FEM SPANINGAR: "MFF skakade om Paok - men borde ha vunnit"

MALMÖ. Malmö FF och Paok spelade 2-2 i Champions League-kvalet.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Malmö FF
Mjällby AIF
STREAMA IDAG 16:00

MFF BORDE VUNNIT MATCHEN
Malmö FF rivstartade mötet i Champions Leagues tredje kvalomgång. Efter en minut hade Sebastian Nanasi frispelats och ett skakat Paok räddades i det fallet av en strålande parad från Dominik Kotarski. MFF inledde övertygande och var betydligt mer intresserat av bollinnehavet än Paok, som är ett skickligt kontringslag men i den aspekten av spelet var de inte farliga. Malmös ledningsmål kom istället i den 28:e minuten, på en Sebastian Nanasi-hörna som Pontus Jansson knoppade in med huvudet och målet fick hela Stadion att vibrera.

MFF kunde ha skapat lite mer ur sitt bollinnehav, men de var på väg att kunna sammanfatta en väldigt stark första halvlek. Då, några minuter innan halvtid, utnyttjade Paok att kalabalik uppstått i hemmalagets straffområde och MFF-dödaren Taison fick in en kvittering, som godkändes av VAR efter en inledande avblåsning.

Efter halvtid öppnades matchen upp ordentligt. Jansson sköt i ribban efter några minuter, Brandon Thomas hade ett nästan lika bra läge kort senare innan Isaac Kiese Thelin frispelades, men Kotarski kom ut bra och räddade till hörna.

Kapten Anders Christiansen byttes in i den 65:e minuten. Hans första bollkontakt var en högerhörna som slogs mot den första stopen, där Kotarski inte hade koll och Nanasi petade in 2-1 från inget avstånd. Ännu en klassisk CL-kvalseger låg i den varma malmöluften. Men Paok ville annat och i den 75:e kom ännu ett mål på hörna, denna gång genom Baba Rahman.

En otroligt underhållande andra halvlek gick ner i tempo lite under slutkvarten. Paok var definitivt nöjt med oavgjort, medan MFF försökte men lyckades inte hitta de riktigt klara målchanserna under slutforceringen.

Det är således helt öppet inför returen om en vecka. Klart att Paok kommer vara favorit i den grekiska augustihettan. Men kvällens drabbning visade att Malmö offensiv är mer välfungerande och att Paok lider av att inte vara i säsong. Individuell kvalitet gjorde att de ändå ordnade ett bra resultat.

NANASI AVGÖRANDE IGEN
Den 22-årige vänsteryttern borde haft två mål i kväll, men hans tidiga läge är mer en stark räddning än ett svagt avslut. I övrigt var Sebastian Nanasi återigen Malmös bästa spelare, och visade med råge att han sticker ut även på denna nivå.

Skrönan om när ex-tränaren Uwe Rösler låste in Franz Brorsson på toan under match är välkänd. Jag antar att Daniel Andersson och de andra i MFF-ledningen kommer vilja göra allt för att Nanasi blir kvar på Stadion i ytterligare ett par veckor.

MATCHENS HÄNDELSE
Tre hörnmål i samma match, minsann. Glädjande nog för Malmö gjorde hemmalaget medparten av dessa, och MFF:s visade att av lagets spets kompentenser även fungerar mot välmeriterat europeiskt motstånd.

FRÅGETECKNET
Följetongen kring Derek Cornelius avslutade i helgen när 26-åringen såldes till Olympique de Marseille. Och skillnaden på MFF med eller utan sitt kanadensiska lönnlöv hade varit förbluffande stor. Med Cornelius på planen hade MFF vunnit tio av tolv matcher i allsvenskan och Europa, kryssat två och haft målskillnaden 33-6.

Utan Cornelius var raden 3-0-4 istället, och målskillnaden 17-14. Men kvällens match visade att det finns liv efter Cornelius. Nils Zätterström, 19, fortsatte visa att han är en vikarie med jättepotential. Dessutom är Colin Rösler klar från Mjällby. Att släppa in 2-2-målet på en hörna kommer gräma Malmö, men försvarsinsatsen var ett tydligt fall framåt.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Sebastian Nanasi. Se ovan.

2: Dominik Kotarski. Paok kunde ha försvarat bättre vid 2-1-målet, i övrigt var den kroatiske landslagskeepern den som främst kan tillskrivas att det inte blev förlust i kväll.

1: Pontus Jansson. Visade vägen med sitt 1-0-mål och var precis den ledaren som MFF behöver i detta sammanhang. Oturlig vid 1-1 men kan knappast lastas för målet.

Publicerad 2024-08-06 kl 21:30