Liverpool vann - trots utebliven straff

Liverpool tog tredje raka segern i Champions Leagues ligafas mot RB Leipzig. Caoimhín Kelleher räddade sitt lag med några vassa räddningar i matchens slutskede.
- Vi behövde verkligen vår målvakt i slutet för att lyckas hålla nollan, säger Liverpools tränare Arne Slot.

RB Leipzig hade inlett sin höst i Champions League med två raka förluster. Under onsdagskvällen fick den tyska klubben tufft besök då Liverpool kom till Red Bull Arena. Merseyside-klubben kom till mötet med sju raka segrar från olika turneringar i ryggen.

Inledningen på matchen var flödande och fartfylld. Båda lagen hittade luckor att ta sig igenom motståndarens mittfält.

I den 26:e minuten tog Luis Openda emot bollen utanför straffområdet, vände upp och fick på en pangträff upp i krysset. Men måljublet kom av sig snabbt då belgaren vinkades av för en klar offside.

Det var hemmalaget som skapade mest farligheter i matchens begynnelse.

Den tidigare Liverpool-försvararen Stephen Warnock var kritisk till "The Reds" inledning på matchen.

- Jag är förvånad över hur usla Liverpool varit så här långt, de ser inte bekväma ut med bollen och har problem på mittfältet så fort de blir av med den, säger Warnock i BBC.

Som ett brev på posten skulle Liverpool bara minuten senare ta ledningen, Kostas Tsimikas slog ett inlägg som Mohammed Salah styde mot mål med pannan. Darwin Núnez dök påpassligt upp vid den bortre stolpen och petade in 1-0.

Kort därefter var Núnez nära att bli tvåmålskytt men Gulásci i Leipzig-målet gjorde en avancerad räddning från nära håll.

Uruguayanen skulle senare även ropa på straff då han gick omkull i straffområdet, till synes efter att ha fått en smäll av Leipzigs Willi Orban. Domaren valde dock att fria.

"Núnez är rasande och det är förståeligt", skrev The Athletic journalisten James Pearce på X.

Tidigare Premier League-tränaren Tim Sherwood stämde in.

- Det är en solklar straff, han fälls. Domarna missar den helt, säger Sherwood i Sky Sports.

Ställningen i halvtid var 1-0 till gästande Liverpool.

Cody Gakpo fick en lysande chans att utöka Liverpools ledning i starten av den andra akten. Nederländaren fick ett fritt läge framför mål efter missförstånd i Leipzig-försvaret. Anfallarens avslut gick dock rakt på Gulásci.

Liverpool fortsatte att jaga ett 2-0-mål. I den 70:e minuten drog Alexis Mac Allister till med skott från straffområdeslinjen som träffade klockrent i ribban.

Kort senare skapade Leipzig sina bästa möjligheter i matchen.

En bollvinst på offensiv planhalva skapade ett läge för skyttekungen Benjamin Sesko men Caoimhín Kelleher stod för en vass reflexräddning. Bara minuten senare fick Liverpool-målvakten stäcka ut igen då Xavi Simons testade från distans.

- Vilka räddningar! Han måste vara den bästa andremålvakten i ligan, utbrast Tim Sherwood i Sky Sports.

Leipzig kröp närmare en kvittering i slutskedet av matchen. Luis Openda skulle återigen framkalla nätrassel men blev ännu en gång avvinkad för offside, även denna gång helt korrekt.

- Arne Slot kommer vara ursinnig över att Liverpool inte avgjort matchen. Det blir nervösa slutminuter, kommenterade Sky Sports journalisten Lewis Jones.

Liverpool höll dock undan och vann med 1-0. Klubben bärgade därmed sin tredje raka seger i Champions League. Leipzig har lika många förluster på sina tre inledande matcher.

- Jag tycker att vi kontrollerade matchen förutom de sista 20 minuterna, säger Liverpools tränare Arne Slot till TNT efter matchen.

Han fortsätter;

- I slutet av matchen behövde vi verkligen våra mittbackar och vår målvakt för att lyckas hålla nollan. Det var enligt mig onödigt att det blev så nära oavgjort i slutet.

RB Leipzig: Gulácsi; Geertruida, Orbán, Lukeba, Henrichs; Haidara, Vermeeren, Nusa; Sesko, Simons; Openda

Liverpool: Kelleher; Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Tsimikas; Gravenberch, Mac Allister; Salah, Szoboszlai, Gakpo; Núnez