Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

European Leagues ratar förslaget om fasta platser i Champions League: ”Första steg mot en stängd cirkus”

Champions League

I går lade European League fram sitt förslag till hur Europaspelet ska se ut från 2024.
Då vill de inte se ett system som gynnar storklubbarna, varken ekonomiskt eller med fasta platser i Champions League.
- Det hade varit ett första stort steg mot en Nordamerikansk modell, där Champions League blir en stängd cirkus, säger organisationens ordförande Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

I går rapporterade danska Ekstrabladet att European League, som är en intresseorganisation som företräder ligorna i Europa, motsattes sig förlaget från Uefa och ECA om ett nytt upplägg för Europaspelet. Det skulle inneburit att Champions League blev en turnering med upp- och nedflyttning där upp till 24 lag skulle vara direktkvalificerade.

Under gårdagen samlades European Leagues på en sedan tidigare planlagd mässa i Portugal, där ledningen för intresseorganisationen presenterade sitt förslag till ett nytt upplägg. Och det skiljde sig på flera punkter från det tidigare förslaget från ECA.

Bland annat vill European Leagues att det inte ska finnas några direktplatser, eller ett upp-och nedflyttningssystem. De vill inte heller se några matcher på helgerna, för att skydda de inhemska turneringarna.

Annons

Däremot ställer sig organisationen sig positivt till en tredje turnering, i dagsläget kallad Europa League 2, samt en utökning av antal lag i Europaspelet i stort.

- Man kan säga att det är väldigt stora förändringar från hur det är i dag, för det blir nästan dubbelt så många klubbar som kommer att delta i turneringen. Och den stora förändringen är att det blir många fler nationsförbund som får med lag i den Europeiska tävlingarna än vad det är i dag. Så man kan säga att tävlingsformerna är helt annorlunda. Men det är inte säkert att det kommer att ha så stora förändringar för Champions League. Det är mer under Champions League, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i både Sef och European League, till Fotbollskanalen.

Samtidigt som det är viktigt att fler länder får chansen att få med lag till gruppspelen i de olika turneringarna, är frågan om pengafördelningen ännu viktigare för European Leagues.

Annons

- Det som är ännu viktigare och som är en av de viktigaste punkterna är att pengarna som kommer in i det europeiska spelet ska fördelas på ett annat sätt. Inte som det är nu så är det de rika som får mest och gapet mellan de rika och alla övriga. Det vi kallar rika i Sverige är ju en pink i Östersjön jämfört med de stora klubbarna. Så vi vill jämna ut den ekonomiska ojämlikheten för då skulle mer klubbar kunna vara med och fajtas även om de stora titlarna, säger Olsson.

Hur vill ni förändra det systemet?
- Dels tycker vi att man ska förändra förhållandet hur pengarna fördelas mellan tävlingar. Så vi tycker till exempel att Europa League1 och 2, om man nu inför den, ska få mer av den totala kakan och inte oms i dag. I dag går 80 procent av intäkterna till de som är berörda av Champions League och vi tycker att man måste distribuera ner pengarna i systemet. Sen tycker vi dessutom att solidaritetsbetalningarna, det som distribueras till de som inte är med i tävlingen, även de som spelar i de nationella ligorna men inte kvalar till någon av turneringar, också ska få del av de pengarna. Så vi har sagt att vi vill att de solidaritetspengarna i den delen ska öka från 7,5 procent till 20 procent. Det eftersom att vi pratar om mellan 3,2 och 3,4 miljarder euro (32 och 35 miljarder kronor), 20 procent är ganska mycket.

Annons

Just punkten att ge mer pengar till de lagen som inte är med i Europaspelet är viktig för European League. Detta för att skapa en jämlikare fajt i de inhemska ligorna runt om på kontinenten.

- Vi tycker att det är ett sätt att förbättra det vi kallar för ”competitive balance”, att bli mer jämlikt idrottsmässigt även i den nationella ligorna. En stor del av systemet är nu, där de mesta av pengarna går till de som redan är inne i Europaspelet, så kommer det en ökad segregation även i de egna serierna. Så att där är två eller tre lag, jag brukar ta den skotska ligan som exempel, för där är det vara två lag som kan vinna den. De senaste 50 åren. Vi har lite bättre situation i Sverige där fler lag fajtas om vinsten i allsvenskan. Vi tycker att det ska se ut mer på det sättet i andra europeiska länder.

