Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Elvaåringarna i Chelsea FC som kommer att swisha förbi

Zecira Musovic

Jag har under våren gått klart min UEFA B-utbildning via Chelsea och den engelska spelarföreningen. En utbildning som gett mig en hel del nya insikter att ta med, både som person och som spelare. Inte minst har jag fått en annan förståelse för tränare och hur mycket arbete de lägger ner på att planera träningar till otacksamma spelare som inte förstår vilket arbete som ligger bakom haha. Jag har fått studera individer såväl som lag och några grejer gjorde mig imponerad. Tjejlagen i Chelsea är ett starkt exempel.

En eftermiddag tog vi oss ut till vår träningsanläggning, där även våra ungdomslag tränar på eftermiddagar och kvällar. Denna gången var det dags att kika på F11-tjejerna. Från min egna barndom kommer jag ihåg att nivån var blandad i den här åldern och visst hade vi stora drömmar och ambitioner, men ännu var det tekniska kunnandet inte bländande. Ofta leddes lagen av föräldrar och andra ideella hjältar som gjorde utövandet möjligt. Vi hade väldigt kul, det är det inget snack om saken. Men när jag ser tillbaka på min tid som elvaåring och jämför det med det jag fick se under den timmen jag analyserade Chelseas F11-lags träning, så har det hänt oerhört mycket.

Annons

Det var en stor grupp skickliga tjejer som sprang runt på den inhägnade konstgräsplanen på Chelseas träningsanläggning, ledda av oerhört pedagogiska och tydliga tränare. Det var inga föräldrar som ledde laget utan istället var det yngre tränare som siktar högt i sin tränarkarriär och som såg den här nivån som en bra start. Instruktionerna som gavs var detaljerade och låg på en nivå som gjorde mig imponerad och förvånat. Samma språk som används i vår seniorlagsmiljö och av våra tränare användes också här. Snabbt förstod jag att det är en strategi från klubbens sida, att ha en råd tråd genom samtliga av Chelseas lag där just språket är något som ska vara liknande oavsett ålder. Det ställdes höga krav både på utförande och försök, också något som jag inte sett så ofta i svensk ungdomsfotboll på tjejsidan. Det var ingen mjäkig kommunikation, istället var det rakt och tydligt.

Annons

Nivån i fotbollen ökar ständigt och på damsidan går den spikrakt uppåt. Ifall dessa elvaåringar kan vara såhär bra redan, då är jag nyfiken på hur bra det kan bli om ett par år. En tydlig satsning görs i ung ålder, på kill- såväl som tjejsidan. Det kommer att ge resultat. Jag hoppas att liknande utveckling sker och satsning görs i Sverige, framförallt i de lag som har ett stort varumärke som klubbemblem, där de ekonomiska resurserna finns. Annars Sverige så kommer dessa elvaåringar att bli omöjligt motstånd.

Halva gruppen på ena sidan planen med två tränare
Publicerad 2022-06-13 18:14

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto