Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotboll är mer än bara tekniska färdigheter

Viktor Elm 2024-07-30 13:52

Fotboll är en löpsport

Fotboll är en löpsport, kampsport och taktiksport. Norrköping slog Kalmar i alla delar. Hur bra man är som lag rent fotbollstekniskt så är det stor risk att man kammar noll om man inte springer, tacklar och vinner andrabollar. Du har säkert hört uttrycket motivation slår klass och i min bok är det en sanning med modifikation. Den “regeln” gäller nog enbart om utgångspunkten är en ganska liten skillnad mellan lagen rent fotbollstekniskt. Jag tvivlar ju på att min moderklubb Johansfors IF skulle lyckas slå Djurgården även om deras motivation hade varit på topp och Djurgårdens ganska låg. Men när två allsvenska lag möts stämmer nog den tesen ganska väl. Man har inte råd att slarva bort matcher och därmed poäng genom att inte springa, tackla och göra livet surt för motståndarna. 

Annons

KFF hade vaknat på fel sida när de tog sig an ett aningen pånyttfött Norrköping. Östgötarna var bättre på det mesta. Framför allt på de delarna som jag pratade om ovan. De vann varenda andraboll och kunde gång på gång starta anfall. Under de två senaste matcherna, vilka också har blivit vinster, har Norrköping varit alerta och inte släppt till massa onödiga målchanser emot sig. När allt det sitter ökar så klart chanserna för att vinna och få med sig tre poäng. I nästa omgång ställs de mot GAIS i Göteborg. Kanske möter de då det laget som är bäst i allsvenskan på just de delarna för tillfället. Om Norrköping kan stå upp i den kampen och lyckas ta poäng så måste jag imponeras över hur Alm har fått skutan att vända.

När jag funderade över det här med aggressivitet, löpmeter och duellspel funderade jag på om det är någon tränare som faktiskt har lyckats att få upp en stämning innan match som påverkat mig till att göra det där lilla extra eller om den så kallade inställningen alltid kommer inifrån en själv? Svaret blev att den där glöden som behövs, i princip alltid måste tändas av dig själv som spelare. Det spelar egentligen ingen roll vad någon annan säger. Din inre diskussion med dig själv är den som får dig att ge ditt yttersta. Det är den enskilde spelarens uppgift att göra det mentala jobbet! Ibland blir man lite hjälpt på traven men oftast måste man sparka igång sig själv och den egenskapen (att vara bra på att pusha sig själv) blir mer och mer sällsynt. Det ska göra ont när man går av en fotbollsplan! Hela kroppen och hjärnan ska skrika att de är slut. 

Annons

GAIS visade återigen att de har spelare som är redo att göra det jobbet. Att de har spelare som är redo att slåss för varenda millimeter och om varenda boll. I mina ögon var AIK de bättre laget i stort sett matchen igenom och förtjänade absolut mer rent poängmässigt, men man måste imponeras över hur GAIS gång på gång kan göra starka prestationer. Sällan ser man någon mental svacka som leder till en säker förlust. Deras femteplats efter 16 omgångar är både oväntad och välförtjänt. 

Lika oväntad är väl egentligen AIK:s elfteplats. Men tre tränare och ett allmänt lite oroligt läge under en och samma säsong gör aldrig gott i någon förening. Kontinuitet är väl ett ledord som brukar vara viktigt och träffsäkert. För många ändringar blir ofta svårhanterade. Men det ska sägas att AIK såg piggare och rappare ut än på länge i matchen mot GAIS. De sprang, vann dueller och skapade chanser. Kanske kan det trots förlusten vara en start på något bra. Modesto måste starta! Ring kan kanske bli något men än så länge håller han ju absolut inte Modestos nivå. Är det möjligtvis så att Modesto vill lämna och försöker göra det tydligt som gjorde att han satt på bänken under första halvlek? Hur som helst bidrar han med mycket i AIK:s offensiv och skapar oro i motståndarlinjerna. Surt för AIK att man inte kunde vinna efter en ganska bra prestation. Istället blev man utbuade av sin egen publik efter slutsignalen. Ingen självförtroendehöjare direkt!

Annons

Häcken kontrade ner ett bra Västerås

Sen finns det matcher som det bästa laget vinner trots att motståndarna visar hög motivation och vilja. Västerås gjorde återigen väldigt mycket rätt när de denna omgången kom till Hisingen. Framför allt slogs de för varenda millimeter på planen. VSK har dock fortsatt ganska svårt att få resultat. Återigen noll mål framåt trots både bra offensivt spel och skapade chanser. Häckens duktige målis Linde gjorde någon riktigt bra räddning och vid ett annat tillfälle räddade en Häcken-spelare bollen när den var på väg in. Stolpen var i vägen och ribban var även den Lindes goda vän. Med andra ord kan man inte bara säga att det är oskicklighet från VSK-håll. Men något gör att de har svårt att få bollen i nät. De är frejdiga, modiga och i många delar gör de en stark insats på Hisingen i en svår bortamatch. Dock blev det förlust med 4-0 så kanske bör man vara lite försiktig med att säga att de var starka. För de fanns saker som inte var så bra! De gånger Häcken spelade sig ur VSKs press kunde de ta ordentligt med fart mot de grönvitas mål. Amane Romeo gjorde det utomordentligt och Inoussa och Layouni är livsfarliga i just det kontringsspelet. Häcken har kvalitet av toppklass, så med andra ord hade Västerås behövt vara ännu starkare i de delarna av planen där Häcken kunde få upp farten och attackera.

Annons

Hiljemarks första förlust

I Borås fick vi sen en välspelad och bra allsvensk match. Möjligen var det lite ont om bra målchanser, men spelet ute på plan hade en internationell touch. Båda lagen var duktiga på att ta sig fram i banan och vi bjöds vid flertalet tillfällen på finfina anfall (inte minst vid målen). 

Besfort Zeneli och Besard Sabovic imponerade i för varsitt lag och var både bollvinnare och smarta i offensiven. Naven i vardera lag om man får säga så. Sabovic har verkligen slagit sig in i DIF:s elva på ett imponerande sätt efter att inledningsvis setts som en bänkspelare. Kul att hårt slit premieras och nu får han verkligen visa hur duktig han är. I lillebror Zenelis fall behövdes en ny tränare för att minutrarna skulle komma. Vikten av att ha en tränare som tror på en kan avgöra om du är medelmåttig eller ditt bästa jag. Förtroende kan ibland göra underverk med spelare som man inte riktigt trodde på. Zeneli har verkligen visat att han är en spelare som förtjänar de minuter han ges. Båda dessa herrar blev dessutom målskyttar i det som skulle bli Hiljemarks första förlust som Elfsborgs-tränare. 

Annons

Elfsborg hade en tydlig plan för matchen såg man. De långa diagonala bollarna från Yegbe och Holmen kom frekvent och när både Frick och Abdulai löper med sin styrka och kraft händer det saker. Ett enkelt sätt att ta sig fram i planen och skapa några enkla chanser. Dock renderade det inte i lika många farliga chanser som det till exempel gjorde mot Mjällby, men det är ändå ett effektivt sätt att få motståndarnas backlinje att tvingas ta beslut och att vara på tårna. Hiljemarks sätt att spela påminner en del om Thelins men med lite mer fokus på bollinnehavet. Det kommer att ställa till problem för många lag under hösten.