Annons

Förslaget om att ha garanterade platser i Champions League med ett system med ned-och uppflyttning är Lars-Christer Olsson och European Leagues kraftigt emot. Detta för att det skulle innebära att samma pengar i än större utsträckning än i dag kommer att stanna hos ett fåtal klubbar.

- Det är ett första stort steg mot en Nordamerikansk modell, där Champions League blir en stängd cirkus och kommer bygga på franchise som det gör i USA.

Samtidigt har det under det senaste året pratats om en möjlig ”superliga” där de största klubbarna bryter sig ut från Champions League och bildar en egen liga. Lars-Christer Olsson menar dock att hotet om en potentiell superliga inte får göra att det nya upplägget ger fördelar till storklubbarna för att förhindra skapandet av en sådan liga.

- Nej. Det tycker jag inte. Jag tycker tvärtom, att det hade inte gjort något om de 20 toppklubbarna hade brutit sig ut. Problemet nu är att Uefa hade tänkt att göra det åt dem. Det är det som är den stora faran. Om storklubbarna själva bryta sig ut hade Uefa och Fifa själva tvingats ta beslut att till exempel att de spelarna som spelar i storklubbarna inte får spela i sina landslag. Det har inneburit att de inte hade fått spela i sina hemmaligor och att de hade blivit utslängda ur sina hemmaligor. Det hade inte tagit mer än sex-sju år så hade det varit andra klubbar än de som betraktar sig som stora som hade varit stora. Så fotbollen hade enkelt kunnat överleva en sådan utbrytning, säger Olsson.

Annons

Hur stor möjlighet tror ni att ni har att påverka resultatet?
- Vi tror att vi har ganska stora möjligheter att påverka för att Uefa har öppnat upp i en slags konsultsystem som innebär att Uefa inte bara bestämmer själv och berättar för folk hur det ska se ut. Det verkar som att man verkligen vill diskutera. Nu har de olika nationsförbunden, det är de som egentligen bestämmer eftersom de är medlemmar i Uefa, har börjat skicka in sina förslag till Uefa och de ser i princip ut som vårt förslag. Så vi tror att det är helt genomförbart.

Uefa kommer den kommande tiden att ta in förslag från de nationella förbunden i frågan, innan Uefas exekutivkommitté till slut är de som bestämmer i frågan. Olsson tror att ett beslut i frågan tidigast kan komma någon gång nästa sommar.

Fakta

European Leagues förslag till nytt format för Europaspelet

  • Att inga Europeiska matcher ska spelas på helgen, förutom Champions League-finalen. Detta för att skydda de nationella ligorna.
  • Att det inte ska spelas med matcher i de europeiska turneringarna än idag. Uefa och ECA pratade om grupper om åtta lag jämfört med dagens fyra.
  • Att en tredje Europeiska turnering är välkommen.
  • Att sammanlagt mellan 128 och 144 lag kan delta i de tre ligornas gruppspel. Det skulle till exempel innebära en fördelning av 32, 32 och 64 lag i de tre tävlingarna.
  • Att klubbar från upp till 49 ligor kan delta i gruppspelen.
  • Att maximalt sju lag från en och samma liga kan delta i gruppspelen.
  • Att klubbarna enbart kan kvalificera sig till Europaspelet genom den inhemska turneringen och att inga lag ska ha friplatser.
  • Att det inte ska spelas några upp-eller nedflyttningsmatcher i turneringarna.
  • Att vinnarna från Europa League 1 och Europa League 2 kan få en plats i nästa års turnering.
  • Att bara vinnare från Champions League är garanterad en plats i nästa års turnering
  • Att inga klubbar får vara med på grund av historiska framgångar.
  • Klubbarna som gör bra ifrån sig och skaffar många kofficientpoäng ska belönas.
  • Att det ska finnas en mer jämlik fördelning mellan distributionen av pengar. De så kallade solidaritetspengarna måste ökas till 20 procent. Av dessa, måste minst 10 procent gå till klubbar som inte deltar i de Europeiska turneringarna.

Källa: Ekstrabladet

Publicerad 2019-09-07 kl 12:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS