Manchester City vann enkelt - Haaland hyllas efter "Zlatan-mål"

Manchester City vann enkelt mot Sparta Prag.
När Erling Haaland hyllades stort för sitt "Zlatan-mål".
"Arrogant att ens försöka", sa Laura Hunter i Sky Sports.

Manchester City tog emot Sparta Prag i jakt på en ny CL-seger.

För Manchester-laget fanns Phil Foden med från start efter att ha inlett senaste PL-matchen på bänken.

Och det var just 24-åringen som skulle ge den stora favoriten ledningen.

Den unge britten fick bollen av Manuel Akanji strax utanför straffområdet och avancerade framåt ett par meter innan han avlossade ett skott med vänsterfoten mot den bortre stolpen utom räckhål för Sparta Prag-målvakten. 1-0 City redan i den tredje matchminuten.

"En Foden-klassiker", skrev The Athletic-journalisten Sam Lee på X om ledningsmålet.

Och han var inte den enda som var imponerad.

"Det där var Foden från andra halvan av förra säsongen", skrev journalisten Simon Bajkowski för Manchester Evening News.

Och City fortsatte, som väntat, att dominera matchen mot det tjeckiska bortalaget. I den tionde minuten hittade Bernardo Silva Erling Haaland med ett inlägg. Den norske målmaskinen fick hämta bollen lite bakom sig men lyckades ändå få till en farlig nick som Sparta Prag-målvakten styrde ut till hörna.

- Det var hans första tillslag och han gör nästan mål. Det summerar honom som spelare. Kolla på upphoppet. Och vilken räddning. Det är en "Gordon Banks-räddning", säger Glenn Hoddle i TNT Sports, enligt BBC.

City fortsatte att föra matchen genom den första halvleken och kom som närmast att utöka ledningen när Phil Foden på nytt testade Peter Vindahl i Sparta Prag-målet men City fick, till Pep Guardiolas besvikelse, nöja sig med en uddamålsledning när domaren blåste av efter 45 minuter.

- Savinho blev utskälld av Pep i slutet av halvleken. Kanske för att han var närmast bänken? För jag tyckte han var en av Citys mest produktiva spelare innan halvtid, säger Laura Hunter för Sky Sports.

Och i den andra halvleken såg det ut som att City skulle rivstarta på nytt. För i den 47:e minuten styrde Haaland en Foden-hörna mot mål som studsade vidare till en framrusande Nathan Aké som petade in 2-0. Men målet skulle inte stå då Aké i samband med målet fick bollen på armen, fortsatt 1-0 därmed.

Några minuter senare kom nästa chans. Haaland skarvade ett inlägg mot mål men Vindahl i målet stod i vägen ännu en gång.

Men 2-0 skulle komma, på ett vackert sätt. Erling Haaland fick ett inlägg från Savinho och i stället för huvudet använde norrmannen klacken och skickade in bollen i mål. Ett mål inte helt olikt en viss Zlatans mot Italien i EM 2004.

- På instinkt! Är det vad du kallar teknik? Inte helt säker. Det är arrogant att ens försöka, om jag ska vara ärlig, kommenterade Sky Sports Laura Hunter.

"Haalands mini-måltorka är över... på det mest o-ortodoxa sättet", skrev Sky Sports Ben Ransom.

Zlatan-liknelsen var ofrånkomlig:

"Det finns en svensk som log i kväll när han såg det norska målet", skrev tv-profilen Jan Aage Fjørtoft på X, och syftade antagligen på Ibrahimovic.

Och det målet var proppen ur för Manchester City som bara minuter senare utökade ledningen till 3-0 genom mittbacken John Stones.

Och ytterligare några minuter senare small det igen. Efter en rejäl upprullning av det tjeckiska försvaret kunde Haaland trycka in 4-0 och sitt andra mål för matchen.

"Om man kunde summera Pep Guardiolas filosofi med ett mål, så var det precis det där", skrev Sky Sports Ben Ransom.

I slutet av matchen kom den absoluta spiken i kistan, från straffpunkten. Matheus Nunes blev fälld och tog själv hand om straffen med Haaland utbytt. Och portugisen gjorde inga misstag utan placerade in 5-0.

Vilket blev slutresultatet och City har ännu inte släppt in något mål i Champions League och placerar sig på en tredjeplats i tabellen.

Efter matchen var Phil Foden imponerad över sin norske lagkamrats mål.

- Jag sa precis till honom att om jag hade försökt göra det där hade jag sträckt mig. Jag vet inte hur han gjorde det, men jag tror bara att han har långa ben. Han är ett monster, säger Foden till BBC.

Manchester City: Ortega - Lewis, Stones, Akanji, Aké - Silva, Gündogan, Nunes -Savinho, Haaland, Foden

Sparta Prag: Vindahl - Vitik, Panak, Sørensen - Preciado, Laci, Kairinen, Rynes - Birmančević, Olatunji, Haraslin