Djurgården har gjort en liten transferkarusell och sålt en superduktig vänsterback till Roma medan man har tagit in två av allsvenskans bästa ytterbackar under 2024. Bergh och Ståhl är bra nyförvärv, men det var trots de förvärven den japanske ytterbacken som stal showen. Kvick, positionssäker och bra i beslutsfattandet. Med andra ord går det ingen nöd på de positionerna under hösten. Även Gulliksen så rapp ut i Borås! Han har givetvis visat tidigare att han är en duktig spelare och sätter inte sällan sina kamrater i bra lägen, men i söndagsmatchen skulle jag vilja påstå att han var riktigt vass. Gång på gång tog han tag i bollen och utmanade. På det sättet vill jag alltid se den norske yttern.

Annons

Avslutningsvis måste vi prata om målen. Passningen från Ståhl till Hümmet innan 0-1 gillar jag. Skottet från Hümmet kommer direkt och på instinkt. Åslund chansar inne i boxen och kan stöta in bollen. Ett riktigt bra fotbollsmål! 1-1-målet var taget ur skolboken och när man verkligen trodde att Hult skulle dra bollen mot mål så spelar han in en enkel bredsida till en bättre stående Zeneli. Ursnyggt! 1-2 var lika snyggt det. En löpning i djupled och ett inspel till Leach Holm som klackar bollen bakåt. Fallenius hoppar över och Sabovic får chansen att ladda bössan. Nu hoppas vi att båda lagen går vidare i europaspelet!

Malmö behöver få igång sina rotationsspelare mer

Sirius slog Malmö på Eleda. Kanske inte helt rättvist men sannerligen inte orättvist heller. På samma sätt som förra veckan gjorde Uppsala-laget återigen livet surt för MFF. De varierade bra mellan att hålla i bollen genom kortpassningsspel och att slå längre bollar som satte Milleskog, Jocke Persson och Ljungberg i spel. Givetvis fanns det en del att önska i sättet Malmö agerade. Försvarsspelet vid målet är absolut inte bra. Pontus Jansson tar ett beslut som positionerar honom långt till vänster och därmed måste Makolli plocka en löpning centralt. Walta kunde äta frukost, spela lite mobilspel och se en sämre actionfilm innan någon MFF:are kom nära honom. Fint av Sirius men sämre av Malmö.

Annons

Vissa spelare i Malmö som inte har spelat så mycket eller har varit skadade fram och tillbaka måste komma upp i den nivå som de har i sig. Oliver Berg och Rosengren får inte riktigt igång sig själva på den nivå som man förväntar sig. Där har både spelarna och Malmö ett jobb att göra för där finns ett sparkapital som heter duga. För att rotera i startelvan är ett måste nu när spelprogrammet tätnar.

Omgång

Omgångens målis – Linde storspelade och räddade boll på boll. Med lite hjälp av sina lagkamrater och målramen fixade han en hållen nolla. Starkt!

Omgångens bredsida – Besara är fantastisk! Två mål med insidan av foten på ett så lugnt och behärskat sätt säger mycket om hans storhet. Snyggt!

Omgångens spelare – I en otroligt viktig match gjorde han målen som avgjorde tillställningen. Totte Nyman leder det Norrköping som verkar ha fått lite vind i seglen.

Annons

Omgångstipset omgång 17

Denna gången blir det med stor sannolikhet alla tecken rätt!

GAIS – Norrköping 2-2

Västerås – AIK 2-1

BP – Halmstad 2-0

Djurgården – Göteborg 3-1

Värnamo – Sirius 2-2

Kalmar – Hammarby 1-1

Ha en fin vecka

// Viktor

Viktor Elm

Spela för att vinna istället för att undvika att förlora

Viktor Elm 2024-07-23 12:02

Underhållningsvärdet i fredagens drabbning i Uppsala kan ingen klaga på. Sirius är ett lag som nästan alltid bjuder publiken på något värt entrépengen. De spelar för att vinna matcher! Skillnaden på att spela för att vinna eller för att undvika en förlust är stor. I mina ögon går Sirius alltid ut och spelar sitt spel och går för vinst. Även mot ett lag som Malmö ser man att de har bestämt sig för att gå ut på planen och visa sin hemmapublik att de kommer att gå framåt och försöka spela en framåtlutad fotboll. Det gillar jag.

Under de tränare jag har spelat för har fokuset på sitt eget spel varierat. Vissa tränare har valt att enbart nämna två eller tre starka punkter hos motståndarna som vi skulle ha extra koll på. Till exempel om de hade en Besara som är duktig på att hitta offensiva ytor och komma till skott eller om de hade en Kiese Thelin som är smart inne i boxen. Sen låg resten av fokuset på vårt eget spel och hur vi skulle såra motståndarna. Typ så som Sirius verka agera.

Någon annan tränare valde att berätta precis allt om motståndarna. Vilka skosnören högerbacken hade eller hur lång anfallaren är i centimeter. Alla är vi olika men den approachen tyckte jag inte om lika mycket. Under ett år i Kalmar hade vi en genomgång om IFK Norrköping på det sättet. Efter genomgången gick vi spelare ut ur mötesrummet och var nedslagna. För vi hade precis fått veta att Norrköping var starka i spelet bakom vår backlinje (de ville gärna attackera där), att de hade väldigt starka yttrar som gillade att utmana eller att slå inlägg (vilket de också var bra på), att de var duktiga på att komma in i ytan framför vår backlinje och komma till skott och dessutom var de bra på fasta situationer. FAN! Var det världsmästarna vi skulle möta? Hur vi än försvarar så verkar de ha ett annat sätt att attackera oss på! I tillägg la vi sedan hela träningen på att träna försvarsspel mot alla de här olika attackerna. Det kan tyckas ambitiöst och bra så klart, men poängen är den att vi inte hade en aning om hur vi själva skulle spela. Vi visste precis hur Norrköping skulle spela men var väldigt osäkra på oss. I min värld bör man givetvis ha koll på motståndarna men huvudfokuset ska alltid vara på sitt eget sätt att vilja spela, på sitt sätt att försöka vinna matchen och inte bara på sättet för att undvika en förlust.

Annons

Klapp klapp

Tillbaka till matchen i Uppsala. Man hade kunnat skriva en hel novell om den. Sirius gör många saker otroligt bra och är framför allt starka i sitt spel i de snabba attackerna. Milleskog har hittat ett flyt i Sirius som man inte riktigt fick se i Djurgården. Kvick både med och utan boll och ett ständigt orosmoment för motståndarnas försvar. Jocke Persson likaså. Av naturliga skäl har vi inte fått se honom särskilt mycket i år ännu men när han kom in i matchen mot MFF var han en nagel i ögat. Liggmålet till 3-2 är fräckt och påpassligt och en blandning av skicklighet och tur. Men han skapar de lägena.

I motsatt riktning fick vi under andra halvlek se ett Malmö som hade bestämt sig för att vända underläget. Taha Ali var med från start och utmanade som vanligt sin försvarare med hjälp av sina kvicka fötter. Assist till Nanasi och en hockeyassist till Bolins 2-2. Vilket anfall förresten! Klapp klapp kallades det förr, numera säkert något annat. Ali får bollen och bryter in i planen medan Nanasi löper förbi honom och in i straffområdet. Ali passerar sin gubbe och när man tror att han ska skjuta hittar han Nanasi i djupled som i sin tur väljer att klacka in bollen rakt in mot straffpunkten. Där står stekhete Bolin redo och pangar in 2-2. Otroligt vackert! Hela matchavslutningen var i mina ögon skönlitterär där de båda lagens supportrar med all säkerhet slängdes mellan hopp och förtvivlan. Underbart och underhållande på alla sätt! Efter slutsignalen gick det inte att ta miste på Rydströms glädje, och i och med Djurgårdens förlust i Kalmar gjordes ett miniryck när nu halva serien är spelad. Starkt av MFF.

Annons

Målglada Elfsborg!

Under Hiljemarks ledning har Elfsborgs offensiv exploderat! Visst har de också tidigare haft relativt enkelt att göra mål, men att göra minst tre mål i de fem inledande matcherna imponerar. Europaäventyret mot cypriotiska Pafos blev en munsbit och någon trötthet verkade inte ha infunnit sig när man tog emot starka Mjällby. Har man som följare en kontextuell förståelse för hur Mjällby brukar spela försvarsspel vet man att det inte är lätt att göra mål på dem. För Elfsborg tog det 20 sekunder! Jag gillar sättet Elfsborg väljer att pressa och attackera på. Med en trebackslinje har man god täckning bakåt även om man skickar upp sina wingbacks för att pressa högre upp (vilket Elfsborg gör). Motståndarna måste nästan spela en längre boll för att inte sätta sig själva i problem och hamna under press långt ner på egen planhalva. Presspelet har enligt mig blivit bättre efter tränarbytet. Jag tycker även jag ser en aning mer variation mellan det korta och det långa spelet i boråsarnas offensiv. Kanske har det med självförtroende att göra men tidigare tycker jag att den långa bollen premierades mer. Nu används den så klart men kanske lite mer vid rätt tillfälle. Bra jobbat Elfsborg och Hiljemark!

Annons

AIK har återigen en ny tränare

I ärlighetens namn visste jag inget alls om Mikkjal Thomassen innan han blev aktuell för AIK. Efter den inledande veckan har jag hört vad han vill göra och sett lite av det i matchen mot GAIS. Thomassen vill ta initiativet genom att vara intensiv, stark i närkamperna och spela bollen framåt snabbt. Låter som en bra plan och prickar på många sätt rätt om man analyserar det som har saknats i solnalaget. Tekniska kvaliteten och många andra parametrar finns där och kan man addera Thomassens punkter kan det bli bra. I första halvlek i Göteborg såg vi ett bra AIK. De var lite tyngre än GAIS och hade de fått första målet hade matchbilden blivit en helt annan. Istället fick Norén huvudet på en boll efter en hörna och mål förändrar matcher.

Alla som spelat fotboll på vilken nivå som helst vet att man mentalt påverkas av ett mål. Vare sig det är framåt eller bakåt ändras ens mindset en aning. Hela dynamiken i matchen förändras mer eller mindre och därför önskar man som åskådare ofta ett tidigt mål för att det statiska inte ska få fäste. AIK tappade av en aning efter målet och man kunde knappt men ändå tydligt se att de skickade ner spelarna en bit mentalt. Thomassen har ett starkt grundmaterial att bygga med, men frågan kanske snarare är hur lång tid det tar för spelarna att ännu en gång vara med om att anpassa sig och ändra efter en ny tränarröst. Det är inte så enkelt som det kanske kan tros vara.

Annons

Man kan säga vad man vill men när GAIS steppar upp i sitt närkampsspel och sin lojalitet till lagarbetet är de kanske tillsammans med Mjällby det lag som är svårast att möta. De har inte sällan många spelare runt bollen och de hjälper varandra på ett imponerande sätt. Ibland tror man att de är en man mer. Den utvecklingen såg man inte riktigt komma efter säsongsinledningen. I matchen mot AIK imponerades jag även av Åberg på GAIS innermittfält. Lugn och trygg och stark i såväl defensiven som offensiven. Han är en spelare som tidigare gått lite under radarn hos mig men som mot AIK visade klass. Man hittar fler och fler godbitar hos charmiga GAIS allt eftersom omgångarna läggs till handlingarna.

Bottenträsket är på väg att bli större

De rödvita från ostkusten kan tacka Samuel Brolin för sina tre poäng mot Djurgården. När matchuret stod på 20 minuter hade han räddat tre frilägen. Istället för 0-3 i paus var det 1-1. Strax innan vilan kvitterade Kalmar Djurgårdens ledning efter en snabb attack där Jakob Trenskow hittade Dino Islamovic vid bortre stolpen. Trenskow har en riktigt hög högsta nivå och stod för assisten till båda målen när KFF ur en underdog-position till slut kunde slå tillbaka starka Djurgården på hemmaplan med 2-1. Kalmar har fått en skjuts framåt efter tränarbytet och sex poäng på tre matcher efter uppehållet är starkt. Nu väntar Norrköping på bortaplan, vilket minst sagt är ett viktigt möte för båda lagen.

Annons

Norrköping såg mer stabila ut än på länge när man slog Halmstad. Visst, HBK är inte särskilt bra för tillfället men jag tycker ändå att grundpositionerna och Norrköpings sätt att spela på visade på någon form av förbättring ändå. Mer kompakt försvarsspel med en tydlig presstart i framför allt första halvlek. Lugnt anfallsspel där de satte in en hel del bollar i straffområdet där Nyman är väldigt duktig. Med tanke på att de mötte ett stukat Halmstad blir det nog mer upp till bevis mot ett aningen pånyttfött Kalmar på lördag.

Halmstad är nu i allra högsta grad indragna i bottenstriden. Visst, de har lika många poäng som Sirius, Värnamo, BP och Göteborg men situationerna för de lagen ser i mina ögon helt olika ut. Halmstad sliter just nu med att skapa tillräckligt bra chanser framåt. De får kämpa för att hålla tätt bakåt. Kopplat till det jag pratade om innan känns det som att de just nu snarare går ut till matcherna för att försvara den poängen de har med sig in i matchen än att sno åt sig två ytterligare. Sirius, Värnamo och BP spelar alla ett spel som går ut på att ta initiativ och försöka vara modiga i offensiven. Göteborg gör det till viss del (de kommer försöka nå dit snarast under Billborns ledning) medan Halmstad har det förbaskat svårt att ta initiativet för tillfället. Därför tycker jag att just de är indragna i träsket ordentligt.

Annons

För Kalmars del som ligger på negativ kvalplats skiljer det ändå bara fyra poäng upp till AIK på åttondeplatsen. Serien är tuff och jämn och än är det många poäng kvar att spela om. Det kan gå snabbt i båda riktningarna om man vinner eller förlorar några matcher på raken.

100 miljoner är svindlande mycket!

Slutligen några övergångstankar. Alla de här övergångssiffrorna som florerar i diverse medier får man kanske ta med en nypa salt, men 100 miljoner för Yalcouye är ju inte rimligt. Vart är fotbollens ekonomi på väg? Visst är det en duktig spelare i grunden men priset (som så många andra prislappar inom fotbollen) är hutlöst. Elva matcher, ett mål och noll assist. Inte mycket att skryta med för en löpande mittfältare. Laglojal, teknisk och rörlig, absolut! Men i mina ögon var han inte ens bland de 20 bästa i allsvenskan. Åldern är givetvis en faktor men det saknas en del i hans spel för att på riktigt kunna säljas för så mycket pengar. Ni kanske inte håller med? Eller vad säger ni?

Annons

Omgångens “inlöpare” – Om det var Kalmars eller Djurgårdens läkarteam som fick springa in mest under första halvlek låter jag vara osagt, men nog hade de att stå i. 12 minuters tilläggstid efter inte mindre än tre byten innan paus. Dessutom låg både Brolin och Widell Zetterström ner en stund. Bra sprunget av alla inblandade.

Omgångens “inkastare” – Nej jag menar inte långkastaren vi såg i Gothia cup, utan refererar snarare till de som kastar in föremål mot spelarna så att matcher får pausas. Spelarnas arbetsmiljö diskuterar man sällan men man ska inte som spelare behöva riskera att få saker kastade på sig när man ska slå en hörna. Skärpning alla inblandade!

Omgångens värvning – Warner Hahn är enligt mig en kanonvärvning och tillsammans med Eriksson kommer han att ha stor betydelse för Hammarbys defensiv. Nollan i första matchen!

Annons

Omgångens spelare – Kan en målvakt rädda tre poäng åt sitt lag så gjorde Samuel Brolin det på Guldfågeln Arena i matchen mot Djurgården. Tre rena frilägen räddades och efter en lite trevande start i KFF-tröjan verkar han nu ha hittat formen. Snyggt Samuel!

Omgångstipset omgång 16

Ta alla mina tips och gör tvärtom så kanske man kan bli rik (på egen risk). Hur som helst verkar jag vara oduglig på det här, men här kommer nästa omgångs resultat utifrån min spåkula:

Norrköping – Kalmar 1-2

Göteborg – BP 1-0

Malmö – Sirius 2-2

Halmstad – Värnamo 1-3

Hammarby – Mjällby 1-1

Elfsborg – Djurgården 3-2

Häcken – Västerås 4-1

Annons

AIK – GAIS 2-0

Ha en fin vecka

// Viktor

Viktor Elm

Norrköping behöver bestämma sig

Viktor Elm 2024-07-16 11:45

Krisen blir djupare och djupare

Nu är krisen ändå total i en av landets mer anrika föreningar. Norrköping ligger sist i allsvenskan efter 14 spelade matcher med en målskillnad på minus 20! Jag om någon vet att bollen är rund och att den mentala aspekten i fotboll påverkar så mycket mer än vad de flesta kan ana, men visst ska inte IFK Norrköping kunna ligga sist när nästan halva säsongen är spelad?

Alm har fått tid på sig att försöka få ordning på ett lag som under ett par år har haft dilemman att lösa. Arvet efter Riddersholm lämnade inte Alm med någon enkel uppgift. Svaga prestationer och ett sviktande självförtroende var under danskens ledning en stor del av 2023. Alm kom in för att bygga om från grunden och vi som följt Norrköping misstänkte att det skulle ta tid. Laget hade inget fundament, ingen grund att bygga ett stabilt hus på. Truppens sammansättning lämnade en del att önska och behövde absolut stärkas i vissa lagdelar. Efter sex-sju månader vet vi att Alm, tränarstaben, spelartruppen och Norrköping inte kommit särskilt långt på sin vandring mot en stabilitet i sina prestationer.

Annons

Frågan är om Alm kan vända detta tillsammans med spelarna? Jag tror inte det! Tron har tagit slut och alla sådda frön av tvivel har tagit över som värsta sortens ogräs. Norrköping verkar vara ett sjunkande skepp där kaptenen ändå klamrar sig kvar och försöker rädda skutan. All heder för det, men det behövs en förändring! Antingen en ny röst i omklädningsrummet som kan komma med ny positiv energi och ingjuta mod och hopp i den stukade truppen eller ett knippe nya spelare som kommer in som tomma blad utan bagage och som kan bidra med både fotbollskunskap och ny tro. Det första är säkert billigare än det andra och därmed mer troligt. För sist i allsvenskan bör Norrköping inte ligga med det spelarmaterialet att tillgå.

Vi slet ont i Kalmar 2017

Jag har själv varit i en liknande situation. 2017 låg vi näst sist med Kalmar efter 15 omgångar med endast AFC efter oss. Skador på viktiga spelare och därmed en hel del svaga prestationer gjorde att Kalmar FF:s ledning valde att byta ut tränaren samt att värva nya spelare. Handlingskraften som visades i den situationen räddade oss kvar den säsongen. Erton Fejzulahu, Micke Dyrestam och Jonathan Ring med flera bidrog starkt till att vi kunde ändra mindset, skapa en tro på framtiden och framför allt med fotbollskvalitet. Nanne kom in och fick oss att löpa och vi som slitit under våren fick ny luft under vingarna. Därför vet jag vikten av att få in ny energi på något sätt. Det är ett måste och man kan inte vänta för länge. Kanske hade den tränaren vi hade kunnat lösa kontraktet tillsammans med den trupp som byggdes efter det att han fick gå! Det får vi aldrig veta. Något vi däremot vet är att Norrköping har en hel del att fundera på.

Annons

Spöken finns visst

Mjällby har blivit en demon för mästarlaget Malmö. Tre raka vinster talar sitt tydliga språk. Blekingelaget vet hur man slår seriens suveräner. Krigsviljan och organisationen har gjort Mjällby urstarka och ett lag för övre halvan. Adderandet av en tydlig offensiv tanke och ett mod i bollinnehavet gör dem till ett lag för topp fyra. Tro det eller ej men de gulsvarta ser riktigt starka ut i match efter match och det finns inga tendenser till en genomklappning. Centrallinjen är hjärtat som står stabil även när det blåser. Stroud, Herman Johansson och Ståhl är just nu vassa i offensiven och ser outtröttliga ut när de far fram längs kanterna. Stroud har en hel del att lära i defensiven vilket man såg vid tillfällen mot Malmö. Ståhl å sin sida är riktigt vass för tillfället! Modig i sitt beslutsfattande och stark i närkampsspelet. Mjällby som lag och individerna i kollektivet glänser just nu och de har verkligen visat sig vara ett spöke för Rydströms ljusblå armé.

Annons

En 10 000 kronorsfråga är dock varför inte Taha Ali får mer tid i matcher där saker behöver nystas upp? Han stod ensam för en scenförändring när han entrade planen och har så många intressanta kvaliteter att han skulle kunna vara ett namn för det svenska landslaget. Visst saknas vissa delar i hans spel men helheten är absolut okej och spetsen är riktigt vass. Det känns som att han har blivit lidande av att Kiese Thelin och Botheim har fungerat så bra ihop. Spelsättet har därmed förändrats en del och när även Nanasi är mer given än given saknas det ibland plats för Ali. Man tror att det är lätt att vara tränare när man har många bra spelare men det ställer även till det en hel del och gör det svårt att hitta plats för alla spelare som kanske borde spela.

AIK:s fina prestation mot ett visserligen svagt Halmstad gav tro

Annons

AIK tog en imponerande seger i Halland. Det ska sägas att Halmstad inte alls stod att känna igen och flera spelare hos de blå snarare spelade alibispel än att verkligen ta plats. Svedberg joggade lite jämte Salétros vid 0-1 och Granath sprang och dagdrömde några gånger när motståndare löpte runt honom. Sådant beteende håller inte i en allsvensk kontext. Av egen erfarenhet vet jag att det kan hända, men likväl är det inte okej. Haglund kommer säkert vara självkritisk efter måndagens match men som tränare kan man bara jobbet till en viss del. Haglund kan inte springa, täcka ytor och tacklas åt sina spelare. Det måste de göra själva och det ansvaret måste man ta själv. Det är ditt ansvar som spelare att förbereda dig för att ta kampen och springa tills det att du stupar. HBK får hemläxa och måste höja sig redan till nästa omgång där man möter krisande Norrköping.

Annons

Salétros var på bästa spelhumör och visade sin klass. Han fick givetvis god hjälp av sina lagkamrater som alla gjorde precis det de skulle, men den starkaste prestationen stod absolut Salétros för. Stark i defensiven och kreativ i offensiven. Ger man honom så mycket yta som Halmstad gjorde så är han skicklig nog att skapa farliga situationer åt sig själv eller åt andra. Nu är det upp till honom och laget att fortsätta skapa förutsättningar för sådana bra prestationer. För visst är det lite så att när Salétros får mycket att funka så funkar AIK som lag också mycket bättre.

Goitom och hans mannar visade att de har tagit kliv under den korta period som den gamle anfallaren har varit vid rodret. Presspelet skedde med fart och närkampsspelet var betydligt bättre än det har varit i vissa tidigare matcher. AIK gjorde det svårt för Halmstad! Den stora skillnaden är dock spelet med boll. Bollinnehavet under Goitom har utvecklats till det bättre där både variationen och positioneringarna ger laget förutsättningar för att anfalla på ett bättre sätt än tidigare. Salétros får stort utrymme och Faraj, Celina, Pittas och Modesto kan alla spela det spel de är bra på. Vi såg det till viss del mot Kalmar med väldigt tydligt mot HBK. Frågan är hur länge Goitom får chansen att utveckla laget ytterligarr? Är gräset alltid grönare på andra sidan? Jag är inte säker på det.

Annons

Vad stack mer ut?

Billborn hade fått lite ordning på IFK:s offensiv och de skapade mängder med skottlägen mot ett ganska öppet Hammarby. Segern var blytung, poängen viktiga och prestationen i helt rätt riktning.

Hiljemarks inledning kan ingen klaga på. Tre raka segrar och en massa mål gjorda framåt. Moralen att kunna vända på stopptid mot ett hemmastarkt Häcken är imponerande. I nästa omgång väntar en helt annan typ av motståndare i svårspelade Mjällby. Kanske behövs det att Yegbe stänker dit några baljor även då.

Jag gillade sättet BP:s Adam Jakobsen spelade fotboll på. Tekniskt och med en vilja att alltid utmana sina motståndare. I matchen mot Kalmar var det han tillsammans med Kalmars två mittbackar Saetra och Osuji som stack ut lite extra i positiv bemärkelse.

Castegrens och Sirius “fejkade” time out gav resultat då Mattiasson kunde rätta till vissa delar av spelet innan GAIS kunde utnyttja sitt lilla men klara övertag. Alla sätt är bra utom de dåliga!

Annons

Omgångens intressantaste – Divine är ett häftigt namn och inhoppet han gjorde mot Blåvitt lovade gott. Stark i kroppen, tekniskt skicklig och ett hotande passningsspel. Hur länge dröjer det innan han spelar från start?

Omgångens viktigaste kanonmål – Herman Magnusson har nog sällan gjort ett så viktigt mål tidigare. Och vilket mål han gjorde! Volleyn satt som en missil i krysset och skottekniken skulle kunna användas i en instruktionsfilm. Wow!

Omgångens spelare 1 – Adam Ståhl frustade och pustade och gjorde livet surt för MFF:are på Strandvallen. Bra i defensiven och ännu bättre i offensiven.

Omgångens spelare 2 – Anton Saletros härförande insats för AIK imponerade. När han får utrymme att göra sin grej är han fantastisk. För AIK:s skull hoppas jag att mittfältarens form håller i sig framöver.

Annons

Omgångstipset omgång 15

Inget bra omgångstips förra veckan. Nu hoppas vi på bättring.

Sirius – Malmö 1-3

Kalmar – Djurgården 1-1

Värnamo – Häcken 2-2

BP – Hammarby 2-0

Norrköping – Halmstad 1-1

Göteborg – Västerås 1-2

Elfsborg – Mjällby 2-0

GAIS – AIK 2-1

Ha en fin vecka

// Viktor

Viktor Elm

Nya tränare behöver en bra start

Viktor Elm 2024-07-09 09:06

Allsvenskan är igång igen och det är på många vis skönt att komma bort från EM-tittandet. På flera plan startade allsvenskan om precis på samma sätt som den slutade, men det fanns även saker som tydligt hade förändrats.

MFF och Djurgården

Topplagen visade klass och tog båda komfortabla segrar. Maskinerna startade igång motorerna och tuggade i sig sina motståndare. Malmö tog emot Halmstad (som har så svårt att hålla motståndarna borta från farliga ytor) och spelade kanske inte så bra som Malmö kan göra, men utan att spela topp var man och är man ändå två klasser bättre än Halmstad. De poänggörande spelarna tog vid där de slutade i våras. Nanasi var hjärnan och den drivande i anfallsspelet. För tillfället är han en nivå bättre än allsvenskan och i mina ögon bör det dyka upp något intressant utlandsintresse för honom redan i sommar. Jag vet att många spelare ute i Europa har liknande egenskaper som Nanasi, men jag tycker att hans finess, tekniska förmåga och spelförståelse är så bra att han kan slå ut många av dem i en direkt konkurrenssituation.

Annons

Botheim och Kiese Thelin gjorde båda mål och visade återigen hur svårstoppade de är. Dessutom gjorde Rydström plats för både Berg, Christiansen och Nanasi på mitten. Tre spelare som har liknande egenskaper och som är fantastiska fotbollsspelare. En spännande uppställning som borde vara experter på att hålla i boll och att hitta farliga ytor att lira i. Jag vill dock alltid se Taha Ali på plan! Han är en spelare som är grym en mot en och som alltid gör ett gediget defensivt jobb. Han tillför en dimension som laget inte har utan honom. Men, det går kanske inte att klaga när laget tar seger efter seger även utan Ali från start.

Djurgården imponerade verkligen mot Norrköping. Jag hade hoppats att Norrköping skulle kunna få till en liten förändring under uppehållet. Men de var ihåliga även i återstarten. Leach Holm (som återigen var riktigt vass) och Sabovic (även han stod för en kanoninsats) kunde spela bollar rakt igenom Norrköpings linjer och dessutom hitta ganska stora fria ytor mellan Norrköpings anfallare och mittfältare. Visst gjorde Djurgården det riktigt bra många gånger och utnyttjade sitt numerära övertag centralt på ett bra sätt, men det får inte vara så enkelt att spela igenom ett lags linjer som det är att spela igenom IFK Norrköping. Något som var positivt ur en vitblå synvinkel var att Norrköping såg ganska farliga ut i sitt kontringsspel när de faktiskt vann bollen. Nyman borde ha fått en straff i den första halvleken när han gjordes ner av Une Larsson. En sådan situation behöver östgötarna få med sig just nu för att kunna rubba ett så stabilt lag som Djurgården. Istället friade domaren och DIF gjorde 0-1 strax efter ur ett offside-läge. Bottenlagen behöver få med sig viktiga domslut och ha lite tur för att kunna skapa ett självförtroende. I måndagsmatchen hade Norrköping inte turen på sin sida.

Annons

Samuel Dahl är otrolig

Djurgården gjorde verkligen ett kap när de värvade in Dahl från Superettan. Hans blick för spelet och hans förmåga att ta rätt beslut vid rätt tillfälle är något extra. Defensivt är han stark med sin låga tyngdpunkt och sin kvickhet, men det är i offensiven den verkliga kvaliteten sitter. Han kan driva boll i hög hastighet och samtidigt ha koll på vad som händer runt omkring honom. Inspelen är bra och samspelet med innermittfältarna och Gulliksen skapar inte sällan oro i motståndarförsvaren. Givetvis kommer Djurgården att tvingas att sälja Dahl inom kort. De ska vara glada om han stannar säsongen ut.

Västerås fortsätter kombinera att vara bra med att inte ta poäng

Återigen förundras man över hur Västerås inte kan få med sig poäng. Visst finns det brister i vissa delar av försvarsspelet där framförallt förmågan att förhindra avslut behöver förbättras, men i min bok är Västerås betydligt bättre än sin tabellposition. Det måste vända till slut! I spelet med boll spelar de både effektivt och fartfyllt. De är alltid redo för att hitta lösningar framåt i planen och de har kvalitet nog för att kunna utföra det. Trots det finns det ett stort aber och det är målskyttet. Ledningen har värvat både Ask, Granath och Boudah inför återstarten och med det gjort allt de kan för att få det att lossna. I matchen mot Häcken såg vi återigen fina tendenser och intentioner. Boudah sköt säkert fyra skott i bra lägen utanför Häckens straffområde och Granat var flera gånger nära i offensiv box men utan att lyckas få bollen i nät. Min fråga kvarstår trots det, när ska det vända för VSK? För jag tror verkligen att det kommer att lossna. Bara det inte är för sent när det väl gör det.

Annons

Elfsborg kommer att få ett lyft med Hiljemark

Jag är inte helt övertygad ännu men jag tror att Elfsborg kommer att utvecklas positivt under Oscar Hiljemark. Uppställningen var förändrad och spelet till viss del likaså. Ibland hackade det och ibland såg det väldigt trevligt ut. Det tyder på att en förändring är påbörjad och att det finns saker att jobba på. Hur som helst tror jag att boråsarna kommer gå tillbaka till ett snabbare kortpassningsspel (som var kännetecknet under flera år några år bakåt i tiden) och därmed kommer vi få se färre långa bollar framåt i plan, vilket hände en hel del under Thelin. 3-0-segern mot BP blev en smakstart för Hiljemark poängmässigt och precis som flera andra “nya” allsvenska tränare fick han svart på vitt på vad laget behöver träna mer på för att utvecklas. Allt tar tid att bygga starkt, men under tiden som Elfsborg bygger om kan de säkert förlita sig på vissa spelares individuella kvaliteter för att ta de poäng de behöver. Hedlund, Zeneli, Qasem och Baidoo besitter egenskaper som gör att de gulsvarta kommer att göra mål även om spelet och helheten sitter till 100%.

Annons

AIK och Kalmar ställdes mot varandra med varsin ny tränare

Starten ett lag får med en ny tränare kan sätta tonen ganska hårt för framtiden. AIK och Kalmar spelade en jämn match, men AIK fick med sig noll poäng och Kalmar tre. I jämförelse med tidigare syntes syntes det mest skillnad på Kalmar i intensitet och som lag. Det som under våren många gånger så håglöst och oroligt ut kändes mer eller mindre som bortblåst och är man så påkopplade som KFF var i Stockholm finns alltid möjligheten att vinna matcher på det sätt som de gjorde (avgörande målet kom efter en turstuds). Under första halvleken var det Kalmar som var det bättre laget generellt även om AIK absolut hade bra lägen att skapa chanser (kanske skulle de ha haft ett mål godkänt). Nye nigerianske mittbacken såg intressant ut och har en sådan där potential som kan ge klirr i kassan framöver.

Annons

AIK var absolut inte dåliga och hade initiativet under framförallt andra halvan av matchen. Och visst såg det bättre ut i defensiven med Milosevic tillbaka. Även om Tiedeman Hansen kändes något ovan i rollen som högerback så kunde man skönja en defensiv trygghet som saknats under slutet av våren. Det är inte heller många lag som har bollen mer än Kalmar under en match och jag är rätt säker på att “liraren” Goitom vill försöka spela en ännu mer passningsorienterad fotboll än sin föregångare. Med det spelarmaterialet man besitter är det självklart att man ska göra det och då försöka utveckla den delen av spelet så långt det går. Ett så kallat storlag som AIK är ska ta initiativet i matcherna med hjälp av både presspel och bollinnehav. Kan Goitom få ordning på de delarna och få resultat ganska snabbt så vet jag att man som mindre lag kommer till nationalarenan med en oro inför match. Just nu vet jag istället att många lag åker dit med känslan att de kan vinna om de bara presterar på en normal nivå. AIK vill vara stora stygga vargen och jag tror det finns möjligheter för dem att bli det snart igen även om de har en väg att vandra.

Annons

Förresten, kul att se Guidetti tillbaka! Han får mycket uppmärksamhet och han söker mycket uppmärksamhet. Kanske kan hans intåg betyda att fokus hamnar mer på honom än på laget. Även om han inte skulle lyckas prestera fullt ut så tror jag att det kan hjälpa laget i stort bara att han är tillbaka. De andra spelarnas axlar kanske åker ner en aning. Även om Goitom försöker förändra och om Guidetti är tillbaka så är det givetvis oerhört tungt att förlora på hemmaplan mot nästjumbon. I nästa omgång blir det intressant att se hur Solna-laget tar sig an ett mindre bra Halmstad på bortais. För tro mig, det blir ingen enkel uppgift när alla förväntar sig en seger och när man själv känner sig tvungen att vinna.

På tal om HBK…

…lider jag med Naeem Mohammed och Magnus Haglund. Granath såldes till Västerås och Mohammed drog korsbandet. De två anfallarna som gjort att de har kunnat ta så många poäng under våren som de faktiskt gjort. Tunga avbräck på kort tid. Visst ser Ingason ganska spännande ut och Turgott har kommit in som ett alternativ, men jag är tveksam till om de kan bidra på samma sätt som de tidigare två nämnda (framför allt Mohammed). Jag tror verkligen att det blir en lång höst för hallänningarna.

Annons

Omgångens snedkliv – Bishesari trampade minst sagt i klaveret när Kalu kunde rulla in bollen i öppet mål. I Blåvitts utsatta läge är det sådana saker som gör sänket än tyngre. Hoppas det inte tar för hårt på den unge keeperns psyke.

Omgångens petning 1 – Oscar Jansson åkte från första- till tredjekeeper. Visst, kontraktet förlängdes inte men han borde väl ändå fått vara med på bänken i alla fall?

Omgångens petning 2 – Var det en petning var den minst sagt oväntad. Johan Larsson är både duktig och kapten i sitt Elfsborg. Framtiden visar om det var en engångsföreteelse eller ej.

Omgångens högerkanon – Samuel Brolin fick en fin återkomst i Solna men åt Pittas kanonskott kunde han inte göra mycket alls. Vilken pärla! Känslan man får som spelare när en sådan träff lämnar foten är underbar och Pittas visade återigen att han är den som ska göra AIK:s mål.

Annons

Omgångens spelare – Samuel Dahl gjorde som han ville och gjorde det outstanding. En hårt jobbande finsnickare är vad han är. Wow!

Omgångstipset för omgång 14

Förra veckan var egentligen första veckan som mitt tips såg bra ut. Det renderade i nytt rekord då 6 av 8 matcher satt med rätt tecken! Nu satsar jag på att slå det så klart.

Mjällby – Malmö 1-1

Sirius – GAIS 1-2

Djurgården – Värnamo 2-2

Häcken – Elfsborg 2-3

Kalmar – BP 2-0

Västerås – Norrköping 4-1

Hammarby – IFK Göteborg 3-0

Halmstad – AIK 0-1

Annons
Viktor Elm

Omstart och hösttippning

Viktor Elm 2024-07-04 11:09

Till helgen är det dags igen. Uppehållet har varit kort men nödvändigt. Mental vila och viss fysisk återhämtning i början av juni för att sedan bygga upp individen och laget inför höstens utmaningar. Vissa lag behövde uppehållet mer än andra givetvis och allra mest intressant ska det bli att se lagen som har fått nya tränare, plus om IFK Norrköping kan vända sin tuffa situation utan tränarbyte. Min tanke är att på ett enkelt sätt gå igenom lagen i tabellordningen, ett i taget, inför säsongsavslutningen.

MALMÖ FF

Man visar sin särställning inom svensk fotboll när man plockar in Haksabanovic utan att ha sålt någon offensiv pjäs. Visserligen ryktas det om både Nanasi och Jörgensen och med Sead på plats finns redan en ersättare. Frågan är om allsvenskan någonsin har haft en starkare trupp än den MFF besitter just nu. Vårsäsongen var bra där Kiese Thelin, Botheim och Nanasi stod för offensiven medan Cornelius dominerade i defensiven. Inget talar för att Malmö ska tappa serieledningen och om de mot förmodan skulle göra det så vore det inget annat än ett fiasko. Spetsigast och bredast trupp! Bäst tränare, en vinnartradition och en fantastisk publik. MFF vinner allsvenskan 2024.

Annons

DJURGÅRDEN

DIF är den givna tvåan. Bergvall kommer att lämna ett litet tomrum efter sig men VSK-värvningen Åslund har liknande egenskaper och kan absolut bli en DIF-succé. Stabiliteten de visade under vårsäsongen tillsammans med deras höga toppar ger individerna möjlighet att maximera sina egenskaper. Ett eventuellt tapp av Dahl tillsammans med Piotr Johanssons skada kan skaka om balansen och minska kvaliteten i de positionerna. Om jag hade varit Bosse hade jag inte sålt Dahl just nu. Schüller är tillbaka och kommer att bidra till laget och Leach Holm måste få spela sitt spel för då har Djurgården en extra dimension offensivt. Vi bör kunna förvänta oss aningen mer av Gulliksen, Fallenius och Wikheim även om de absolut inte varit dåliga på något sätt. Danielson behöver vara hel för då får Djurgården ett hot offensivt och ett fundament bakåt. Djurgården blir tvåa.

Annons

MJÄLLBY

Laget sticker ut på många sätt. Framför allt offerviljan i försvarsspelet där spelarna sätter stort värde på att hjälpa varandra. Rösler och Tom Pettersson är pådrivarna som får stor hjälp av Jesper Gustavsson för att hålla motståndarna borta från farliga ytor. Stroud har imponerat med sin frejdighet. Jagne har stor potential som vi fått se glimtar av och Bergström gör livet jobbigt för motståndarförsvararna. Spelet med boll har utvecklats på ett väldigt positivt sätt och Mjällby kommer fortsätta att ta poäng genom att göra allt det som de har gjort under våren. Bristen på spetsegenskaper i offensiven gör dock att laget kommet att sjunka en aning i tabellen, men jag tror på en finfin femteplacering när serien summeras.

HAMMARBY

Vårsäsongen visade ett Hammarby som har höga toppar och låga dalar. Spelet har många gånger hackat och man har visat sig vara mer eller mindre beroende av Nahir Besara. Han har burit laget och har sett till att Bajen ligger fyra inför omstarten. Imponerande av 33-åringen! Kurtulus såld men Eriksson in. Ett jämnt byte. I övrigt behöver Djukanovic höja sig om han inte säljs. En spelare med den potentialen måste kunna anpassa sitt spel en aning så att han får spela varje match från start. Visst kan språket vara en faktor men absolut inte en ursäkt. Erabi behövs i anfallet och visade i senaste träningsmatchen att målformen kan finnas inför återstarten. Hellberg kommer att få laget att prestera bättre och bättre och mitt tips är att Bajen slutar fyra.

Annons

GAIS

Vårens överraskning ser inte ut att sakta ner farten. Ett starkt kollektiv och en riktigt vass högerkant har lagt grunden för att Ahl Homlström och Cooper Love har kunnat stöta in fyra mål var. Imponerande av tränarstaben att lyckas sätta en helhet som kan tävla på en hög allsvensk nivå utan att ha värvat in riktiga toppspelare. Vi måste alla vandra vår egen väg och GAIS har verkligen valt sin väg med omsorg och har lyckats ta sig framåt förvånansvärt fort. Med Hedlund framåt får de ännu mer konkurrens och alternativ. Norén och Henriksson är båda viktiga spelare som är lite underskattade och jag ser med stor spänning fram emot hur de andra lagen tar sig an detta GAIS nu när de inte längre slår ur underläge. I min bok slutar de sjua när allsvenskan summeras.

HÄCKEN

Jojo med en otroligt hög högstanivå. Paco har till viss del fått ordning på spelet men akilleshälen sitter i antalet insläppta mål. Backlinjen skyddas inte tillräckligt och är inte tillräckligt starka individuellt i defensiven för att lämnas. Laget måste sitta ihop bättre och spelet i defensivt straffområde måste höjas när det kommer till att vinna dueller och styra undan motståndarna. Jag tror de kommer att lyckas med det! Jag tror Häcken slutar trea. Mittfältet och anfallet har fart, teknik, passningsskicklighet och kreativitet. Inoussa och Layouni har imponerat under våren och kan Rygaard få igång sin poängskörd under hösten kommer det att trilla in många poäng till laget från Hisingen.

Annons

HALMSTAD

I min bok har inte HBK alls imponerat under våren. De har släppt till massa chanser och skapat relativt få. 18 poäng är en grym poängskörd med tanke på hur spelet har sett ut. De har släppt till en hel del ytor centralt trots att de har många spelare där. Det defensiva spelet från innermittfältarna i samspelet med mittbackarna måste bli bättre snarast! Naeem Mohammed har varit lagets farligaste och viktigaste spelare med sin snabbhet och sin förmåga att skapa chanser. Fortsätter han att leverera kan Halmstad plocka en del poäng fortsättningsvis också, men jag tror tyvärr att luftslottet kommer att sprängas. Många andra lag som ligger under HBK i tabellen är starkare och min misstanke är att de kommer att komma ifatt och förbi. Just nu är de sjua men jag tror de hamnar på plats 15. Upp som en sol, ner som en pannkaka.

Annons

AIK

Man har lärt sig att AIK är oberäkneliga. Under många år har defensiven varit lagets kännetecken och inte en j-v-l har släppts över bron. Det har funnits en ilska och en envishet hos spelarna i laget som har givit laget poäng i tuffa och täta matcher. De egenskaperna finns inte riktigt hos spelarna i dagens AIK. De behöver en Sebastian Larsson-typ som okynnesspringer bara för att få igång laget och supportrarna. Någon som retar gallfeber på motståndare och som ligger på domarna på ett lagom jobbigt sätt för att få med sig domslut. Spetskvaliteter tekniskt har den nuvarande truppen men de får visa dem alldeles för sällan sett till hur det skulle kunna vara. Med Goitom vid rodret får man tillbaka AIK-känslan och min misstanke är att det absolut kommer att bli svårare att möta AIK under hösten. Laget är intakt förhoppningsvis hittar Goitom ett sätt för att få Saletros i bra positioner med boll för att kunna servera Celina, Modesto, Pittas, Faraj och kanske Guidetti framåt. Då är mycket vunnet. Mitt tips är att AIK slutar på en åttondeplats. Oroligheterna som ständigt omger laget gynnar inte prestationerna och poängskörden blir inte så stor som alla AIK:are önskar.

Annons

ELFSBORG

Under Hiljemarks ledning tror jag att Elfsborg får ny fart och plockar massa poäng på hemmaplan där de är otroligt starka. Laget är starkt på samtliga positioner och har absolut en eller två växlar till sett till både prestation och poängskörd. Bortaspelet måste dock förbättras snarast och jag tror att receptet är att gå ut med samma höga och intensiva press som de gör på hemmaplan. Våga vara det där Elfsborg som tar ett riktigt brottargrepp om motståndaren direkt och som med sin fart sköljer över dem i våg efter våg. Zeneli, Hedlund, Qasem och Baidoo är toppspelare och om du adderar lite tjurighet med Frick, Johan Larsson, Holmén och Hult så får du ett lag som slutar sexa i tabellen. I tät strid med Mjällby och Hammarby om fjärde och femteplatsen.

SIRIUS

Laget är starkt och jag tycker att Mattiasson har gjort ett bra jobb med tanke på hur många och vilka spelare som lämnade efter fjolåret. Salech har kommit in och gjort mål och även om jag ännu inte är helt övertygad om hans storhet har han visat sina kvaliteter i offensiven vid en hel del tillfällen. Säkert kan Sirius få en hel del pengar om han säljs framöver. Milleskog har visat skicklighet lite i skymundan och Castegren och Stensson är navet som måste prestera bra för att laget ska fungera. Sjögrell är en frisk fläkt som förhoppningsvis kan utvecklas till en bärande spelare. Sirius är tillräckligt bra för att kunna titta uppåt i tabellen men jag tror ändå inte att de lyckas plocka en enda placering när vi sammanställer i november. Tia är de nu och tia är de sen.

Annons

BP

Jag gillar alltid att titta på Brommapojkarna. Offensivt spelar de rörligt och för motståndarna rörigt. De har en hel del positionsbyten som orsakar problem för många motståndarförsvar. Tyvärr saknar de den absoluta spetsen för att kunna få till en farligare slutprodukt. Även om Irandust är lysande när han får till det och att unge Botchway ser väldigt intressant ut räcker det inte hela vägen i den allsvenska kontexten. Istället släpper de in fler mål än de gör och det finns egentligen inget som tyder på att det kommer att förändras till höstens drabbningar. Mellberg och Engelmark verkar sitta ihop och spekulationerna kring deras framtid kanske kan störa laget en aning. Men om de försvinner står nog Brännan där redo att sätta tänderna i uppgiften. Jag misstänker och tror att BP slutar tolva.

Annons

VÄRNAMO

Under våren såg det i perioder ut som att laget var väldigt bra mellan straffområdena och inte så bra i dem. Johnbosco Kalu ändrade den synen en aning och laget har efterhand sett mer och mer potent ut. De offensiva spelarna som finns i truppen i form av nämnde Kalu samt Engvall och Zeljkovic kan avgöra matcher och kan man bara lyfta effektiviteten ett snäpp till så finns det möjligheter för smålänningarna att kunna slåss om en plats på övre halvan. Dock tror jag mer på tanken att de slutar i regionen de nu befinner sig i. Mitt tips är att de inte behöver titta neråt i tabellen men att de inte lyckas lyfta mer än till plats elva. För övrigt gillar jag Emin Grozdanic som inte kunnat spela särskilt mycket i år. Hoppas för Värnamos skull att han kan hitta tillbaka ganska snabbt och att han kan prestera bra fotboll igen.

Annons

IFK GÖTEBORG

Med ny tränare kommer nytt hopp och ny tro. Min tro är att Billborn/Björklund får ordning på grejerna och lyckas lyfta Blåvitt både spelmässigt och poängmässigt. De saknar fortfarande en nia värdig IFK Göteborg som kan spruta in mål när det behövs. Men i takt med att offensiven förbättras i sin helhet kommer även att målskyttet att förbättras. Jag hade gärna sett att de får behålla Yalcouye och att de förstärker med en riktigt bra mittback. Pyndt kommer att lämna ett visst tomrum efter sig men jag hade använt Yalcouye i den positionen tills vidare. Han kan driva spelet och blir sällan av med bollen. Visst, man går miste om hans löpstyrka offensivt men ibland måste man prioritera. Mucolli måste komma igång igen och visa att laget kan lite på honom i offensiven och med ny ledning tror jag han får en skjuts i sina prestationer. Blåvitt kommer att ta kliv även tabellmässigt och slutar enligt mig på en niondeplats.

Annons

NORRKÖPING

Norrköping är det lag som gör mig mest besviken. När man granskar laget noga i sömmarna är det absolut inte så dåligt så att de bör ligga så längt ner i tabellen som de gör men samtidigt har de inte alls en helhet som fungerar. Mittfältet är ihåligt och de bjuder på så många olika ytor att man ibland blir lite mörkrädd. Täpp till alla farliga ytor i första skedet och sätt Prica och Nyman i arbete. Det är förmodligen den enda vägen att gå för tillfället. Oron är redan utbredd och utåt sett har inga förändringar skett. Det återstår att se i omstarten om Alm har lyckats förändra och förbättra. Traustasons utspel om att han förtjänar något bättre skapar ännu mer oro även om det är en sanning. Jag är på riktigt orolig för att Peking kan åka ur i år. Jag tippar dem på negativt kval.

KALMAR

Annons

Ytterligare ett lag som underpresterat och sett lite vilset och håglöst ut under våren. Henrik Jensens sorti kanske trots allt var välbehövlig då Stefan Larsson kan komma in med ny energi och räta till en del av de saker som behöver åtgärdas. Intensiteten och löpviljan måste absolut bli bättre och vissa spelares positionsspel behöver jobbas stenhårt med. Jag tror att Stefan till viss del kommer att lyckas och att han får fortsätta som huvudtränare året ut. Siffran för insläppta mål kommer inte att fortsätta stiga i samma fart som under våren och med den detaljen fixad kommer fler poäng att trilla in. Islamovic kommer att göra sina mål och Trenschow, Skrabb och Ring kommer att bidra med poäng. De rödvita kravlar sig upp över strecket och slutar på en 13:e placering.

VÄSTERÅS

I många matcher under våren har jag imponerats över lagets sätt att spela fotboll. Offensiven har varit framgångsrik men saknat slutprodukt. Ask är tillbaka och kanske kan bidra men jag tror att tappet av Åslund svider mer än man hoppas i VSK-lägret. Fyra mål gjorda på elva matcher inledningsvis måste vara det sämsta någonsin!? Urladdningen mot Kalmar var en engångsföreteelse och kräftgången kommer att fortsätta om de inte får in en ny forward. Jag tror inte att Västerås får det lyft som de så väl skulle behöva och Kalle Karlsson kommer tyvärr få se sina mannar få börja om i superettan 2025. 16:e plats it is!

Annons

Omgångstipset

Det var min spaning inför hösten och den 6:e juli kör vi igång igen. Omgångstipset för kommande omgång ser ut så här:

Elfsborg – BP 4-1

Mjällby – Sirius 1-0

AIK – Kalmar FF 1-1

Värnamo – IFK Göteborg 1-2

Malmö – Halmstad 5-0

GAIS – Hammarby 2-2

Norrköping – Djurgården 0-3

Västerås – Häcken 0-2

Ha det fint

// Viktor

Viktor Elm
ANNONS
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto