Isak blåst på hjälterollen - efter omdiskuterad situation

Alexander Isak blev snuvad på hjälterollen mot PSG.
På stopptid satte Kylian Mbappé dit 1-1 på en omdiskuterad straffspark.
- Jag tycker inte ens det är nära att vara straff, säger Newcastle-tränaren Eddie Howe till TV4.
- Jag tycker straffen är väldigt tveksam, säger Alexander Isak till TV4.

4:16
Höjdpunkter: Barcelona-Porto
0:27
Mbappé kvitterar mot Newcastle
0:32
Alexander Isak gör 1-0 för Newcastle mot PSG

För att hålla Champions League-drömmen vid liv behövde Newcastle ta poäng när PSG stod för motståndet på bortaplan.

Det var nära att Alexander Isaks 1-0-mål räckte för seger, men Kylian Mbappé kvitterade sent.

Efter tio minuters spel hade Alexander Isak ett jätteläge. Newcastle bröt högt upp på offensiv planhalva genom Miguel Almiron och han skickade in ett inspel in i straffområdet. Svensken fick stå ren och sköt över. Men Isak tog revansch. Gianluigi Donnarumma lämnade retur på ett skott från Miguel Almiron och Isak höll sig framme, gjorde 1-0 och karriärens första mål i Champions League.

- Svagt ingripande av Donnarumma, men påpassligt av Isak, sa TV4:s expertkommentator Olof Mellberg.

Han fortsatte:

- Jag gillar den där typen av mål. Många säger att det bara är en "tap-in", men det är påpassligt att uppfatta det där. Riktigt bra gjort av Isak.

Kim Källström i Champions League-studion:

- Isak gör så mycket rätt. Men Donnarummas ingripande är under all kritik, sa han i Champions League-studion och fortsatte:

- Det är inget lätt mål, man ska vara där. Där hoppas många att Isak ska ta ytterligare kliv (i att utveckla det). Att göra mål mot PSG borta är ovärderligt.

Isak rann sånär igenom någon minut före paus, men Milan Skriniar lyckades reda ut situationen i sista sekund. PSG:s Ousmane Dembele hade i sin tur också ett jätteläge precis före pausvilan. Ytterforwardens avslut från nära håll gick på täckande Newcastle-spelare.

Ställningen var 1-0 till Newcastle i paus.

Efter 65 minuters spel hade PSG en jättechans. Bradley Barcola mötte ett inspel från Kylian Mbappé och avslutade på ett tillslag. Nick Pope svarade för en kanonparad.

Kort därefter ropade PSG på straff efter att Achraf Hakimi gått omkull i en duell med Anthony Gordon, men efter VAR-granskning blev domslutet friande.

PSG hade flera chanser till en kvittering och på stopptid lyckades hemmalaget fixa 1-1. Efter en omdiskuterad situation. PSG fick straff efter att en boll tagit på Valentino Livramento arm inne i straffområdet. Ett domslut som togs efter VAR-granskning.

- Blir det där straff tappar jag fullständigt tron på handsregeln, sa Olof Mellberg i sändningen och syftade på att bollen först tog på spelarens bröst och sedan på dennes ena arm.

Kim Källström:

- Jag tycker inte det är straff, säger han efteråt i Champions League-studion och fortsätter:

- Bollen går inte ens mot armen. Den går mot kroppen och sedan mot armen. Till slut går det inte. Vi har armar.

TV4:s expertkommentator Henok Goitom:

- Jag känner att jag lärde mig något nytt i dag, säger han i sändningen.

Straff blev det och Kylian Mbappé gjorde 1-1, vilket blev matchens slutresultat.

- Jag tycker inte ens det är nära att vara straff, för att vara ärlig. Jag tycker den träffar bröstet först och det är avgörande, jag tycker hans händer är i naturlig position. Jag blev väldigt överraskad, säger Newcastle-tränaren Eddie Howe till TV4.

Alexander Isak är inne på samma spår.

- Det kändes nästan som att det skulle bli något mål. Surt att det hände så sent. Jag tycker straffen är väldigt tveksam från mitt håll, säger han till TV4.

Tidigare toppdomaren Mark Clattenburg förklarar i sin tur efteråt, i en text i den engelska tidningen Daily Mail, att det inte borde varit straff. Anledningen är, enligt den tidigare domaren, att Livramento inte gjorde sin kropp större, och att spelarens arm var i en naturlig position för rörelsen som han gjorde i straffområdet. Enligt Clattenburg hade inte spelaren tid att reagera på något annat sätt.

Clattenburg menar även att domaren, vid VAR-monitorn, fick se situationen från en vinkel, där det såg ut som att Livramentos arm var utsträckt, medan domaren inte fick se situationen från en vinkel bakom målet, som alla såg från tv:n, som visade att spelaren inte gjorde sin kropp större. Det försvårade, enligt Clattenburg, som avslutningsvis hävdar att straffen"stred mot alla Uefas riktlinjer".

Med Uefas riktlinjer menar Clattenburg att Uefa tidigare i år gick ut med ett förslag om att förtydliga hands-regeln med att det inte ska vara hands när bollen först studsar på spelarens kropp, och i synnerhet när bollen inte går mot mål. Däremot skriver The Telegraph att det inte har fattats ett definitivt beslut om det för alla turneringar.

Newcastle är trea i gruppen på fem poäng, lika många som jumbon Milan. PSG är tvåa  på sju inspelade poäng. Gruppledaren Dortmund har säkrat avancemang med sina tio poäng.

I den sista gruppomgången ställs Newcastle mot Milan samtidigt som PSG drabbar samman med Dortmund.

Newcastle: Pope - Trippier,  Lascelles, Schär, Livramento - Bruno Guimaraes, Miley, Joelinton - Almiron, Isak, Gordon.

PSG: Donnarumma - Hakimi, Skriniar, Danilo, Hernandez - Ruiz, Ugarte, Lee - Dembélé, Kolo Muani, Mbappé.

Du ser samtliga matcher från Uefa Champions League på TV4 Play.