Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Felriktat fokus

Viktor Elm
BK Häcken - Djurgårdens IF
BK Häcken
Djurgårdens IF
STREAMA IDAG 18:30
IF Elfsborg - IFK Norrköping
IF Elfsborg
IFK Norrköping
STREAMA IDAG 18:45
Kalmar FF - AIK
Kalmar FF
AIK
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Brommapojkarna - Mjällby AIF
IF Brommapojkarna
Mjällby AIF
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Hammarby IF
IF Elfsborg
Hammarby IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Ibland blir fokus riktat åt helt fel håll. Fotboll skiljer sig ganska mycket åt i jämförelse med andra arbeten. Man granskas betydligt mer i sömmarna som både spelare och tränare än vad man gör i många andra sammanhang. Man berör väldigt många och det man gör blir på något märkligt sätt väldigt viktigt för andra människor. Ju mer jag funderar på konflikten mellan JDT och Hugo Larsson desto mer inser jag att vi i media (mig själv inkluderad i allra högsta grad) kastar vatten på kvarnen, eller kanske strör salt i såren rättare sagt. Vi letar problem och svårigheter som ibland ställer till det för människor helt i onödan. Allt för att läsare ska attraheras, eller hur är det nu igen?

Givetvis är det bra att många saker granskas av media, men en fotbollsspelares frustration över att inte få spela kanske vi inte behöver pryda löpsedlarna med. Vem som har gjort rätt eller fel kommer aldrig att kunna bestämmas. Här finns det fler sanningar än bara en och saker som hänt under tidigare samlingar kanske har spätt på en liten sak som sen vuxit sig lite större för att sedan brisera som en mindre landmina. Min förhoppning är nu att både JDT och Hugo Larsson lär sig något av det här och kan gå framåt tillsammans, för givetvis är det så att han borde få minuter i ett svenskt landslag med tanke på vilken nivå han är på rent fotbollsmässigt. Där lämnar jag den historien åt just historien och hoppas att den inte upprepar sig.

Annons

Hur hamnade vi här?

Nations League:s C-grupp är inte på en hög nivå! Ärligt talat tror jag att många allsvenska lag skulle slå Azerbadjan och Estland. Med andra ord känns det löjligt att säga att de här prestationerna var bland de bättre ett svenskt landslag har gjort på flera år. Det stämmer inte även om viss statistik visar på det. Jag försöker alltid leta positiva saker istället för negativa och man kan givetvis hitta en hel drös med bra saker som de svenska spelarna gjorde i de två matcherna. Frågan är om det kan ses även mot bättre motståndare framöver?

Vår topptrio är riktigt vass och kan avgöra matcher på egen hand. Även mot starkare motstånd. Det är kul att se hur de spelar med ett självförtroende som bara lyser. Gyökeres och Isak vill man som försvare inte möta! En är stark, snabb och går rakt på mål. Den andre är superteknisk, kvick och lurig. Sverige har något alldeles speciellt längst fram för tillfället om man lägger till Kulusevski. Något som absolut måste ta oss upp till B-gruppen igen. Misslyckas landslaget med det är det enligt mig ett stort misslyckande!

Annons

Det som kan fälla oss är att JDT inte riktigt hittat rätt balans i laget ännu. Defensiven såg lite bättre ut mot Estland än vad den gjorde mot Azerbadjan, men det är fortfarande så att det släpps till för mycket ytor vilka en bättre motståndare med enkelhet skulle kunna utnyttja. En fembackslinje kanske är vägen att gå? Mitten stängs lite bättre och man låter motståndaren få ytor utanför sig. Slovakien blir hur som helst ett lite större test för den svenska defensiven än vad de föregående två motståndarna kunde frambringa. För det finns en resa att göra för det svenska herrlandslaget. Och det krävs mer om man ska kunna ta sig upp till den högsta nivån. Individuell kvalitet givetvis, att våra spelare får spela i de bästa ligorna mot de bästa spelarna vecka efter vecka och att där faktiskt kunna bidra och vara viktiga. Några är redan där medan några andra åker likt en jojo ut och in ur sitt lag. Ändå känns det som att många spelare kommer att utvecklas ännu mer framöver och få den där viktiga erfarenheten och speltiden. Ha lite tro och lite hopp och en gnutta tålamod så ska ni se att Sverige kommer att klättra uppåt igen!

Annons

Allsvenskan har varit smygande tyst

Allsvenskan har mer eller mindre stått stilla under landslagsuppehållet. Några obetydliga träningsmatcher har spelats och några transfers har gjorts. Men det känns absolut som att alla är sugna på att dra igång igen och få kriga sig i mål på den här säsongen.

Ett lag som jag tror att de flesta fotbollsintresserade är eniga om har presterat bättre än förväntat är Hammarby. De innehar just nu andraplatsen och jag måste säga att jag är mäkta imponerad över det Hellberg har lyckats åstadkomma. Spelmässigt har de tagit stora kliv under året och poängmässigt har det gett resultat. I mina ögon har de inte den starkaste truppen i jämförelse med övriga “topplag” och det gör prestationen än vassare. Visst har de några riktigt vassa spelare som på många sätt har varit avgörande för dem (Besara, Hahn och Traore bland annat), men laget som helhet har vuxit sig starkt efterhand och spelare som skulle anses vara medelbra ur ett allsvenskt perspektiv har kunnat prestera på en ännu högre nivå än så. Lagets form är bra och de är svårslagna. Kan det räcka till topp-tre har de gjort en superb säsong i mina ögon!

Annons

Formmässigt är annars AIK allra starkast med många segrar i rad. Tränarstaben har verkligen lyckats få in sin sorts fotboll på relativt kort tid. Man ser tydligen skillnad från i våras då stora delar av spelet såg halvt håglöst ut. Nu tar de kommandot i matcherna och spelarna känns sammansvetsade på ett helt annat sätt. Frågan nu är om de kan ersätta Modestos poängskörd? Han har varit direkt avgörande för dem när det kommer till att kunna avgöra matcher. Uddenäs har liknande egenskaper men har åtminstone tidigare inte varit på den nivå som Rui Modesto är för tillfället.

Bottenstriden aktualiseras direkt på söndag när Kalmar tar emot Värnamo. KFF brukar ha lätt för Värnamo, men man vet inte hur varken lag eller individer reagerar när det står mycket på spel. Hur som helst är det livsviktigt att ta sig ur den matchen med tre poäng extra på kontot. Förloraren där ligger risigt till och även om båda de lagen har kapacitet till mer än en allsvensk bottenstrid är det de båda tillsammans med Halmstad och IFK Göteborg som har sämst formkurva. Min misstanke är att Västerås kommer att plocka poäng och att nedflyttningen till slut handlar om de andra fyra lagen jag nyss nämnde.

Annons

Egentligen är det bara en sak som jag är säker på just nu och det är att Malmö vinner guld. Precis innan uppehållet slog de DIF i spillror och de har en sjätte växel att lägga i, vilket inte något av övriga lag har. Spelartruppen klarar många matcher och Rydström kommer inte att låta någon slappna av en sekund innan pokalen kan lyftas. Får de dessutom igång Kiese Thelin och Botheim igen så kan inget stoppa allsvenskans bulldozer.

Vi har mycket att se fram emot och på lördag återupptas världens roligaste allsvenska.

Omgångstipset – omgång 22

Västerås – GAIS 2-1

AIK – Malmö 2-2

Djurgården – Mjällby 3-1

Sirius – BP 3-3

Häcken – IFK Göteborg 2-0

Annons

Halmstad – Elfsborg 1-4

Kalmar – Värnamo 1-1

Hammarby – Norrköping 3-0

Ha en fin vecka

// Viktor

Publicerad 2024-09-11 18:39

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto