline Seger är given på det centrala mittfältet, men vem ska spela bredvid henne?

Både Nathalie Björn och Hanna Bennison är utan tvekan tillräckligt bra för att starta i landslaget, båda har spetsegenskaper och båda är framtiden och har möjlighet att bli stora spelare ute i Europa.

I EM-kvalet spelade Björn tillsammans med Seger, och hon gjorde det bra och visade hög klass i speluppfattning och passningsspel.

Då kämpade Bennison med att komma tillbaka efter skada.  Nu har hon kommit tillbaka och då går det nog inte att hålla tillbaka henne. På onsdagens träning på Malta (den enda där vi i media har kunnat se en spelövning) så var Bennison fantastiskt bra och var den som stack ut mest av alla.

Hon är kvick och kreativ och håller en väldigt hög nivå. Och när hon är så vass och bara 18 år så måste nog Gerhardsson spela henne, så det blir spännande att se hur förbundskaptenen gör.

En lösning kan vara 3-5-2 och då spela med Nathalie Björn som höger innerback, en position som hon har i Rosengård.

Om det skulle bli 3-5-2 så hade det varit spännande att se Kristianstads Josefine Rybrink som en av tre försvarare. Med Magdalena Ericsson kvar i England så är det öppet om vem som ska spela tillsammans med Linda Sembrant, eller vilka som ska det, om det nu skulle bli tre mittbackar.

Hur som helst, Rybrink gjorde det väldigt bra under förra säsongen i Kristianstad och har även varit bra på landslagets träningar på Malta. Hon har varit lugn, klok, bra med bollen och bra spelförståelse.

Tidigare har Nilla Fischer och Emma Kullberg gått före Rybrink i landslagstruppen, men av det som Rybrink har visat upp, både med klubblaget och med landslaget här på Malta, så har hon satt press på Fischer och Kullberg.

***

Måste det vara Fridolina Rolfö eller Lina Hurtig, eller kan båda starta?

Rolfö är den som har varit förstavalet till vänster, och det är rimligt med tanke på att hon är en av lagets bästa spelare. Men Hurtig har haft en fin utveckling och gjort det bra i Juventus, och har egenskaper som tillför i landslaget, så känslan är att Gerhardsson gärna skulle vilja ha både Rolfö och Hurtig på planen.

Nu när Kosovare Asllani inte kan vara med i fredagens match mot Österrike så kan det öppna upp för både Rolfö och Hurtig.

***

Vem är Sveriges förstamålvakt?

Hedvig Lindahl har länge varit ohotad, men missade höstens EM-kvalmatcher på grund av en knäskada, och nu är det ett år sedan som hon spelade i landslaget.

Med Lindahl borta så stod Jennifer Falk i fyra matcher och Zecira Musovic i en. Musovic är inte med på Malta på grund av att hon bor i England och därför inte får resa till Malta. Så nu är det Lindahl eller Falk.

Falk har sett bra ut på träningarna på Malta och det är tydligt att hon har satt press på Lindahl, något som Gerhardsson var öppen med här.

Vem väljer Gerhardsson, och tänker han något på att Lindahl blir 38 år i april och att Falk är tio år yngre?

Annons
Andreas Sundberg

Sigthorsson floppade i AIK - vilken chansning av Blåvitt

Sundbergs blogg 2021-01-27 10:53

Inte ett enda mål förra säsongen. Då klipper Blåvitt till och överraskar med att värva Kolbeinn Sigthorsson. Vilken jäkla chansning.

Träffade Erik Hamrén på IFK Norrköpings träningsläger i Algarve i mars 2020. Då var han förbundskapten för Island och var där och kollade på Isak Bergmann Johannesson. Vi pratade om landslagets kommande matcher och att han skulle försöka ta landet till EM.

Minns att Hamrén pratade väldigt bra om Kolbeinn Sigthorsson och om hur viktig han var för landslaget. Anfallaren var i princip ordinarie när Island EM-kvalade och hans facit i landslaget är bra med 26 mål på 60 landskamper.

Så att det finns något i Sigthorsson är det inget snack om.

Men det går ändå inte att komma runt att det nu var ett tag sedan som han levererade och att skadorna har varit många.

Inte ett enda mål på 18 allsvenska matcher under 2020, och många skador gjorde att det bara blev fem starter.

Under 2019 blev det tre mål på tolv starter och fem inhopp.

Den tvååriga sejouren i AIK går inte att kalla för annat än en flopp. Det som han visade upp var en felvänd uppspelspunkt som var stark i kroppen. Men det var det. Ingen kreativitet, inget hot, inget mod.

Om det överraskar att IFK Göteborg värvar honom?

Både ja och nej.

Ja för att han fyller 31 år om två månader, har haft stora skadeproblem och inte levererat på ett bra tag.

Nej för att klubben verkligen behöver anfallare, och för att om-om-om man lyckas få igång honom så har han ju tidigare visat klass.

IFK Göteborg satsade stenhårt på att värva Albion Ademi från IFK Mariehamn och trodde att affären var klar när han i sista sekunden gjorde en tvärvändning och skrev på för Djurgården.

Det var väldigt oväntat för IFK Göteborg som trodde att man hade säkrat Ademi.

Om det har något att göra med att klubben nu har värvat Sigthorsson vet vi inte – det är två olika spelartyper – men klart är att IFK Göteborg saknade en anfallare under hela 2020.

Nu har man värvat Kolbeinn Sigthorsson samtidigt som Robin Söder är tillbaka.

Å ena sidan är det två anfallare som har varit bra, å andra sidan är det två skadebenägna spelare som innan allsvenskan startar har blivit 31 år och 30 år. Och till sommaren är väl gissningen att Marcus Berg kommer. En anfallare av klass. Men då fyller han 35 år. Så anfallsuppsättningen känns inte jättelångsiktig.

Kollar man på de bärande spelarna i laget så är många i den här åldern och har haft en hel del problem med skador.

Med tanke på de senaste säsongerna och hur det gick i AIK så är det enkelt att vara skeptisk till IFK Göteborgs värvning av Kolbeinn Sigthorsson. Men – och det finns ju faktiskt ett men här – det har ju funnits kvalitet och klass i anfallaren, och om det går att få igång honom så hade det varit kul om han får igång karriären igen. Och han borde ju verkligen ha ett driv av att visa upp en bättre sida än den han visade i AIK.

Annons
Andreas Sundberg

Tomasson och Gren tog guld - men andra tränare ska också hyllas

Sundbergs blogg 2020-11-10 15:20

Jon Dahl Tomasson och Mats Gren ska så klart hyllas för att ha fört sina lag till guld. Båda gjorde det under första året, och det var press på båda, och det var bara vinna som gällde. Så det var helt klart starkt att leverera.

Tomasson tog över MFF där Markus Rosenberg precis hade slutat och där Rasmus Bengtsson gick sönder strax innan premiären. Under året gick också Johan Dahlin sönder och Fouad Bachirou såldes. Tomasson gjorde det känsliga och fasade ut trotjänare och profiler som Behrang Safari, Guillermo Molins (och vi räknar väl också in Bengtsson här), en sak som hade kunnat fälla tränaren om det inte hade varit för att laget levererat.

Gren hamnade i turbulens när han några dagar innan premiären sökte jobb i en annan klubb. Men han och Jörgen Ericson lyckades ändå få ordning på det. Gren tog över Göteborg där Beata Kollmats dragit korsbandet och där gravida Elin Rubensson tagit en paus. Men tränaren har ändå haft en imponerande uppsättning av spelare, och lyckats rotera och hålla flera landslagsspelare nöjda med att ibland sitta på bänken.

Jon Dahl Tomasson och Mats Gren i all ära, men även andra tränare som har lyft sina lag ska också hyllas.

Framför allt Elísabet Gunnarsdóttir på damsidan och Marcus Lantz på herrsidan.

Båda har lyft sina lag. Och båda har nu utgående kontrakt. Har pratat med Mjällby och Kristianstad som båda vill förlänga med sina tränare. Det kan man förstå. Här är artikel med Mjällby – och här med Kristianstad.

Inför säsongen lämnade Lantz damallsvenska Kopparbergs/Göteborg och tog över herrallsvenska nykomlingen Mjällby. Med tre omgångar kvar ligger laget sjua, på samma poäng som AIK, och två poäng efter Hammarby och IFK Norrköping.

Det är väldigt bra gjort.

Det har inte varit frågan om att komma upp som nykomling och försöka gneta till sig poäng i hopp om att hänga kvar. Nej, det har varit en nykomling som har gått för tre poäng i match efter match.

Det är bara att kolla på hur det har gått mot de sex lagen som ligger före i tabellen.

Mjällby har tagit fyra poäng mot IFK Norrköping, fyra poäng mot Häcken, tre poäng mot Hammarby, samt en poäng mot Malmö FF och en mot Elfsborg.

Om man ska nämna två spelare som har stuckit ut så är det David Löfquist och Moses Ogbu.

Löfquist är inte riktigt med när det kommer till allsvenskans bästa mittfältare, för då håller Anders Christiansen och Sebastian Larsson högre nivå, men där under så är ”Löken” absolut med i snacket.

Ogbu är delad tvåa i skytteligan på tolv mål.

Marcus Lantz är den tränaren i allsvenskan som har lyft sitt lag mest om man jämför med förra säsongen. Nu har han utgående kontrakt och Mjällby riskerar att tappa tränaren. Två saker som kan tala för att Lantz lämnar Mjällby:

* Det är svårt att göra det bättre. Därför skulle nog en del tänka att det är bra tajming att lämna (om man har andra bra alternativ).

* Han pendlar mellan hemmet i Göteborg och sitt lag i Hällevik.

Jimmy Thelin, Henrik Rydström och Amir Azrafshan är tre andra tränare som har lyft upp sina lag i tabellen.

Förra året slutade Thelins Elfsborg åtta och är nu, med tre omgångar kvar, tvåa. Men man har ändå inte tagit så många fler poäng.

Förra säsongen hade Elfsborg 43 poäng med elva segrar, tio oavgjorda och nio förluster.
Nu har man 46 poäng med elva segrar, tretton oavgjorda och tre förluster.

Rydströms Sirius slutade elva förra säsongen och är nu nia.
Förra året tog man 29 poäng med åtta segrar, fem oavgjorda och sjutton förluster.
Nu har man 37 poäng med nio segrar, tio oavgjorda och åtta förluster.

Amir Azrafshan tog över Östersund efter sju omgångar. Då låg laget på trettonde plats och hade två segrar, en oavgjord och fyra förluster.
Med Azrafshan har laget tagit sex segrar, åtta oavgjorda och sex förluster.
Laget ligger nu på elfte plats med 33 poäng.
Förra året kom man tolva med 25 poäng.
Här bör man ju också väga in den gungning som klubben varit/är i.

Så till damallsvenskan och Elísabet Gunnarsdóttir.

Förra året slutade Kristianstad sjua på 33 poäng med nio segrar, sex oavgjorda och sju förluster.
Nu är man trea och är klar för Champions League-kval, och krigar för att snuva Rosengård på andraplatsen (det skiljer bara två poäng).
Laget har 45 poäng med fjorton segrar, tre oavgjorda och fyra förluster.

Imponerande av Gunnarsdóttir, som har byggt upp det här över tid (gör sin tolfte säsong i klubben) och gjort Kristianstad till ett spelande lag, mycket tack vare flera skickliga värvningar, som bland annat Eveliina Summanen, Therese Åsland och Jutta Rantala.

Extra imponerande är det med tanke på bakslagen laget åkte på när meriterade nyförvärvet Elise Kellond Knight och målvakten Moa Olsson åkte på korsbandsskador, Sif Atladottir och Therese Ivarsson (mittbacken som gjorde elva mål 2019) tog time-out på grund av graviditet, och Mia Carlsson bröt foten. Det där är en hel backlinje.

Sedan fick Gunnarsdottir plötsligt bältros som gav henne svåra nervsmärtor och gjorde att hon inte var i skick att träna laget. Så starkt att gå igenom det samtidigt som hon fick laget att leverera, för det gick inte att slita sig helt från att vara med och styra i det taktiska.

Elísabet Gunnarsdóttir har ett utgående kontrakt. Kristianstad lär göra allt i sin makt för att förlänga det, och parterna ser ju ut att vara överens.

Annons
Andreas Sundberg

Mycket står på spel - fiasko om Sverige missar första mästerskapet någonsin

Sundbergs blogg 2020-10-27 14:43

Landslaget stänger sina träningar och skyddar spelare från att prata med media.
Det är tydligt att mycket står på spel när Sverige vill säkra EM-platsen.
För det vore ett fiasko att missa ett mästerskap för första gången någonsin.

Efter att Uefa har gjort om och öppnat upp för alla lag att vara med i det riktiga kvalet så är det första gången sedan 1993/94 som Lettland är med. Torsdagens match var enkel och i en vecka har allt handlat om tre saker:

* Gör så många mål som möjligt mot Lettland för att ha bättre målskillnad än Island.

* Åk inte på några skador för att kunna ha alla spelare tillgängliga mot Island.

* Vinn mot Island och säkra EM-platsen.

Det ser ju bra ut så här långt och nu är det den sista punkten som ska avklaras.

Den viktigaste.

För om det skulle skita sig i tisdagens gruppfinal så riskerar Sverige att för första gången någonsin missa ett riktigt mästerskap (sedan det på tidigt 90-tal blev fler än fyra lag i EM). Det vore ett oerhört misslyckande för laget som tog VM-brons för ett år sedan, och därför är det mycket som nu står på spel.

Utgångsläget är:

* Vinner Sverige så är landslaget klart för EM.

* Om det blir 0–0 så har Sverige en fördel eftersom man gjorde ett mål på bortaplan i 1-1-matchen.

* Om det blir 1–1 den här gången också så avgör målskillnaden och där är Sverige elva mål bättre.

* Om det blir 2-2 eller 3-3 så har Island fördel på grund av fler bortamål i inbördes möten.

* Vid isländsk seger så tar Island platsen till EM, om man vinner sina två sista matcher. Då kan Sverige ändå ta en EM-plats, om man blir en av de tre bästa grupptvåorna (där är det svårt att sia eftersom vissa lag har spelat få matcher nu i coronapandemin). Om Sverige inte blir en av de tre bästa grupptvåorna så får man spela playoff (där kan Italien vänta).

Det märks att det är en laddad match för under veckan i Göteborg så har landslaget stängt till och media har knappt fått se en hel träning, och dessutom så har Lina Hurtig, som var olycklig i 1-1-mötet på Island, inte gjort några intervjuer.

Sverige är ett bättre spelande lag och om man får igång sitt passningsspel med ett högt tempo och bollar genom Islands lagdelar så kan bortalaget få svårt att hänga med.

Det kommer att bli viktigt att försöka hitta ytor framför och bakom Islands backlinje. I luftrummet är deras försvarare bra, med Rosengårds Glodis Viggosdottir i spetsen. Så det gäller att hitta Kosovare Asllani framför deras försvarare eller yttrar och anfallare i djupet bakom Islands backar.

Men räkna med kamp.

De isländska spelarna är fortfarande irriterade efter matchen i Reykjavik och tycker att man blev bortdömda och förtjänade att vinna.

Nu måste man vinna, eller göra flera mål och ta en poäng.

Så räkna med ett bortalag som kommer att ha mycket vilja och som kommer att kliva in stenhårt i duellspelet.

Island är bra i det fysiska spelet. Finns chansen att dra ner på tempot så kommer Island att ta den, och man vill gärna få hörnor och lägen att kasta in långa inkast i Sveriges straffområde.

Sverige måste försöka undvika att bjuda Island på hörnor och inkast, för att inte tempot ska dras ner och för att det inte ska bli massa inlägg mot Sveriges målvakt.

För om bortalaget får den matchbilden så kan Sverige få det tufft.

När Sara Björk Gunnarsdottir – Islands stora stjärna och en av världens bästa mittfältare – satte sig vid podiet på Gamla Ullevi dagen innan match så gav hon Zecira Musovic ett litet stick och sa att den svenska målvakten inte gjorde sin bästa match när lagen möttes i Reykjavik.

Känslan är att vem som än får stå i Sveriges mål kommer att få en del att göra i luftrummet. Island är väl medvetna om att de svenska målvakterna är orutinerade på den här nivån och lär därför vilja mata in höga bollar i straffområdet.

Det blir ett tryck på den som får stå i mål.

Frågan är om inte Peter Gerhardsson satte sig i en liten rävsax när han under den förra samlingen lät Jennifer Falk och Zecira Musovic stå i varsin match?

Då fick Falk stå mot ett väldigt svagt Ungern där hon inte fick ett enda skott på sig.

Sedan fick Musovic stå mot Island, och hon fick betydligt mer att göra, och övertygade inte i luftspelet.

Den här samlingen fick Falk återigen stå i den första matchen, och återigen mot ett svagt motstånd i form av Lettland, och där hon återigen inte fick något skott på sig.

Så blir det varsin match igen med Musovic mot Island, eller inte?

Hur Gerhardsson än gör så blir det någon form av petning, och ett frågetecken för signalerna som sänds ut.

Om Musovic får stå så är det en tydlig markering om att Musovic värderas högst och att hon är den som ska stå när motståndet är bättre än Lettland och Ungern.

Om Falk får stå så är det en tydlig petning som Musovic åker på, och det skulle betyda att hon var för dålig i 1-1-matchen mot Island och att insatserna i allsvenskan inte har vägt upp den landskampen.

***

Här är artiklar inför matchen:

Nu ska Sverige säkra EM-platsen – har aldrig någonsin missat ett mästerskap: ”Väntat länge på den här dagen”

Sverige missade scoutingen senast – men nu har man tränat extra för att klara av Islands vapen

Seger har aldrig förlorat en kvalmatch av värde – något hon själv inte vill höra: “Det är karma och sånt”

Sveriges imponerande facit på Ullevi: “En fördel att matchen är där”

Sverige har inga spelare födda på 00-talet men Island har sju – stora stjärnan har tränat unga landslagskompisen

Inga damklubbar i världens största fotbollsspel – nu kritiseras Fifa21 för att ignorera damerna

Isländska psykningarna mot Sverige: “Musovic gjorde inte sin bästa match”

Annons
Andreas Sundberg

Har Sverige någonsin mött ett sämre lag?

Sundbergs blogg 2020-10-22 12:00

Sverige vill vinna stort för att ha bra målskillnad inför tisdagens avgörande mot Island.
Bättre läge än så här kan man inte få.
För frågan är om Blågult någonsin har mött ett sämre lag än det som Lettland ställer upp med?

Först en lett match och sedan en svårare.

Vi är i Göteborg.

Sverige ska spela två av sina tre sista matcher i EM-kvalet och kan på tisdag fira en biljett till mästerskapet i England.

Först ska alltså Lettland besegras, och gärna med många mål eftersom det kan avgöra gruppen då Sverige och Island står på samma poäng (Sverige har 25-2 i målskillnad och Island 21-2).

Och Sverige borde vinna stort.

Faktum är att sedan 1973 (det är så långt tillbaka som det går att se på SvFF:s hemsida) så har Sverige bara mött ett lag som varit sämre rankat. Det var i EM-kvalet 2016 när det blev 6-0 mot Moldavien. Då var Moldavien på plats 95 på rankingen, men var på väg framåt och klev året efter upp på plats 81. Lettland är på plats 93 på Fifas världsranking, och saknar dessutom sina bästa spelare mot Sverige.

Det här är första kvalet som Lettland har kvalificerat sig till sedan EM-kvalet 1993/94.

I det här kvalet har laget spelat sex matcher och ligger sist i gruppen utan någon poäng och med 2-30 i målskillnad.

Den senaste landslagssamlingen blev det 0-9 mot Island och 0-5 mot Ungern.

Nu saknar man dessutom sin bästa spelare i anfallaren Olga Sevcova, som gjort ett av lagets två mål i gruppen, och det kom mot Sverige.

Saknas gör också defensiva mittfältaren Kristīne Giržda – och dessutom bestämde sig viktiga målvakten och lagkaptenen Marija Ibragimova att lägga av – mitt i kvalet.

Så om Sverige vill ha bra målskillnad så går det inte att få ett bättre läge än det här.

Att Sverige saknar sin offensivt bästa spelare i Fridolina Rolfö gör inget mot Lettland, men mot Island hade hon behövts. Nu är de svenska förutsättningarna bra, men med Rolfö hade det varit helt perfekt.

Bra är att truppens utlandsproffs har kommit till landslaget med väldigt fin form.

Linda Sembrant och Lina Hurtig mosar allt motstånd och deras Juventus har sex raka segrar och 17-3 i målskillnad.

Hanna Glas och Amanda Ilestedt imponerar minst lika mycket i Tyskland och Bayern München har sju raka segrar med fina målskillnaden 23-0.

Kosovare Asllani gör mål för Real Madrid och Sofia Jakobsson assisterar.

Magdalena Eriksson och Jonna Andersson tog en fin 3-1-seger i senaste matchen mot konkurrenten Manchester City.

I allsvenskan är Rosengård inne i svacka, men trots det så har Caroline Seger visat bra form och hela tiden hållit en hög nivå, och Anna Anvegård hittar fortfarande målet och har inte gått mållös från två raka matcher sedan i mitten av augusti.

Peter Gerhardsson har ett frågetecken och det är målvaktsfrågan.

Vem är Sveriges näst bästa målvakt?

Hedvig Lindahl är den bästa men hon saknas på grund av skada. Det gjorde hon även förra samlingen och då skulle vi få ett svar på vem som står på tur och som ligger bäst till att ta över den dagen då 37-åriga Lindahl slutar.

Men vi fick inget svar utan Gerhardsson lät Jennifer Falk stå mot Ungern och Zecira Musovic mot Island.

Så frågan är hur han gör den här gången?

Kommer målvakterna att få stå varsin match igen eller får en vakta målet i båda matcherna?

Falk fick inget att göra mot ett svagt Ungern och Musovic fick det betydligt svettigare mot ett starkt Island.

Då värderades alltså Musovic högre.

Det vore speciellt om det blir samma sak igen, om en målvakt (i detta fallet Falk) bara får stå mot svaga lag som knappt klarar av att komma till avslut men sedan får ställa sig åt sidan när motståndet blir bättre.

Det är klart att förbundskaptenen borde ha en åsikt om vem som är bäst av Falk och Musovic, och att han borde välja den målvakten och låta henne stå i båda matcherna.

Annons
Andreas Sundberg

Är Kulusevskis succé i Italien tillräckligt bra för att starta i landslaget?

Sundbergs blogg 2020-10-11 12:44

Efter förluster mot Portugal och Frankrike – nu är det dags att göra bra resultat mot ett toppmotstånd.

På Fifas världsranking är Frankrike tvåa och Portugal femma. Så det var inte direkt ologiskt att Sverige som är på 18:e plats förlorade de två inledande matcherna i Nations League.

Nu väntar Kroatien som är åtta. Ännu en tuff uppgift för Janne Anderssons lag. Men det är ett Kroatien som är lite skakat efter 1-4 mot Portugal och 2-4 mot Frankrike.

Visst, Luka Modric saknades i båda matcherna, men att släppa in åtta mål på två matcher ska inte hända, och i kroatisk media skrivs det om att det var vilda diskussioner och ordbråk efter förlusten mot Frankrike.

Det skrivs också om deras landslag kan stoppa Forsberg och Kulusevski.

Men frågan är om kroatisk media är rätt på det med att Kulusevski kommer att starta?

Det är en kamp mellan tre spelare om platsen till höger på mittfältet och Janne Andersson säger att han har funderat mycket på laguttagningen.

Sebastian Larsson gjorde en fin assist mot Ryssland, Viktor Claesson är tillbaka på allvar och Dejan Kulusevski startar i Juventus. Trion pressar varandra och Janne Andersson har ett angenämt problem om vem som ska få platsen.

För bara en månad sedan, under den förra samlingen, gick Larsson före Kulusevski. Har Janne Andersson ändrat sig nu och omvärderat spelarna efter bara en månad?

Vad har då hänt sedan sist, under den senaste månaden?

Då var inte Claesson med, men det är han nu, för första gången efter skadan, och känslan är att förbundskaptenerna är väldigt nyfikna på att se honom i match mot toppmotstånd.

Innan skadan som Claesson fick sommaren 2019 så var han en av landslagets bästa spelare, och nu säger Janne Andersson att mittfältaren ser ut som samma Claesson som då.

Det säger en hel del om hur förbundskaptenen ser på honom.

Men det är klart, Kulusevski har inte direkt försämrat sina chanser. Efter bänkningen mot Frankrike fick han starta mot Portugal och gjorde det helt okej trots 0-2-förlust. Han har också startat i Juventus båda ligamatcher och gjorde ett mål i 3-0-segern mot Sampdoria innan det blev 2-2 mot Roma.

Det säger också en hel del.

Folk skriker efter att Kulusevski ska släppas fram och få en startplats. Janne Andersson svarar lugnt med att det tar tid för unga spelare att anpassa sig och komma in i det, och att Kulusevski har börjat lära sig hur laget spelar.

Det säger kanske också en hel del?

Men det är klart att när mittfältaren imponerar i ett lag som Juventus så blir det så klart svårare för Janne Andersson att hålla tillbaka honom i landslaget.

Sebastian Larsson är kanske den mest pålitliga spelaren i landslaget. När han spelar gör han väldigt sällan en svag insats och man vet vad man får. En lojal spelare med mycket erfarenhet som alltid ger allt, som är bra defensivt och som har Sveriges bästa fot.

Känslan är att Larsson är nummer tre, efter Kristoffer Olsson och Albin Ekdal, på det centrala mittfältet, och att han gör upp med Claesson och Kulusevski till höger på mittfältet.

Men med tanke på Claessons status innan skadan, framfarten i Krasnodar efter skadan och att han nu lovordas av Janne Andersson, så är ändå känslan att förbundskapten är väldigt nyfiken på att se Claesson nu.

Men Andersson har också sagt att det är viktigt att ta det varsamt med Claesson på grund av hans skadehistorik och att han har spelat mycket på kort tid i Krasnodar. Därför skulle det förvåna om han startar mot både Kroatien och Portugal, men i en av matcherna borde han börja och då är frågan om det blir nu direkt?

En annan sak är ju att pressen också ökar på Emil Forsberg. Viktor Claesson har även spelat till vänster i Krasnodar och det skulle kunna öppna upp för Larsson eller Kulusevski till höger. Men nu har Forsberg börjat bra i Bundesliga och därför skulle det förvåna om inte han startar mot Kroatien.

Det är en intressant laguttagning, mycket på grund av att Sverige har en 20-årig supertalang, som redan nu är så vass att han startar och levererar i ett världslag som Juventus. Mot Frankrike bänkades han. Efter det åkte han hem till Turin och gav Janne Andersson svar på tal genom att göra mål i Serie A-premiären. En månad senare är vi i Zagreb och ska se om Kulusevskis framfart i Italien varit tillräckligt bra för att ta en startplats i det svenska landslaget.

Visst att landslaget spelar på ett annat sätt än Juventus. Men Dejan Kulusevski har ändå visat att han är duktig på att anpassa sig och att han klarar av att leverera i lag som spelar på olika sätt. Han gjorde ändå tio mål och åtta assist i Parma som var ett mittenlag och slutade elva i Serie A.

***

Mikael Lustig lär starta som högerback, men bakom honom har det blivit en större kamp än tidigare. Tror att förbundskaptenerna har blivit nyfikna på att se mer av Mattias Johansson. Högerbacken gjorde ett väldigt fint inhopp mot Ryssland, och det borde ge mersmak för att se om han ska vara före Emil Krafth. Återstår att se om det uppstår något läge den här samlingen att kunna slänga in Johansson.

Annons
Andreas Sundberg

Senaste tweets

Arkiv

ANNONS
ANNONS