Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya CL-planen - ett hot mot allsvenskan: "Dags att ta strid"

Champions League

Uefa planerar att göra om Champions League.
I värsta fall skulle det kunna bli förödande för allsvenskan.
- Man är ute efter att ha så bra lag som möjligt och det i kombination med en orättvis fördelning av pengar gör att man i praktiken stänger ligan, säger European Leagues-bossen Lars-Christer Olsson till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån.

Mjällby AIF - IFK Göteborg
Mjällby AIF
IFK Göteborg
STREAMA PÅ SÖNDAG
AIK - Halmstads BK
AIK
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG
Malmö FF - IF Brommapojkarna
Malmö FF
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ SÖNDAG
Västerås SK - Hammarby IF
Västerås SK
Hammarby IF
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Värnamo - IF Elfsborg
IFK Värnamo
IF Elfsborg
STREAMA PÅ SÖNDAG

Champions League kan få ett nytt format 2024. Nyhetsbyrån AP rapporterade nyligen att Uefa planerar att utöka turneringen från 32 lag till 36 lag, där Frankrike föreslås få en till fast plats, samtidigt som övriga tre nya platser föreslås delas ut utifrån koefficient-rankingen. Det innebär att lag kan kvalificera sig för Champions League utifrån tidigare resultat i turneringen, även om de inte kvalificerar sig genom en plats i ligan. Arsenal och Tottenham, som har gjort bra ifrån sig i Europa, skulle exempelvis kunna tilldelas platser. 

Uefas plan är vidare att gruppspelet ska slopas för att i stället ersättas med en liga, som gör att alla lag är garanterade tio matcher (i stället för sex) i turneringen. Klubbarnas koefficient-ranking avgör vilka lag de får spela mot i ligan, där åtta lag går vidare till åttondelsfinal utifrån placering i ligan, medan de resterande åtta åttondelsfinalplatserna tilldelas genom play off-möten. Detta gör även att det blir fler matcher än tidigare i turneringen. I stället för att det är 125 matcher, som i dag, föreslås det bli 225 matcher. 

Annons

Även Europa League och Europa Conference League, som introduceras i år, föreslås ha samma format som nya Champions League med en liga. Däremot kommer det fortsatt att vara 32 deltagande lag i Europa League och Europa Conference League.

Anledningen till förändringarna? Uefa kommer bland annat, om förslaget går igenom, få in större tv-intäkter, då det framöver går att sälja fler matcher. Ännu är det dock oklart hur pengarna kommer att fördelas mellan de tre europeiska turneringarna. 

Lars-Christer Olsson, som är ordförande i European Leagues (paraplyorganisation för ligorna runt om i Europa), stöttar förslaget om det nya formatet, men är samtidigt kritisk till flera punkter i det nya förslaget, som kan bli förödande för svenska lag. Olsson, som även sitter med i Uefas exekutivkommitté som representant för European Leagues och är ordförande i Svensk Elitfotboll, menar att fler matcher bland annat kan innebära ökade ekonomiska klyftor mellan små och stora klubbar. 

Annons

- Vi är bekymrade över att de vill lägga till 100 matcher och effekterna som det kan få för de nationella ligorna och vad det får för effekter när det gäller ekonomin. Vad finns det för utrymme? Hur mycket kannibaliserar en sådan utvidgning på de ekonomiska möjligheterna för till exempel mediarättigheter för de nationella ligorna?

Han fortsätter:

- Vi är ju beroende av de här tre tävlingarna. Det här är ju från 2024 och framåt, men redan i år introduceras Europa Conference League, och om inte våra klubbar gör bättre internationella resultat, så att vi får en bättre ranking, kommer våra klubbar huvudsakligen att spela i Europa Conference League. Det är ju bara vår mästare som har chans att spela i Champions League, och då blir de ekonomiska förutsättningarna ännu viktigare, så att Europa Conference League inte blir en tävling för de fattiga kusinerna på landet och de inte får chans till en vettig ekonomisk tilldelning, så att man på det sättet kan bygga den sportsliga kvaliteten och kan ta sig uppåt i systemet.

Annons

Olsson berättar vidare att han är kritisk till att koefficient-rankingen föreslås ligga till grund för vilka klubbar som får tre av de fyra nya platserna i turneringen. 

- Vi kan hålla med om att Frankrike ska tilldelas en fast plats till, då de andra fyra stora ligorna har fyra fasta platser, men de andra tre tillsätts i sådana fall med ett koefficient-system, och det systemet premierar gamla meriter. Vi tycker därmed att det är fel. Det återspeglar inte läget som det ser ut i de nationella serierna, som är grunden för att kvala in i de europeiska tävlingarna. Vi tycker att det förslaget är fel, då vi i stället tycker att det ska vara ett system, där ytterligare nationer kan vara representerade, som till exempel genom "Champions Path", där mästare från andra länder kan vara med och slåss om de positionerna i stället för att det ska gå till de traditionellt fem stora ligorna.

Annons

I flera år har det samtidigt kommit rapporter om att europeiska storklubbar planerar att gå ihop i en egen "superliga", men nyligen gick Fifa och de sex konfederationsförbunden (Uefa, Conmebol, Concacaf, AFC, CAF och OFC) ut i ett gemensamt uttalande och markerade mot det genom att meddela att alla spelare, som deltar i den typen av liga, blir portade från spel i turneringar som EM, VM och Champions League. 

Även om Uefas nya förslag gällande förändringar i Champions League inte går att jämföra med en "superliga", så medger Olsson att turneringen går mot att bli mer stängd. Det är så det har sett ut senaste åren. 

- Ja, man är ute efter att ha så bra lag som möjligt och det i kombination med en orättvis fördelning av pengar gör att man i praktiken stänger ligan. Sportsliga framgångar och ekonomiska förutsättningar går hand i hand. Hela systemet hänger ju ihop. Därför måste man, enligt vår uppfattning, fördela mer pengar till Europa League, Europa Conference League och framför allt till klubbarna, som inte spelar i de europeiska klubbtävlingarna, det vill säga att stötta alla de professionella ligorna. De borde ha ett ökat stöd för att gapet mellan rika och fattiga inte ska bli ännu större. 

Annons

Olsson menar dock att frågan om fördelningen av pengar ännu är oklar. Det är fortfarande inte klart hur fördelningen ser ut i sommar när Europa Conference League ser dagens ljus, samtidigt som det är oklart hur fördelningen av pengar kommer se ut från 2024.

- Fördelningen av pengarna är ännu inte på agendan för diskussion. Vi menar att man inte kan ta ett beslut om formatet utan att sätta förutsättningarna för den ekonomiska fördelningen. I morgon (tisdag) har man ett möte med nationsförbunden och generalsekreteraren, så jag får hoppas att nationsförbunden slåss för sina klubbar. Det är nationsförbunden som är medlemmar i Uefa, så om de meddelar en liknande uppfattning som den jag har redovisat är det ett starkt argument för att göra något åt det och då blir det förhandlingar om de förutsättningarna.

Annons

När tror du att det blir helt klart med fördelningen av pengar?
- Det kommer förmodligen upp på nästa exekutivkommittémöte som är någon gång under första halvan av mars. 

Olsson menar därmed att det under tisdagen är upp till nationsförbunden att ta strid för de lite mindre ligorna, som allsvenskan, i Europa och för att det ska bli en mer rimlig fördelning av pengar, så att klyftorna inte ökar mellan rika och fattiga klubbar.

- Det är det som är nyckelfrågan. European Leagues anser att det ska gå betydligt mer pengar till Europa League och Europa Conference League, och speciellt av de nya pengarna som kommer in. Nu finns det ingen exakt beräkning, då marknadsfrågorna avgör, men om man gör en rent matematisk bedömning och säger att de nya 100 matcherna är lika värdefulla som de befintliga 125 matcherna man spelar i dagsläget, så tillkommer det över två miljarder euro. Huvuddelen av pengarna måste då gå till en mer rättvis fördelning än vad det har varit hittills. 

Annons

Hur ser du på möjligheterna för nationsförbunden att stoppa utvecklingen?
- Jag tycker absolut att det är möjligt. Nationsförbunden har dock tyvärr inte varit engagerade i de här frågorna senaste tio åren, men nu är det verkligen dags att sätta sig in i frågorna och ta strid för sina egna klubbar i de olika nationsförbunden.

Hur ser engagemanget ut från svenska klubbar och Svenska Fotbollförbundet?
- Det finns definitivt ett engagemang i klubbarna och jag förutsätter att det också finns från Svenska Fotbollförbundet, då det är tydliga besked från klubbarna. De nordiska förbunden har haft ett par förberedelsemöten inför mötet i morgon och där har även vi i European Leagues varit med och beskrivit hur vi ser på det, så jag hoppas att det har haft betydelse. 

Olsson hoppas därmed på att nationsförbunden kan påverka Uefa i "rätt" riktning för lite mindre ligor och klubbar. Detta för att inte de stora klubbarna inte ska bli rikare och de mindre klubbarna fattigare och för att ha en konkurrens, mellan stora och små, i Europa.

Annons

- Man borde rätta till misstagen som gjordes i beslutet 2016, då de stora nationerna tilldelades ytterligare fasta platser, samt att man ändrade förutsättningarna för den ekonomiska fördelningen på ett mycket negativt sätt för de medelstora och små nationerna.

Malmö FF går i år in i Champions League-kvalet, medan Elfsborg och BK Häcken går in i Europa Conference League-kvalet. Vinnaren i svenska cupen i år får den sista svenska platsen i Europa Conference League, som är på tredje plats i rangordningen bland de europeiska klubblagsturneringarna efter Champions League och Europa League. 

Publicerad 2021-02-08 kl 23:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS