FEM SPANINGAR: "Svårt att inte lida med 'AC'"

Champions League-kval

Malmö FF förlorade returen mot Sparta Prag med 0-2 (0-4 sammanlagt) i Champions Leagues playoff, och missar ligaspelet.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar.

DE MISSADE STRAFFARNAS HALVLEK
Malmö FF fick inte samma svaga inledning på matchen som senast. Det var ett MFF som vårdade bollen bättre, som hanterade Sparta Prags presspel smartare än vad fallet var i Malmö.

Allt detta såg att slängas över bord efter en kvart. En slarvig passning bakåt av Busanello och en misslyckad mottagning av Nils Zätterström ledde till en onödig hörna. När den slogs så light-brottade Zätterström ner en motståndare och Clément Turpin blåste straff.

Fram klev Veljko Birmančević. På axlarna vilade nästan två decenniers Champions League-kvalförbannelse, och mot sig hade serben sitt tidigare lag, klubben som han sköt till CL-gruppspel för tre år sedan. Anders Christiansen snackade ihop sig med Johan Dahlin på mållinjen och Birmančević sköt straffen... över.

Sju minuter senare var det Christiansen som tog tag i händelserna. Efter att ha kombinerat sig fram med den evigt unge Søren Rieks fälldes “AC” i straffområdet. Straff igen och denna skulle inte MFF-kaptenen släppa. Men vinnare i danskduellen blev målvakten Peter Vindahl, som räddade Christiansens straff till hörna.

Var det möjligheten som försvann för MFF att hålla dubbelmötet vid liv? Under resten av halvleken blev det uppenbart att Malmö fortsatt hade svårt att skära igenom Spartas lagdelar. Oftast stannade anfallen en bit in på motståndarens planhalva och spelarna tvingades spela bollen bakåt. Konsekvent vägrade MFF att slå djupledsbollar i första halvlek, trots Jens Strygers löpvillighet på högerkanten, medan Sparta alltjämt hotade framåt.

MFF-FÖRSVARET BRAST IGEN
Efter en pigg inledning på den andra halvleken av MFF återtog Sparta Prag kontrollen över matchen. Något fattades hos MFF, som inte mäktade med att skapa de riktigt klara målchanserna efter pausen heller. Sedan kom nästa straff i matchen, som orsakades av en klumpig Busanello-fällning.

Lukas Haraslín satte den säkert i minut 80, och tre minuter senare gjorde nyförvärvet Albion Rrahmani sitt första mål för Sparta Prag. Ridå för Malmö FF, som nu släppt in mål i tolv av de 13 matcher som spelats sedan sommaruppehållet.

Inför matchen pratade chefstränaren Henrik Rydström om koncentrationen som Sparta-spelarna visade i försvarsspelet förra veckan. Rydström hade en poäng, för fokuset hos MFF-försvarare brast vid båda de orsakade straffarna. Och så bra är inte Malmös offensiv - med Sebastian Nanasi såld dessutom - att den kan kompensera för den bristen i ett CL-playoff.

MATCHENS HÄNDELSE
Det hade kunnat bli Birmančevićs straffmiss, om detta blivit ännu en skånsk CL-framgång. Istället blev matchens andra miss från elva meter av större vikt.

Egentligen betraktas varje steg som Anders Christiansen tar på en fotbollsplan som en av de speciella sakerna i livets lilla, femton månader efter att hjärtfelet upptäcktes. “AC” fick den stående ovationen i Malmö under den allsvenska återkomsten mot AIK i maj, och det var han som fullbordade bragdvändningen i Thessaloniki.

Efter denna straffmiss är det svårt att inte lida med 34-åringen. Jag hade unnat Christiansen att åtminstone vara den som tände hoppet i kväll.

FRÅGETECKNET
Malmö var aldrig nära att hota Sparta Prag i detta dubbelmöte och det blir Europa League istället i höst och vinter. Efter att besvikelsen lagt sig kommer säkert alla MFF:are se fram mot detta första ligaspel, och lottningen på fredag.

För två år sedan fick MFF en mardrömslottning i turneringen, visade det sig, när de ställdes mot tre motståndare som mer eller mindre höll CL-klass. Om datorgudarna (ja, en dator lottar) är med Malmö under lottningen kan EL-spelet både innebära sportslig framgång och stora summor in till klubben.

MATCHENS BÄSTA SPELARE
3: Lukas Haraslín. Dubbelmötets bästa spelare, där slovaken överglänste Birmančević. Klart farligast i Spartas frontlinje i kväll.

2: Peter Vindahl. Målvakten hade inte mycket att göra. Men straffräddningen var så matchavgörande som den bara kunde bli.

1: Pontus Jansson. Förmodligen den MFF-spelare som presterat bäst i kvalets två avslutande dubbelmöten. Visar en hög internationell nivå i sitt försvarsspel och leder backlinjen föredömligt.

Publicerad 2024-08-27 kl 23:13